pénztárca kímélő megoldások
 
OrientPress - Belföld hírekNézet: Dobozos Friss    
 

2014. október 01, szerda

13:54  Szijjártó: lerakjuk az új magyar külpolitika alapjait [11 perce]
  Végleg és visszafordíthatatlanul lerakjuk az új magyar külpolitika alapjait, amelynek feladata Magyarország gazdasági érdekeinek a lehető legjobb érvényesítése a kialakult új világrendben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
13:37  Átadták a Futárt Budapesten [28 perce]
  Átadta a Futár elnevezésű forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert Tarlós István főpolgármester szerdán. Ennek keretében a combino villamosokat leszámítva minden felszíni járművön működik utastájékoztató, a köztereken pedig 263 monitort szereltek fel. Ez a megállók öt százalékát érinti, de okos telefonról bárki követheti a járatok közlekedését - közölte Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.
13:37  Az Eximbank új hitelprogramokat indít a mikrocégek és a kkv-k számára [28 perce]
  Az Eximbank idén ősszel új hitelprogramokat indít a mikrocégek és a kkv-k számára, amelyek révén a határ mellett exporttevékenységet folytató kis cégek is hozzájutnak majd az Eximbank forrásaihoz - közölte Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója.
13:27  Anyaméhen belül operáltak a pécsi klinikán [38 perce]
  Magyarországon először sikerült az anyaméhben megoperálni ikreket. A beavatkozást a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végezték. A műtétre azért volt szükség, mert az egyik magzatnál túl sok, a másiknál túl kevés volt a magzatvíz - tudatta az InfoRádió.
13:12  Euró nélkül nincs európai integráció? [53 perce]
  Az euróövezetet sújtó pénzügyi krízis hatására az elmúlt években felerősödtek a közös európai valutával kritikus hangok, és voltak, akik kizárólag az eurót, illetve az euróövezet létrehozását tették felelőssé a dél-európai országok válságáért. De pontosan milyen szerepet játszott a kontinenst érintő válságban a közös fizetőeszköz, valamint a hozzá kapcsolódó európai monetáris politika? És egyáltalán: szüksége van-e Európának és benne hazánknak az euróra? Ezek a kérdések is terítékre kerültek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kerekasztal-beszélgetésén, amelynek keretében bemutatták az euró atyjával, Lámfalussy Sándorral készült interjúkötetet.
12:54  NGM: tartható a 2,9 százalékos hiánycél [1 óra 11 perce]
  A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előrejelzése szerint az államadósság az idén a vártnál alacsonyabb, a GDP 76,9 százaléka lehet, a GDP 3,1 százalékkal nő, és tartható a GDP-arányos 2,9 százalékos hiánycél. Az NGM szerdai közleménye szerint a Központi Statisztikai Hivatal elküldte az Eurostatnak az őszi EDP (túlzott hiány eljárás/ Excessive Deficit Procedure) jelentést, amelyben a kormányzati egyenleg és adósság 2010-2013. évi tényadatairól, és az idei év kilátásairól ad hivatalos statisztikai adatokat, illetve tájékoztatást.
12:37  Megindult a forgalom a Lánchíd utcában [1 óra 28 perce]
  Megindult a buszforgalom a Lánchíd utcában szerdán, amelyet a célforgalom számára is megnyitottak - áll a Budavári Önkormányzat közleményében.
12:27  Nógrádi György: a beavatkozás előjelei látszanak [1 óra 38 perce]
  Az Iszlám Állam terrorszervezettel szembeni beavatkozás előjele lehet, hogy a török hadsereg katonákat és harckocsikat indított a szíriai határ közelébe, még ha a mozgósított létszám töredéke is a teljes haderőnek - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a közszolgálati rádió műsorában, kiemelve: Törökország rendelkezik a második legnagyobb hadsereggel a NATO-ban, a szíriai határ hossza pedig 900 kilométer.
12:12  Emlődaganat szűrést tartanak Bicskén [1 óra 53 perce]
  Az időben felfedezett emlődaganat gyógyítható - ezért hívják közös sétára a bicskei lakosokat október 4-re a polgármesteri hivatalnál álló emlőszűrő kamionhoz. A rendezvényen megszólalnak gyógyultak is, akik elmondják, hogyan lehet újra egészségessé válni.
11:54  Csepreghy: komplexebbek lesznek az uniós pályázatok [2 óra 11 perce]
  Kevesebb pályázatot írnak ki a következő ciklusban, de azok komplexebbek lesznek, és a források célzottabban jutnak célba - állítja Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a köztévében többi közt arról beszélt, hogy a magyar cégek külpiacra jutásához elengedhetetlen a munkaerő nyelvi képzése. Ezt is célozzák a legújabb uniós pályázatok.
11:54  Román biztos: a kohéziós politika nem jótékonyság [2 óra 11 perce]
  Az Európai Unió kohéziós politikája, a regionális fejlesztés nem jótékonyság a gazdag tagállamok részéről a szegényebbek javára, nem költségvetési támogatás, nem tőketranszfer, hanem a reálgazdaságba való befektetés, amely erősebbé teszi az európai gazdaságot - jelentette ki szerdán, bizottsági meghallgatásán az Európai Parlamentben a regionális politikai tárca élére kijelölt új uniós biztos, a román Corina Cretu.
11:37  Javíthatja az agy teljesítményét a sör [2 óra 28 perce]
  A sör alapvető összetevőjében, a komlóban található vegyület, a flavonoid egereken végzett kutatás során hatékonyan növelte a memóriát és az agyi teljesítményt - számol be az eredményekről a Fox News.
11:27  Orbán: ezentúl is megőrizzük a nyugdíjak értékét [2 óra 38 perce]
  A kormány legfontosabb teendői közé sorolta a nyugdíjak értékének megőrzését Orbán Viktor, aki szerint biztosan állítható, hogy ez a következő években is lehetséges lesz Magyarországon. A miniszterelnök erről szerdán az Országházban, az Idősügyi Tanács alakuló ülésén beszélt, hangsúlyozva: Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy egy európai gazdasági válság idején is meg tudja őrizni a nyugdíjak értékét.
11:27  Kevesebb a lakossági bankszámla [2 óra 38 perce]
  Tovább csökkent a második negyedévben a lakossági bankszámlák száma; a háztartásoknak már csak 9,46 millió bankszámlájuk van, csaknem 300 ezer számlát szüntettek meg a tranzakciós illeték bevezetése óta - írja a Világgazdaság a jegybank adataira hivatkozva. A kártyahasználat viszont egyre intenzívebb, és a kétszeri ingyenes készpénzfelvétel hatása is látszik az adatokon.
11:12  Még két településen elmarad a polgármester-választás [2 óra 53 perce]
  A Zala megyei Valkonyán és a Vas megyei Daraboshegyen is visszalépett az egyetlen jelölt. A jelenlegi adatok szerint négy településen nem választanak új vezetőt október 12-én.
10:54  Lassul szeptemberben az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének a növekedése [3 óra 11 perce]
  Szeptemberben gyengülni kezdett a német feldolgozóipar teljesítménye, az euróövezeti feldolgozóipar növekedése pedig veszített lendületéből és már a stagnálás felé közelít - közölte szerdán a londoni Markit Economics gazdasági kutató intézet.
10:37  ÁNTSZ: sikeres a méhnyakrák elleni országos védőoltási kampány [3 óra 28 perce]
  Átlagosan tízből nyolc szülő kérte gyermeke számára a térítésmentes HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltást - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A méhnyakrák kialakulásáért felelős vírus elleni oltást a visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek túlnyomó többsége, 82,6 százaléka kérte, a jogosult 46 ezer gyermek közül közel 38 ezren.
10:37  Péntekig lehet szavazósablont kérni [3 óra 28 perce]
  Péntekig kérhetnek a vakok és gyengén látók Braille-szavazósablont az október 12-ei önkormányzati választásra, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig 76 településen 86 választópolgár igényelt ilyet. A fogyatékossággal élő választópolgárok többféle segítséget is kérhetnek az október 12-ei önkormányzati szavazásukhoz a tavaly elfogadott választási eljárásról szóló törvény értelmében. A vakok és gyengén látók például Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek péntek délután 4 óráig.
10:27  A betegséggel járó lelki zavarokat is gyógyítja a Mosoly [3 óra 38 perce]
  A Mosoly Alapítvány évente 600-800 gyermeknek nyújt segítséget a hosszan tartó betegségek lelki zavarainak feldolgozásában. Módszere azért speciális, mert nem csupán élményt, hanem terápiát kíván nyújtani - mondta el a Rádió Orient műsorában Adorján Katalin, alapítványi vezető.
10:12  Fejlesztések és szociális városrehabilitáció a Ferencvárosban [3 óra 53 perce]
  Míg korábban minden pénzt városrehabilitációra fordítottak a kerületben, a jelenlegi vezetés megtartván ezt a szemléletet úgynevezett szociális városrehabilitációt is végrehajtott az elmúlt négy esztendőben. A várospolitikában komoly szemléletváltás ment végbe: Ferencváros lakóinak igényeit és kezdeményezéseit figyelembe véve alakítják a kerület fejlesztését. Minderről a Rádió Orient műsorában Ferencváros polgármestere, Bácskai János beszélt.
09:54  Mától működik az Igazságügyi Hivatal [4 óra 11 perce]
  A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalból való kiválással szerdán létrejön az Igazságügyi Hivatal, amely a többi között a jogi segítségnyújtással, az áldozatsegítéssel, a kárpótlással és egyes - nem büntetés-végrehajtással összefüggő - pártfogó felügyelettel kapcsolatos feladatokat lát el.
09:54  KSH: a GDP 3,2 százalékán állt a féléves hiány [4 óra 11 perce]
  A második negyedévben 3,8, az első félévben 3,2 százalékos volt a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya - jelentette a nemzeti számlák rendszere (ESA2010) szerint összeállított előzetes adatok alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A második negyedévi hiány 273 milliárd forint volt, 172 milliárddal több az egy évvel korábbinál, amikor GDP-arányosan 1,4 százalékot mutatott.
09:37  Megújult a zalaegerszegi idősek otthona [4 óra 28 perce]
  210 millió forintból újították fel a Zala Megyei Integrált Szociális Intézmény idősek otthonát. Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az ünnepélyes átadáson elmondta, a korszerűsítés hatására jelentősen javult a bentlakó idős emberek életminősége - áll az EMMI közleményében.
09:37  Folytatódik a Sulimoped program Pest megyében [4 óra 28 perce]
  Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2013-ban kísérleti jelleggel indította el a SuliMoped elnevezésű programot, mely idén Pest megyében egy abonyi általános iskolában folytatódik. A program célja, hogy - a lehetőségekhez mérten - minél több általános iskolás diák rendelkezzen segédmotoros kerékpár vezetői engedéllyel.
09:12  A nőkért tett intézkedésekről beszélt Kurucz Éva az Idősek Világnapján [4 óra 53 perce]
  Október 1-je az Idősek Világnapja. Ebből az alkalomból számos, az idősekért tett intézkedés közül Kurucz Éva kormányszóvivő a Nők 40 programot emelte ki, amely a nyugdíjhoz közeledő nők megbecsüléséről szól. A kormány 2011-től tette lehetővé a nők számára a 40 év munka utáni nyugdíjba vonulást.
09:12  11800 a belföldi egyetemes tudakozó hívószáma [4 óra 53 perce]
  Szerdától az országos belföldi egyetemes tudakozót a 11800-as számon lehet elérni, az eddig használt 198-as számot tárcsázók figyelmét hangbemondással hívják fel a változásra - tájékoztatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A közlemény szerint a hatóság 2013 végén írt ki pályázatot az egyetemes tudakozó működtetésére, amelyen az összességében legkedvezőbb ajánlatot benyújtó Invitel Távközlési Zrt. nyert.
08:54  Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává válhat [5 óra 11 perce]
  Sikeresen zárta Magyarország azt a tárgyalási folyamatot, melynek eredményeként hazánk az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává válhat. Az ESA hollandiai űrközpontjában lezajlott tárgyaláson a felek véglegesítették Magyarország csatlakozási szerződését, egyeztettek az ESA önkéntes programjaiban történő részvétel lehetőségeiről és azokról az intézkedésekről, amelyek a csatlakozás után elősegítik majd a magyar űripar felzárkóztatását a nemzetközi élvonalhoz - tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
08:37  Először diagnosztizálták az Ebolát az Egyesült Államokban [5 óra 28 perce]
  Egy dallasi kórházban pozitív eredménnyel zárult egy páciens Ebola-vizsgálata. Ez az első eset, hogy az Egyesült Államokban diagnosztizálták a betegséget - közölte kedden az amerikai járványügyi és megelőzési hatóság (CDC). A beteget, akiről csak annyit közöltek, hogy felnőtt férfi, és szeptember 20-án érkezett az országba Libériából, a Presbiteriánus Kórházban vasárnap óta elkülönítve ápolják.
08:37  Csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára mától [5 óra 28 perce]
  Október elsejével csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára: 178 készítmény drágább, több mint 300 viszont olcsóbb lett.Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI megkeresésére azt közölte: a drágulás 178 készítményt érint, és ezekért átlagosan 3,6 százalékkal kell többet fizetni.
08:27  Csökken a távhő ára mától [5 óra 38 perce]
  Szerdától 3,3 százalékkal csökken a távhő díja - ezt írja elő a februárban elfogadott rezsicsökkentési törvény október 1-jén hatályba lépő szabálya. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a lakossági felhasználó részére, a távhő szolgáltató által kibocsátott számlában, a 2014. szeptember 30-át követő időszakban igénybe vett távhőszolgáltatásért fizetendő összeg nem haladhatja meg a 2013. november 1-jén alkalmazott díjtételek alapján számított összeg 96,7 százalékát.
08:12  Október 1-től be kell jelenteni az adóhatósághoz a számlázási programot [5 óra 53 perce]
  A mai naptól, 2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számlakibocsátáshoz alkalmazott számlázási programjukat. Külön rendelkezik a rendelet az online számlázási rendszer bejelentéséről. A bejelentéseket egy külön erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell megtenni 30 napon belül.
07:54  Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban-pályázat [6 óra 11 perce]
  Az Országgyűlés elnöke valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban címmel egyetemek és főiskolák hallgatói számára. A pályázat beadásának határideje: 2014. december 15.

2014. szeptemper 30, kedd

19:20  Átadták a Rovitex új termelő üzemét Pécsett [18 óra 45 perce]
  Átadták a Rovitex Hungária Kft. új termelő üzemegységét, amely a cég 750 millió forint összértékű zöldmezős beruházásának utolsó szakasza: új reménypusztai, 4 ezer négyzetméteres gyártó- és logisztikai központjuk bővült most magas minőségű egyedi termékek gyártását lehetővé tévő berendezésekkel. A megnyitón Páva Zsolt, Pécs város polgármestere indította el az új transzfernyomó gépet, amelyen az első vég textíliát Pécs városának ajánlották. A főteret ábrázoló helyi motívummal gyártották le az első terméket.
17:54  Megugrott a brit gazdaság [20 óra 11 perce]
  Az előzetesen közöltnél nagyobb ütemben nőtt a brit gazdaság az idei második negyedévben a végleges adatok szerint. Az Egyesült Királyság GDP-je 0,8% helyett 0,9%-kal nőtt az első negyedévhez képest, míg az előző év azonos időszakához mérten 3,2%-os növekedést regisztráltak. Ilyen jó negyedévet egy éve nem zárt a brit gazdaság, s a GDP szintje már 2,7%-kal haladja meg a 2008 eleji szintet.
17:37  WWF: a vadállatok fele elpusztult az utóbbi évtizedekben [20 óra 28 perce]
  A WWF kétévente készíti el az Élő Bolygó Jelentést (Living Planet Report), melyben a földi élet állapotáról számol be. A jelentés legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak az elmúlt 40 évben. A vadon élő állatok eltűnése rávilágít arra, hogy azonnali cselekvésre van szükség a bolygó fenntartható jövőjéhez.
17:37  Elkészültek a főváros 2020-ig szóló tervdokumentumai [20 óra 28 perce]
  A Főváros komoly és alapos tervezési munkán van túl, amelynek eredményeként a városnak egy részletesen kidolgozott, körültekintő tervrendszere született - mondta el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a 2014 és 2020 közötti uniós programozási időszakra vonatkozó budapesti tervdokumentumokat ismertető sajtótájékoztatón.
17:27  Gyengüléssel reagált az euró az inflációs adatra [20 óra 38 perce]
  Az Eurostat friss adatai szerint 0,4%-ról 0,3%-ra tovább lassult pénzromlás éves növekedési üteme az euróövezetben, így továbbra is 5 éves mélyponton jár. Ez újabb érv arra, hogy az EKB-nak folytatnia kell a laza jegybanki politikát.
17:12  Orbán: munkások nélkül nem fog előremenni az ország [20 óra 53 perce]
  Munkások nélkül nem fog előremenni az ország - mondta Orbán Viktor a Büttner Kft. új CNC tanműhelyének avatásán kedden Nagyatádon. A miniszterelnök az ünnepségen megjelent szakmunkástanulókhoz szólva úgy fogalmazott: örül annak, hogy vannak diákok, akik dolgozni és tanulni akarnak és örül annak is, hogy vannak tanítóik, nevelőik, oktatóik, akik készek arra, hogy tudásukat átadják.
16:54  Csepreghy: 40-50 ezer pályázat valósulhat meg a ciklusban [21 óra 11 perce]
  Nagyjából 40-50 ezer pályázatot lehet megvalósítani a 2014 és 2020-as uniós fejlesztési időszakban rendelkezésre álló forrásokból - mondta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden Nyíregyházán. Csepreghy Nándor hozzátette: ez ugyan kevesebb, mint ez előző ciklusban, de így a kapott támogatást fókuszáltabban lehet felhasználni.
16:37  Petro Porosenko: Ukrajna egységes ország marad [21 óra 28 perce]
  A kijevi parlament két hete fogadott el egy javaslatot arról, hogy a kelet-ukrajnai régiók számára különleges státust biztosít három évre. Petro Porosenko egy televíziós interjúban hangsúlyozta, a lépés az ország decentralizációjának része, de nem a föderalizmus bevezetését jelenti. Kiemelte, Ukrajna egységes ország marad.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen
 

Sok színű, egy kattintással átszínezhetem.

Barna Beatrix
Dunaújváros
 

Könnyen testre szabható

Szegedi Melinda
Budapest
 

A hírfigyelő segítségével néhány perc alatt átnézhetem a számomra fontos híreket.

Szurkos Norbert
Budapest