pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2016. július 28, csütörtök

10:08  Az ökológia ököljoga [7 óra 39 perce]
  Judith Butlert "napjaink legnagyobb hatású filozófusának" titulálva Albertus Magnus-díjjal tüntette ki a Kölni Egyetem. A gender- és queerelméletek, valamint a modernkori feminizmus agytrösztjét popsztárként ünneplik a nyugati egyetemeken.
09:57  Időzített bombák európában [7 óra 50 perce]
  Lassan nem telhet el nap iszlám terrorizmushoz vagy bevándorlókhoz köthető merényletekről szóló hírek nélkül. Péntektől keddig három olyan terrorakció is történt, amelyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, és amelyek óriási megoldandó probléma elé állítják a rendvédelmi szerveket - ezeket ugyanis mind olyan radikalizálódott fiatalok követték el, akik a klasszikus terror-elhárítási módszerekkel nehezen vagy egyáltalán nem voltak kiszűrhetők.
09:57  Normandiában minden európai keresztényt támadás ért [7 óra 50 perce]
  A Hit Gyülekezete alapító vezető lelkészének írása: A Nyugat-Európában immár naponta bekövetkező megdöbbentő és tragikus események között is példátlan gonosztett az, ami kedden egy normandiai kisvárosban történt. Az Iszlám Állam két gyilkosa templomában, istentisztelet közben fejezett le egy idős katolikus papot, másokat pedig súlyosan megsebesítettek.
09:57  A világ, ahogyan Trump látja [7 óra 50 perce]
  "Itt az idő, hogy végre egyenes módon értékeljük nemzetünk helyzetét. Nyíltan és őszintén szeretném önök elé tárni a tényeket. Nem lehetünk többé politikailag olyan korrektek" - ígérte Donald Trump Clevelandben elmondott elnökjelölti beszédében. A republikánus üzletember-politikus 75 percben értékelte Amerika és a világ helyzetét, és megoldásokat is javasolt. A legfontosabb részletek Trump üzenetéből. (A beszédet magyar szinkronnal az atv.hu oldalon hallgathatják meg.)
09:57  A riói olimpia és az orosz doppingbotrány [7 óra 50 perce]
  Megosztotta a sportvilágot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése, miszerint nem zárják ki Oroszországot a riói olimpiáról annak ellenére sem, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek a 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálata szerint állami szintről...
09:57  Trumppal sokkolt Orbán [7 óra 50 perce]
  Kiakadt az ellenzék és gyakorlatilag a teljes magyar ellenzéki sajtó Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott, Donald Trumpot támogató kijelentésein. A republikánus politikust épphogy csak megválasztották pártja elnökjelöltjévé, programja miatt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem szombati zárónapján a magyar miniszterelnök a világ első hivatalban lévő politikusaként tette le mellette a garast. A balliberális sajtó és véleményvezérek szörnyülködnek, pedig valójában semmi rendkívüli nem történt.
09:57  "Európa ma könnyen bevehető célpont" [7 óra 50 perce]
  Nehéz úgy harcolni a terrorizmus ellen, ha nem mondjuk ki az igazat. Ha valami terrorizmusnak látszik, terrorizmus szaga van, és terrorista módszerekkel gyilkol, akkor az terrorizmus, amelyet nem lehet az emberi jogok hangoztatásával legyőzni - nyilatkozta a Heteknek Shay Attias biztonságpolitikai szakértő, az izraeli miniszterelnöki hivatal volt főigazgatója. Mit gondol, mi lehet az oka, hogy az izraeliek ellen korábban már alkalmazott terrormódszerek Európában is megjelentek?
09:57  A magyar futballforradalom emlékére [7 óra 50 perce]
  Az Európa-bajnokság után tíz nappal csendben kimúlt a magyar futballforradalom az Üllői út zöld gyepén. Az FTC Partizani Tirana elleni BL-selejtező visszavágóján - talán a magyar virtuális futballvilág hatása alatt - senki nem tudta elképzelni, hogy lehetséges olyan, hogy a magyar csapat ne tudja belőni a továbbjutást jelentő győztes gólt. Izgalmat talán csak az jelentett, hogy a sörízű hangon üvöltöző bérvezérszurkoló egyre idegesebben próbálta a stadionok világát nem nagyon ismerő új drukkereket bevezetni az éppen tanulandó ferencvárosi szurkolói rigmusokba.

2016. július 22, péntek

18:42  Bomba, nyaralás [5 napja]
  Nem töri le az európaiak, köztük a magyarok évek óta növekvő utazási kedvét a terrorizmus és a migrációs válság, legfeljebb az úti célok változnak. A hazai utazóközönség idén elkerüli a korábban favoritnak számító Egyiptomot és Tunéziát, és nagyot esett Törökország népszerűsége is. A megingott biztonságérzet miatt inkább Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Bulgária vagy a Balaton kerültek előtérbe, tovább erősödik a belföldi turizmus, miközben nő a régiónk iránti külföldi érdeklődés is.
18:41  Öntudatos polgár nélkül nincs független sajtó [5 napja]
  Tibori Szabó Zoltán a Babes-Bólyai egyetem tanára, a kolozsvári Szabadság című napilap alapítója, újságíró, szerkesztő. A határon túli újságírás ismert, már-már legendás alakja, számtalan kötet szerzője, amelyek közül több is az erdélyi és a román holokauszt máig ismeretlen tényeit tárja az olvasók elé. A 21. századi újságírás kihívása mellett ezekről is beszélgettünk. Az 1989. decemberi fordulat után pár napon belül megjelent Kolozsváron a Szabadság, mint napilap. Tudatos lépés volt az újságalapítás, vagy az események hozták?
18:39  Wimbledon után, Rio előtt [5 napja]
  A jelenlegi legjobb magyar teniszező, Babos Tímea Sopronból indulva hétévesen kötelezte el magát a tenisz csodálatos világával, és tizennyolc évesen kezdte meg profi karrierjét. Már juniorként három Grand Slam-győzelemmel - párosban az amerikai Sloane Stephensszel - jelezte, hogy csillag született. Tizennyolc évesen nyerte első felnőtt WTA trófeáját. Ez év áprilisában 39. is volt a WTA ranglistáján. 2014 és 2015 után idén is a páros döntő résztvevője volt - zsúfolt lelátók előtt - a teniszvilág legbecsesebb helyszínén, a wimbledoni center pályán.
18:37  Mississippi-projekt [5 napja]
  Az Obama-kormány már gyakorlatilag a megalakulása napján központi kérdéssé tette a bolygót fenyegető klímakatasztrófa megfékezését. Ennek eszközeként szolgált a Mississippi államba telepített "tisztaszénerőmű", amely a maga forradalmi technológájával új fejezetett nyithatott volna az energiafelhasználásban - olvasható a The New York Times aktuális elemzésében.
18:35  Lázadás a jó ügyért [5 napja]
  Ma már minden demokrácia eszköztárában ott szerepel a polgári engedetlenség, amely az állampolgárok erőszakmentes, jogellenes tiltakozása az államhatalommal szemben, ha annak működése sérti a társadalmi igazságosság elvét, vagy nem megfelelően teljesíti a tőle elvárt feladatokat. Magyarországon legutóbb a Tanítanék Mozgalom élt a polgári engedetlenség eszközével, amikor márciusban arra kérték a pedagógusokat és a velük szimpatizálókat, hogy álljanak ki iskolájuk elé, és fejezzék ki elégedetlenségüket.
18:33  Szemétszigetek, hulladékhegyek [5 napja]
  Hazánkban évente mintegy 1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, a palackok természetben történő lebomlási ideje pedig több száz évre tehető. Az elektronikai ipar robbanás-szerű fejlődése hasonlóképpen termeli az elektronikus hulladékhegyeket az egész világon. A kiszuperált számítógépek, mobiltelefonok, háztartási készülékek, elavulttá vált eszközök becslések szerint több mint 50 millió tonna e-szeméttel terhelik a földgolyót (2014-es adat).
18:31  Az élő memorial [5 napja]
  A korábbi felejthetetlen sportriporter, sokszoros bajnok, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára, sportdiplomata Gyulai István emlékére idén is megrendezték a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyt - immár hatodszor. Ez az egyetlen sportesemény, amelyen atlétikai világsztárokat - olimpiai bajnokokat, világbajnokokat - láthat versenyezni a nagyérdemű Magyarországon. Ilyen kiválóságokért a világ nagyvárosaiban tízezrek töltik meg a stadionokat. A Székesfehérváron megrendezett versenyről Gyulai Márton versenyigazgatót kérdeztük.
18:23  Tudományos, fantasztikus [5 napja]
  A science fiction (tudományos fantasztikus) műfaj születésének időpontját nehéz meghatározni. Vannak, akik szerint már a késő középkorban megjelent hasonló témájú regények is ide sorolhatóak, amikor Galilei és Newton felfedezéseket tettek a világűrrel kapcsolatban. Egy biztos: a 20. századi technológiai forradalom óta valósággal ontják magukból az érdekesebbnél érdekesebb történeteket a regényírók. Űrcsaták, robotok által uralt világok, mesterséges intelligencia fölénye az emberi lélekkel szemben. Az alábbiakban öt meghatározó művet mutatunk be.

2016. július 21, csütörtök

09:08  Határozott lépésekkel kezd az új Vaslady [7 napja]
  Hullottak a brit miniszterek fejei - a lemondott David Cameron híveinek többsége nem "élte túl" Theresa May kormány-átalakítását, az új miniszterelnök a vártnál drámaibb módon változtatott az eddigi felálláson. Legmeglepőbb húzása Boris Johnson külügyminiszteri kinevezése volt, ami jócskán kiverte a biztosítékot az európai politikai elitben. A Brexit-tárgyalások levezénylésére létrehozott tárca vezetését pedig egy veterán euroszkeptikus konzervatívra bízta.
09:08  Előre kész lehetett a megtorlás forgatókönyve [7 napja]
  Tömeges letartóztatásokkal és elbocsátásokkal folyik a megtorlás Törökországban, miután elbukott az ország további iszlamizációjának megállítására tett katonai puccskísérlet. A kétségbeesett próbálkozást követő bosszúhadjáratban ezreket tartóztattak le, közalkalmazottak tízezreit bocsátották el, húszezer tanárt és ezerötszáz egyetemi dékánt rúgtak ki állásából, az egyetemi oktatóknak megtiltották a külföldre utazást.
09:08  Hat előrejelzés 2003-ból, ami 2016-ban valósággá vált [7 napja]
  Július végén először jelenik meg magyarul egy könyv, ami sok szempontból megelőlegezte a jövőt. Oriana Fallaci olasz újság-író 2003-ban adta ki Az értelem ereje című művét, amelyben könyörtelenül szembesíti a valósággal az áldemokratikus európai intézményeket, az ENSZ-t és annak különböző szervezeteit, amelyeket a szabadság eltipróinak nevez. Éles szavakkal bírálja azt a képmutatást is, amely orwelli módon egyenlőkre és még egyenlőbbekre osztja a kisebbségeket és magát a többséget is. Részletek a könyvből, először a Hetekben.
09:08  A sikernek nem titka van, hanem ára [7 napja]
  A mai fiatal generáció nem lázadó, nem akarja megváltoztatni azt a közeget, amiben él: ha nem tetszik neki valami, egyszerűen továbbáll - mondja az Új Nemzedék Központ kommunikációs igazgatója. Poór Csabával a fesztiválkultúráról és a fiatalok egzisztenciateremtési lehetőségeiről beszélgettünk.
09:08  Törökországi helyzetjelentés a megbukott puccs után [7 napja]
  Pénteken katonai puccskísérlet történt Törökországban, melyet rövid távon elfojtott az elnök, Recep Tayyip Erdogan és kormánya. Jelenleg a megtorlás zajlik, tömeges letartóztatások történnek szerte az országban. Isztambulban vagyunk.
09:08  Nizza után - Tűréshatáron a francia társadalom [7 napja]
  A tavaly január óta a harmadik súlyos terrortámadást elszenvedett Franciaországban éles vita alakult ki az ellenzék és a kormány között az esetleges biztonsági mulasztásokról és a terrorizmus elleni küzdelem szükséges intézkedéseiről, amelyet a közelgő választások is energizálnak. A francia társadalom eljutott a tűréshatárra, és az eddigi kevéske bizalom is elpárolgott az ország vezetői iránt. Az Iszlám Állam által vállalt merénylet új korszakot nyithat a nyugati országok elleni hadviselésben.
09:08  Az ENSZ szerint hazugság Jeruzsálem zsidó múltja [7 napja]
  Mélyen sérti a zsidó és a keresztény hívőket az UNESCO határozatterve Jeruzsálemről, amely kizárólagosan muszlim vallási helynek nyilvánítja a Templom-hegyet és környezetét, beleértve a Siratófalat (Nyugati-falat) is. Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének határozata meghamisítja a történelmet - írja Dore Gold, az Izraeli Külügyminisztérium főigazgatója az UNESCO Világörökség Bizottságának tagjaihoz intézett nyílt levelében.
09:08  A modern feminizmus prófétája [7 napja]
  Valóságos popsztárnak számít akadémiai körökben Judith Butler, a gender- és queer-elméletek, valamint a modernkori feminizmus meghatározó alakja, aki Németországban néhány éven belül a második jelentősebb kitüntetését kapta. Éppen ott, ahol a nagy nyugati államok közül utolsóként nem vezették még be a melegházasság intézményét.

2016. július 15, péntek

13:36  Dallas után, Trump előtt - Kérdések a rendőrgyilkosságok nyomán [1 hete]
  A dallasi rendőrgyilkosságok nyomán felmerült a kérdés, reális veszélyt jelent-e, hogy polgárháború tör ki az Egyesült Államokban. Arról azonban kevés szó esik, hogy mire számíthat Amerika, ha novemberben Donald Trump nyeri az elnökválasztást.
13:21  Sanders beállt Clinton mögé - Erősítés balról [1 hete]
  Bernie Sanders vermonti szenátor a héten bejelentette, hogy támogatja Hillary Clintont, a Demokrata Párt elnökjelöltjét - ez tovább erősítheti a "papíron" jelenleg esélyesebb volt külügyminiszter kampányát. Ugyanakkor Clinton e-mail botránya a republikánus jelölt, Donald Trump malmára hajthatja a vizet.
13:19  Az új Vaslady? - Thatcherhöz hasonlítják Theresa Mayt [1 hete]
  Theresa May brit konzervatív párti képviselő váltotta a posztjáról lemondó David Cameront a miniszterelnöki székben szerdán. Az eddigi belügyminiszter a Brexit sikeres levezénylését és az egység megteremtését ígéri.
13:15  Keresztényellenes orosz terrortörvény [1 hete]
  Valószínűleg a Szovjetunió szétesése utáni korszak legkártékonyabb törvényét fogadta el az orosz törvényhozás a közelmúltban, és az egyébként több ponton alkotmányba ütköző csomagot az elnök a múlt héten alá is írta. A "terrorellenes" intézkedések lényege a totális megfigyelés és a polgári szabadságjogok teljes leépítése, többek között a vallásszabadság egyik fontos eleme, a missziós tevékenység betiltásával.
13:05  Mit jelent az új kormányzati modell? [1 hete]
  A miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a jövőben két kormánykabinet fog működni (gazdasági és stratégiai). A miniszter szerint ezek a testületek nem informálisak lesznek, hanem valódi döntési jogosultsággal bírnak majd. Lázár János bejelentése alapján a miniszterelnök elégedetlen volt a kormányzati mechanizmus hatékonyságával, emiatt kellett változtatni. A Policy Agenda elemzése.
13:00  Megváltozott vagy sem Magyarország? [1 hete]
  Az amerikai The Algemeiner július 7-én közölte szerkesztőnk cikkét, amelyben a lap Magyarországgal kapcsolatos állításaira reagált. (Morvay Péter cikkének magyar fordítása a Hetek múlt heti, július 8-ai számában jelent meg). A New York-i lap The Algemeiner és a zsidó média téved Magyarországról címmel közölte az írást, amely nyomán nemzetközi vita is indult arról, vajon változott-e Magyarország az antiszemitizmus szempontjából, és ha igen, milyen irányba.
12:57  Interjú a zsidómentő Carl Lutz fogadott lányával [1 hete]
  Csak egyetlen mondatot tudott magyarul, Carl Lutz diplomataként mégis magyar zsidók tízezreit mentette meg a vészkorszak idején bravúros hivatali trükkökkel és bátor megjelenésével. Hazája, Svájc élete során nem ismerte el ezért, sőt, inkább megfedte. Nem mindennapi történetéről Agnes Hirschi, Lutz fogadott lánya beszélt a Hit Rádiónak és a Heteknek.
12:39  Európa leszorulhat a világtérképről [1 hete]
  Demény Pál demográfusnak a - nem éppen a mainstreamhez illeszkedő - elképzelése szerint az életszínvonal javulásával nem feltétlenül gyarapodik az emberiség, mivel az emberek gyermekvállalás helyett egyre inkább az anyagi jólétük növelése mellett döntenek.
12:21  A Vatikánnal és a maffiával is "megvívna" Róma polgármesterasszonya [1 hete]
  Virginia Raggi, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje lett Róma első női főpolgármestere a múlt hónapban tartott olaszországi helyhatósági választások második fordulójában. Raggi nem csupán az örök város történelmének első női polgármestere, de a maga 37 éves korával egyben az eddigi legfiatalabb is. Az 5 Csillag Mozgalom ideológiája a nemzeti konzervativizmus, a jobboldali populizmus, az e-demokrácia, az euroszkepticizmus, a nagypárt- és a bevándorlásellenesség keveréke.
12:17  A patinás Devon [1 hete]
  Ismerős a beletörődő sóhaj, hogy a dicső Nagy-Britannia már nem a régi? Hogy a multikulturális országban már alig találni tősgyökeres brit állampolgárokat? Talán mégis van remény: a letűnt korok szépségét és hagyományos értékeit őrző Devonban, Anglia egyik legautentikusabb megyéjében jártunk. Észak gyöngyszemei
12:13  Boldogok a sajtkészítők [1 hete]
  Az esztenákról sokan nem is hallottak, pedig ma is fontos szerepük van az erdélyi állattenyésztésben és a lassan tért hódító kistermelői piacokon. A télen megközelíthetetlen hegyi legelők nyári szállásai praktikusak: nem kell mindennap hazajárni a jószággal, itt fejik az állatokat, és készítik a különböző tejtermékeket. Az esztenán lakik tavasztól őszig a pásztor is, ugyanúgy élve mindennapjait, mint sok évszázaddal ezelőtt. Erdélyben ma is sok ilyen nyári szállás van, egyikükön Moldovan Matei gazda tereli jószágait. Elzárva él itt mindentől, de boldogan készíti sajtjait.
12:03  Németország versenyhátrányban a 4. ipari forradalomban [1 hete]
  Az ipari termelés és benne különösen az autóipar mára igazi fordulóponthoz érkezett. A digitális technológia alkalmazása jelentős előnyökhöz juttathatja az újonnan piacra lépő vállalatokat. Ha viszont Németország lemarad ebben a versenyben, az egész Európát hátrányosan érintheti. A tét 110 milliárd euró.
12:01  A Tesla-balesetek és a második mesterterv [1 hete]
  Az utóbbi hetekben egyre jobban szorongatják az elektromosautó-gyártó Teslát az önvezető rendszerének balesetei miatt. Úgy tűnik azonban, hogy Elon Musk a támadások kereszttüzében is inkább előre próbál menekülni.
11:57  Wigner Jenő, az atomfizika korszakos zsenije [1 hete]
  Kultúránk bűnt követ el szemünket eltakarva annak tudomásul vétele elől, hogy senki sem lesz közülünk itt mindig. Így nem készülünk fel az elkerülhetetlen utolsó órára, nem veszünk tudomást arról, hogy miután békésen leéltük életünket, az a mód, ahogy meghalunk - a rossz ellen küzdve-e, vagy barátainkat cserbenhagyva és tőlük is cserbenhagyottan, ellenségeinknek kiszolgáltatottan -, döntő elem az egész élet sikerének megítélésében.
11:54  A velencei lagúnák legendás szigetvilága [1 hete]
  Egy észak-olaszországi nyaralás során általában nem hagyjuk ki a romantika fővárosának tartott Velencét - amely kétségkívül a Föld egyik legszebb városa -, ám a lagúnák jóval csendesebb szigetei is felfedezésre méltók: Muranón üvegfúvó mesterek látványos munkáival ismerkedhetünk, míg a festői színekben pompázó Burano ódon házai között a híres csipke készítésébe nyerhetünk bepillantást. Hemingway régi kedvenc búvóhelye, Torcello pedig még ezeknél is nyugisabb sziget. Ráadásul itt a Lido is!
11:52  Palócföld vonzásában [1 hete]
  A nyaralás nemcsak azért fontos, hogy kiszakadjunk a hétköznapok egyhangú körforgásából, hanem azért is, hogy minőségi időt töltsünk szeretteinkkel. Ehhez a legfontosabb, hogy olyan helyszínt találjunk, amely értéket, nyugalmat közvetít a pihenés, és a kikapcsolódás mellett. Most a fővároshoz közeli Palócföld, vagy ahogy ők ejtik: Pálócföld szépségei között szemezgetünk.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Bejelentkezés után, bárhol a saját hírportálomat olvashatom.

Sarkadi Bendegúz
Budapest
 

Sok színű, egy kattintással átszínezhetem.

Barna Beatrix
Dunaújváros
 

Könnyen testre szabható

Szegedi Melinda
Budapest
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron
 

Mióta ezt használom felére csökkent a mobil számlám.

Szuhár Balázs
Siófok