pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2016. október 20, csütörtök

10:45  António Guterres viszi tovább az ENSZ programját [6 napja]
  Baloldali politikus-diplomatát választott az ENSZ Közgyűlése október 13-án főtitkárrá António Guterres személyében. A január 1-jétől hivatalba lépő új vezető egyik fő célkitűzése a szíriai helyzet mihamarabbi rendezése, de mivel az ENSZ rendelkezik egy 2030-ig tartó tizenöt éves programmal, egy sokkal átfogóbb cél megvalósításának szolgálatába áll.
10:45  Veszélyeztetett örökség [6 napja]
  Kedden az UNESCO Végrehajtó Bizottsága jóváhagyta azt a múlt heti határozattervezetet, amely tagadja a jeruzsálemi Templom-hegy és a Siratófal zsidó kötődését. Huszonnégy ország szavazta meg Jeruzsálem zsidó múltjának eltörlését, hat országgal szemben. Bár a kérdés elsősorban Jeruzsálem palesztinok által tervezett felosztásának ágyaz meg, valójában a kereszténység elleni támadás is egyben.
10:45  WikiLeaks: betelt a pohár [6 napja]
  A Podesta-akták kiszivárogtatása volt az utolsó csepp a pohárban. Ecuador gyakorlatilag lekapcsolta a netről a négy éve a dél-amerikai ország londoni nagykövetségén élő Julian Assange-ot. A WikiLeaks alapítója október elején azt ígérte, hogy a novemberi választásokig minden héten újabb adag e-mailt tesz közzé amerikai vezetők feltört szervereiről. Assange tartotta az ígéretét: a demokrata párt kampányfőnökének, John Podestának (képünkön Hillary Clintonnal) több mint 12 ezer e-mailjét publikálta. A folytatás azonban kérdéses.
10:45  Színre lépett a totális  virtuális valóság [6 napja]
  Az Oculus technikai igazgatója, John Carmack küldetésének tekinti, hogy mindenki számára megnyissa a virtuális valóság élményét: "Morális értéket is teremtünk azáltal, hogy az eddig csak drága pénzen megvásárolható élményeket virtuális formában elérhetővé tesszük mindenki számára. Célunk, hogy több milliárd embert kapcsoljunk be a virtuális valóságba, így javítsuk drámai mértékben az életminőségüket. Ha sikerül egy életben megtapasztalt élményt átvinni a virtuális valóságba, akkor azt később milliárdok számára tudjuk továbbadni, ami nagyon nagy dolog lesz!"
10:45  Bob Dylan Nobel-díjas [6 napja]
  Dylan, a jelenkor nagy dalnoka, aki megmutatta, hogy a költészet magas szinten társítható a zenével, új minőséget szülve ezáltal. Az irodalmi Nobel-díj odaítélése forradalmi húzásnak tűnik, ami azonban a hagyományosabb irodalmi formák kedvelőinek körében nem aratott osztatlan sikert.
10:45  Végső támadás indult Nyugaton a Biblia ellen [6 napja]
  Az őszi zsidó ünnepek alkalmából az UNESCO szép kis ajándékkal lepte meg Izraelt, midőn a múlt héten kinyilvánította, hogy Izraelnek nincs történelmi köze és joga a Templom-hegyhez, Jeruzsálem hívő zsidók számára legszentebb pontjához. Válaszul Izrael felfüggesztette az együttműködést a világszervezettel. Az éppen most zajló sátrak ünnepén viszont keresztény küldöttségek sokasága vesz részt a világ szinte minden országából, hogy hitet tegyen a modern Izrael Állam melletti szolidaritásáról, sőt annak üdvtörténeti jelentőségéről.
10:45  1956 - egy kiskamasz emlékei [6 napja]
  1956. október 24-én reggel felvettem a piros úttörőnyakkendőmet és elindultam az iskolába. Nem jutottam messzire. Alig mentem néhány métert, amikor megtudtam, hogy ma nincs tanítás. A szomszéd bácsi ekkor már piros-fehér-zöld karszalagot viselt. Amikor hazamentem, apám fogadott: "Vedd le a nyakkendőt! Lemondott a kormány, Nagy Imre az ország vezetője."
10:45  Orbán-Vona találkozó az Alaptörvényről [6 napja]
  A Jobbik elnöke késznek mutatkozott az Alaptörvény-módosítás támogatására, ám ennek feltételéül szabta, hogy azonnal állítsák le a letelepedési kötvények árusítását. Vona Gábor a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a valamivel több mint félórás megbeszélés nem volt sikeres, hiszen a miniszterelnök nem tekint el a letelepedési kötvények forgalmazásától. Szegény és gazdag migránsok

2016. október 14, péntek

19:13  Pusztító Matthew [1 hete]
  A hét elején egyes kategóriájú poszttrópusi ciklonná minősítették a Matthew hurrikánt, amely az elmúlt héten söpört végig a karibi térségen, majd az Egyesült Államok több déli államán. A hurrikán Haitin becslések szerint legkevesebb ezer emberéletet követelt, Amerikában pedig lapzártánkig 33-ra emelkedett az igazolt halálesetek száma.
19:10  A kolumbiai béketárgyalásokat díjazta a Nobel Bizottság [1 hete]
  Az idei Nobel-békedíjat Kolumbia elnöke, Juan Manuel Santos kapta, annak ellenére, hogy öt nappal korábban a lakosság nemmel szavazott a FARC gerillaszervezettel kötött megállapodására. Kaci Kullmann Five, a Nobel Bizottság vezetője a békefolyamat ösztönzésének szándékával indokolta a döntést. Vannak azonban, akik az embertelen bűnökkel vádolt narkóterroristákkal kötött paktumot eleve elhibázottnak, a kitüntetést pedig éppen ezért ellentmondásosnak tartják.
19:07  Szír menekültek juttatták rendőrkézre a terrorristát [1 hete]
  Lehetséges öngyilkos merénylŐt sikerült őrizetbe vennie a német rendőrségnek hétfőre virradó éjjel Lipcsében. A szír menekültközösség is aktívan kivette a részét az akcióból - bevándorló szírek adták ugyanis a menekülő terroristát a rendőrség kezére.
19:05  Megalakulhat az új horvát kormány [1 hete]
  November 14-ére írta ki az új parlament alakuló ülését Kolinda Grabar-Kitarovic elnök a horvátországi előrehozott választások után, ahol a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 61, a legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette koalíció pedig 54 mandátumot szerzett. A rendszerkritikus Híd Függetlenek Listája (Most) 13 képviselői helyet szerzett a 151 fős parlamentben, a száborban.
19:04  Változik-e déli szomszédunk migrációs politikája? [1 hete]
  Szokatlanul kemény hangnemben szólalt meg az elmúlt héten a szerb köztársasági elnök, aki a jelenleginél sokkal határozottabb fellépést helyezett kilátásba az ország déli és keleti határain. A szerbiai bevándorlási helyzet, illetve az ezt orvosolni igyekvő kormányzati politika azonban egyelőre még az elmúlt hónapok tendenciáit követi, ám egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint az országnak sürgősen változtatnia kellene migrációs politikáján. A kérdés már csak az: hogyan?
19:02  Politika: miért hiba a közöny? [1 hete]
  1860-ban egy isteNfélŐ, evangéliumi keresztény, Salmon Chase indult az elnökválasztáson egy illinoisi ügyvéddel szemben, akit - bár beszédeiben gyakran idézte a Bibliát - sok amerikai lelkész "istentelen ateistának" tartott, mert nem csatlakozott egyetlen felekezethez sem. Chase és támogatói nem értették, hogy miért nem ő nyerte meg a választást. Az utókor számára azonban ez nem kérdés. Ellenfelét Abraham Lincolnnak hívták. De keresztény kortársai nem voltak jobb véleménnyel a szivarozó, iszákos Winston Churchillről, vagy az elvált Ronald Reaganről sem.
18:58  Holnapután - Klímaváltozás: megkongatták a vészharangot [1 hete]
  Október elején az Egyesült Államok és Kína után az Európai Unió is aláírta az úgynevezett Párizsi Klímaegyezményt. A megállapodást a szakértők és az aláíró politikusok is történelmi jelentőségűnek tekintik, ami nem véletlen: a klímaváltozással szembeni küzdelem ugyanis alapvető gazdasági és politikai változásokat és egyúttal feszültségeket is eredményezhet. Mindeközben egyesek még tudományos dilemmákról is beszélnek.
18:54  "A gyakorlat mutatja, hogy létezik" [1 hete]
  "A globális felmelegedés nagy veszélyt jelent, különösen, ami a jövőbeli politikai intézkedéseket illeti" - állítja Mojib Latif, aki immár harminc éve foglalkozik a klímaváltozás témájával. A világhírű professzorral a globális felmelegedés tudományos dilemmáiról Hamburgban, a tekintélyes Max Planck Intézet tenger- és atmoszférakutató központjában beszélgettünk.
18:52  Van gyógyszer, de mégsincs [1 hete]
  Már idén lehetŐvé válik, hogy egyes daganatos betegek automatikusan hozzájuthassanak az OEP finanszírozásában új gyógyszerekhez - lényegében ezt állította lapunknak az EMMI, cáfolva a közigazgatási eljárás elhúzódását. Ez az érintetteknek jó hír lehet, azonban a korszerű kezelések jelentős részéhez továbbra sem lesz könnyű hozzájutni.
18:50  Mitterrand utolsó titka? [1 hete]
  Október 26-án lenne százéves François Mitterrand, aki 1981 és 1995 között volt Franciaország elnöke. A múlt század egyik legrejtélyesebb politikusa már húsz éve halott, most mégis új oldaláról mutatkozik be - posztumusz műveivel. A tekintélyes Gallimard rukkolt elő október 13-án több mint ezerkétszáz levelével, amelyeket eltitkolt szeretőjének, Mazarine nevű lánygyermeke anyjának, Anne Pingeot művészettörténésznek írt kapcsolatuk 32 éve alatt. A kiadó kiegészítésként megjelentette a fortélyos politikus Napló Anne-nak című különös alkotását is.
16:51  Sejtújrahasznosítás [1 hete]
  Yoshinori Ohsumi japán kutatónak ítélte idén a stockholmi bizottság az orvosi Nobel-díjat az autofágiának nevezett sejten belüli folyamat mechanizmusának felfedezésért. A jelenség elengedhetetlen a sejtek alapvető életfunkcióihoz és szerepet játszik a korai egyedfejlődésben, az éhezésre adott válaszban, zavara pedig számos betegség kialakulásához járulhat hozzá.
16:48  Már száguld a nanoautó [1 hete]
  Molekuláris gépek tervezéséért és létrehozásáért ítélte oda a Nobel Bizottság a 2016. évi Kémiai Nobel-díjat. A díjon egy-egy harmad arányban osztoznak Jean-Pierre Sauvage francia, Sir J. Fraser Stoddart skót és Bernard L. Feringa holland kutatók, akik abban értek el áttörést, hogy kisméretű molekulákat kapcsoltak össze működő miniatűr gépekké.
16:45  Szerződéselmélet, bankárok, börtönök [1 hete]
  ,,Reggel 4:40-kor keltem és azon gondolkoztam, most már túl késő van ahhoz, hogy idén kapjam meg, de aztán szerencsére megcsörrent a telefon" - mondta Oliver Hart, aki Bengt Holmströmmel közösen vehették át idén a Közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A két közgazdász a szerződéselmélet területén elért úttörő munkásságuk miatt érdemelte ki az elismerést.
16:44  Kinek lehet jó megoldás az implantátum? [1 hete]
  A fogászati implantátum megoldást kínálhat egy vagy több foghiány, vagy akár teljes fogatlanság esetén is. Leginkább akkor javasolt az implantáció, ha a páciens nem szeretné lecsiszoltatni az egészséges, ép fogait, valamint szeretné elkerülni a kivehető fogpótlás kellemetlen velejáróit.
16:42  Mire figyeljünk, ha meg akarjuk őrizni fogaink egészségét? [1 hete]
  Mindenki szeretne szép mosolyt és ápolt fogakat, ám ezért bizony tenni is kell. Noha az elmúlt időszakban óriási fejlődésen ment keresztül a fogászat, a felnőtt lakosság 98 százalékának van szuvas foga, ami az elégtelen szájhigiénia, az egészségtelen táplálkozás, a genetikai okok vagy a helytelen, rendszertelen fogápolás számlájára írható. Pedig az esetek többségében a komolyabb fogászati problémák könnyen megelőzhetővé válnának. Kérdéseinkre a KontaktPont Fogászat fogszakorvosai válaszoltak. Mennyire rendelkezünk tudatos szájápolási szokásokkal?
16:38  Játékkal nyitni a társadalmi kérdésekre [1 hete]
  Az elmúlt években ijesztően megnőtt Magyarországon azok aránya, akik súlyos nélkülözésben élnek. A Tárki kutatásai alapján Magyarország népességének 16,6 százaléka mélyszegénységben él, a sokgyermekes családok körében 50 százalékos a szegénység valószínűsége. A gyermekszegénység mutatóival kapcsolatos adatok is hervasztóak: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján hazánkban a hét év alatti gyerekek 42,2 százaléka él szegénységben. Élj túl egy hónapot!
16:37  Nők az amerikai gazdaságban [1 hete]
  A neves amerikai Pew Research Center egyik friss felmérése szerint az Egyesült Államokban 1980 és 2015 között, azaz durván az elmúlt 35 évben 32 százalékkal nőtt az amerikai nők átlagfizetése, míg a férfiak bérezése 3 százalékkal csökkent. Ám a családtámogatási rendszer elégtelensége és a bölcsődék, óvodák magas költségei miatt az amerikai nőknek mindössze 57 százaléka dolgozik jelenleg.
16:35  Shoppingbojkott újratöltve [1 hete]
  Újabb nagy amerikai BEVÁSÁRLÓKÖZPONT döntött a napokban arról, hogy hálaadás napján, azaz november negyedik csütörtökjén zárva tart. A Mall of America közleménye szerint alapvető céljuk, hogy dolgozóik a családjuk körében lehessenek ezen a napon.

2016. október 13, csütörtök

09:11  Meggyanúsították Mengyi Rolandot [2 hete]
  Ezentúl senkit sem védünk meg - üzent Kötcsén Orbán Viktor, miután több védhetetlen korrupciós ügy is napvilágra került a Fidesz háza táján. A legkínosabb Mengyi Roland országgyűlési képviselő esete volt, akiről a 168 Óra jóvoltából derült ki, hogy azzal gyanúsítják: a nyertes uniós pályázatok összegének 90 százalékát zsebre tette. Mengyit közel négy órán át hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).
09:11  S-akták - Ki ismerheti a terrorgyanús személyeket? [2 hete]
  Az iszlám radikálisok neveit tartalmazó S-akták kiadását kérik az állami szervektől a francia polgármesterek, mivel tudni szeretnék, kik jelentenek veszélyt az általuk vezetett településekre. Bernard Cazeneuve belügyminiszter a múlt héten többször is nyilvánvalóvá tette: az akták tartalmát a belügyminisztérium operatív és személyiségi jogi okokból nem fogja átadni. Mindeközben Nicolas Sarkozy volt elnök ígéretet tett arra, hogy hatalomra kerülése esetén referendumot tartanak az S-aktákban szereplő legradikálisabb személyek internálásáról.
09:11  55 éves a CBN [2 hete]
  Októberben ünnepli az amerikai Christian Broadcasting Network (CBN) tévécsatorna első adásának 55. évfordulóját. Bő fél évszázad alatt hatáskörüket sikerült kiterjeszteniük mind az öt kontinensre, emellett a The 700 Club a maga ötven évével az egyik legrégebb óta sugárzott adás a televíziózás történelmében. Az idáig megtett út viszont korántsem volt akadályoktól mentes.
09:11  A bicskei pedofilbotrány tanulságai [2 hete]
  Újabb gyermekmolesztálási ügy pattant ki, ezúttal a bicskei gyermekotthon volt gondozottjai tárták a nyilvánosság elé megrázó történetüket. 2012-ben már indult eljárás emiatt az intézmény igazgatója ellen, ám a nyomozást megszüntették. Sőt, idén augusztusban az intézmény vezetője - egyben Bicske díszpolgára - állami kitüntetést is kapott szakmai munkája elismeréseként.
09:11  Időkapu - Amikor Izraelben megáll az élet [2 hete]
  A kedd estétől szerda estéig tartó 25 órás böjttel egybekötött engesztelés napját a világon mindenhol a legnagyobb zsidó ünnepnek tartják. Izraelben jóm kippur előtt leáll a közlekedés. A Ben Gurion reptér kedden délután indította és fogadta az utolsó repülőgépet. A katonaság lezárja a határátkelőket. Csak a rendőrség van teljes készültségben. Jeruzsálemben hagyományosan útakadályokat helyeznek a Kelet-Jeruzsálemből Nyugat-Jeruzsálembe vezető utakra, hogy a terrorcselekményeket megakadályozzák.
09:11  Amit a Népszabadság-ügy eltakar [2 hete]
  A Népszabadság megszüntetésénél sokkal erősebben befolyásolhatja a magyar napilappiacot és a vidéki sajtó helyzetét, ha a Mediaworks Hungary Zrt. a várakozásoknak megfelelően eladja megyei lapjait. A cég jelenleg 12 megyei napilapot is birtokol, amelyek összesen csaknem 250 ezer példányban jelennek meg naponta.
09:11  Orbán-Simicska: utolsó menet? [2 hete]
  Mint ismert, az eddigi kiadó, a Mediaworks szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását. A kiadó hivatalos álláspontja szerint az intézkedés a lap új koncepciójának kialakításáig szól, de az azóta eltelt napok tükrében alighanem igaza lesz Pető Péter főszerkesztő-helyettesnek, aki szerint Népszabadság néven nem jelenik meg többet lap Magyarországon.
09:11  Budapest és Abdeslamék [2 hete]
  Nincsenek terrorista logisztikai bázisok Magyarországon. Aki ezt állítja, az nincs tisztában a kifejezés jelentésével, vagy kampánycélból próbálja megfélemlíteni a választókat. Ugyanakkor hazánk is alkalmas terep a terrortámadásokhoz szükséges logisztikai támogatásra.
09:11  Trump önmaga legnagyobb ellenfele [2 hete]
  "Nagyszerű, végre a béklyóktól megszabadulva úgy küzdhetek Amerikáért, ahogy szeretnék" - ezzel a Twitter-üzenettel reagált Donald Trump arra a hírre, hogy Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke megvonta tőle a támogatását. Ryan mellett legalább két tucat újabb republikánus szakított az elnökjelölttel, igaz, többségük eddig is csak fél szívvel állt mögötte, mint John McCain szenátor. Az ok: nyilvánosságra került egy 11 évvel ezelőtt készült felvétel, amelyen Trump trágár szavakkal dicsekszik a nők körében elért sikereiről.

2016. október 07, péntek

14:24  A Hetek szerkesztősége szolidáris a Népszabadság munkatársaival [2 hete]
  A Hetek szerkesztősége megdöbbenéssel értesült a Népszabadság szerkesztőségével péntekről szombatra virradóra történtekről. A lappal és munkatársaival történtek minden egyes eleme - a szerkesztőség költözésnek álcázott kizárása a székházból, a motoros futárokkal kézbesített értesítések a munkatársak munkaviszonyának felfüggesztéséről - riasztóak, és példátlanok a rendszerváltás utáni szabad sajtó történetében.
13:12  A "legbőszebb honleány" [2 hete]
  Minden nagyformátumú férfi mögött áll egy nagyszerű nő - tartja a közkeletű mondás. Ez az első miniszterelnökünk, Batthyány Lajos esetében különösen helytálló: feleségéről, Zichy Antóniáról mindenekelőtt férje mártíromsága, a hozzá való, semmilyen áldozattól és fenyegetéstől vissza nem riadó, hűséges kitartása, harcostársi mentalitása, mélységes, élethosszig tartó gyásza ismert. A reformkor legnépszerűbb asszonya, az ország első first ladyje kiérdemelte a "legbőszebb honleány" címet is.
13:09  Mi kell a lábnak? [2 hete]
  A kiegyensúlyozott, egészséges járás, a jó közérzet alapja a helyesen megválasztott cipő. Igen ám, de - főleg cipővásárló nőknél - a divat majdnem mindig győz az egészségügyi és sokszor a jó ízlés szempontjai felett is. Míg másoknál a kényelmi okok számítanak: inkább tornacipőben vagy sportos vászon-cipőben surrannak ide-oda. Ám ahhoz, hogy elkerülhessük a nem megfelelő lábbeli használatából adódó kellemetlenségeket, sérüléseket, nem árt, ha sorra vesszük az őszi cipővásárlás aspektusait.
13:08  100 nap Brexit [2 hete]
  Éppen 100 napja, júniusban döntöttek úgy a britek, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. A hivatalos kilépési stratégia részletei azonban azóta sem ismertek, pedig a bizonytalan üzleti környezet jelentősen megnehezíti a vállalati döntéshozók helyzetét, és félő, hogy a fontos gazdasági mutatók is lefelé veszik az irányt - írta erről a Bloomberg.
13:07  Fury zuhanása [2 hete]
  Alig egy évvel világraszóló sikerét követően máris száműzhetik a sport világából Tyson Furyt. A nehézsúlyú bokszvilágbajnok sportszerűtlen viselkedése és doppingügyei miatt akár eltiltásban is részesülhet. Ennél is nagyobb probléma lehet számára azonban, hogy a bokszrajongók lassan egyöntetűen követelik távozását a sportágból.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Mióta ezt használom felére csökkent a mobil számlám.

Szuhár Balázs
Siófok
 

Néhány kattintással elkészíthetem a saját hírportálomat

Rendes Tamás
Pécs
 

Sok pénztárca kímélő ötletet kapok rendszeresen.

Szabóné Feleki Mária
Agárd
 

Egyetlen kattintással változtathatom a betű méretet.

Csongrádi Felícia
Tatabánya
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron