pénztárca kímélő megoldások
 

Archívum

 

Adózóna

2017. november 27, hétfő

08:22  Taxisok, adventi vásárosok a NAV célkeresztjében
  Közzétette a NAV a legfrissebb listáját, hol és kik számíthatnak ezen a héten az adóellenőrök fokozott jelenlétére.
07:10  A NAV is beszáll az áfabevallásba
  Az online számlázás jövő nyári bevezetése megteremti annak lehetőségét, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is - tájékoztatta Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
05:15  Közeledik a karácsony - így adható csekély értékű ajándék
  Év vége közeledtével egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyes cégek ajándékot adnak magánszemélyeknek: dolgozóiknak vagy másnak. A csekély értékű ajándék juttatásáról a juttatónak nyilvántartást kell vezetnie, melyből ki kell derülnie, hogy kinek a részére, milyen összegben, hány alkalommal történt a juttatás.
03:44  Nyugdíjasok, most érdemes várni a postásra
  A Magyar Posta Zrt. megkezdte az Erzsébet-utalványok kézbesítését, karácsonyig folyamatosan viszi ki az érintetteknek, és mindent megtesz, hogy a nyugdíjasok a lehető leghamarabb megkapják a küldeményeket - közölte a vállalat az MTI-vel.

2017. november 26, vasárnap

16:37  Szakképzetlen, szakképzett: lehet-e más a bér ugyanazért a munkáért?
  Előírhatja-e a munkáltató az adott munkakörhöz szakképzettség meglétét? Alkalmazhatja-e ugyanabban a munkakörben a szakképzettséggel rendelkező, illetve a szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalót ugyanazon a feorszámon, csak más bérrel, tekintettel arra, hogy egyik munkavállaló szakképzett, a másik nem? - kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.
05:17  Egyéni vállalkozásból kft. egyéni cégen keresztül: 5 kérdés, 5 válasz
  Egyéni vállalkozó szeretne egyszemélyes kft.-vé átalakulni, több kérdése merült fel az ezzel összefüggő kötelezettségekkel kapcsolatban. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

2017. november 25, szombat

16:29  Felszolgálási díj zsebbe, közös kasszára vagy számlára
  Az éttermi számlán külön feltüntetett szervizdíj alapján kifizetendő felszolgálási díj módjára van-e valami törvényi előírás? Kaphatják-e azt az abban részesülők havonta összevontan? Utalással megoldható-e a kifizetés vagy csak készpénzben lehet? Olvasónk kérdéseire Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.
12:26  Ragaszkodnak a készpénzhez az euróövezeti vásárlók
  Az euróövezetben még mindig készpénzben bonyolítják le a fizetések túlnyomó részért, jóllehet számos nyugati ország gyorsan halad előre az elektronikus fizetések útján - derült ki az Európai Központi Bank felmérésének pénteken ismertetett adataiból.
10:05  Kevesebb a biztosítatlan gépjármű
  Lényeges javulás állt be a magyarországi utakon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül közlekedő gépjárművek számát tekintve: 2017 szeptember végén - az öt évvel korábbi 5,8 százalékkal ellentétben - a járművek 1,8 százaléka nem rendelkezett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).
07:22  Ne adjon ilyen készítményt macskájának!
  29, macskáknak szánt, külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, úgynevezett spot-on készítményt vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb Szupermenta terméktesztjén. A laboratóriumi vizsgálatokon 6 termék bukott el, mivel nem tartalmazták a gyártó által garantált hatóanyag mennyiséget. A hivatal eljárást indít a készítmények gyártóival, illetve hazai forgalmazóival szemben.
06:06  Ezért nem jók a magyarok életkilátásai
  Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki - derült ki az Európai Bizottság (EB) jelentéséből.
05:15  Adomány vagy támogatás?
  Minek minősül, ha a közhasznú egyesület közfeladatainak ellátására magánszemélyektől pénzt kap, amiért cserébe valamilyen szolgáltatást ad? - kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

2017. november 24, péntek

18:32  Csökken a hipamentesség határa Zalaegerszegen
  A csökkenő adóbevételek részbeni ellentételezéseként csökkentette a helyi iparűzési adó (hipa) kedvezményes határát Zalaegerszeg közgyűlése - közölte a város polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.
14:03  2000 milliárd forintot már elköltöttek a Ginopból
  A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) rendelkezésre álló 2700 milliárd forintos pályázati keretből eddig 2 ezer milliárd forintra született pozitív támogatói döntés - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Timáron, az Optiber Mérnökiroda Kft. kapacitásbővítő beruházásának átadásán.
13:00  Ők jutottak a PénzSztár döntőjébe
  Egy zalaegerszegi, egy debreceni, egy salgótarjáni és egy tatabányai diákcsapat jutott be az idén ötödik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Versenyének döntőjébe, amelyre 2017. december 7-én, a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében kerül sor. A győztes csapat négy tagja ezúttal is 100-100 ezer forinttal és egy-egy mobiltelefonnal lesz gazdagabb.
11:31  GDPR: ki, mit tehet, ha visszaélnek a személyes adataival?
  Jelentős változást hoz az általános jogorvoslati rendszerben az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR).
10:24  Veszélyes lehet ez az etetőcumi
  Egészségre káros, N-nitrozálható anyagok határérték feletti kioldódását mérték etetőcumiból, közölte a Nébih. A terméket Németországban gyártották és egy lengyel forgalmazó révén számos európai ország mellett Magyarországra is szállítottak. Az esetről a Nébih - a lett hatóság bejelentése nyomán - a RASFF-on értesült.
10:24  Bajban a Dimenzió egyesület
  Az MNB - egy korábbi bírósági döntést követően - törvényi kötelezettségét teljesítve ismételten visszavonta a Dimenzió egyesület tevékenységi engedélyét, mivel az egyesületnek hiányzik a minimális tőkeszükségletet fedező alapvető szavatoló tőkéje, közölte a jegybank. Az ügyfelek megtakarításai rendelkezésre állnak, az MNB döntése nyomán az egyesület szerződésállományának átruházását felügyeleti biztosok koordinálják.
08:22  Szinte az összes adótörvény módosult
  Megjelentek a 193. számú Magyar Közlönyben a november 14-én elfogadott adótörvény-módosítások.
07:18  5000 idős ember kap ingyen laptopot
  Összesen 5000, hátrányos helyzetű településen élő idős kap ingyen laptopot. Az eszközök kiosztása tegnap Berettyóújfalun kezdődött el.
06:16  Olcsóbb lett a benzin
  Csökkent bruttó 2 forinttal a benzin literenkénti nagykereskedelmi ára pénteken, a gázolaj ára nem változott.
05:15  Négy kérdés a munkába járás költségének megtérítéséről
  Meg kell-e téríteni a dolgozó részére a havi maximum négy alkalom hazautazási költséget és mennyi a fizetendő minimum térítés a négy alkalomból, ha a munkavállaló állandó lakcíme 200 kilométerre van a munkahelyétől? Csak közösségi közlekedési költségtérítés lehetséges, vagy alkalmazható a 9 Ft/km költségtérítés, ha a dolgozó állandó lakhelye Budapesten van, a munkavégzés helye pedig Miskolcon? Ha a dolgozó nem adott le nyilatkozatot, hogy honnan jár be dolgozni, de utólag több hónapra visszamenőleg megigényli a 9 Ft/km költségtérítést, jogos-e az igénye, adómentesen kifizetheti-e utólag ezt az összeget a munkáltató?

2017. november 23, csütörtök

20:03  Indul a lakáslottó, itt van az első nok
  Elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Central Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) Szervező Zrt. által benyújtott első 180 fős közösség nyilvántartásba vételi kérelmét, ezzel hivatalosan is elindulhat Magyarországon a nemzeti otthonteremtési közösségek működése.
17:34  A költségvetésből fizetik a fiatalok KRESZ-tanfolyamának és -vizsgájának díját
  Az állami költségvetés finanszírozza a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak - jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
15:03  Fontos magyar áfaügyet véleményezett az uniós főtanácsnok
  Az alanyi áfamentesség utólagos választásának lehetőségét kizáró magyar szabályozás nem ellentétes az uniós joggal - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.
14:00  Green Holidays: várniuk kell az utasoknak a kártalanításra
  A hatósági vizsgálatok és a rendőrségi nyomozás lezárásáig nem fejeződhet be a júliusban csődbe ment Green Holidays utasainak kártalanítása - mondta Vereczki András, az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője az MTI érdeklődésére csütörtökön.
12:57  Újabb záloghitelezőket bírságolt meg az MNB
  Az MNB a teljes hiteldíj mutató (THM) feltüntetésére, számítására, valamint a THM maximum mértékére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt 5 millió forint, illetve 1,5 millió forint bírsággal sújtotta a záloghitelezési tevékenységet folytató CORNER Záloghitel Zrt.-t és a Correct Zálogház Zrt.-t.
11:35  Ezekre érdemes figyelni, ha az interneten vásárol
  A következő hetekben ugrásszerűen nő az online vásárlások száma, amelyek során érdemes figyelembe venni a fogyasztóvédelmi hatóság, az NFM internet laboratóriuma és az Európai Fogyasztói Központ tapasztalatait, próbavásárlásainak tanulságait - írja tájékoztatójában az NFM.
09:48  Könyvelők, figyelem: több rendelet módosul
  Az utóbbi hetekben megszavazott törvényváltozások következtében a számvitelt érintő több kormányrendelet módosul, derül ki a kormányzati portálról. A tervezetek november 24-éig véleményezhetők.
08:34  Több pénzt hagytunk a boltokban
  2017. szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, közölte a KSH.
07:19  Magyar gazdaság: négy helyen jelzett a riasztó
  Az Európai Bizottság nem lát ugyan jelenleg makrogazdasági egyensúlyhiányt Magyarországon, de a lakásárak emelkedésének, valamint a munkaerőköltségek és a termelékenység egymáshoz viszonyított alakulásának figyelemmel kísérését javasolja. Brüsszel öt eurózóna tagállamot szólított fel jövő évi költségvetési terveinek a stabilitási és növekedési paktum rendelkezéseihez való hozzáigazítására.
06:17  Kihirdettek két új adóeljárási törvényt
  A Magyar Közlöny 192. számában kihirdettek az adózás rendjéről szóló törvény helyébe lépő három új törvényből kettőt.
05:08  A munkába álló kismama szabadságát így kell kiszámítani
  A munkáltatók számára néha fejtörést okoz a szülési vagy fizetés nélküli szabadságát megszakító, illetve annak lejárta után ismételten munkába álló kismamát megillető szabadság mértékének a kiszámítása. A felhalmozódott szabadság kiadása is vethet fel érdekes kérdéseket.
03:44  Korhatár előtti ellátásban részesül? Kedvező változás jöhet 2018-tól
  A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek tagságának kiterjesztéséről törvényjavaslatot nyújtott be két fideszes országgyűlési képviselő.

2017. november 22, szerda

20:55  Uniós támogatással csaltak, itt a vádemelés
  Vádat emeltek a Szegedi Vadaspark területén, de az intézménytől függetlenül uniós támogatással épült játszótérrel kapcsolatos 2013-as csalási ügyben - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.
19:12  Óriási béremelésre számíthatnak az országgyűlési köztisztviselők:
  Átlagosan 45 százalékkal növekedhet az Országgyűlés Hivatalánál dolgozó köztisztviselők bére a tervezett életpályamodell bevezetésével - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, az életpályamodell bevezetéséről szóló, a parlamentnek szerdán benyújtott előterjesztés társszerzője az MTI-nek.
15:04  Átírná a munka törvénykönyvét a szakszervezeti szövetség
  A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) egy Fehér könyv nevű dokumentumban foglalta össze tagjai elvárásait a kormányzati szerepre készülő pártok számára, javaslatokat fogalmazva meg többek között a munka törvénykönyve módosítására, a bérek további emelésére.
14:02  Számlagyárat épített ki, börtönnel fizet érte
  Másodfokon négy év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy kecskeméti férfit, aki fiktív cégek felhasználásával számlagyárat hozott létre és így mintegy 756 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek.
13:00  Súlyos személyi büntetéseket szabott ki az MNB
  A KEG Nyrt. igazgatótanácsi és auditbizottsági tagjai felelősek azért, hogy jogsértően megakadályozták a kibocsátó 2015. évi éves jelentésének közzétételét, nem teljesítve így a jegybank egy tavalyi kötelezését sem. Az MNB - amely ilyen típusú jogsértés kapcsán első ízben állapította meg egy kibocsátónál vezető állású személyek felelősségét - 10 millió forint bírságot szabott ki az érintett igazgatótanácsi, illetve auditbizottsági tagságot betöltő vezetőkre.
11:38  GDPR: ezt kell tudni a gigászi mértékű adatvédelmi bírságról
  Az adatvédelmi kötelezettségek mellett a mulasztás (jogsértés) jogkövetkezményeit is jelentősen átalakítja az Európai Unió 2018. május 25-én hatályba lépő Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR).

<<<Előző oldalKövetkező oldal >>>


Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
 Miért ez a kedvencem...

Néhány kattintással elkészíthetem a saját hírportálomat

Rendes Tamás
Pécs
 

Csak ráviszem a kurzort a címre és gyorsan átfuthatom a hírek rövid tartalmát.

Győrfi Bence
Debrecen
 

Egyetlen kattintással változtathatom a betű méretet.

Csongrádi Felícia
Tatabánya
 

Mindig aktuális

Segesvári József
Paks
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár