pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2015. január 23, péntek

09:55  Állampolgársági biznisz [4 napja]
  Nyíltan hirdetik Szerbiában és Ukrajnában a pénzért vehető magyar útlevelet, de a magyar államfő eddig csupán két esetben vonta vissza a korábban már megadott állampolgárságot olyanoktól, akik pénzért vették a papírokat. A kormány honlapja hat nyelven figyelmeztet: a magyar nyelvtudás feltétel, és visszaélés áldozata lehet, aki ezt meg akarja úszni. Ennek ellenére az állampolgársági biznisz töretlen lendülettel dübörög az érintett országokban. Szerbiában hatezer euróért árulnak magyar állampolgárságot az interneten, apróhirdetés útján.

2015. január 22, csütörtök

11:11  A menekülő ember [5 napja]
  Kormánypárti politikusok nagyobbrészt elismerik, hogy Orbán Viktor bevándorlásellenes szavainak, illetve a Fidesz-politikusok erre rácsatlakozó szigorításpárti kommunikációs hadjáratának egyik célja a Jobbiktól "témát" lopni, a jobboldali törzstábort egyben tartani, illetve a Fidesz számára kellemetlen ügyekről - például az új útdíj kaotikus bevezetéséről elterelni a figyelmet.
11:11  Németh Sándor: Szükség van-e tisztelet törvényre? [5 napja]
  A párizsi terrormerénylet áldozatait is felelőssé tevő politikusok, egyházi emberek ürügyül használják a tragikus eseményeket arra, hogy a vallások iránti tiszteletet jogszabályokkal is védelem alá helyezzék. A tisztelet törvény felvetése szerencsétlen ötlet, ami az iszlamistáknak ad igazat a muszlim tradíció és az európai szabadságjogok közötti konfliktusban.
11:11  A harmadik kultúra prófétái [5 napja]
  Az angol író, fizikus és politikus, Charles Percy Snow 1959-ben írta meg a The Two Cultures and the Scientific Revolution (A két kultúra és a tudományos forradalom) című könyvét. Ebben kifejti, hogy a nyugati világban az intellektuális élet két kultúrára szakadt szét, és a közöttük létrejött konfliktusos kapcsolat a gátja annak, hogy az emberiség megoldást találjon a világ problémáira. A kilencvenes években aztán egy újabb, az úgynevezett harmadik kultúra is megjelent, ami leginkább a számítógépek drámaian gyors elterjedésének volt köszönhető.
11:11  Geert Wilders: Szembenézni az igazsággal [5 napja]
  "Soha ne mondják, hogy nem kaptak figyelmeztetést. Az elmúlt tíz évben ezerszer beszéltem erről" - mondta Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) elnöke a holland parlament alsóházában a múlt héten, ahol szenvedélyes beszédében a párizsi terrorcselekmények miatt próbált újfent riadót fújni. "Elég az iszlamizációból" üzenete azonban inkább a parlamenten kívül talál befogadókra. A közvélemény-kutatások szerint a PVV jelenleg a legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt Hollandiában. Wilders az európai terrorfenyegetettséggel kapcsolatban nyilatkozott a Heteknek.
11:11  A Próféta módszere [5 napja]
  A nyugati világot sokkolja az a felismerés, hogy rendszeresen akadnak olyan muszlimok, akik úgy érzik: az iszlámot ért kritika kezelésének egyetlen módja a véres bosszú és a megfélemlítés. Pedig a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap székházában történt mészárláshoz hasonlóan Mohamed is nem egyszer a merénylet módszerét használta arra, hogy leszámoljon ellenfeleivel.
11:11  "Korrupt vezetőkkel harcol a FIFA elnöke" [5 napja]
  Magyar szál a FIFA-botrányban című cikkünk után jelentkezett szerkesztőségünknél Hargitay Péter, aki öt éven keresztül volt Sepp Blatter tanácsadója. Hargitay úr néhány tévedés tisztázását kérte, majd interjút adott lapunknak. "Egy szánalmas FIFA-ellenes aktivista próbál mocskolni, de a teljesítményemet nem tudta megkérdőjelezni" - mondta a tanácsadó a Heteknek.
11:11  Svájc meglepte a világot [5 napja]
  A svájci jegybank váratlan lépése miatt brutálisan megerősödött a frank árfolyama, ami rossz hír azoknak, akik az alpesi állam pénzében adósodtak el. Magyarországon 500-600 milliárd forintnyi hitelt vettek fel svájci frankban. Számukra az sem kedvező, hogy a várakozások szerint a frank akár még erősebb is lehet. A miniszterelnök azt javasolja, hogy a polgárok keressék meg a pénzintézeteiket, de például az autólízingcégek csak tüneti segítséget tudnak adni.
11:11  Büntethető lesz a vallásgyalázás? [5 napja]
  Olyan jogszabályon dolgozik a kormány, amely az úgynevezett vallásgyalázást, valláskritikát szorítaná korlátok közé. Az erről szóló bejelentés nyomán ismét napirendre került a szólásszabadság versus emberi méltóság vita, illetve a vallási tanok, szimbólumok állami védelmének kérdése. Lapunk fideszes döntéshozók környezetéből úgy értesült, hogy a készülő szabályozás a jövőben egyes hatóságok vezetőire is kiterjesztené az ilyen eljárások megindításának jogát.

2015. január 16, péntek

18:41  Trabant az üvegplafon mögött [1 hete]
  A szólásszabadsággal kapcsolatban a legnagyobb hiányosság Magyarországon az, hogy a rendszerváltás után nem vált a társadalom szemében "közjóvá", hanem értelmiségi allűr maradt - mondta a Heteknek György Péter, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének vezetője, akit a köztévé tervezett átalakítása kapcsán kérdeztünk. Mit gondol, a jobboldali médiatúlsúly mellett - benne a jobboldali Hír Tv-vel és az Echo TV-vel - politikai értelemben miért van szükség egy újabb állami-kormánypárti hírtelevízióra?
18:38  Muzulmán munkanélküliek [1 hete]
  Az európai etnikai kisebbségek munkaerő-piaci beilleszkedését vizsgálta több országban a bonni székhelyű Institut zur Zukunft der Arbeit (IZA), amely a német és a nemzetközi munkaerőpiac elemzésével foglalkozik. A Belgiumban, Dániában, Hollandiában és az Egyesült Királyságban néhány éve végzett kutatások megállapították, hogy a dominánsan muszlim vallású munkaerő-piaci csoportok (törökök, marokkóiak, irakiak, pakisztániak és bangladesiek) kisebb arányban dolgoznak, mint a más csoportokhoz tartozók.
18:35  A történelem vége vagy a civilizációk csatája? [1 hete]
  Bizonyára nem mindegy, hogy egy idilli korszak vagy óriási konfliktusok küszöbén állunk: végül globális hegemóniára tesz szert a liberális demok-rácia, vagy kulturális és vallási töréspontok mentén reped szét a világ, amiben élünk? Francis Fukuyama és Samuel P. Huntington 22 éve indult vitája az elmúlt héten Párizsban történt események és a Közel-Keleten zajló folyamatok tükrében még nagyobb aktualitással bír.
18:32  Menekültek tömegei [1 hete]
  Szíriából a polgárháború kitörése óta - azaz 3 év alatt - az 1,8 millió keresztényből 700 ezren menekültek az ország határain túlra. Irakban jó esetben 300 ezer keresztény maradt a korábbi egymillióból - ennek egyik fő oka az Iszlám Állam térnyerése. Számos iraki kereszténynek egyébként 2005 és 2010 között egyszer már menekülnie kellett a keresztényellenes síita milíciák erőszakossága miatt, tehát ezúttal másodszor - de nem ritkán harmadszor - elhagyni otthonukat tíz éven belül.
18:31  A magánélet sérelme [1 hete]
  A CitizenGO nemrég adott ki petíciót az Európai Unió "Egyenlő bánásmód irányelv" tervezete ellen is. A "vallásra vagy meggyőződésre, fogyatékosságra, életkorra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról szóló irányelv" ugyanis, amelyet már hat éve próbálnak elfogadtatni a tagállamokkal, a civilek szerint veszélyeztetné a szerződéskötés, a lelkiismereti és a magánélet szabadságát.
18:30  50 milliárd dollárt Ukrajnának! [1 hete]
  A milliárdos befektető, Soros György újfent elmarasztalta a nyugati világ vezetőit, mivel azok - szerinte - "vészesen elszámították" magukat az orosz-ukrán konfliktus kezelésében. Mi több: téves stratégiájuk "életveszélybe sodorta" az egész eurózónát is. A Financial Timesnak adott legutóbbi interjú-jában Soros közölte: az európai vezetők úgy tekintettek Ukrajnára, mint "egy bajbajutott országra a sok közül", és nem vették észre, hogy ezzel az Európai Unió keleti határait és maga az EU fennmaradását is nagyobb veszélynek tették ki, mint például az egész görög fiaskó.
18:27  Ínséges idők [1 hete]
  A sokat támadott brit szupermarketlánc, a Tesco közölte, hogy forgalma a karácsonyi időszak után is folyamatosan esik, így az idén nem fizetnek osztalékot részvényeseiknek. A csalódás garantált - írja a CNBC.
18:26  Harc a vírusokkal [1 hete]
  A tél sokak számára a megfázásról, influenzáról, torokfájásról vagy akár a tüdőgyulladásról szól. Pedig a szakértők szerint több stratégia és módszer is van mindezek elkerülésére. A legfrisseb- beket és a régi bevált tippeket az NBC Today című műsora szedte csokorba nemrégiben.
18:24  Focigála támogatta a hites iskolát [1 hete]
  Huszonharmadik alkalommal rendezték meg Salgótarjánban a Gabora Gála elnevezésű öregfiúk jótékonysági teremlabdarúgó tornát, ezúttal a Sport TV kupáért. A rendezvénynek idén is a salgótarjáni Városi Sportcsarnok adott otthont. Ez alkalommal a kedvezményezett iskola a Hit Gyülekezete által fenntartott Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola volt.
18:23  Te is lehetsz főnök [1 hete]
  Milyen az, ha egy cégnél nincsenek menedzserek? A vállalkozás főnökök, titulusok és hierarchia nélküli működte-tése első hallásra őrült ötletnek tűnhet, mégis számos vállalat teszteli már ezt a modellt. A cél az, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, vagyis legyen elégedett mind az ügyfél, mind a dolgozó, és persze - nem utolsósorban - még a bevétel is emelkedjen.
14:23  Görög dilemma: visszatérés a drachmához? [1 hete]
  Távozás az eurózónából - ez lehet a tétje a január 25-én esedékes előrehozott görög választásoknak, amelyekre azért kerül sor, mert harmadszor sem sikerült a parlamentnek államfőt választania. A közvélemény-kutatások szerint a voksolást a radikális baloldalinak tartott Sziriza párt nyerheti, amely újratárgyalná a mentőcsomag-egyezményt. A Der Spiegel német lap szerint Angela Merkel hagyná Görögországot kilépni az euróövezetből, ha új kormányuk megint engedményeket kérne nemzetközi hitelezőitől.
10:04  Ismét Mohamed próféta a Charlie Hebdo címlapján [1 hete]
  Hosszú sorok kígyóztak szerdán a francia újságárusok előtt már kora reggel. A szokatlan érdeklődés oka, hogy több támogatónak köszönhetően ezen a héten a szokásos 60 ezer helyett összesen ötmillió példányban jelent meg a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap, ismét Mohameddel a címlapján. A pityergő figura "Je suis Charlie" (Én vagyok Charlie) feliratú táblát tart a kezében, fölötte a felirat: Minden megbocsátva.
10:02  Az európai ötödik hadosztály [1 hete]
  Bár milliók vonultak fel a múlt hétvégén a szolidaritás és az egység jegyében Franciaország-szerte, úgy tűnik, hogy az átlagembereket nem sikerült megnyugtatni a terrorveszélyt illetően. Elemzők szerint Marine Le Pen Nemzeti Frontjának további erősödése várható, ahogy ez 2012-ben a toulouse-i és montaubani támadások után is történt. A terrorcselekményeket követően előtérbe került a francia zsidóság helyzete is, amely évek óta egyre nagyobb fenyegetettségben él. Európa legnagyobb zsidó közössége a napokban is a "menni vagy maradni" dilemmával kénytelen szembesülni.
09:58  Hogyan reagált az arab világ Párizs után? [1 hete]
  Tíz nap alatt jelentős változás állt be az arab világban a párizsi események értékelésével kapcsolatban. Míg a terrortámadások után kevés kivételtől eltekintve az együttérző hangok voltak a meghatározók, a vasárnapi tömeggyűlés megítélése már sokkal vegyesebb volt, a Charlie Hebdo új számának tartalmát pedig már szinte egyöntetű elutasítás fogadta.
09:57  Szír atom [1 hete]
  Hírszerzési információk szerint Bassár el-Aszad szír elnök atomfegyvert állíthat elő észak-koreai és iráni segítséggel. A gyanú szerint a libanoni határhoz közeli föld alatti erőműben zajlanak az illegális tevékenységek, melyekben a Hezbollah is aktívan részt vesz. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a szír elnök nem békés célokra használná a nukleáris energiát, az Egyesült Államok és Izrael is nehéz döntési helyzetbe kerülhet.
09:52  Fertőzések tizedelik az emberiséget [1 hete]
  "A 2015-ös év végére legyőzzük az Ebolát" - állítja Anthony Banbury, az ENSZ Ebola-ellenes csoportjának leköszönő vezetője. Bár tavaly a média szinte kizárólag a vérzéses láz vírusa okozta járványra koncentrált, amely mára több mint 8200 ember halálát okozta, nem mellékes tény, hogy globálisan évente több mint 12 millióan halnak meg fertőző betegségekben. Szakemberek szerint a járványok mellett az egyik legnagyobb egészségügyi kihívást a kórokozók gyógyszerekkel szemben kifejlődő ellenálló képessége jelenti a jövőben.
09:49  Kockázatok 2015-ben [1 hete]
  A belső problémák és a hidegháború után ismételten a geopolitika kerül a főszerepbe: az európai acsarkodások állnak az élen, az oroszországi agresszió és az Iszlám Állam terjeszkedése csak ez után következnek az Eurázsia Csoport, a világ legnagyobb kockázatelemző tanácsadó cége frissen megjelent tanulmányában, amely az idei év legfontosabb politikai kihívásait veszi számba.
09:46  Zsidó háború magyar módra [1 hete]
  Ha valaki szánt szándékkal szerette volna szétverni és az egész ország nyilvánossága előtt lejáratni a hazai zsidóság két legnevesebb szervezetét - Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) - egy arra kiválasztott botrányhős közreműködésével, lehetőleg még a holokauszt-emlékévben, az sem csinálhatta volna hatékonyabban annál, ahogyan az a tavalyi év utolsó harmadában megesett. A fejleményeknek csupán egyetlen nyertese van: a kormány.
09:44  Útban az új jobbágyság felé? [1 hete]
  Vészjelzést adott az MTA a kormányzat felé, miszerint sokkal több érettségizettre és diplomásra lenne szükség Magyarországon. Akadémikusok és kutatók ellenzik az érettségizettek számának visszavágását és azt, hogy a korosztályok felét ipari tanulónak küldi a kormány.
09:43  Lassítósáv a zöldenergiának [1 hete]
  Figyelmetlenség, hozzá nem értés vagy az egyre bővülő napenergia-szektor mesterséges fékezése - az érintettek szerint ez lehet az oka annak, hogy január 1-jétől környezetvédelmi termékdíj terheli a napelemeket. Az új szabályozás szerint a zöldenergiát termelő szilíciumpanelek "jelentős szennyezést okozó termékek", és károsabbak az akkumulátoroknál. Még Áder János államfő is felemelte a szavát az intézkedés ellen.

2015. január 15, csütörtök

11:23  Muszlimok Európája [1 hete]
  A francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőinek és rajzolóinak múlt heti brutális meggyilkolása ismét ráirányította a figyelmet az európai értékek és az iszlám közötti mély szakadékra. Egyre elkerülhetetlenebb a felismerés, hogy hosszú távon a két kultúra együttélése lehetetlen, értékeik összeegyeztethetetlenek. Napról napra nő a terrorveszély Európában, ahol virágzó muszlim közösségek teremtenek maguknak párhuzamos valóságot egy általuk semmire nem becsült kultúrában.
11:23  Orbán párizsi üzenete [1 hete]
  Baloldaliak és liberálisok, illetve számos jogvédő Orbán Viktornak esett, miután a párizsi tragédia árnyékában a miniszterelnök arról nyilatkozott, hogy nem szívesen látja Magyarország a gazdasági menekülteket. A kormányfő kritikusai szerint évente pár százan kapnak csak menedékjogot, pótcselekvés tőlük félteni az országot. Azt azonban mindenki elismeri, hogy valós veszélyt jelent, hogy hússzor annyian próbálnak bevándorolni Magyarországra, mint évekkel korábban.
11:23  Radikalizálódó társadalmak [1 hete]
  Az Open Doors nemzetközi keresztény szervezet idén január második hetében - a Charlie Hebdo szerkesztőség elleni merénylet napján - ismertette az Üldözés a világon című éves kutatását. Az utóbbi napok eseményei nem hazudtolták meg az idei rangsor fő tanulságát: 2014-ben a keresztények elleni üldözés mind mértékében, mind intenzitásában megerősödött.
11:23  Saranszkij erősítené a liberális nemzetállamot [1 hete]
  "Nem a burka betiltása jelenti a megoldást, hanem az, ha Franciaország a kulturális relativizmus helyett az emberi jogokat fogadja el abszolút értékként" - állítja Natan Saranszkij a párizsi támadásokat elemző nyilatkozatában. A világhírű volt orosz emberi jogi aktivista 14 évet raboskodott politikai fogolyként a Gulagon. Saranszkij 1986-ban szabadult, és Izraelbe költözött. Több izraeli kormányban töltött be miniszteri tisztséget, ma pedig az izraeli bevándorlást támogató szervezet, a Szohnut vezetője. Az exodus baljós előjel
11:23  Meleg családokat akar az ENSZ [1 hete]
  "A gyermekeknek apára és anyára van szükségük, nem pedig azonos nemű »szülőkre«" - olvasható abban a petícióban, amelyet több országban aláírásgyűjtő kampánnyal támogat a CitizenGO élet- és családpárti szervezet. A tiltakozás az UNICEF nemrég kiadott hivatalos állásfoglalására reflektál, mely támogatja az azonos nemű párok gyerekvállalásának elfogadását, és sürgeti azon törvények eltörlését, amelyek megakadályozzák a homoszexualitás megismertetését a gyermekek körében. Bírálói szerint az UNICEF a gyerekjogokra hivatkozó dokumentumával valójában a melegjogokért száll síkra.
11:23  Megbukott a multikulturális kísérlet Európában [1 hete]
  Az iszlámot bíráló német mozgalom, a Pegida szóvivőjét nem lepte meg a párizsi vérengzés. "Családommal együtt mi is több mint egy évtizede hasonló helyzetben élünk, mint a Párizsban meggyilkolt újságírók. Három éve 24 órás rendőri védelem alatt élünk, és csak fegyveres kíséretben hagyhatjuk el a házunkat. A terroristák 5000 eurós vérdíjat tűztek ki a feleségem fejére is" - mondta a Heteknek Udo Ulfkotte, aki a legutóbbi, 18 ezer ember részvételével tartott drezdai nagygyűlés főszónoka volt.
11:23  Budapest egykori nyomortelepeinek nyomában [1 hete]
  Talán kevesen tudják, hogy a híres nyomozókutya, Kántor kalandjainak megörökítője, Szamos Rudolf egy nagyon érdekes szociográfiát is írt Barakkváros címmel. A szerző Budapest azon nyomornegyedeit térképezte fel, amelyek a 20. század első felében még meghatározták a városképet. Sőt a mai József Attila- lakótelep helyén álló egykori híres-hírhedt Mária Valéria-telep lakóihoz személyesen is bekopogtatott.

2015. január 09, péntek

22:18  Sokakat emészt a társas magány [2 hete]
  A karácsony viszonylag csendes, a szilveszter annál mozgalmasabb volt a mentőknél. A lelkisegély-szolgálatok hívásainak száma pedig főleg most, az ünnepek után növekszik meg. Különösen a társas magány jön felszínre, és kevésbé az egyedül élőké.
22:15  Terrorveszély Pakisztánban [2 hete]
  December 16-án egy tálibokból álló terrorcsoport rajtaütést hajtott végre egy katonai iskolán Pesavárban. Mindenkire tüzet nyitottak odabent, a vérengzésben 145-en vesztették életüket, főleg diákok. A brutális mészárlás felrázta a közvéleményt, országos szintű megtorlások vették kezdetüket.
22:13  Franciaország behódolása [2 hete]
  Michel Houellebecq francia író Behódolás (Soumission) című regénye január 7-én jelent meg a párizsi Flammarion kiadó gondozásában. Úgy tűnik, hogy a mű már most történelmet írt, lévén az első könyv Franciaországban, amely hivatalos megjelenése előtt elérhetővé vált a nagyérdemű számára az interneten terjedő kalózpéldányok révén. Vajon mi állhat a rendkívüli figyelem hátterében? Talán a cinizmusáról és vulgaritásáról köztudottan híres író személye? Vagy inkább az a kényes téma, amelynek bemutatására vállalkozott?
22:11  Egy igazi tolvajkergető [2 hete]
  Held, azaz Hős - csak így emlegetik munkatársai Fehér Istvánt az ausztriai Tatzmannsdorfban. A férfi, aki egy luxusszállodában dolgozik masszőrként, országos hírnévre tett szert azzal, hogy hitére és megérzéseire támaszkodva leleplezett egy autófeltörésre szakosodott bandát. Az egész azzal kezdődött, hogy ellopták a vadonatúj futócipőjét…

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Néhány kattintással elkészíthetem a saját hírportálomat

Rendes Tamás
Pécs
 

Bejelentkezés után, bárhol a saját hírportálomat olvashatom.

Sarkadi Bendegúz
Budapest
 

Egyetlen kattintással változtathatom a betű méretet.

Csongrádi Felícia
Tatabánya
 

Még a bevásárlás is olcsóbb mióta használom az akció keresőt.

Tóthné Barna Katalain
Miskolc
 

Mindig aktuális

Segesvári József
Paks