pénztárca kímélő megoldások
 

Archívum

 

HUP

2013. november 14, csütörtök

12:12  2013Q3 - öt eladott telefon közül négyen Android fut
  A Gartner legfrissebb jelentése szerint 2013. harmadik negyedévében (Q3) a végfelhasználónak eladott okostelefonok kicsivel több mint 80 százaléka androidos volt. Egészen pontosan, az Android 81,9 százalékos piaci részesedéssel magabiztosan uralja a piacot. A második az Apple iOS-e, ami 12,1 százalékos piaci részesedéssel bír. Harmadik a Microsoft operációs rendszere a maga 3,6 százalékos részesedésével. Növekedést tekintve a Microsoft a negyedév győztese egyébként, a maga 123 százalékos növekedésével. Részletek a bejelentésben.
09:59  10 évre növeli a SUSE a SLE általános támogatási idejét
  A floridai Lake Buena Vista-ban éppen folyó (november 12-15.) SUSECon 2013 rendezvény keynote-ján Nils Brauckmann bejelentette, hogy a SUSE Linux Enterprise 11 és az újabb kiadások hosszabb általános támogatási idővel rendelkeznek majd. Az eddigi 7+3 éves támogatási idő 10+3 évre növekszik. Az első, hosszabb időszak az általános támogatási időszak, amelyet egy rövidebb, 3 éves kiterjesztett (Long Term Service Pack Support - LTSS) támogatási ciklus követhet. A suse.com-on még a bejelentés előtti állapot szerepel: Idézet: SUSE provides a seven year general support lifecycle for each major version of SUSE Linux Enterprise Server. However, some specialized SUSE Linux Enterprise Server deployments require greater longevity by incorporating as little change as possible into these environments and reducing updates to nothing more than the essential "must haves." For those customers that require this additional platform stability, Long Term Service Pack Support enables you to extend the lifecycle of each major version of SUSE Linux Enterprise Server up to an additional 3 years, for a total of ten years. An active SUSE Linux Enterprise Server subscription is required and configuration limitations apply. További részletek itt.
09:06  Közösségi finanszírozási kampányt indított az arkOS projekt
  A nyílt forrású arkOS-ről már volt szó korábban. A projekt mottója valami ilyesmi: "Fogj egy Raspberry Pi-t, telepítsd az arkOS-t és tudd a saját felhődet (benne az adataiddal) otthon, karnyújtási, biztonságos távolságban." A projekt mögött egy 23 éves kanadai srác áll, aki a közösségi finanszírozásban látja a rendszer fejlesztésének bebiztosítását. Hogy az arcOS fejlesztése a jövő év folyamán teljes időben biztosított legyen, pénzgyűjtési kampányt indított a projekt. A kitűzött cél 45 ezer dollár összegyűjtése. Eddig 26 ezer dollárnyi ígéret jött össze. A kampányzárásig még 20 nap van hátra. Részletek a kampányoldalon.
09:01  A levelező szerver készítés alapjai: ingyenes online képzés a Linux Akadémiánál
  Egy több alkalomra tervezett ingyenes online képzés sorozat indul a levelező szerver készítéséről a Linux Akadémiánál. Az első alkalom az alapozásról szól: mit és hogyan csinálj, hogy megbízható és biztonságos levelező szervered legyen. Természetesen mindezt a gyakorlatban: a képzésen elkészül egy teljes levelező szerver SMTP, IMAP és POP3 funkciókkal, biztonságos kapcsolódással (SSL/TLS) és felhasználó hitelesítéssel. Mindezt a közkedvelt Postfix és Dovecot szoftverekre építve. A későbbi alkalmakon erre építve lesz szó a levelek szűréséről (vírus- és SPAM szűrés), a virtuális felhasználókról és még sok ügyes dologról, amit ezekkel a kiváló eszközökkel meg lehet oldani :-) A képzésre jelentkezni a Linux Akadémia weboldalán tudsz.

2013. november 13, szerda

11:52  Scientific Linux 5.10
  Pat Riehecky tegnapelőtt bejelentette a Scientific Linux 5.10-es kiadását. A SL - a CentOS-hez hasonlóan - a Red Hat Enterprise Linux forrásából közösségi munkával előállított Linux disztribúció. [ bejelentés | kiadási megjegyzések | ISO (MD5SUM) ]
07:20  Fedora 20 Beta
  Dennis Gilmore bejelentette, hogy elérhető tesztelésre a Fedora 20 (kódnevén "Heisenbug") béta kiadása. A végleges kiadás december elejére várható (jelenleg december 10. a cél).

2013. november 12, kedd

09:37  Tizen fut a Samsung NX300M kamerán
  Egy ideje már pletykálták, de hivatalosan a Samsung sosem nem erősítette meg, hogy valóban Linux-alapú Tizen fut NX300M-es kameráján. Eddig, mert tegnap a Tizen Developer Summit rendezvényen Jong-Deok Choi, a Samsung egyik alelnökének prezentációjából egyértelműen kiderül, hogy valóban Tizen dolgozik a kamerában. Részletek itt.
09:37  Tizen fut a Samsung NX300N kamerán
  Egy ideje már pletykálták, de hivatalosan a Samsung sosem nem erősítette meg, hogy valóban Linux-alapú Tizen fut NX300N-es kameráján. Eddig, mert tegnap a Tizen Developer Summit rendezvényen Jong-Deok Choi, a Samsung egyik alelnökének prezentációjából egyértelműen kiderül, hogy valóban Tizen dolgozik a kamerában. Részletek itt.
07:21  Ksplice Uptrack - mostantól a Saucy desktop felhasználóknak is ingyen
  A Ksplice lehetővé teszi a futó Linux kernel patchelését (pl. biztonsági hiba miatt) menet közben úgy, hogy feleslegessé válik a rendszer újraindítása. A megoldás köré a Ksplice, Inc. egy kereskedelmi szolgáltatást épített, így a technológia iránt érdeklődők előfizethetnek a frissítésekre. A cég - illetve a felvásárlás óta az Oracle - a szolgáltatást az Ubuntu (és Fedora) desktop felhasználóknak, így a nemrég kiadott Saucy Salamander (Ubuntu 13.10) felhasználóinak is ingyen nyújtja. Részletek a Ksplice-ról itt és itt. A tl;dr arcoknak használat közbeni videó:
06:50  Nagy nyitási kedvezményekkel elindult a Humble Store
  A Humble Bundle akciók mögött álló cég elindította a Humble Store-t. Az online áruházban számos játék kapható nagy kedvezménnyel. Például a Linuxra is elérhető Euro Truck Simulator 2 és a Natural Selection 2 most 24,99 dollár helyett mindössze 6,25 dollárba kerül a napi akcióban. Ez a napi ajánlat 12 óra múlva lejár, viszont minden nap újak érkeznek! Részletek a bejelentésben.
06:45  Szerver HDD cseréket megejtem:
  leírás nincs publikálva

2013. november 11, hétfő

19:05  Csak semmi rizsa! Inkább a hasad legyen üres, mint a fejed! (x)
  Újra itt az Open Academy, a fapados konferencia, ahol nincs ingyen kaja, viszont senki nem akar eladni neked. Legyél újra egyetemista! (És most nem az éhezésre gondolunk.) További részletek »
14:42  Építs cloudhoz tárolórendszert! - Ceph képzés indul az IT Factory-ban (x)
  A kedvező árú online Ceph tanfolyamon a résztvevők megtanulják, hogyan építsenek gyors, sokoldalú és nagyon nagy megbízhatóságú tárolót, amelyik nem omlik össze egy hibától. További infó és jelentkezés »
11:35  "Magyar mondatellenőrzés Ubuntun és a kiadványszerkesztésben"
  Libreoffice.hu írta: A LibreOffice kiegészítők oldalán frissült a magyar mondatellenőrző kiegészítő, így az már sikeresen telepíthető az Ubuntu Linux új változatain és minden olyan operációs rendszeren, amely "gyári" LibreOffice változatából kimaradt a magyar mondatellenőrzés képessége (a hu.LibreOffice.org-ról letöltött LibreOffice változatok beépítve tartalmazzák a magyar mondatellenőrzőt). A mondatellenőrző telepítése a LibreOffice Eszközök»Kiterjesztéskezelő… ablak Hozzáadás… gombjával lehetséges. Lehetőségeinek megtekintéséhez válasszuk ki a Kiterjesztéskezelő ablakban a Lightproof Grammar Checker (magyar) kiterjesztést, és kattintsunk a megjelenő Beállítások gombra. A teljes cikk itt olvasható.
09:52  Ubuntu a Lexus kutatási projektjében
  Egy rendkívül látványos és érdekes videót tett közzé a Lexus. "Amazing in Motion" név alatt fut a gyártó kutatási projektgyűjteménye, amelynek egyik tagja a "Swarm". A közzétett videóban felbukkan más operációs rendszerek mellett az Ubuntu is. Bár nem csak ezért érdemes a videót megnézni... A Lexus projektoldala itt.

2013. november 10, vasárnap

17:29  OpenMandriva Lx 2013.0 RC1
  Az OpenMandriva Association bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az OpenMandriva Lx 2013.0 első kiadásra jelölt verziója. A béta kiadás óta számos hibát javítottak. A kernelt frissítették 3.11.6-ra, illetve több teljesítménynövelést célzó patchet (például BFS, BFQ és UKSM) adtak hozzá. Az RC1 desktop környezetként a KDE 4.11.2-t szállítja. A rendszerbeállítások elvégzését az OpenMandriva Management Control Centre segíti. A kiadási ütemterv szerint a második béta november 15-én, míg a végleges kiadás november 22-én érkezhet. Részletek a bejelentésben.
16:34  NVIDIA 304.116 legacy Linux / Solaris / FreeBSD Display Driver
  Az NVIDIA nem csak a közelmúltban piacra dobott grafikus kártyáinak felhasználóira gondolt, hiszen a nemrégiben kiadott, új vezérlőihez használható 331.20-as verziószámú eszközmeghajtó-programja mellett a "legacy" GeForce 6 és GeForce 7 sorozatú kártyák birtokosainak is új driver-t szállított. A 304.116 verziójú driver letölthető: [ Linux 32 bit | Linux 64 bit | Solaris x86/x64 bit | FreeBSD x86 | FreeBSD x64 ]
15:53  9 éves a Firefox!
  A Mozilla 9 éve, 2004. november 9-én adta ki népszerű böngészője, a Firefox 1.0-s kiadását. Az elmúlt években a Firefox a semmiből a böngészőpiac meghatározó szereplőjévé vált. Mégsem erről, hanem inkább arról ismerjük, hogy neki sikerült az Internet Explorer hegemóniáját megtörnie és ebből kifolyólag azt, hogy a böngészőpiacon beindult a verseny, amiből végső soron mi, a felhasználók is profitáltunk. A Mozilla egy blogbejegyzéssel köszönti a Firefox-ot születésnapja alkalmából. Boldog születésnapot, Firefox!

2013. november 09, szombat

18:33  Bejelentették az első Steam OS-re kijövő játékokat
  A Valve egy rakás játékot ígért a hamarosan elérhetővé váló, Linux-alapú Steam OS platformjára. Már kezdenek szállingózni az első hírek arról, hogy melyik játékokra számíthat az, aki Steam Machine-t vesz vagy épít. Project Cars A Slightly Mad Studios bejelentette, hogy AAA autósjátéka, a Project Cars 2014-ben három új platformra is megjelenik. Ebből az egyik a Steam OS lesz. Total War: ROME II A Valve bejelentette, hogy a Total War: ROME II megérkezik majd Steam OS-re.
16:14  Microsoft XBox 360 kontrollerek támogatása az OpenBSD-ben
  Jeremy Evans (jeremy@) commitjének köszönhetően megérkezett az OpenBSD-be a Microsoft XBox 360 kontrollerek uhid(4) eszközként való támogatása. Részletek itt.
15:54  BSD Now 10. epizód - Year of the BSD Desktop
  A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 10. epizódja, címe "Year of the BSD Desktop".
06:54  OpenSSH 6.4
  Damien Miller bejelentette az OpenSSH 6.4 elérhetőségét. A kiadás egy biztonsági hibajavító kiadás, amely egy memóriakorrupciós hibát javít. A hiba az sshd post-authentikációs folyamatában van, de csak bizonyos körülmények közt jelentkezik. Ha a hibát kihasználják, a sebezhetőség lehetőséget adhat kódfuttatásra az authentikált felhasználó privilégiumaival, illetve lehetőséget adhat a korlátozott shell/parancs konfigurációk áthágására. Részletek a bejelentésben és a hibaleírásban.

2013. november 08, péntek

10:06  10 éves a Fedora!
  2002-ben Warren Togami indította útjára a Fedora projektet, ami kezdetben egy önkéntes alapú, egyetemi projekt volt. Eredetileg azzal a céllal indult, hogy leegyszerűsítse a minőségi szoftvercsomagok kereshetőségét Red Hat Linux-hoz. A projekt rövid időn belül túlnőtt eredeti célján és 2003. novemberében, a Fedora Core 1 kiadásával teljes értékű Linux disztribúcióvá érett. Elődjévé annak, aminek ma ismerjük. Ennek immár 10 éve. 10 év, 20 kiadás, 1 közösség. Boldog születésnapot, Fedora!
08:20  Slackware 14.1
  Több mint egy évnyi tervezés, fejlesztés, tesztelés és néhány -rc kiadás után Patrick Volkerding végül bejelentette a Slackware 14.1 végleges kiadását. Ez a legrégebb óta üzemelő Linux disztribúció legújabb "stable" kiadása. A kiadás néhány főbb jellemzője: rendszer 3.10.17-es Linux kernel (konfig fájlok a 3.4.66-os és 3.12-es kernelhez a /testing könyvtárban) GNU C Library, version 2.17 X11R7.7 UEFI boot támogatás x86_64-en web Apache (httpd) 2.4.6 PHP 5.4.20 fejlesztés gcc 4.8.2 llvm & clang Perl 5.18.1 Python 2.7.5, Ruby 1.9.3-p448 Subversion 1.7.13 git-1.8.4 mercurial-2.7.2 desktop KDE Software Compilation 4.10.5 Xfce 4.10.1 Konqueror 4.10.5 SeaMonkey 2.21 Mozilla Firefox ESR 24.1 Thunderbird 24.1 pidgin-2.10.7 gimp-2.8.6 gkrellm-2.3.5 xchat-2.8.8 xsane-0.998 stb. Részletek a bejelentésben.
08:17  RETRO szavazás: Életkorom
  leírás nincs publikálva

2013. november 07, csütörtök

21:04  Kipróbáltuk: Metro: Last Light (Linux verzió)
  A 4A Games sokak örömére elérhetővé tette Linuxra is a Metro: Last Light című poszt-apokaliptikus játékát. Joggal merülhet fel a kérdés a linuxos játékosokban, hogy milyen konfigurációval érdemes a játéknak nekiindulni, hiszen a játékok mellé megadott paraméterek sok esetben köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Nem mindegy, hogy a 30 euró kipengetése után az embernek öröme vagy bánata lesz a játékban... Hogy nektek ne kelljen zsákbamacskát venni, mi megvettük és kipróbáltuk. A játékhoz a következő konfigurációt használtuk: Gigabyte GA-EP43-UD3L alaplap Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q9400 @ 2.66GHz 8 GB DDR2 RAM Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 650 OC 1GB Ubuntu 13.04 (64 bit) NVIDIA 331.20 Linux Display Driver Amint az látszik, egy 4 éves gépen, egy viszonylag középszerű (56. helyezett) grafikus kártyával egészen jól fut a cucc Linux alatt. Maximum beállítások mellett egy közepes konfiguráción vígan elszalad átlag 30-40 fps-sel. Jó játékot!
14:27  NVIDIA 331.20 Linux / Solaris / FreeBSD Display Driver
  Az NVIDIA kiadta legfrissebb, 331.20-as verziószámú eszközmeghajtó-programját grafikus vezérlői számára 32 bites és 64 bites Linux / Solaris / FreeBSD rendszerekhez. A 331.20-as verzióban számos hibajavítás, javított telepítő stb. érkezett. [ Linux 32 bit | Linux 32 bit ARM | Linux 64 bit | Solaris x86/x64 | FreeBSD x86 | FreeBSD x64 ]
14:26  SSH tippek és trükkök haladóknak: ingyenes online képzés
  Közkívánatra a Linux Akadémia következő ingyenes online képzése az SSH használatáról fog szólni. Az SSH a Linux rendszergazda mindennapi eszköze, mely nélkül többségünk elképzelni sem tudja az életét. De vajon használod-e az alap funkciókon felüli extra szolgáltatásait? És mi a helyzet a biztonsággal? A képzésen az extra funkciókat ismered meg életből vett gyakorlati használatuk bemutatásán keresztül, valamint megtanulod, hogyan tedd biztonságosabbá (szerver és kliens oldalon egyaránt). Az ingyenes képzésre jelentkezni a Linux Akadémia weboldalán tudsz.
12:50  Ismét lesz Open Academy novemberben
  November 20-án rendszerüzemeltetésre fókuszáló tematikával újra indul az Open Academy. Ezúttal is izgalmas témákkal várnak mindenkit a szervezők. Lesz szó rendszernaplózásról, Wi-Fi hálózatokról, a Linux disztribúciók illetve a szilícium technológiák jövőjéről, mobil rendszerek üzemeltetéséről és más érdekes témákról. A rendezvény továbbra is fapados, szponzoroktól mentes és ingyenes. A programot pedig ízlés szerint a résztvevők és a közösség alakíthatja, még mindig lehet jelentkezni előadással a Meetup szekcióba. Fontos tudnivaló, hogy nem a jól megszokott helyen lesz az esemény, ne a Q hanem a mellete lévő I épületbe menjen mindenki, ahol a nagy előadó ad otthont ezúttal az rendezvénynek. Regisztrálni a szokásos helyen lehet.
11:09  GhostBSD 3.5
  Eric Turgeon bejelentette, hogy elérhető a FreeBSD alapokra épülő GhostBSD 3.5-ös (kódnevén "Levi") kiadása. A disztribúció négy desktop változatban - LXDE, MATE, Openbox és Xfce - érhető el. A kiadás főbb jellemzői: OpenSSL has been updated to version 0.9.8y. DTrace hooks have been enabled by default in the GENERIC kernel. DTrace has been updated to version 1.9.0. Sendmail has been updated to version 8.14.7. OpenSSH has been updated to version 6.2p2. Gnome 2.32 has been replace by Mate 1.6. Xfce 4.10 is now part of Desktop choice. GhostBSD BSM theme with custom Faenza icon. Mate, Xfce and LXDE contain a more uniform set of software. Gimp is now install by default. Shotwell is now install by default. Libre Office has been change for Apache Open Office 4. The installer GBI as been updated to 1.3. További információk és letöltési elérhetőségek a bejelentésben.
11:08  Aktív hálózati eszközök címét ...
  leírás nincs publikálva

2013. november 06, szerda

20:19  Frugalware 1.9
  A Frugalware Developer Team nevében James Buren bejelentette a Frugalware 1.9 (kódnevén "Arcturus") elérhetőségét. Az 1.9 a Frugalware tizenkilencedik "stable" kiadása. Az -rc2 óta új funkciók nem kerültek a rendszerbe. Az 1.8-as kiadás óta érkezett főbb változások: Updated packages: Linux kernel 3.10.17, XOrg server 1.14.2, GNOME 3.8, KDE 4.11, LibreOffice 4.1.2.3, Mozilla Firefox 22.0 to name a few major components. netconfig has been replaced by NetworkManager frugalwareutils has been replaced by the new fvbeutils vi binary symlinks are now configurable, used to be hardcoded to their packages old display-manager-legacy.service has been dropped for the new systemd method of individual service files console keymaps and x11 keymaps are now managed by the systemd method Részletek a bejelentésben.
15:32  Elindult a Jolla Harbour
  A Jolla Store csapat nevében Karl Granström ma bejelentette a SailfishDevel levelezési listán, hogy elindult a Jolla Harbour a harbour.jolla.com címen. A Jolla Harbour az a "kikötő", ahol a Jolla telefonra fejlesztők beküldhetik és kezelhetik a Jolla Store-ba szánt alkalmazásaikat. Az ügyfelek ezeket az alkalmazásokat telepíthetik majd közvetlenül Jolla telefonjaikra. A fejlesztők számára a csatlakozás ingyenes. A fejlesztők a Jolla Harbour-on regisztrálhatnak fiókot maguknak, illetve azok a fejlesztők, akik előrendelték a Jolla első készülékét, mindennel rendelkeznek már, hogy elkezdhessék a munkát. A Jolla Harbour-on a fejlesztők mind Sailfish, mind Android alkalmazásokat beküldhetnek. A beküldési folyamat mindkét alkalmazástípus esetén ugyanaz. Kezdetekben a Jolla Store csak az ingyenes alkalmazásokat támogatja majd. A Jolla dolgozik azon, hogy felépítse az infrastruktúrát a fizetős alkalmazások számára is. A beküldhető alkalmazásokkal szemben támasztott követelmények, illetve további infók a bejelentésben.
12:37  FreeBSD 10.0-BETA3
  A FreeBSD projekt egy nem tervezett BETA3 mérföldkövet iktatott a FreeBSD 10.0-RELEASE kiadási ütemtervébe. A BETA3 beiktatására egy iconv(1) bug miatt volt szükség. A fentieknek megfelelően Glen Barber bejelentette a FreeBSD 10.0-BETA3 elérhetőségét. Részletek a bejelentésben.
11:50  MagPi #18 - megjelent a Raspberry Pi közösség ingyenes magazinjának 18. száma
  Megjelent a Raspberry Pi közösségnek szánt MagPi magazin tizennyolcadik, 2013. novemberi száma. A 44 oldalas kiadvány letölthető PDF formátumban innen, vagy online olvasható az issuu.com-on.
11:31  Ismét alapértelmezett desktop környezetet váltott a Debian a testing-ben
  A Debian az utóbbi időben több desktop környezettel is kísérletezett a testing-ben. 2012. augusztusában az Xfce lett alapértelmezett, majd utána még többször váltogattak oda-vissza a GNOME és az Xfce között. A legfrissebb változtatás pár nappal ezelőtt, november 3-án érkezett. Joey Hess ismét az Xfce-t tette alapértelmezetté, azzal, hogy a változtatást felülvizsgálják majd még a Jessie fagyasztása előtt. Ha akkor (valamikor jövő nyár végén) a GNOME jobb választásnak tűnik, visszaváltanak GNOME-ra.

2013. november 05, kedd

12:16  BSD Now 9. epizód
  A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 9. epizódja. Benne - egyebek mellett - interjú az OpenBSD/pf/stb. fejlesztő Henning Brauer-rel.
08:12  Kickstarter kampányt indított a Lavabit a Dark Mail-ért
  Összefogás jött létre egy új, nyílt forrású, biztonságos email-protokoll, a Dark Mail megalkotására. A közös kezdeményezést a Silent Circle és a Lavabit - a két, korábban biztonságos email-szolgáltatást üzemeltető vállalat - indította. A két cég augusztusban húzta le a rolót, mert állításuk szerint nem tudják felhasználóik adatainak biztonságát garantálni. A Lavabit Dark Mail Initiative célja, hogy megtisztítsa és szabad / nyílt forrásúként publikálja azt a kódot, amely korábban a Lavabit ügyfeleket kiszolgálta, valamint implementálja bele a még hiányzó Dark Mail protokoll támogatást. Az egykori Lavabit e-mail szolgáltatás jelenleg ugyan nem üzemel, de az alapjai megvannak. A "Magma" nevű daemon támogatja a SMTP, POP3, IMAP4 és HTTP protokollokat. A Magma clusterezhető és titkosítja a felhasználói adatokat, mielőtt azok a leírásra kerülnének lemezre. Tartozik hozzá egy Javascript webmail rendszer, ami JSON-alapú API-t használ ahhoz, hogy biztonságos e-mail hozzáférést biztosíthasson weben keresztül. Megőrizve ezeket a funkcionalitásokat, a csapat azon dolgozna, hogy hozzáadja a Dark Mail protokollt. A Kickstarter kampányban 196 608 dollárt kérnek. Eddig majdnem 9000 dollárnyi ígéret jött össze. A kampányzárásig még 22 npa van hátra.
06:36  Káoszmenedzsment - eszközök az AD és a SharePoint működtetéséhez (x)
  A Microsoft szoftverei sem tudnak mindent. Szerencsére van megoldás a legégetőbb hiányosságok pótlására, a Dell által felvásárolt Quest szoftverei ebben nyújtanak segítséget. Active Directory és a delegációs rémálom A Microsoft Active Directory egyik legfontosabb képessége a különböző IT-feladatok delegálhatósága, amellyel a rendszeresen túlterhelt informatikusok válláról levehetőek az olyan feladatok, amelyeket mások is elvégezhetnek. Ebben nagy segítség a beépített delegációs varázsló (Delegation of Control Wizard), amellyel viszonylag egyszerűen kioszthatóak a jogok a szervezet más tagjai között - a helyi IT is végezhessen jelszóvisszaállítást, a HR is frissíthesse a szervezeti struktúrát, a belső helpdesk is láthassa a felhasználói fiókok jellemzőit. A már kiosztott jogosultságok kezeléséhez azonban már nem ad ennyire jó eszközöket a Microsoft: a jogosultságok nem tekinthetőek át egyetlen ablakban, nincs beépített jelentéskészítő, így a viszonylag egyszerű kérdésekre (kinek van több jogosultsága, mint az alapértelmezett) is nehéz a válaszadás. A teljes körű jogosultságmenedzsment és auditáláshoz szükséges jelentéstétel a problémás felület miatt akár egész ember munkáját is megkövetelheti, ráadásul a komplex folyamatok és magas szakmai szint miatt ez nem egy olyan munka, amit egy gyakornokra vagy kezdőre lehetne bízni. A problémát csak fokozza, hogy az Active Directory-ban nincsenek megfelelő interfészek sem ahhoz, hogy egy hatékony scripttel automatizálni lehessen ezt a feladatot, az egyetlen lehetőség az egyenkénti lekérdezés, ez viszont a szervert terheli le. A megoldás a külső szoftver beszerzése lehet, amely képes a problémákat megoldani és az Active Directory felületének hiányosságait pótolni. Ilyen szoftver a Dell Active Administrator, amely képes áthidalni az emberi operátor és a számítógépes adatok közötti interfész-problémát. Az Active Adminstratorral vizualizálható az egyes felhasználói csoportok jogosultsága, így azonnal látható, hogy a tervezet/elképzelt és a valós jogosultságok között van-e különbség. Az átláthatóbb, egyszerűbb felület segít elkerülni az emberi hibát is, miközben meggyorsítja a munkavégzést. A felületen túl az Active Administrator igen hatékony eszközöket is biztosít az üzemeltetőnek. A jogosultságok például sablonok alapján delegálhatóak, a sablonok pedig elmenthetőek, újrahasznosíthatóak, így például új alkalmazott felvétele esetén elegendő a sablont aktiválni, így automatizálható a komplex folyamat (ami újabb hibalehetőséget szüntet meg). A sablonok használata a jelentéskészítést is nagyban egyszerűsíti, könnyebben kimutatható, hogy mely csoportok mely sablon szerint kaptak jogosultságokat. Az Active Administrator képes azt is figyelni, hogy az aktív sablontól van-e egyedi eltérés, és riasztást küldeni, ha ilyent észlel. Ez az auditálást is megkönnyíti, a riasztások és a sablonok összességéből generálható a rendszer működésére és a jogosultságokra vonatkozó pontos jelentés. SharePoint - migráció és változásfigyelés hatékonyabban Ki, milyen fájlokat hozott létre az elmúlt héten, a SharePoint szerveren? Mely felhasználói fiókok aktívak, és melyek terhelik feleslegesen a rendszert? Ki módosította a rendszergazdák csoport jogosultságait Active Directory-ban és ki hozott létre felhasználói fiókot az elmúlt hónapban? E kérdésekre nem csak egy erősen szabályozott környezetben működő (például pénzügyi) szervezetnek kell tudnia válaszolni, hanem minden jól működő vállalatnak. Ebben lehet a cég segítségére a ChangeAuditor, amely azonnal képes jelentést generálni a legfontosabb kérdésekre: ki, mit, hol, mikor, miért és melyik gépről indított változást a rendszerben. A szoftverhez SDK is tartozik, amellyel további események felismerésére tanítható meg a termék. Fontos megjegyezni, hogy a Dell ChangeAuditor szoftvere moduláris licenccel rendelkezik, külön-külön vásárolható meg az Exchange, Active Directory, LDAP, SharePoint és egyéb szoftverekhez tartozó egység, így csupán annyit kell beszerezni, amennyi valóban szükséges. A Storage Maximizer for SharePoint segítségével az adatbázisok mérete optimalizálható, a szoftver rugalmasan konfigurálható szabályok alapján szelektálja és kihelyezi a régi vagy nagyméretű adatokat, mindezt a kereshetőség fenntartása mellett. A visszaállítási feladatokban a Recovery Manager for SharePoint segít, különlegessége, hogy a visszatöltéshez olyan webes interfész biztosít, amelyet opcionálisan a végfelhasználók is használhatnak. A SharePoint verziók közötti illetve az egyéb szoftverekről (például Lotus Notes) SharePointra történő átállást segíti a Migration Suite és a Notes Migrator, amelyek gyorsan és komplikációmentesen képes végrehajtani a nagyszabású migrációt. A szoftver lehetőséget ad a migráció alkalmával a Site struktúrájának átszervezésére is, amely így jobban illeszkedhet a szervezet igényeihez. Számos más hasznos szoftvereszköz tartozik a Dell Software portfóliójába, amelyekről további információt kaphat a Ker-Soft Kft.-től, a Dell Software magyarországi disztribútorától. (A Ker-Soft megbízásából készített fizetett anyag.)

2013. november 04, hétfő

21:16  Elérthető a Steam-en a Metro: Last Light Linuxra
  A nem annyira mainstream, de szűk körben annál nagyobb sikert arató, poszt-apokaliptikus FPS/akció, a Metro 2033 folytatása megérkezett Linuxra. A Metro: Last Light elérhető a Steam-en itt.

<<<Előző oldalKövetkező oldal >>>


Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
 Miért ez a kedvencem...

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Könnyen testre szabható

Szegedi Melinda
Budapest
 

Csak ráviszem a kurzort a címre és gyorsan átfuthatom a hírek rövid tartalmát.

Győrfi Bence
Debrecen
 

Bejelentkezés után, bárhol a saját hírportálomat olvashatom.

Sarkadi Bendegúz
Budapest
 

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen