pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2014. december 18, csütörtök

08:23  Jézus Krisztus és a politika [3 napja]
  A názáreti Jézus idejében a Szentföld zsidók által lakott részei különböző államokhoz tartoztak. A központ, Júdea és benne Jeruzsálem a Római Birodalom egyik provinciája volt a császár által delegált helytartó, Pontius Pilatus felügyelete alatt. Északra a vegyesebb lakosságú Galilea azonban önálló királyság volt, nem a birodalom része, bár az uralkodó Heródes-dinasztia annyira függött Rómától, hogy önállóságát csak hűségével őrizhette meg, így ez meglehetősen névleges függetlenséget jelentett csak.
08:23  A Hamasz-alapító fia a megbocsátás és hit erejéről [3 napja]
  Államtalan, hontalan, állandóan úton és életveszélyben - a Zöld herceg nagy árat fizetett azért, hogy a Hamasz palesztin terrorszervezet egyik alapítójának fiaként a Sin Bét izraeli titkosszolgálatnak kémkedett egy évtizeden át. Moszab Hasszán Juszef mégis elégedett azon döntésével, hogy a terror helyett az életmentést választotta. Az életútjáról készült dokumentumfilmet az izraeli filmhéten mutatták be Magyarországon.
08:23  Lugosi Dániel Ali: Elképzelem a zenét [3 napja]
  Pedagógus szülők, három zenész fiatal meg egy három- napos, örökbe fogadott csecsemő - így nézett ki a Lugosi család 15 évvel ezelőtt. Az akkor legkisebb Ali azóta felcseperedett, s a tinik kategóriájában elnyerte az MTV tehetségkutató műsora, a Virtuózok első díját. A zsűri az ámulattól nem talált szavakat, egyikük szerint "Isten különleges jókedvében lehetett akkor, amikor Ali megszületett". Sportolónak készültél, hiszen volt már elég zenész a családban. Hogyan alakult a kosárlabdázás, a futball, vagyis a sportkarriered?
08:23  Nagy lendület, öngólok a Fideszben [3 napja]
  Drámai a hangulat a Fidesz politikusai és háttéremberei között, mert azt érzik, hogy szakad a társadalmi támogatottságuk. Ennek oka leginkább az Odüsszeia soraival adható vissza, miszerint - idézzük - "önnön buta vétkeikért odavesztek a társak". A népszerűségvesztés mögött ugyanis egyértelműen önmaguk politikai hibáit és bűneit azonosítják.
08:23  Ilyen Mózes kellett nekünk? [3 napja]
  Akik a bibliai filmek reneszánszát várják, valószínűleg csalódniuk kell, a "hős-korszak" nagy alkotásait ugyanis láthatóan nem lehet visszahozni. Ridley Scott új életet lehelt a történelmi filmekbe a Gladiátorral, de a most megjelent Exodus a jövőben feltehetőleg egy lesz a sok közül a kereskedelmi tévék karácsonyi kínálatában. Ha a száznegyvenkét percből úgy harminc nem csatázós vagy csapásos jelenetre megy, hanem tényleges színészi alakításra, mely még a Bibliához is szöveghű - az talán átvezethette volna a filmet is a lehetetlennel határos Vörös-tengeren.
08:23  Megfejtette Orbán titkát a Princeton Egyetem professzora? [3 napja]
  Új irányból igyekszik megfejteni a 21. századi új populizmus titkát a Princeton Egyetem politológia-professzora, Jan-Werner Müller. A magyar miniszterelnök számára akár hízelgő is lehet, hogy az általa fémjelzett rendszerrel cáfolja Müller korunk egyik alapvető politológiai dogmáját, miszerint a demokráciák csak liberális formában létezhetnek. A szerző szerint Orbán Viktornak sikerült újrafogalmaznia a populizmus fogalmát, amellyel szemben már nem lehet ugyanazokat a sémákat alkalmazni, mint amelyekkel 20. századi elődeit minősítették.

2014. december 11, csütörtök

19:57  Gera segített a Mikulásnak [1 hete]
  Gera Zoltánról, a Ferencváros labdarúgójáról szuperlatívuszokban beszélnek. Fiatal játékostársait megszégyenítő futóteljesítményéről, sorsdöntő góljairól, és talán még ennél is fontosabb, hogy példaértékű magánéletéről. Sűrű programja mellett a karitatív munkára is áldoz idejéből. Legutóbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magyon, a Palásti László Általános Iskola és Óvoda diákjainak, óvodásainak osztott ajándékokat a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának (HISZ) Mikulás-ünnepségén.
19:46  Hogy áll a hidegháborús zivatarban Orbán? [1 hete]
  Bár egyre nagyobb veszteségeket kénytelen elkönyvelni Oroszország a Nyugattal vívott geostratégiai háborúban, győztest még nem lehet hirdetni. A Déli Áramlat gázvezeték építésének leállításával azonban nemzetközi téren a magyar kormány is "arcvesztést" könyvelhet el, miközben a paksi atomerőmű bővítése egy olyan "szálka", amelyet az Egyesült Államok tovább piszkál.
19:46  Gólerős csatár a mély talajú pályán [1 hete]
  Kétharmados túlkormányzás - avagy a gólerős csatár a mély talajú pályán címmel írt könyvet Sárközy Tamás jogászprofesszor a második Orbán-kormány tevékenységéről. A szerzővel a politikai stílusról, a kormányzati fetisizmusról és az instabil alkotmányos helyzetről beszélgettünk, továbbá arról,hogy van-e köze a permanens forradalomnak az ideológiai hadviseléshez. Ön szerint mi az összefüggés a jelenlegi kormányzat stílusa és azon tény között, hogy annak meghatározó tagjai elsőgenerációs vidéki értelmiségiek?
19:46  Az eddigi legszigorúbb terrortörvény készül [1 hete]
  Négy keresztény gyermeket fejeztek le az Iszlám Állam terroristái - ezt állítja egy Irakban szolgáló anglikán lelkész. Andrew White szerint a dzsihádisták azért végeztek ilyen barbár módon a gyerekekkel, mert azok a felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak áttérni a muzulmán vallásra.
19:46  Szégyen: az életre szóló hipnózis [1 hete]
  "Az egyetlen útmutatás, amit a gyerekneveléssel kapcsolatban adhatok: ne szégyenítsük meg őket! Ne alázzuk meg őket! Semmiképp se. És ha más viselkedne így velük, védjük meg őket" - olvasható Feldmár András Hogyan lesz a gyerekből felnőtt? című könyvének mottójaként. A Kanadában élő magyar pszichológussal a poroszos nevelési elvekről beszélgettünk. A magyar "köznevelés" rendszere most visszafelé halad egy autoriter, poroszos típusú oktatás irányába. Hogyan hat ez a gyerekekre?
19:46  Magyarország Szulejmán aranyalmája [1 hete]
  Török nap a közszolgálati médiában, újra szól a müezzin az egri minaretben, diplomáciai gesztus lett Gül Baba türbéjének rekonstrukciója - az elmúlt hetek hírei alapján látványosan fejlődnek a török-magyar kapcsolatok. Az újkeletű partnerség fényében mintha megfeledkeznénk arról, hogy a közös múltat súlyos - és részben máig nem orvosolt - ellentmondások terhelik. A magyarok számára a több mint százötven éves török hódoltság időszaka a romlás és a pusztulás évszázadait jelenti, ugyanez a korszak a törökök számára a birodalmi fénykort idézi.
19:46  Fővárosi maffia [1 hete]
  Évek óta próbálja felszámolni a bevándorlók illegális telepeit a római önkormányzat. Az ügy körültekintő kezelést és óriási pénzbeli támogatást igényelt - volna. Csakhogy az állami és az EU-ból érkező támogatásokat fortélyos kezek eltérítették. Érintettek bőven akadnak a főváros vezetésében és az olasz belpolitikai szereplők között egyaránt: a korrupciós hajlandóság pártszínektől függetlenül dívott.
19:46  Világszerte erősödik a nyomás Izraelre [1 hete]
  Az izraeli kormányválság és az előrehozott választások kiírása világszerte lendületet adott az Izraelt megrendszabályozni akaró erőknek. Ez a virtuális koalíció példátlanul széles körű, az Egyesült Államoktól kezdve az ENSZ-en át Európáig tart, és akkor nem is beszéltünk még az önfeladásra mindig kész izraeli baloldali politikusokról és értelmiségiekről. A színes Izrael-ellenes tábor közös jelszava most az új választások előtt: "Bárkit, csak ne Bibit."

2014. december 05, péntek

19:37  A könyv esélyei [2 hete]
  Több helyről is kongatják a vészharangot, hogy nem olvasunk, a gyerekek nem olvasnak. Ön hogy látja a helyzetet?
19:36  Ünnepek alatt is BEACTIVE! [2 hete]
  Cseresnyés Beátáról és edzésmódszeréről, a BEACTIVE-ről néhány héttel ezelőtti lapszámunkban írtunk. Így már tudjuk, hogy a BEACTIVE egy szerethető, "felhasználóbarát", különleges edzésmódszer, amely úgy ad kihívásokat a testnek, és úgy fejleszt erőt, hogy közben okosan készteti munkára a gerincet és az ízületeket. Beát most arról kérdeztük, hogy milyen egészséges tippjei vannak év végére.
19:33  Gyógyító pihenés, pihentető gyógyulás [2 hete]
  Hajdúszoboszló az egyik legkedveltebb hazai üdülőhely, olyannyira, hogy a "fiatalság forrásaként" is emlegetik újabban az egymásra épülő attrakciók és a többgenerációs egészségturizmusban betöltött vezető szerepe miatt. Ki ne küzdene napjainkban derékfájással, az ülőmunka következtében kialakult izomkötöttséggel vagy a mindennapi stressz okozta tünetekkel? Kevesen tudják, hogy a szoboszlói gyógyvíz-stresszprevenció és -kezelés esetén is hatékony megoldás, és már néhány nap alatt is csodát tesz szervezetünkkel!
19:31  Ennyit megér a szemünk [2 hete]
  Egyre növekszik a szemüvegesek száma, szakértők szerint mára minden második ember használ a jó látása érdekében szemüveget vagy kontaktlencsét. Bacsek Bettina optometrista véleménye szerint ez a tendencia az elkövetkező időkben tovább fog emelkedni, ezért fokozottan érdemes szemünk világát óvni, őrizni, hogy a lehető legtovább lehessünk az éleslátás birtokosai. Mit jelent az, hogy optometrista?
19:29  A félelem nagymestere [2 hete]
  Idén lett volna 115 éves Alfred Hitchcock híres filmrendező, forgatókönyvíró, producer, akinek lebilincselően izgalmas filmjeit máig nem feledik a nézők. Több mint 50 ismert alkotást készített hat évtizedes munkássága során, melyek közül a legtöbben ő maga is megjelenik a filmvásznon valamilyen jelentéktelen mellékszerepben. A suspens (feszült izgalomkeltés) és a pszichológiai thriller műfajokban alkalmazott technikák pionírja. Leghíresebb művei: Hátsó ablak (1954), Szédülés (1958), Észak-Északnyugat (1959), Psycho (1960), Madarak (1963).
19:27  Gasztrotúra a Várban [2 hete]
  Budapest idegenforgalmát jelentősen felélénkítették a legújabb városépítészeti restaurálások, melynek részeként felújították a Budai Várat is az egyre több magyar vendég örömére. Mi több, négy étteremmel és két szezonális terasszal egy egész gasztronegyed alakult ki a Vár északi részén, ahol ráadásként minden vendég ingyen parkol, amennyiben a négy étterem valamelyikében fogyaszt.
19:23  A kikapcsolódás receptje [2 hete]
  Jobb esetben az étkezéseink nem csupán alapvető szükségletünk kielégítéséről szólnak, hanem amellett hogy élvezzük az ételek ízét, az emberi kapcsolatainkban is fontos szerepet játszanak. Ilyen például egy hétvégi ebéd a családdal, egy céges állófogadás vagy éppen egy ebédszünet a kollégáinkkal. Gondoljunk csak bele, hányszor van olyan, hogy egy-egy fontosabb esemény alkalmával vagy szimplán csak kikapcsolódás céljából barátainkkal, ismerőseinkkel gasztroélményekkel kombinált találkát szervezünk.
19:21  Európába jön az izraeli földgáz? [2 hete]
  Izrael nemrég azzal kereste fel az EU-tagállamokat, hogy amennyiben hajlandóak lennének eurómilliárdokat áldozni a közel-keleti ország földgázkitermelésének támogatására, csökkenhetne a kontinens orosz gázfüggősége.
19:19  Mire jó egy depressziós zebrahal? [2 hete]
  Laboratóriumok, egyetemi kutatócsoportok és cégek százai váltottak az elmúlt években kísérleti modellállatot. Nyugat-Európában és világszerte használják már úgy a tudományos kísérleteknél a zebrahalat (Danio rerio), akár csak korábban az egeret. Ez a hirtelen népszerűség robbanásszerű technológiai fejlődést eredményezett mind a biológia (génmanipuláció és klónozás), mind a technológia (robotika) területén.
19:12  Idomított vásárlók [2 hete]
  Az Egyesült Államokban a Hálaadás ünnepét követő "fekete péntek" jelenti a karácsonyi szezon kezdetét, hazánkban az adventi gyertyák meggyújtásával párhuzamosan indul be a vásárlási láz. Az év legnagyobb kiskereskedelmi forgalmát ekkor bonyolítják, de vajon milyen trükköket alkalmaznak az üzletek szerte a világon azért, hogy még azt is megvegyük, amit nem feltétlenül állt szándékunkban?
18:05  Sarkozy és a "nagy öreg" [2 hete]
  Nicolas Sarkozyt választotta újra pártelnöknek múlt szombaton az UMP. A volt elnök ezzel a lépéssel újra teljes erővel belevetette magát a francia belpolitikába, sőt rögtön a külpolitikába is, hiszen első külföldi útja Angela Merkelhez vezet a CDU konferenciájára december 9-én.
18:03  Kilép a koalícióból az RMDSZ [2 hete]
  A kormányból való kilépés mellett szavazott az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT). A döntést két tartózkodással, ellenszavazat nélkül hozta a testület - tudtuk meg Kelemen Hunortól, a szövetség elnökétől. A végső döntést szuverén testületként a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) fogja meghozni december 13-án.
18:01  Svájc továbbra is igényt tart a képzett bevándorlókra [2 hete]
  Ismét a bevándorlás volt a témája a hétvégi svájci népszavazásnak, amelyet - a kezdeményező szervezet nevéről - egyszerűsítve Ecopop-szavazásként emlegetett a helyi média. A szavazók elutasították azt a kezdeményezést, hogy a bevándorlók arányát az állandó lakosság 0,2 százalékában korlátozzák. A bevándorlás mellett arról is dönthettek a svájciak, hogy a jövőben a jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát aranyban tartsák-e, valamint az egyösszegű átalányadót eltöröljék-e. Ez utóbbi kérdéseket is nagy arányban, határozottan utasították el.
17:57  Önkéntesek a nélkülöző ukrán területeken [2 hete]
  Az ukrán gazdaság már régóta van nagyon nehéz helyzetben, a keleti határainál zajló háború pedig egyenesen katasztrofális körülményeket eredményezett az ott élő lakosság és az ukrán katonaság számára egyaránt. Ugyanakkor, mivel az államra kevésbé támaszkodhatnak, az önkéntes segítők száma és szerepe is megnőtt: egyházak, civil szervezetek, ismert személyiségek kezdenek önkéntes munkába, és a legeredményesebbek közülük tanácsadói meghívást is kaptak az új kormányzat részéről. A civil segítség nélkülözhetetlen szerepet kapott a humanitárius katasztrófa elkerülésében.
17:54  Veszprémi civil buktathatja a kétharmadot [2 hete]
  Veszprémen az ország szeme. Itt bukhatja kétharmadát a Fidesz, ha jelöltje nem nyer a Navracsics Tibor uniós biztos parlamenti mandátumáért kiírt időközi választáson. A február 22-ei voksolás eddig tét nélkülinek tűnt, hiszen 2006 óta nem nyert erre más, csak a Fidesz embere. Mára azonban megváltoztak a viszonyok. Egy civil szervezkedni kezdett, az utca pedig a vállára vette. Ifjabb Kész Zoltánt a demokratikus ellenzéki erők zöme is támogatja, bár az LMP már bejelentette: most is önálló lesz. De az MSZP, a DK, az MLP a helyi Lokálpatrióták Egyesülete mellé állt.
17:51  Meleg helyzet [2 hete]
  Az idei év első félévében az AIDS már hét áldozatot szedett Magyarországon, éppen annyit, mint tavaly egész év során. Ez a szám nem tűnhet soknak, mégis aggasztó, hogy az áldozatok és fertőzöttek száma egyre növekszik. A fő ok a szabadszex térhódítása: tavaly a 201 frissen regisztrált fertőzött közül 131-en homo-, illetve biszexuális személyek voltak.
17:49  Nagyhatalmak ütközőzónájában az ősi kurd nép [2 hete]
  Elnyomás, háború, árulás, tömeggyilkosság - ezekkel a szavakkal jellemezhető a világ legnagyobb lélekszámú, ugyanakkor önálló állammal nem rendelkező kisebbségének története. Az elmúlt hónapokban bejárták a világsajtót az Iszlám Állam elleni harcot folytató pesmergák bátorságáról szóló történetek. De kik a kurdok, és miért nem sikerült az elmúlt évszázadokban kiharcolniuk az autonómiát?
17:47  Gondolatok a gyerekszoba-fűtésről [2 hete]
  Ha a gyerekszobában eleve van már valamilyen fűtési megoldás, nem feltétlenül kell további fűtési módokban gondolkodni, elég a megfelelő hőmérséklet és páratartalom beállítására odafigyelni. Cikkünkben olyan megoldásokat mutatunk be, amelyek önállóan vagy akár kiegészítő fűtésként is megállják a helyüket a gyerekszobában. Elsősorban olyan elektromos technológiákra fókuszáltunk, amelyek utólag is egyszerűen beépíthetők mégis gazdaságosak. Fali fűtőpanelek
17:44  Robotok tes(z)t közelben [2 hete]
  Biztosan nem tévedek nagyot, ha azt gondolom, hogy sokan vannak, akik szívesen megszabadulnának a mindennapi takarítás terhétől, és szívesebben töltenék idejük nagy részét a sziszifuszi munka helyett valami kellemesebbel. A Robotguru Kereskedőház nemrégiben egy felmérést készített az interneten és vásárlói körében, ami azt a meglepő eredményt hozta, hogy a magyar háztartások több mint 50%-ban a porszívózás a férfiak feladata.
17:42  Hernyómizéria rabosítással [2 hete]
  A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság nem jogerős ítélete szerint a keleti lápibagoly lepke hernyóinak és élőhelyüknek állítólagos elpusztítása miatt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) által 10 milliárdos kárt megállapító, végül 1,5 milliárd forint kártérítésre perelt Gabnai Ernő erdőmérnök nem tartozik kártérítést fizetni.
17:41  Fizetett munkakerülők [2 hete]
  A stressz és a kiégés súlyos problémává vált a munka világában. Az egyre gyorsuló tempó, a globális piacok, a technikai fejlődés által lehetővé tett folyamatos készenlét mind több ember egészségére gyakorol negatív hatást. Ugyanakkor a felmérések azt is egyértelműen mutatják, hogy az átlagos munkavállaló naponta akár két-három órát is a magándolgainak intézésével tölt, vagyis "lóg" a munkahelyén. Sőt, vannak dolgozók, akik a kiégéshez hasonló tüneteket produkáló unalombetegséggel küzdenek - nem feltétlenül a saját hibájukból.

2014. december 04, csütörtök

09:11  Halál és újrakezdés [2 hete]
  A felszabadulást általában örömteli, várva várt eseményként képzelik el, hiszen a kínoktól vagy a biztos haláltól való megmenekülést jelenti mindazoknak, akik megérték ezt a percet. Azonban a holokauszt túlélői számára a felszabadulás nem minden esetben jelentette a kálvária végét. A hosszas megaláztatás, üldöztetés, az állandó bizonytalanság, a félelem, a véget nem érő megpróbáltatások, majd a szeretteiktől való kegyetlen elszakadás nyomait a szabaddá válás mámora sem volt képes kitörölni.
08:46  Mekka felé [2 hete]
  Új ökumenizmus bontakozik ki a keresztény világ és az iszlám között. Az angolszász sajtóban "kriszlamizmus"-ként emlegetett jelenségre Ferenc pápa isztambuli látogatása hívta fel a figyelmet, ahol a Kék mecsetben Mekka felé fordulva imádkozott. Az iszlám felé történő nyitás azonban nem korlátozódik csupán a katolikus egyházra, több evangéliumi keresztény vezető is szövetséget keres a muzulmán világgal.
08:46  McCain-szavak - Pofon jobbról [2 hete]
  Nem várt helyről kapott félreérthetetlen, bár eltúlzott jelzést a magyar kormány. John McCain szenátor szavai diplomáciai bonyodalmakhoz vezettek és ezek után nehezen tartható már az az álláspont, hogy a hazánkat érő amerikai kritikák mögött az Obama-adminisztráció ármánykodása rejlik. A lapunk által megszólaltatott külügyi szakértők egybehangzóan állítják, hogy most kell nagyon észnél lenni, mert a probléma már nem kezelhető kommunikációs trükkökkel.
08:46  Olaj, heroin, váltságdíj [2 hete]
  Az elmúlt hetekben felváltva jelentek meg hírek az Iszlám Állam visszaszorulásáról, illetve erősödéséről. Az Egyesült Államok által vezetett szövetséges légicsapások és a kurd pesmergák szárazföldi hadműveletei ugyan valamelyest eredményesnek bizonyulnak, de a dzsihádistáknak két olyan fegyvertény van a birtokukban, amelyeknek valódi ellenszerét a nyugati országok még nem találták meg: a kiapadhatatlannak tűnő anyagi források és a folyamatos megújulást biztosító iszlamista harcosok érkezése.
08:46  Netanjahu új lapot kért [2 hete]
  "Egy országot nem lehet úgy vezetni, hogy az ellenzék a kormányon belül működik" - mondta Benjamin Netanjahu, miután egyértelművé tette, hogy előrehozott választásokon akarja megerősíteni pozícióját, előreláthatólag 2015 márciusában. Ezzel a harmadik Netanjahu-kormány alig 20 hónapos kormányzás után szűnik meg, ami még a szokottnál sűrűbb izraeli választási naptárban is szinte rekord rövidnek számít. Az ellenzék szerint az előrehozott választás kizárólag arról szól majd, hogy a választók végleg hazaküldik-e a veterán kormányfőt.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Bejelentkezés után, bárhol a saját hírportálomat olvashatom.

Sarkadi Bendegúz
Budapest
 

Könnyen testre szabható

Szegedi Melinda
Budapest
 

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen
 

Egyszerűen beállítom a hírfigyelőt és egyetlen számomra fontos hírről sem maradok le

Szélesi Zoltán
Vác
 

Még a bevásárlás is olcsóbb mióta használom az akció keresőt.

Tóthné Barna Katalain
Miskolc