pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2015. május 21, csütörtök

10:46   Mindent az anyagért [6 napja]
  A zsálya nem virág, a kristály nem valamiféle kőzet, a katica pedig nem bogár - ezt már a legkisebb gyerek is tudja számos magyar településen. A felsorolt szavak a magyar kistelepüléseken élő fiatalok által nagy mennyiségben használt drogokat jelölik. A helyzet túlzás nélkül drámai: egy alföldi kisvárosban készült riportunk szereplői szerint az sem lenne meglepő, ha a helyi roma fiatalok többsége fogyasztó lenne.
10:46  Embertelen viszonyok [6 napja]
  Elkeseredettek a szociális dolgozók, és az egészségügyi dolgozókéval azonos bértáblát követelnek, hiszen háromnegyedük kevesebb mint nettó 90 ezer forintot visz haza havonta. Megígért bérrendezésüket Rétvári Bence államtitkár nemrég a gazdaság teljesítményétől tette függővé. "Addig húzzák az időt, amíg az ágazat kiürül. Ez azt jelenti, hogy veszélybe kerülhet az idős-, a gyermek- és a fogyatékosgondozás" - mondta lapunknak a sztrájkbizottság ügyvivője.
10:46  Füstbe ment nagymecsetterv [6 napja]
  Május 15-én a Vigyázó! blog adott hírt róla, hogy egy Budapestre tervezett gigantikus muszlim vallási és kulturális központról készült terveket publikált egy török vallásügyi alapítvány. A terveket Magyarországon elsőként közlő Magyarországi Muszlimok Egyházának vezetője hamar világossá tette, hogy a komplexum építése nem a hazai muszlim közösség kezdeményezése volt, majd az is kiderült, hogy a török kormány már tavaly is tárgyalt magyar illetékesekkel a kiszemelt telekről.
10:46  A finanszírozás a terrorszervezetek Achilles-sarka [6 napja]
  "Egy terrorcselekmény akár potom pénzből is végrehajtható, de komplett szervezeteket - mint az Iszlám Állam is -, csak rendkívül magas összegekből lehet fenntartani. Emiatt a terrorizmus elleni leghatékonyabb fellépés nem a harctéren, hanem pénzeszközök utalásakor történhet" - emeli ki jelentésében a francia jobbközép Demokraták és Függetlenek Uniója párthoz tartozó szenátor, Nathalie Goulet. A szakpolitikus a hétvégén Budapesten megrendezett NATO Parlamenti Közgyűlésen tárta a nemzetközi plénum elé kutatása eredményeit, és válaszolt a Hetek kérdéseire.
10:46  Súlyos Fidesz-kudarc az "elszámoltatás" [6 napja]
  Öt év NER után sincs börtönben egyetlen fajsúlyos szocialista politikus sem, és a jelek szerint Simon Gábor is szabadon és százmillióval "gazdagabban" távozhat. Borítékolható, hogy a Jobbik, amely már 2014-ben is azzal kampányolt, hogy Orbán Viktorék elszabotálták az elszámoltatást, nem hagyja ki a ziccert.
10:46  Vatikáni ajándékkosár Abbásznak [6 napja]
  Egy héttel azt követően, hogy fogadta Raúl Castro kubai elnököt, Ferenc pápa újabb - sokak szerint a morális tisztánlátás hiányáról tanúskodó - audienciát tartott. Ezúttal Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság (PH) elnökével találkozott, akit a "béke angyalának" nevezett. Bár vita indult arról, pontosan mit is mondott a pápa, a palesztinoknak szóló pünkösdi ajándékkosár így is bőséges volt: szerepelt benne szentté avatás és a virtuális palesztin állammal kötendő államközi egyezmény.
10:46  Orbán Strasbourgban [6 napja]
  Április vége óta ismét Orbán Viktor diktálja a magyar közélet napirendjét, de a héten már az Európai Parlament is azokkal a témákkal foglalkozott, amelyekkel Orbán sokkolta az uniós status quo képviselőit az előző hetekben.

2015. május 15, péntek

22:54  Bajban az RMDSZ is ? [1 hete]
  Nemzetközi körözés van érvényben Markó Attila ellen: az RMDSZ egykori képviselőjét már az Interpol is keresi. A volt szenátor Budapesten él, pontosabban bujkál jelenleg, ami a magyar kormányt is kényes helyzetbe hozza.
22:51  Az arab Jeruzsálem mítosza [1 hete]
  A nemzetközi média és a nyugati politikusok többnyire készpénznek veszik, hogy Jeruzsálem "judaizálása" az 1967-es egyesítést követően kezdődött (vagyis a narratíva szerint a "megszállók" erőszakosan "telepes építkezésekkel", zsidó lakosok betelepítésével és a város határainak kiterjesztésével igyekeztek a maguk javára fordítani a demográfiai arányokat). A tények azonban ezt cáfolják.
22:50  Wünsdorf titkai [1 hete]
  A második világháború befejezésének hetvenedik évfordulóján megélénkült az érdeklődés a világháborús emlékművek, emlékhelyek és szimbolikus létesítmények iránt. A Németország keleti, hajdan szovjet megszállási zónába eső részén, Berlintől mintegy 3o kilométerre fekvő Wünsdorf területén található a náci birodalom legnagyobb, 1945-ben a Vörös Hadsereg által elfoglalt katonai objektuma, amely nem kevesebb, mint 560 hektárnyi területen várja az érdeklődőket.
22:45  A cigánytelepről a kutatólaborba [1 hete]
  "Amint szembesültem a cigánytelep hátrányaival, a szembenállás erősödött bennem. Egyre jobban belém vésődött a tudat, hogy ha nem tanulok, akkor nincsen innen kiút" - mondta lapunknak Horváth József rákkutató, a Roma Sajtóközpont által kiírt Aranypánt-díj 27 éves győztese. A díjra, melyet az USA magyarországi nagykövete jelenlétében adtak át, olyan roma fiatalokat jelöltek, akik munkájukkal elismerést váltottak ki környezetükben. A rákkutató bioló-gussal egy rádióinterjú és egy másik médiamegjelenés között találkoztunk.
22:31  Bemutatjuk az új Charity Potot és a Fenntartható Lush Alapítványt [1 hete]
  Sok kicsi sokra megy A Charity Pot, mely most új, öntartósító formulával készül, egyaránt használ a nemes ügyeknek és a bőrnek. Az új formula hét olyan összetevőt tartalmaz, mely a Fenntartható Lush Alapítvány (Sustainable Lush Fund; SLush Fund) projektjeiből származik.
22:29  Személyre szabott segítség a bajban [1 hete]
  A fővárosi kormányhivatal áldozatsegítő szolgálatának ajtaján azzal a feltételezéssel lépek be, hogy nemigen fogok "ügyfelekbe" botlani. Ezzel szemben a várakozóknak kialakított előtér zsúfolásig tele van. Arra pedig végképp nem számítok, hogy az osztályvezető asszony saját maga tájékoztatja telefonon, figyelemreméltó türelemmel a "mezei" segítségkérőket: miben és hogyan tud segíteni nekik a szolgálat. Dr.
22:27  Fiatalon is lehetsz összeszedett [1 hete]
   Sean Covey amerikai író világsikerű könyve tinédzserek és fiatal felnőttek számára jelent iránytűt ahhoz, hogy ne csupán élhető, hanem sikeres legyen az életük. Arról szól, amit tudni kell a helyes énképről, az elvek vállalásáról, az egészséges kapcsolatokról, a csoportnyomásról és arról, hogy miképp valósíthatják meg céljaikat, álmaikat. Ráadásul a szerző mindezt élvezetes, világos stílusban tálalja: sztorikkal, vicces rajzokkal, táblázatokkal, híres emberek inspiráló gondolataival.
13:16  Új uniós kvótarendszer a menekültek befogadására [1 hete]
  Globális képmutatás vagy kötelező óvatosság? Az uniós tagállamok hozzáállása a bevándorlók kérdéséhez e két nézőpontból nézve is elég ellentmondásos. Az elmúlt hetekben Európa partjainál vízbe fulladt több ezer menekült miatt többé nem söpörhető a szőnyeg alá a kérdés, ám egyelőre a kötelező letelepítési kvótát célzó megoldási javaslat sem tetszik a tagállamoknak, akármennyire sajnálják is a szerencsétlenül járt menekülteket.
13:09  Lőporos hordó a Balkánon [1 hete]
  Vasárnap reggel még szórványos lövöldözést lehetett hallani az észak-macedóniai Kumanovóban, ahol előző nap súlyos összecsapások voltak rendőrök és valószínűleg albán fegyveresek között. A szerb-koszovói-macedón határon fekvő településen az albán UCK fegyveresei csaptak össze a macedón rendőrséggel, akik egy terroristafészket akartak felszámolni. A hivatalos indok mögött azonban a nemzetközi sajtó Nikola Gruevski miniszterelnök akcióját sejti, mellyel mesterségesen akarja elterelni a figyelmet az országban uralkodó súlyos belpolitikai válságról.
13:06  Fáradt választók, harcos jelöltek [1 hete]
  Meglepően szoros eredmény született a lengyel elnökválasztás első fordulója után: a Kaczynski-féle Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda nyerte az első fordulót, míg a korábban biztos befutónak hitt jelenlegi államfő, Bronislaw Komorowski - a jelenleg kormányzó Polgári Platform (PO) politikusa - csak a második helyet szerezte meg. A harmadik helyen a fiatalok körében népszerű rocksztár, Pawel Kukiz végzett, így május 24-én mindenképpen megtartják a második fordulót.
13:03  A legszűkebb koalícióval indul a 4. Netanjahu-kormány [1 hete]
  A nemzetközi kommentátorok előszeretettel címkézik Izrael története "legszűkebb koalíciójának" az utolsó előtti pillanatban tető alá hozott új Netanjahu-kormányt (az erőteljesebb jelzőkről most nem beszélve). A 120 fős Kneszetben valóban a 61 képviselő támogatása a legkisebb elérhető többség, ám volt ennél nehezebb helyzetben már kormányfő, nevezetesen Jichák Rabin, aki 1993 szeptembere és 1995 januárja között 58 mandátummal, kisebbségi kormánnyal indította el az oslói folyamatot.
12:59  Oroszország, hátra arc! [1 hete]
  Tehetséges fiatalok, külföldi befektetők, reményteljes start up cégek rég nem látott kiáramlása figyelhető meg Oroszországból. Az orosz Szilícium-völgyként emlegetett Szkolkovo-projekt, amely innovációs központként a legjobb - elsősorban high tech - szakemberek gyűjtőhelye lett volna, már Putyin visszatérésekor komoly léket kapott, és azóta is süllyed szép lassan tovább. Ezzel párhuzamosan fogy a levegő a start upok és a külföldi befektetők körül.
12:57  Csábító ajánlatok - Verseny az új állampolgárokért [1 hete]
  Az állampolgárság külföldiek számára való eladásával enyhítené a különböző országokat sújtó gazdasági válság hatásait egy svájci jogász vállalkozása. Az ötlet iránt a multimilliomosok mellett egyre több államvezető is érdeklődik, hiszen az üzlet évi több millió euró pluszbevételt hozhat országaik számára.
12:54  Politikusok szexkalandjai [1 hete]
  A politikusok félrelépései, prostituáltakkal ápolt kapcsolatuk nyilvánosságra hozatala a választók tájékozódását segíthetik, a róluk gyűjtött adatok azonban zsarolhatóvá tehetik az érintetteket.
12:48  Rejtőzködő milliomosok [1 hete]
  A CNBC idén harmadik alkalommal készített részletes felmérést az amerikai milliomosokról. Nem válnak, nem hazárdíroznak, de nem is adakoznak - 2014 során 500 ezer új taggal bővült ez a "klub".

2015. május 14, csütörtök

09:34  Generációs kérdéssé válik a melegjogok támogatása [1 hete]
  2013 nyarán az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenességre hivatkozva törölte a házasság védelméről szóló törvény több paragrafusát, és teret nyitott a melegházasság széles körű legalizálásának. A közvélemény már e döntés előtt is úgy érzékelte, hogy a küzdelem eldőlt. Az amerikai társadalom ugyanis alig egy évtized alatt jelentős arányban felsorakozott az LMBTQ csoport mögött, teljes támogatásáról biztosítva minden vallási alapon történő, "ósdi" megkülönböztetéssel szemben.
09:34  A hatóság félrenéz [1 hete]
  Magyarországon több tízezerre tehető a prostituáltak száma, a bekerülési átlagéletkor 13 év. A törvényi szabályozás több szempontból előnyösen változott, de a betartatásához hiányzik a politikai akarat. A hatóságok passzivitásának és az internetnek köszönhetően a lakásokba, szállodákba húzódik vissza a burkolt vagy nyílt módon hirdetett, tömeges prostitúció.
09:34  Jól egybeszerkesztett város [1 hete]
  Jeruzsálem az elmúlt 2000 évben soha nem volt olyan népes, fejlett és egységes város, mint ma. Annak ellenére, hogy a nemzetközi sajtóban naponta jelennek meg követelések arról, hogy állítsák vissza a város 1948 és 1967 közötti megosztottságát, ennek ma már nincsen sem történelmi, sem városszerkezeti, sem pedig demográfiai realitása (utóbbiról lásd keretes írásunkat).
09:34  Konzervatív siker [1 hete]
   Történelmi győzelmet aratott David Cameron és a konzervatív párt a múlt csütörtökön Nagy-Britanniában. A közvélemény-kutatások várakozásaival ellentétben Cameronnak még koalíciós társra sem volt szüksége ahhoz, hogy újra kormányt alakítson.
09:34  Magyarok a háború árnyékában [1 hete]
  Az elmúlt hónapok bulváros híradásaival szemben nem fenyegeti szociális katasztrófa a kárpátaljai magyarokat. Egyelőre. A helyiek szerint éppen azért lenne fontos reális képet festeni a helyzetükről, hogy akkor és olyan módon nyújthasson számukra támogatást az anyaország, amikor és ahogyan az valóban segítség lesz. Kárpátaljai riportunkból ezen kívül az is kiderül, hogy miként lehet megélni 15 ezer forintnak megfelelő pedagógusi fizetésből, és vajon mi lehet Putyin célja Ukrajnával.
09:34  Orbán új korszakot nyitna [1 hete]
  A Fideszben azt várják, hogy őszre áll össze Orbán Viktor új politikai stratégiája és az ehhez kapcsolódó új csapatösszeállítás is, amelynek egyik eleme lehet, hogy Rogán Antalt Lázár János ellensúlyozására új pozícióba emelné a miniszterelnök. Kormányzati forrásaink szerint az Orbán-Simicska-háború miatt az üzletemberhez köthető közigazgatási és kormányzati személyek, köztük Vida Ildikó az év végéig távozni fognak. Közben viszont érezhető a félelem Simicska esetleges visszavágásától.
09:34  Egy tragédia utóélete - Prostitúció és politika [1 hete]
  Május elején brutális gyilkosság történt a budapesti Akácfa utcában. Egy 19 éves prostituáltat öltek meg. Nancy tragédiája és az ügy furcsa utóélete azzal együtt is alkalmat ad a politika, a prostitúció és a szervezett bűnözés kapcsolatának végiggondolására, hogy a gyilkosság és Nancy kapcsolati hálója körül ma még nagy a homály. Munkatársunk minden parlamenti pártot megkérdezett, hogy mit tennének, ha kiderülne, hogy soraikban politizál a meggyilkolt lánnyal hírbe hozott közéleti szereplő.

2015. május 08, péntek

18:05  Eldőlt: elveszik a Ságvári nevét [2 hete]
  Úgy tűnik, pont kerül a szegedi Ságvári Gimnázium neve körül kialakult vita végére, a minisztérium ugyanis április utolsó napjaiban döntött a középiskola nevének megváltoztatásáról. Ezzel együtt összevonják a két, eddig önállóan működő egyetemi gyakorlóintézményt, az általános iskolát és a gimnáziumot, amivel várhatóan - sok más vidéki gyakorló-iskolával ellentétben - legalább a KLIK fennhatóságát sikerül elkerülniük az intézményeknek.
17:54  Erőszak a valóságshow-ban [2 hete]
  Miután megkísérelte megerőszakolni, meg is fenyegette és szidalmazta játékostársát az Éden Hotel című valóságshow-ban az egyik férfi szereplő. A jelenet, amelyet minden szerkesztői beavatkozás nélkül felvettek, majd hónapokkal később közzétettek, a nők társadalmi helyzetével foglalkozó Üvegplafon blognak köszönhetően országos felzúdulást keltett. Ám a TV2 a botrány és a mea culpa ellenére a show-t mégis folytatja, nem is akárhogy: az áldozatot társai kiszavazták, míg az erőszakoskodó férfi a műsorban maradt. Lapzártakor a médiatanács eljárást indított az ügyben.
17:45  Makovecz Imre spirituális szempontból is kiemelkedő munkái [2 hete]
  1. Sevillai világkiállítás magyar pavilonja (1992)
17:43  Behálózott döntéshozók [2 hete]
  A tisztességtelen, átláthatatlan lobbizás a legnagyobb korrupciós kockázat ma Európában, az uniós érdekérvényesítés átláthatóvá tételéért lobbizó civil szervezeteket összefogó ALTER-EU és a Transparency International szerint is. Magyarország helyzete egészen drámai e téren.
17:42  Az áru te magad vagy [2 hete]
  A modern technológia nem csupán a társadalom számos szegmensét alakította át, de titokban a mindennapi életünk számos területére is beszivárgott, megváltoztatva gondolkodásmódunkat és életvitelünket is. Bár a Snowden-botrány nagy port kavart, ma már a legtöbben legyintenek adataik védelmére a digitális térben, mondván, az NSA úgyis mindent lát. Azonban ez a Nagy Testvér - szemben a hiedelmekkel - korlátozott képességekkel rendelkezik, érdemes védekezni tevékenységével szemben.
17:41  Végtelen bakancslista [2 hete]
  Az igazán elszánt utazókban sok a közös jellemvonás: kíváncsiság, nyitottság, bátorság, felfedezési, tanulási vágy vagy épp a bölcsesség megszerzése. Mégis, gyakran eltérő célokat tűznek ki maguk elé, és utazási módszereikben is különbözőek. Darányi Zsófia végzett közgazdászként főleg egyedül járja Európát. A közkedvelt hobbimazutazas.hu blogjában megosztja tapasztalatait, élményeit, melyek segítségül szolgálhatnak az útra kelőknek. De vajon miért indul neki egy szál hátizsákkal és minimális költségvetéssel a messzeségnek?
17:39  Parasztvakítás vagy csodaszer [2 hete]
  Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem intézetvezető professzora nemrégiben egy petíciót indított el, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a homeopátiás készítmények nem felelnek meg a nyugati típusú orvoslás követelményeinek, mégis széles körben alkalmazzák őket, és hivatalosan is elfogadott gyógyszernek minősülnek. A beveszed.hu oldalon érhető el a tiltakozás, melyet elindított. Pontosan mi a célja ennek a petíciónak? Hová fog eljutni?
17:36  Variációk a nagy napra [2 hete]
  Ma már nem az okoz gondot a házasulandóknak, hogy mit, hol és hogyan tudnak elérni, beszerezni életük egyik legnagyobb napjának a megszervezéséhez, lebonyolításához, hanem az, hogy a gazdag és színvonalas kínálatból mit válasszanak. A 2015-ös év esküvői divatját a bordó, a pasztellsárga, az arany és az ezüst mellett a menta- és a narancsszín kombinációja uralja.
12:40  Bebörtönzöttek országa [2 hete]
  Fergusontól Baltimore-ig súlyos társadalmi problémák törnek a felszínre az Egyesült Államokban. Az incidensek többnyire a rasszizmusról és a rendőri túlkapásokról szólnak, igaz, ezekkel sem lehet indokolni a vandalizmust és a fosztogatásokat, amelyek több helyen elszabadultak. Úgy tűnik, hogy a színes bőrűek helyzete a várakozásokkal ellentétben egyáltalán nem javult Barack Obama elnöksége alatt. Sőt, elődjeihez képest kiéleződött a feszültség.
12:34  Mohamed Texasban [2 hete]
  Az Iszlám Állam vállalta magára a texasi Garlandben elkövetett fegyveres támadást, melynek során egy biztonsági őr megsérült. A támadást a Curtis Culwell Központban rendezett kiállítás Mohamed-karikatúrái váltották ki, melyekkel a rendezők a párizsi Charlie Hebdo elleni merényletre emlékeztek. A két terroristát a jelenlevő rendőrök lelőtték.
12:32  Diplomáciai balett az ukrajnai dráma árnyékában [2 hete]
  Az ukrajnai válság árnyékában bonyolult diplomáciai balett előzte meg a hitleri birodalom fölött aratott második világháborús győzelem 70. évfordulóját. Ki, mikor, melyik megemlékezésre megy - vagy nem megy - el? A német kapitulációnak ugyanis két dátuma került be a naptárba, korántsem véletlenül.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Sok pénztárca kímélő ötletet kapok rendszeresen.

Szabóné Feleki Mária
Agárd
 

Mióta ezt használom felére csökkent a mobil számlám.

Szuhár Balázs
Siófok
 

Egyszerűen beállítom a hírfigyelőt és egyetlen számomra fontos hírről sem maradok le

Szélesi Zoltán
Vác
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron