pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2014. november 27, csütörtök

09:34  Mi zajlik Budapest utcáin? [1 napja]
  A héten újra ezrek tüntettek Budapesten, most a magán-nyugdíjpénztári tagok nevében, de már egy frissen alakult korrupcióellenes szervezet azt is bejelentette, hogy december 4-ére minden eddigi tiltakozó szervezettel karöltve egy gigatüntetést szerveznek. A tüntetések mögött álló szervezők között továbbra sem lehet érdemben felfedezni hivatalos pártokat, de nemzetközi összehasonlításban sem könnyű analógiát találni. Az sem világos, hogy az utcai tüntetések "létrehoznak-e" egy új, kormányozni képes, a Fidesz elitjét leváltani tudó politikusi garnitúrát.
09:34  Bajban az udvari püspök [1 napja]
  Immár nemcsak Magyarországon, hanem a Vatikánban is vizsgálat folyik Kiss-Rigó László ellen - értesült a Hetek. A szeged-csanádi megyéspüspökre már korábban is volt panasz az alsópapság köreiben, tavasszal viszont közel egy tucat befolyásos kolléga jelentette fel a nunciatúrán. A sokéves rossz viszony és "különutasnak" minősített forgolódásai okán felettesei a főpap nyugdíjazásában érdekeltek, ám a piramis csúcsáig érő politikai kapcsolatai még közbeszólhatnak.
09:34   Az utolsó találmány [1 napja]
  Zsúfolásig megtelt terembe érkezem az ELTE Gólyavár épületébe egy átlagosnak mondható hétköznapi estén. A négy-ötszáz egyetemista az Inspiráció Műhely által szervezett Én a robot? - Mesterséges intelligencia, szingularitás, gép és lélek című vitaestre érkezett.
09:34  Magyar szál a FIFA- botrányban [1 napja]
  A magyar sajtóban szinte elsikkadt az a hír, mely szerint az FBI titkos felvételeket készíttetett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség vezetőinek korrupciógyanús tárgyalásairól. Arról pedig senki nem írt, hogy a lehallgatott vezetők között ott van egy magyar, Peter Hargitay is.
09:34  Az Iszlám Állam a csalódásból táplálkozik [1 napja]
  Egyiptomban, mióta Abdel Fattah asz-Sziszi elnök hatalomra került, tűzzel-vassal üldözik a Muzulmán Testvériséget. Nagyon kevés iszlamista párt tudott a politikai életben maradni, a Hiszb al-Núr ("A fény pártja") azonban ilyen. A politikai iszlamizmus jövőjéről, az egyiptomi politikáról és a szalafizmusról Ámr Mekkivel, a Núr párt külügyi szóvivőjével beszélgettünk.
09:34  Végképp eltörölné a kormány a magánnyugdíj-rendszert [1 napja]
  Az öngondoskodás utolsó elemét is felszámolja a kormány, ha valóban eltörli a magán-nyugdíjpénztári rendszer maradékát is. Ráadásul mindezt nem átgondolt tervek, hanem szorító költségvetési kényszer mentén teszi. A maradék 60 ezer pénztártag 200 milliárdjának einstandolása ugyanis csak a túlélést szolgálja - miközben a nyugdíjbomba egyre hangosabban ketyeg.
09:34  Társadalmi feketelyukak [1 napja]
  Másfél milliósra becsülhető Magyarországon az az aktív korú embertömeg, amely a munkaerőpiac peremén tengődik. Az elsődleges munkaerőpiacról való kiszorulásuk egyben a társadalomból való kirekesztésüket jelenti, s ennek egyik elsődleges eszközévé ma a közfoglalkoztatás vált - derül ki az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének nemrég közzétett kutatásából. A probléma közügy, hiszen akár gimnáziumi tanárokat is egyik napról a másikra elnyelhet a közmunkarendszer.

2014. november 20, csütörtök

17:11  Az utolsó stáció - Győztek a bankok? [1 hete]
  Benyújtotta a kormány a parlament elé a devizahitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot, amelyre a Bankszövetséggel való megállapodása alapján került sor. Felhasználói oldalról (adósok és érdekképviseleteik) a legfinomabb reakciók is inkább megoldás helyetti átmeneti segítségről beszélnek, pláne annak fényében, hogy a váltás kötelező lesz és hasznot főleg a Matolcsy-féle Magyar Nemzeti Bank realizálhat belőle.
17:11  Stabil kormányzást vár Kelemen Hunor [1 hete]
  Valósággal kettészakadt Románia a vasárnapi elnökválasztást követően azzal, hogy Erdély jelentős részén Klaus Johannis, a jobbközép pártok jelöltje, míg a keleti és déli részeken Victor Ponta szociáldemokrata jelölt szerezte meg a szavazatok többségét. Így Ponta kevés előnnyel ugyan, de esélyesként vág neki a második fordulónak, amelyet a hétvégén tartanak Romániában. Bár a magyarok szavazata döntő lehet, az RMDSZ hivatalosan egyik jelöltet sem támogatja a további kampányban, és arra szólította fel támogatóit, hogy saját meggyőződésük szerint voksoljanak.
17:11  Betilthatják a "Führer" pártját [1 hete]
  Csaknem hétszáz oldalas vádirat született az Arany Hajnal görög neonáci párt ötven tagja ellen. A nyomozás során fény derült arra, hogy a párt tevékenységét túl sokáig figyelmen kívül hagyták a hatóságok, sőt több esetben az erőszakos bűncselekmények elkövetésében a rendőrség is közreműködött. A tárgyalás jövő év elején kezdődik, és az ügyészség azt reméli, végleg betilthatják a mozgalmat.
16:57  Őslegendák országa [1 hete]
  Pártus Jézus és magyar barátai - ezzel a címmel rendeztek vitaestet az ELTE-n abból a célból, hogy a meghívottak - Sárközy Miklós ókortörténész és Teszler Vendel néprajzkutató - segítségével körüljárják a kérdéskört: "miért élednek újra és újra a magyar származástörténettel kapcsolatos mítoszok, tévhitek és összeesküvés-elméletek". Beszámoló a vitaestről, némi felvezetéssel.
16:11  A megbocsátás ereje [1 hete]
  Úgy döntöttem, megbocsátok… fiam gyilkosának - ezzel a címmel jelent meg Dianne B. Collard hiánypótló könyve a Harmat Kiadó gondozásában. A Collard házaspár 23 éves fiát, Timothy-t egy féltékeny férj 1992-ben tévedésből meggyilkolta és megcsonkította. Timothy halála után két nappal született meg a kislánya, akinek így apa nélkül kellett felnőnie. Timothy húga tíz éven át poszttraumás stressz-zavarokkal küzdött.
15:57  Már csak a röhögés marad vagy a székláb [1 hete]
  Miért kell csípőből vágnia Mari néninek egy átlagos Spar négyes kasszájánál, hogy mennyibe került a felcsúti stadion? - teszi fel a kérdést Merényi Dániel (grafitember), az egyik legnépszerűbb magyar karikaturista. Korábban a reklámszakmában dolgozott, majd négy évet élt a Dolomitokban, ahonnan tévedésből tért haza. Kézműves kerékpárvázakat készít, mellette pedig az Index.hu Napirajz című rovatában jelennek meg politikai témájú rajzai. Azt mondja, karikatúrái sikerét a felháborodás és az összekacsintás adja. Mennyien látják egy-egy rajzodat?
07:11   Összeesküvés, amely megváltoztatta a világot [1 hete]
  Miért robban le a printerünk, látszólag indokolatlanul? Miért törik el a cipőnk talpa egy héttel a szavatossági idő lejárta után? Miért fut fel a női harisnya akkor is, ha vigyáznak rá? Miért csak egész blokkot lehet cserélni az autónkban egy filléres alkatrész meghibásodása esetén, és miért hajlik meg olyan könnyen a drága pénzen vásárolt iPhone 6, ha azt elővigyázatlanul vágjuk zsebre? A villanykörte-összeesküvés című, interneten is megtekinthető film rendezője szerint az okok a fogyasztói társadalom gondolkodásmódjára vezethetők vissza.
06:57  Legyenek óvatosak Amerikával! [1 hete]
  Ellenkultúrát képviselő forradalmár - így jellemzi magát Twitter-profiljának nyitó oldalán Dr. Michael L. Brown amerikai vallástörténész, rádiós műsorvezető és számos sikeres könyv szerzője. Több műve magyarul is megjelent, köztük a teológiai antiszemitizmus történetéről írt könyve. Beszélgetésünkben Herzl Tivadartól indultunk és John Lennonon át Russel Crowe-ig jutottunk el. Amikor az emberek ellenkultúráról és forradalmárokról hallanak, általában nem egy tiszteletre méltó professzort képzelnek maguk elé. Hogyan lett Ön forradalmár, és mit is ért ez alatt?
06:57  A galaxis demokratizálása [1 hete]
  Eseménydús heteket tudhat maga mögött az űrkutatás. Közel kétéves ismeretlen célú küldetése után október közepén tért vissza a Földre az amerikai légierő titkos űrrepülője, a Boeing X-37B. A történelem során először juttattunk űrszondát egy üstökös előre kijelölt pontjára több száz millió kilométer távolságból. Emellett viszont másodpercekkel a kilövés után felrobbant a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) ellátmányt szállító Antares hordozórakéta, valamint darabjaira hullott Sir Richard Bransonék magánűrhajója, a SpaceShipTwo. A tulajdonos mégis a folytatás mellett dönt.
06:57  Magyar láncok előnyben [1 hete]
  Komoly fejtörést okoz az évek óta Magyarországon tevékenykedő külföldi tulajdonú élelmiszerláncoknak, hogy a kármentésnél többet hozzanak ki a kormány által generált helyzetből. Külön-külön le tudták volna nyelni a "nyereségkényszert" vagy a felügyeleti díj harmincszorosára emelését, de a kettő együtt röviden úgy foglalható össze, hogy: "Viszontlátásra!". A deklarált kormányzati cél a hazai cégek pozicionálása, ugyanakkor kevesen említik a negatív következményeket.
06:57  Baltás gyilkosok Jeruzsálemben [1 hete]
  Négy rabbi és egy rendőr halt meg az egyik nyugat-jeruzsálemi zsinagógában, ahová két palesztin terrorista tört be pisztollyal, késekkel és baltákkal felfegyverezve. A mészárlás - amelynek további nyolc sebesültje is van - még a sokat tapasztalt izraeli katasztrófa-elhárítókat is megdöbbentette: "Minden vérben úszott, a padsorok közötti vörös tócsákban imakönyvek hevertek" - idézte fel egyikük a látványt. A támadás az utóbbi hetek késeléses és autós merényleteinek sorában az eddigi legsúlyosabb volt.
06:57  Mr. Horváth - A zöld dossziés ember [1 hete]
  "Húszezer ember előtt beszélni a Kossuth téren - felemelő érzés. De igazából nem akartam felszólalni. Ha a szervezők előző este nem kérnek meg, magamtól biztosan nem megyek fel a színpadra" - mondja az úgynevezett NAV-botrány kirobbantója, Horváth András két nappal a "Közfelháborodás napja" című tüntetés után. Horváthot az elmúlt egy évben szinte az egész ország megismerte. Pontosabban nem is őt, hanem inkább az általa feltárt "ezermilliárdos" áfacsalást és az erről összeállított "zöld dossziét". Most megpróbáljuk bemutatni magát Horváthot.
06:57  Nemzeti egyet nem értők - Új ellenzéki mozgalmak [1 hete]
  Korábban nem ismert személyek állnak az elmúlt hetek látványos tüntetéssorozata mögött, akik többségének semmilyen kapcsolata sincs a hivatalos ellenzéki pártokkal. Ők a 2010 előtti politikai szereplőket is hibásnak tartják a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) létrejöttében. Így nemcsak a NER-t utasítják el, hanem többnyire azt a szociálliberális politikai elitet is, amelynek elhibázott politikájából szerintük a NER, azaz az Orbán-rezsim kinőtt.

2014. november 14, péntek

18:19  Megjöttek az oroszok [2 hete]
  Míg a minszki megállapodás után úgy tűnt, hogy az orosz fél kihátrál a kelet-ukrajnai konfliktusból, az utóbbi hetekben ismét komoly csapatmozgásokat észlelnek a Donyecki Népköztársaság területén - az EBESZ- megfigyelők szerint orosz haderőét. Az előzetes várakozásokkal szemben az oroszok valószínűleg nem hagyják, hogy télen az ukrán hadsereg magához térjen az ősz során elszenvedett veszteségeiből, hanem fokozzák az eddigi "hibrid", hadüzenet nélküli háborújukat nyugati szomszédjuk ellen.
18:14  Európai kalifátus [2 hete]
  Miközben Svédország az Európai Unió "régi" tagjai közül az első, amely elismeri a palesztin terrorállamot, a multikulturalizmus és a nyitott határok kritikus állapotokhoz vezettek az országban. Olyan muzulmán enklávék alakultak, ahol a postások, tűzoltók és más fontos szolgáltatások emberei - sőt gyakran maguk a rendőrök is - rendőri védelmet igényelnek.
18:03  A Tesco-hadművelet [2 hete]
  Újabb piacszabályozó lépésre készül a kormány: ezúttal az áruházláncok versenyébe nyúl bele drasztikusan azzal, hogy a tervek szerint sávosan megemeli az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. A magyar áruházláncokat ez alig érinti, a külföldieket viszont jelentősen, a Tesco például 10-12 milliárdos terhet kaphat a nyakába. Persze nem feltétlenül kell könnycseppet ejteni a külföldi szupermarketekért, ám az is egyértelmű, hogy attól, hogy a helyüket hazai multik veszik át, még a beszállítók kiszolgáltatottsága és a piac centralizáltsága nem enyhül. Sőt.
18:01  Ózd, a csodák csodája? [2 hete]
  Egy 27 éves jobbikos közel kétharmados győzelmet aratva ütötte ki fideszes riválisát az ózdi polgármesteri székből. A megismételt választás után a baloldal padlóra került, mert saját szavazói is inkább a Jobbikra szavaztak, csakhogy földbe döngöljék a kormánypártokat. A győztes a cukikampány és a romaellenesség kevert változatát alkalmazta.
17:52  Ez már Németország? Hála Istennek! [2 hete]
  Jamal családjával és néhány társával egy ismeretlen erdős részen sétál. Az úton autók száguldanak el, majd egy BMW áll meg mellettük. "Ez itt a német rendőrség!" - szól ki egy férfi az autóból. "Németország! Ez már az?! Hála Istennek!" - sóhajt fel Jamal, aki rendkívül boldog: hosszú és veszélyes utat tettek meg idáig.
17:49  A "C" osztályból a diplomáig [2 hete]
  "Nektek, ösztöndíjasoknak azt tudom tanácsolni, hogy egy piacképes diplomával nemcsak egzisztenciát tudtok teremteni magatoknak, hanem hasonló sorsú társaitoknak, sőt az egész társadalomnak is példát tudtok mutatni" - mondta el Pukoli Dániel 26 éves neurológus szakorvos, egyben önkormányzati képviselő a Roma Oktatási Alap gáláján összegyűlt cigány ösztöndíjas hallgatóknak.
16:46  Téli hidegtál varázs [2 hete]
  Hidegtál? Vajon mondhat újat egy hagyományos fogás? - kérdezhetnénk, melyre a válasz az abszolút igen. Már csak amiatt is, mert ezerféleképpen kombinálható a megrendelő ízlése és igényei szerint, de nincs olyan alkalom, melyre ne volna kitűnő választás. Hamarosan kezdődik a szalagavató-szezon, és nem egy osztályközösség szülőinek okoz komoly fejtörést, hogyan szervezzék meg a bál utáni falatozást gyermekeiknek. A nagyszülőkkel, unokatesókkal, barátokkal való kapcsolattartás mellett még erre is odafigyelni igazán nagy kihívás, de a Hidegtálkirály megoldást jelent!
16:45  Nem luxus a jó közérzet [2 hete]
  Az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedés a 19. század elején még csak a gazdagok "kiváltsága" volt, ma már azonban szinte az egész nyugat-európai társadalmat érinti. Egyik fő ellenszere a mozgás. Tudjuk, hogy életmódváltásra lenne szükségünk, mégis elenyésző azoknak a száma, akik tesznek is érte valamit.
16:44  600 mohácsiból 13 maradt életben [2 hete]
  Több helyszínen zajlott az Emlékezzünk együtt… a holokauszt és Radnóti Miklós halálának 70. évfordulóján című mohácsi rendezvény, melyet a Miniszterelnökség támogatása mellett a Pécsi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezett. A helyszín jelentőségét emeli, hogy a munkaszolgálatos Radnóti Miklós utolsó útjának egyik állomása éppen ez a város volt.
16:43  Mi Utcánk.hu [2 hete]
  Miért vásárolnánk, ha kölcsön is kérhetünk? Miért pazarolnánk a pénzünket olyanra, amit később alig használunk? Probléma nélkül csereberélhetünk tárgyakat, szívességeket, de kaphatunk híreket is a minket érintő kérdésekben a nyolc tehetséges egyetemista kezdeményezésére létrejött Miutcánk.hu közösségi oldalon, amivel könnyedén megismerhetjük a környezetünkben élőket, mi több, felismerhetjük a jószomszédságban rejlő lehetőségeket.
16:38  Gyógyító erő kívül-belül [2 hete]
  Eljött a forró teák időszaka. Sokan használjuk édesítésre a mézet, ami amellett, hogy rendkívül finom, az egészségünkre is nagyon kedvező hatást gyakorol. Bár idén a szeszélyes időjárás miatt sajnálatos módon kevesebb lett a termés, az aranysárga nedű mégis reneszánszát éli: ősztől kora tavaszig célszerű fogyasztani, mert védelmet biztosíthatunk vele szervezetünk számára a náthaszezon, az influenzajárvány idején.
16:36  Igénytelenség és túlkínálat [2 hete]
  A közgazdasági képzés ma súlyos válságban van Magyarországon. Hogyan jutottunk ide? Mik ennek a válságnak az okai és mik a lehetséges megoldások? Erről szólt a Corvinus Egyetemen megrendezett közgazdászképzés konferencia.
16:33  Nők a világ tetején [2 hete]
  A CNBC hírportál nemrég a világ, azon belül is a nők vagyoni helyzetével foglalkozott. Az általuk összegyűjtött felmérésekből kiderült, hogy annak a rekordméretű milliárdos populációnak, amelynek nem kevesebb mint 7,3 ezermilliárd dollár van a tulajdonában, 13 százaléka nő. Rövid utánajárással pedig az is hamar világossá válik, hogy habár többségük örökölt pénzzel gazdálkodik, vagyonuk az évek múlásával nemhogy csökken, de egyre gyarapodik.

2014. november 13, csütörtök

08:23  Útban a segélymentes Magyarország felé [2 hete]
  Jövőre csökkennek a költségvetés szociális kiadásai, 2018-ra pedig az egész segélyezési rendszer megszüntetése a cél, mert a kormányzat szerint mindenki dolgozni fog. Ennek megfelelően jövőre legalább negyedével csökkenhet a munkanélküli segély - azaz a "foglalkoztatást helyettesítő támogatás" - havi 22 800 forintos összege, az eddigi támogatásokat pedig beolvasztják egyetlen önkormányzati segélybe, amit a helyi vezetők önkényesen oszthatnak a rászorulóknak.
08:23  Houstont is támadja a meleglobbi [2 hete]
  Amerika-szerte visszhangot keltett a texasi Houston városának leszbikus polgármestere és a helyi lelkészek között kirobbant jogi csörte, amelyben ellenőrzés alá akarták vonni a lelkészek prédikációit. A városvezetés végül meghátrálásra kényszerült, de a vallásszabadság kontra melegjogok konfliktusban az elkövetkezendő évtizedek egyik legnagyobb küzdelme van kibontakozóban.
08:23  Walesa: Magyarország fél bátor lépéseket tenni [2 hete]
  1980-ban sokan dobogó szívvel hallgattuk a külföldi rádióadások híreit a gdanski sztrájkokról, majd a Szolidaritás mozgalom megalakulásáról. Láttuk a képeket, amelyeken egy harcsabajszú fiatalember kikényszerítette a hatalom képviselőitől, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek vele, és engedélyezzék a független szakszervezetek megalakulását. Az álom másfél év után, egy fagyos reggelen véget ért. 1981. december 13-án Jaruzelski tábornok szovjet tankok élén szükségállapotot hirdetett ki. Budapest és Prága után Gdansk és Varsó is az eltiport szabadságvágy jelképe lett.
08:23  Tiberius 2000 [2 hete]
  Idén volt Tiberius császár trónra lépésének kétezredik évfordulója. A világot szemmel láthatóan nem rázta meg különösebben ez a hír, hiszen csak kevesen tudják, hogy ki is következett Iulius Caesar és Augustus után a római uralkodók sorában. Tiberiusról nem íródtak színdarabok és nem készültek televíziós minisorozatok. Pedig ez a hol perverz zsarnokként, hol érdektelen, szürke alakként ábrázolt császár a világtörténelem legfontosabb eseményének: a názáreti Jézus földi szolgálatának, keresztre feszítésének és feltámadásának volt kortársa, sőt közvetve egyik főszereplője.
08:23  Késelős intifáda [2 hete]
  Az "autós", "késelős", vagy más néven harmadik intifádába való bekapcsolódásra buzdítja az izraeli arabokat a Hamasz vezetése. Míg a világ a jeruzsálemi Templom-hegy körül kialakult konfliktusra figyel, az újabb arab erőszakhullám már egész Izraelben pusztít, és eddig hat zsidó életét követelte. A viszonylag békésnek számító északi területek is lángba borultak. Nem csupán képletesen: szerdára virradóra egy zsinagóga és egy mecset is kigyulladt - az elkövetőket még keresik.
08:23  Hogyan taktikázik Magyarország a két nagyhatalom között? [2 hete]
  Megoszlik a szakértők véleménye arról, hogy kitörhet-e új hidegháború Oroszország és az Egyesült Államok között. A kérdés természetesen elsősorban geopolitikai szempontból fontos, ám közvetve érinti Magyarországot is. Összeállításunkban arra keressük a választ, mennyire befolyásolja az Orbán-kormány mozgásterét, külföldi megítélését a nagyhatalmi tömbök közötti konfliktus, illetve lehet-e olyan tudatos nyugati stratégia, amely megpróbálja Magyarországot leválasztani Oroszországról, akár annak árán is, hogy  belpolitikai válságot gerjeszt a kormány befolyásolására.
08:23  Energiajátszma - Moszkva vs. Washington [2 hete]
  Attól tarthatnak Nyugaton, hogy az Oroszországgal kötött magyar üzletek "áthúzzák" Magyarországot Moszkva befolyási övezetébe. A két legvitatottabb projekt a Déli Áramlat támogatása és a Paksi Atomerőmű bővítése. Az elmúlt napokban két jelentősebb stratégiai elemzésekkel foglalkozó orgánum, a Foreign Policy magazin és az EurActiv is a maga műfajában vitriolos hangvételű és meglepően részletes cikket közölt az említett beruházások geopolitikai jelentőségéről.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Mióta ezt használom felére csökkent a mobil számlám.

Szuhár Balázs
Siófok
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron
 

Bejelentkezés után, bárhol a saját hírportálomat olvashatom.

Sarkadi Bendegúz
Budapest
 

Sok pénztárca kímélő ötletet kapok rendszeresen.

Szabóné Feleki Mária
Agárd