pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2016. szeptemper 22, csütörtök

05:23  Elindult a közös európai hadsereg létrehozása [3 napja]
  A közös európai hadsereg terve valamilyen formában már az 1950-es évektől napirenden volt. Legújabban Jean-Yves Le Drian francia és Ursula von der Leyen német védelmi miniszter dolgozott ki konkrét javaslatokat az unió védelmi rendszerének modernizálására. A legtöbb tagállam szerint szükség van a lépésre, de Nagy-Britannia - amely mindig is a vállalkozás kerékkötőjének számított - egyből jelezte, hogy mindenféle katonai együttműködéstől visszalép, ha az EU ilyen módon kockára tenné a NATO-val való szövetségi viszonyt.
05:19  Pajor Tamás: Adatbaj [3 napja]
  Amint arról a Hetek nemrég írt, a humanizmus korának végét és egy új, tökéletes vallás, a dataizmus világuralmát vizionálja Yuval Noah Harari, a Jeruzsálemi Héber Egyetem történészprofesszora. (Az adat mondja meg, hogy ki vagy. Hetek, 2016. szeptember 16.) E világban nemhogy a transzcendens valóságnak, de még az emberi érzelmeknek sem jut hely, itt csak adatok léteznek.
05:19  A globális káosz kampánya [3 napja]
  Az elmúlt időben többször foglalkoztunk Soros György és az általa támogatott különböző szervezetek társadalomformáló tevékenységével (Hozott anyagból és Soros zárt társadalma. Hetek, 2016. szeptember 9.) Bár vannak, akik gyanakvással figyelik a milliárdos befektetővel foglalkozó írásokat - hiszen közülük sok szélsőséges, antiszemita publikáció -, a nemzetközi mérvadó médiában egyre inkább természetesnek számít, hogy érdemi értékelések jelennek meg Soros György közéleti programjáról és szerteágazó támogatási tevékenységéről.
05:19  A Fidesz bekeményíthet korrupció-ügyben [3 napja]
  Mintha fordulat lenne érzé kelhető egyes korrupciógyanús ügyekben a Fidesz háza táján. Úgy tűnik, néhány védhetetlen ügy főszerep lőjének beáldozása befelé is üzenet értékkel bír: már nem men tenek meg mindenkit. Mengyi Roland, Farkas Flórián, Simonka György: három kormánypárti politikus, akik körül elfogyni látszik a levegő.
05:19  Powell titkai - Izrael rakétái Teheránt célozzák [3 napja]
  Kétszáz nukleáris töltettel felszerelt rakétával rendelkezik Izrael, amelyek Teheránra vannak célozva, és ezzel az irániak is tisztában vannak - derült ki Colin Powell volt amerikai külügyminiszternek a múlt héten kiszivárogtatott levelezéséből. A DC Leaks nevű csoport által megszerzett e-maileket Powell még a tavalyi év során írta, megerősítve azt a nyílt titkot, hogy Izraelnek valóban van atomfegyvere.
05:19  Egy kérdés, négy válasz [3 napja]
  A kvótareferendum egyedülálló a magyarországi népszavazások történetében, hiszen a szokásos igen/nem válaszok mellett kampány zajlik az érvénytelen szavazás és a távolmaradás (bojkott) mellett is. Az első két lehetőség megítélése demokratikus szempontból egyértelmű. A demokráciának egyik alapvető intézménye a népszavazás, így aki ezen részt vesz - az adott választól függetlenül -, erősíti azt. De mi a helyzet a másik két opcióval?
05:19  Tatár György filozófus Európáról és a migrációs krízisről [3 napja]
  Tatár György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott filozófiadocense, az egyik legjelentősebb élő magyar gondolkodó, akinek munkássága főként a politikai teológia és vallásfilozófia területén kiemelkedő, jelenleg Svájcban él. Levélben kérdeztük az európai közélet aktuális kérdéseiről, a migránsproblémáról, liberalizmusról, politikai korrektségről. Mi a migránskérdésben vallott álláspontod, és miért?
05:19  Halvány önkritika a berlini vereség után [3 napja]
  Helyzetértékelő, de semmiképpen sem mindent bánó beszédet tartott Angela Merkel kancellár a vasárnapi berlini választások után, ahol a CDU a legutóbbinál is rosszabbul szerepelt. Merkel mondatainak értelme, hogy végül is az irány helyes - azt viszont csak a jövő fogja megmutatni, hogy elég-e, ha a nyilvánvalóan elégedetlen választóknak valamivel részletesebben megmagyarázzák a mögöttes célokat, ám változás nem jön.

2016. szeptemper 17, szombat

01:56  Érintetlen természet a városban [1 hete]
  Zavartalan nyugalom, bájos romantika, lenyűgöző természetközelség, mindemellett tucatnyi sportélmény. A vizek városában minden együtt van a tökéletes kikapcsolódáshoz. Ha még maradt néhány szabadnapunk, érdemes tehát kihasználni a kora őszi napsütést, és ellátogatni Tatára.
01:55  A homok aranya [1 hete]
  A homoktövis sarjtelepes, lombhullató, szélporozta tövises cserje vagy fa. Az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik, a tengerpartok homokdűnéin, homoktalajon, folyó- és patakhordalékon növő, kétlaki növény. Az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Elterjedésének határai a Brit-szigetektől kelet felé Japánig és a Himalájáig tartanak. Eredetileg Nepálból terjedt el Eurázsiában az utolsó jégkorszak után. Magyarországon régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai.
01:54  Krakkói ősz [1 hete]
  A lengyel vidék beláthatatlan dombságai, tóvidékei és magas hegyei mellett egy csodálatos városban jártunk, mely 2000-ben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az év minden napjára jut fesztivál vagy más művészeti esemény az UNESCO világörökség részét is képező városban, ahol 6000 műemléket számlálnak, 40 múzeuma, 40 parkja és számos egyetemi intézménye van. Ám Krakkó környéke is számtalan érdekes programot kínál.
01:51  Kormányok a multik ellen? [1 hete]
  Nem csitulnak az indulatok az Apple és az ír kormány háza táján mióta az Európai Bizottság bejelentette, hogy 13 milliárd eurós büntetést szab ki az amerikai techóriásra. Az EB azzal indokolta döntését, hogy a cég tiltott állami támogatást kapott az ír államtól, aminek segítségével elkerülte az adófizetést. Most ezt az elmaradt adóösszeget kell kamatostul visszafizetnie az ír költségvetésbe. A nagy techmultik adóoptimalizáló gyakorlata nem újkeletű történet, és az sem titok, hogy az EU-nak már régóta nem volt ínyére a dolog.
01:50  Embermentés az oktatásban [1 hete]
  "Ha betereljük a fiatalokat egy holokausztfilmre, amit megnéznek, azután hazamennek, abból nem sok hasznuk lesz. Ezért mi nemcsak mozizunk velük, hanem együtt is értelmezzük a látottakat, méghozzá nem annyira a múlt, hanem a jelen és a jövő vonatkozásában. A gyerekek kritikai gondolkodását és médiaismeretét igyekszünk fejleszteni, többek között azért, hogy meg tudják védeni magukat a manipulációkkal szemben" - mondja Szőnyi Andrea, a Zachor Alapítvány vezetője.
01:46  Vöröseltolódás [1 hete]
  A zuglói nyilasok pere 1966-ban kezdődött Budapesten. Pontosan tíz évvel az 1956-os forradalom után. A szocializmus leglátványosabb "igazságügyi eljárását" nem véletlenül időzítették erre az évre. A Kádár-rendszer üzenetnek szánta a "fasizálódó" NSZK-nak, példát akart statuálni a környező országoknak, és egyben biztosítani a Szovjetuniót hűségéről, arról, hogy a derék kommunista vezetés nem hagyja büntetlenül a múlt rendszer hóhérait és a "fasiszta felkelőket".
01:42  Vészterhes idők regénye [1 hete]
  A BBC idén megjelent hatrészes minisorozata a Háború és béke immár nyolcadik film-adaptációja. Lev Tolsztoj monumentális regényének új feldolgozása óriási sikert aratott (IMDb: 8.2, Rotten Tomatoes: 81%). Mi a titka annak, hogy a Háború és béke - 150 évvel az első megjelenése után is - ennyire népszerű? Van-e és ha igen, akkor mi a relevanciája a ma élő emberek számára ennek a monumentális világirodalmi remekműnek?
01:39  Itt fordul át az egész [1 hete]
  A köznevelési törvényben 2011-ben elfogadott iskolai közösségi szolgálat [BM1] elsősorban élménypedagógiai alapon igyekszik a társadalmi problémák iránt fogékonyabbá tenni a 14-18 éves korosztályt. Bodó Mártonnal, az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet munkatársával, az IKSZ témafelelősével beszélgettünk. Idén érettségizett az első olyan nemzedék, akiknek már 50 óra iskolai közösségi szolgálatot kellett teljesíteni. Milyen tapasztalataik vannak?
01:39  Itt fordul át az egész [1 hete]
  A köznevelési törvényben 2011-ben elfogadott iskolai közösségi szolgálat [BM1] elsősorban élménypedagógiai alapon igyekszik a társadalmi problémák iránt fogékonyabbá tenni a 14-18 éves korosztályt. Bodó Mártonnal, az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet munkatársával, az IKSZ témafelelősével beszélgettünk. Idén érettségizett az első olyan nemzedék, akiknek már 50 óra iskolai közösségi szolgálatot kellett teljesíteni. Milyen tapasztalataik vannak?

2016. szeptemper 16, péntek

15:54  Notre-Dame-kommandó [1 hete]
  Az Iszlamista terrortámadások miatt különösen tragikus nyár után, illetve a lelkiismereti szabadság körüli, s a burkinikérdésben csúcsosodó viták közepette négy radikalizált nő készült újabb vérfürdőt rendezni Párizsban. A csoport leleplezése inkább köszönhető saját amatőrségüknek, mint a hatóságok éberségének, kapcsolati hálójuk felgöngyölítése pedig ismét rávilágít a fenyegetettség magas fokára.
15:50  A migráció és a német antiszemitizmus [1 hete]
  A muszlim bevándorlók tömeges Németországba áramlásával folyamatosan szaporodnak a zsidó közösségek elleni támadások. Ennek a csoportnak a nyíltan vállalt antiszemitizmusa a témát kutatók szerint felbátorítja a társadalomban minden korban megtalálható "szalon-antiszemitákat" is, hogy véleményüknek egyre bátrabban hangot is adjanak. Azt azonban még nem mindenki hajlandó elismerni, hogy a két jelenség között közvetlen összefüggés állna fenn.
15:48  Átigazolás - Ponta szélre tart [1 hete]
  Meglebegtette távozásának lehetŐségét a Szociáldemokrata Pártból (PSD) Victor Ponta korábbi pártelnök, volt miniszterelnök. A politikus egy televíziós interjúban arról beszélt: Liviu Dragnea jelenlegi PSD-elnökön múlik, hogy átigazol-e az Egyesült Románia Pártba (PRU), amelynek létrejötténél bábáskodott. A volt miniszterelnök tanácsokkal segítette a soviniszta, szélsőségesen magyarellenes PRU alapítóját, Bogdan Diaconut, aki az ő tanácsára lépett ki a PSD-ből, hogy létrehozza saját pártját.
15:45  Simon Peresz kritikus állapotban [1 hete]
  Életveszélyes állapotban szállították kórházba Simon Peresz volt izraeli elnököt kedd este, súlyos agyvérzést követően. A 93 éves államférfit eleinte mesterséges kómában tartották. Miután szerdán átmenetileg kihozták az altatásból, rokonai elmondása szerint kézszorítással reagált a hozzá intézett szavakra. Lapzártánkkor Peresz kritikus, de reményre okot adó állapotban van.
15:44  A népszavazás tétje [1 hete]
  A Magyar Kétfarkú Kutya Párt viccesnek látszó, valójában teljesen komoly kampányt folytat, amikor azt mondja, hülye kérdésre csak hülye választ adható, és adják is a hülyébbnél hülyébb válaszokat. Kampányuk a tét nagyságát tekintve felelőtlen; tartalma nagyjából megegyezik a baloldali és liberális pártok álláspontjával, csak a kétfarkúak sokkal szellemesebbek, mint a középső ujjukkal beintő minipártok.Igazuk lenne? Tényleg hülye a kérdés? Augusztus közepén ezt írta a HVG nyomtatott változata:
15:13  Csoóri Sándor (1930 - 2016) [1 hete]
  A múlt vasárnap 87 éves korában meghalt Csoóri Sándor személyében a 20. század magyar irodalmának egyik legnagyobb alakja távozott közülünk.
15:12  Mi lesz a pedagógusmozgalommal? [1 hete]
  Sokasodnak a problémák oktatásügyben, miközben viszonylagos csend honol a Tanítanék Mozgalom háza táján. Legfeljebb az keltett némi zavart nemrég, hogy a mozgalom képviselői a Magyar Időknek adott nyilatkozatukban kifejtették: nem a kormánybuktatás a céljuk, és nem szeretnének baloldali fordulatot sem. Ugyanakkor a kormánnyal való egyeztetés is lehetetlennek látszik, így sokakban felmerül a kérdés, hogyan tovább.
15:09  Világosság és kettős mérce [1 hete]
  A nyári szünetben sem maradt hír nélkül a politikai bulvárra fogékony közönség: Volner János "bozótügye", a szintén jobbikos Kulcsár Gergely fiatalkorú szeretőjének története, az Együttes Juhász Péter élettársának elköltözése és a pár korábbi nizzai nyaralása, a jegybankelnök Matolcsy György válása és állítólagos szeretője hetekre elégséges munícióval látta el a pártokat és a mögöttük álló sajtót. De meddig tekinthetők a hírek a magánszféra részének? És mennyiben érdeklik a társadalmat az erkölcsi megfontolások?

2016. szeptemper 15, csütörtök

08:34  A krimi királynője [1 hete]
  126 éve született és 40 éve halt meg Agatha Mary Clarissa Miller, vagy ismertebb nevén Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője. A Guinness Rekordok Könyve szerint a Biblia és Shakespeare művei után Agatha Christie könyveit adták ki a legnagyobb példányszámban. Regényeiből filmek, sorozatok, rádióelőadások, videójátékok, telefonos appok és képregények készültek és készülnek napjainkig.
08:19  Akire a legnagyobbak is felnéznek [1 hete]
  A Tatabányán született Kassai Viktor 15 évesen már lengette a partjelzők zászlaját, 24 évesen lett NB I-es játékvezető, 13 éve a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) bírói keretének tagja. Egy világbajnokságon, három Európa-bajnokságon és egy olimpián fújta a sípot, valamint vezetett már olimpia-és BL-döntőt is. A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon három mérkőzést is vezetett, és további három mérkőzésen kapott még feladatot. A most induló BL-sorozatban pedig máris egy csúcsrangadót, a Paris Saint-Germain-Arsenal-összecsapást dirigálhatta.
08:19  Rossz mondatok és rosszullét terhelik Hillary kampányát [1 hete]
  Hillary Clinton a nyáron megszerzett előnyre építve erőteljes finissel készült volna bebiztosítani a novemberi győzelmet. A visszatérés azonban távolról sem úgy sikerült, ahogyan azt a demokrata elnökjelölt kampánya eltervezte. A terveket több váratlan esemény is felborította.
08:19  Kim Dzsongun foglyul ejti a világot [1 hete]
  Újabb atombombát robbantott múlt pénteken Észak-Korea, sorrendben az ötödiket és a legerősebbet. A bomba robbanóerejét közel 10 kilotonnára becsülik, ami közel van a Hirosimára ledobott bombáéhoz, ami gyakorlatilag a közelébe sem ér az atomhatalmak által birtokolt termonukleáris bombák robbanóerejének. Phenjan makacs próbálkozása azonban, hogy atomfegyverekre tegyen szert, komoly fenyegetést jelent - és nem csak a térségre.
08:19  Az adat mondja meg, hogy ki vagy [1 hete]
  "Az istenek korának véget vetett a humanizmus, a humanizmus korának pedig véget vet majd a dataizmus, a végső, tökéletes vallás" - fogalmazza meg utópisztikus, de részletesen kidolgozott elméletét Yuval Noah Harari, a Jeruzsálemi Héber Egyetem történészprofesszora a Financial Timesban publikált tanulmányában. A több bestseller könyvet is jegyző kutató a humanista Rousseau kritikájával indokolta a közelgő korszakváltást, mert szerinte a jövő digitalizált világában már nem az érzelmek, hanem az adatok döntenek majd az élet összes lényegi kérdésében.
08:19  Magvetők és megvetők [1 hete]
  Amerikaiak - köztük elkötelezett keresztények - millióit sértette meg Hillary Clinton egy leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek által szervezett adománygyűjtő rendezvényen. A konzervatív, tradicionális értékek iránt elkötelezett hívők Hillary Clinton szerint a "szánalmasok kosarába" tartoznak, amennyiben Donald Trumpot támogatják. Bár a demokrata elnökjelölt betegségével kapcsolatos hírek kissé elterelték a figyelmet a felháborító minősítésről, Clinton megvető szavai betekintést engednek abba, milyenné szeretné Amerikát formálni megválasztása után.
08:19  Orbán: élet-halál harc jön [1 hete]
  "A jobboldal teljes szellemi erejének felvonulása" - jellemezte még 2007-ben Orbán Viktor az apró Somogy megyei faluban, Kötcsén tartott Polgári Pikniket, ahol a Fidesz politikai, gazdasági és szellemi holdudvara jön össze, hogy kötetlen formában meghallgassa elnökük terveit a jövőre vonatkozóan. Bár a rendezvény hivatalosan zártkörű, a miniszterelnök beszéde rendszerint kiköt valamelyik jobboldali médiumnál, ami idén a PestiSrácok.hu portálja lett, a fő témája pedig természetesen a közelgő kvótanépszavazás volt.
08:19  Moszkva bosszúja [1 hete]
  Orosz hackerek feltörték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisait és kiszivárogtatták négy amerikai sztársportoló orvosi aktáit, amelyek bizonyítják, hogy rendszeresen használtak tiltott szereket. Az államilag szervezett doppingolás vádjával büntetett oroszok kettős mércét emlegetnek, a tornász Simone Biles, a kosárlabdázó Elena Delle Donne és a teniszező Williams nővérek úgy védekeznek: engedéllyel használták a tiltólistán szereplő szereket. A hackerek viszont újabb "leleplezéseket" ígérnek, nem csak a tengerentúlról.

2016. szeptemper 09, péntek

18:24  Iskolás gyerekeknek segített a HISZ [2 hete]
  Valószínűleg nem sok olyan diákot találni az országban, aki őszintén és szívből örülne szeptember elsejének. A kisiskolások problémái ugyanakkor eltörpülnek a családok iskolakezdési gondjai mellett: a diákok felszerelése, beiskolázása súlyos forint tízezrekben mérhető költséget jelent a háztartások számára. A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) tanszerekkel megpakolt iskolatáskákat, játékokat vitt több magyar településre, valamint az Erdélyben fekvő Gagyon élő, nehéz sorsú családoknak is.
18:22  Digitális bennszülöttek világa [2 hete]
  "Képzeld, a kétéves kislányom ügyesebben kezeli az okostelómat, mint én, az 5 éves örökmozgó fiam pedig végre csendesen ül órákig a számítógép előtt"- újságolja egyik ismerősöm. Felmérések szerint is a gyerekek egyre korábban kezdik el használni a netet, és egyre több időt töltenek a világhálón lógva. Miközben lemondanak a mozgásról, a sportról, a játékról, az olvasásról. Beszélgetés helyett pedig marad a chatelés és kivonulás a családból: anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying.
18:20  A hegedű fejedelme [2 hete]
  Johannes Brahms legnagyobbrészt neki köszönheti a karrierjét, Viktória királynő és I. Miklós orosz cár "kedvelte a játékát", Otto von Bismarck egyenesen "imádta". Robert Schumann, és V. György is legjobb barátjának tekintette a hegedűművészt, Oxford, Cambridge és Glasgow egyeteme pedig díszdoktorává avatta őt. Magyar körökben kevesek számára cseng ismerősen a neve, Weimarban viszont nemzetközi zenei versenyek őrzik hírét.
18:18  Családban maradt [2 hete]
  Ha a kulináris élvezetek kerülnek szóba, nehéz felülmúlni az olasz konyhaművészetet - a pizzák, tészták, fagylaltok vagy akár a világhírű olasz sajtok és borok ízvilágát. Ugyanígy az olasz gasztronómia védjegyének szerves részét képezi egy zamatos csésze kávé is. Az Illy család immáron 83 éve őrzi és formálja ezt a különleges tradíciót. "Cégünk egy álom kiteljesedése, hisz alapítónk, a nagyapánk a világ legjobb kávéját akarta elkészíteni és forgalmazni" - mondta minderről a CNBC-nek Andrea Illy, a cég jelenlegi vezérigazgatója.
18:13  Kínai civilizáció egyiptomi háttérrel? [2 hete]
  Évszázados vitát élesztett újjá egy kínai professzor nemrégiben publikált tanulmánya: e szerint a kínai civilizációt egy egyiptomi hükszosz kolónia honosította meg a térségben - írja terjedelmes beszámolójában a Foreign Policy.
18:12  Bajban a Császár [2 hete]
  Pénzmosással és hűtlen kezeléssel vádolják az egykori legendás FC Bayern München focistát, Franz Beckenbauert, aki állítólag a 2006-os világbajnokság rendezésére alapított bizottság elnökeként a 2015-ben felderített vesztegetési botrányban kiderült ügyek mellett tízmillió svájci frank tisztára mosásában segédkezett az akkori Adidas-vezérigazgatónak. Most a svájci ügyészség kezében van a nyomozás, bár a körülmények akár úgy is alakulhatnak, hogy az érinthetetlennek tartott "Császár" végül megússza a büntetést a szabadságvesztéssel is fenyegető ügyben.
17:48  Nincs velük az erő [2 hete]
  Az erdélyi magyar politika egyik sajátossága a szélsőjobboldali pártformáció hiánya. Az elmúlt években ugyan számos kísérletet tettek a Jobbik és háttérszervezetei egy erős bázis létrehozására, de ez idáig minden erre irányuló törekvésük kudarcot vallott. A román hatóságok rendre kitiltják a Jobbik politikusait, és legutóbb a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmának két vezetőjét helyezték terrorizmus vádjával előzetes letartóztatásba.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Mióta ezt használom felére csökkent a mobil számlám.

Szuhár Balázs
Siófok
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron
 

Még a bevásárlás is olcsóbb mióta használom az akció keresőt.

Tóthné Barna Katalain
Miskolc
 

Egyszerűen beállítom a hírfigyelőt és egyetlen számomra fontos hírről sem maradok le

Szélesi Zoltán
Vác
 

A hírfigyelő segítségével néhány perc alatt átnézhetem a számomra fontos híreket.

Szurkos Norbert
Budapest