pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2015. április 23, csütörtök

08:23  Így zsarolnak az amerikai óriáscégek [5 napja]
  Új szakasz a melegházasság körüli vitában az USA-ban: óriáscégek zsarolják azokat a szövetségi államokat, ahol elfogadták vagy éppen tárgyalják a "vallásszabadsági törvényként" emlegetett jogszabályt.
08:23  3D-ben az ezeréves magyar múlt [5 napja]
  A magyarság ezeréves történelmét csúcstechnikával bemutató computer-animációs rövidfilm született Egerszalókon.
08:23  Korbáccsal a kézben érkezik álmaink lovagja? [5 napja]
  Nemrég arról álmodoztak a lányok, hogy eljön majd az Igazi, aki kedves, gyengéd és megértő. Azóta beérték egy vagy több rövidebb időre szóló lovaggal is, de azért a többi (kedves, gyengéd) maradt. Ma már azonban nem kevesebbre vágynak, mint hogy a nagy Ő minimum vámpír vagy hatalommániás aberrált legyen, legalábbis úgy tűnik napjaink legnépszerűbb regényeiből, illetve azok filmfeldolgozásaiból. A szürke ötven árnyalatát (rendező Sam-Taylor Johnson) ráadásul Valentin-napon mutatták be, hogy azt higgyük, romantikus történet.
08:23  Karcag a Kun- Mediátor bukása után [5 napja]
  Még az eltűnése előtti napokban is tízmilliókat vett fel "legjobb" ügyfeleitől Dobrai Sándorné, a karcagi álbróker - legalábbis a károsultak elmondása szerint...
08:23  A Jobbik és a politikamentes politika [5 napja]
  A Jobbik térnyerése kapcsán felmerül a kérdés, honnan érkeznek a párt új támogatói, akiket már nem feltétlenül a szélsőjobboldali program és jelképek vonzanak. Miből fakad a Jobbik kiemelkedő népszerűsége a fiatalok között, átmeneti trendről van-e szó, vagy mélyebb gyökerei vannak? Hogyan tud a Jobbik támogatókat szerezni a női választók között, miközben a párt hátországában olyan radikálisan nőellenes szervezetek vannak, mint az Attila Király Akadémia, amely szinte kizárólag csak férfi jelentkezőket fogad.
08:23  Megvásárolt újságírók - Exkluzív részletek Udo Ulfkotte sikerkönyvéből [5 napja]
  A héten a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz Udo Ulfkotte német szerző, aki a Megvásárolt újságírók című sikerkönyvének magyarországi bemutatójára érkezik. A Hetek tavaly ősszel elsőként készített interjút Ulfkottéval (Tudom, kik sározzák Magyarországot. Hetek, 2014. október 22.) arról, mi indította arra, hogy az újságírás Edward Snowdenjeként leleplezze szakmáját, kollégáit, na meg persze saját magát.
08:23  Átrendeződés Tapolca után [5 napja]
  Orbán-Simicska állóháború Simicska-Jobbik tűzszünettel - így jellemezhető röviden a helyzet a jobboldalon Tapolca után. A baloldali ellenzékkel egyik szereplő sem számol komolyan, ám ez a belső ellentétek kezelését kicsit sem könnyíti meg.
08:23  Százával halnak a menekülők a Földközi-tengeren [5 napja]
  Tömegsírrá válhat a Földközi-tenger, ha nem sikerül az Afrikából és a Közel-Keletről menekülők sorozatos tragédiáit megállítani. A múlt hétvégén mintegy 800-an vesztették életüket, amikor a halászhajó, amivel Európába akartak jutni, elsüllyedt. Az eset kapcsán, amely az eddigi legsúlyosabb volt, többen Európa cselekvésképtelenségére és érzéketlenségére hívják fel a figyelmet. A többnyire az erőszak és a szegénység elől menekülők tömegei ugyanis évek óta megoldatlan problémát jelentenek az Európai Unióban.

2015. április 18, szombat

01:14  Jön a kötelező óvoda [1 hete]
  Idén szeptember 1-től bevezetik a három éves kortól kötelező óvodáztatást, s 2016. januártól a családi pótlék folyósítását is a gyerekekek óvodába járásától teszik függővé. Az intézkedés elvileg a hátrányos helyzetű gyermekek korai fejlesztését célozná, de ehhez nincs elég férőhely, sem elég szakember.
01:12  Obama: "Legyen melegbarát hely Amerika!" [1 hete]
  Újabb szimbolikus lépéssel jelezte Barack Obama az eltérő szexuális identitással rendelkező polgárok közössége iránti elkötelezettségét. Ezentúl nem kell aggódnia egyetlen transznemű munkavállalónak vagy látogatónak sem a Fehér Házban, mert a Pennsylvania Avenue 1600-as szám alatti épületében immár "gendersemleges" mellékhelyiség is működik. Egy másik elnöki nyilatkozatban Obama sürgette a meleg, leszbikus és transznemű fiatalok számára nyújtott minden olyan terápia tilalmát, ami a nemi identitás "helyreállítását" célozza.
01:11  Trianon újragondolva [1 hete]
  Lucian Boia ma az egyik legvitatottabb történész nemcsak Romániában, de talán egész Európában. Legújabb könyvében - Vesztesek és győztesek - egyszerre megy szembe saját hazája kikezdhetetlen igazságként tálalt Trianon-mítoszaival, az első világháború győztesei által kőbe vésett szemlélettel, illetve azok minden jelenkori következményével. Teszi mindezt hallatlanul izgalmasan és olvasmányosan, mindvégig hangoztatva, hogy az idő kerekét senki sem tudja visszaforgatni.
01:09  Öregedés kontra növekedés [1 hete]
  A The Economist nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2008-as pénzügyi válságból kikászálódva sem lehetünk maradéktalanul elégedettek, hiszen a feltörekvő gazdaságok növekedési kilátásai tovább romlanak. Ennek oka pedig a rohamosan öregedő népességük. A 60 év feletti lakosság számszerű növekedése azonban nemcsak a fejlődők problémája.
01:07  Ahol a baba a főnök [1 hete]
  Dr. Bodrogi Eszter kezére brit intenzíves nővérek csapkodtak, amíg meg nem tanulta a rendet: a koraszülött babához csak nagyon indokolt esetben nyúlunk. Egészen új szemlélettel tért haza négyéves angliai munkája után, amit egy jó csapattal meg is honosított a Honvéd Kórház koraszülött-intenzív osztályán. Mit jelent az, hogy Önöknél a baba a főnök?
01:06  Pihenjen a Kastélyhotel Sasvár Resortban! [1 hete]
  Kedves Hetek Olvasók! Engedjék meg, hogy pár sorban bemutassuk Önöknek Kastélyunkat.
01:05  Hogyan nyer értelmet a munkád? [1 hete]
  Ahogy a munka egyre több teret foglal el a modern emberek mindennapjaiban, úgy erősödik az igény, hogy az alkalmazottak nagyobb jelentőséget tulajdonítsanak a feladataiknak, hogy motiváltak maradjanak. A fiatal munkavállalók legnagyobb vágya, hogy olyan munkahelyekre kerülhessenek, ahol talentumaikat a lehető legnagyobb mértékben hasznosíthatják, mégpedig olyan módon, hogy értéket hozzanak létre a társadalom számára.
01:03  A jövő pendrive-ja? [1 hete]
  A DNS-re történő adatmentés nem új keletű ötlet, de adódtak nehézségek a tárolásával és az adatok visszaolvasásával kapcsolatban. A zürichi székhelyű Svájci Központi Technológiai Intézetben azonban nemrégiben kifejlesztettek egy olyan "szintetikus kövületet", ami akár évezredekre megőrizheti a mentett információt.

2015. április 17, péntek

23:27  Kemény menet várhat Hillary Clintonra a republikánusokkal szemben [1 hete]
  Sorakoznak a versenyzők a 2016-os amerikai elnökválasztási küzdelem rajtvonalánál. A republikánus párt felhozatala meglehetősen színesnek ígérkezik: eddig Ted Cruz, Rand Paul és Marco Rubio jelentette be hivatalosan indulását. A demokratáknál egyelőre egy jól ismert és visszatérő versenyző van: Hillary Clinton. Az egykori First Lady már eddig is nagy karriert futott be, de legnagyobb vágya, hogy az Egyesült Államok első női elnökeként térjen vissza a Fehér Házba, még nem teljesült. Ennek eléréséért a volt külügyminiszter teljes erőbedobással dolgozik.
23:25  Obama újabb ellenséggel békült meg [1 hete]
  Erős külpolitikai heteken van túl Barack Obama. Alig egy héttel az előzetes iráni atommegállapodást követően hivatalos találkozót tartott a kommunista Kuba első emberével, Raúl Castróval. De a hírre még az ősellenség, Fidel Castro is megelevenedett, és közel egy év után újra megjelent a nyilvánosság előtt. Elvégre a kubai forradalom győzelme óta 11 amerikai elnök váltotta egymást, akik közül többen el is akarták tenni Castrót láb alól.
23:09  Le Pen kontra Le Pen [1 hete]
  Fegyelmi eljárást kezdeményezett apja ellen Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali párt, a Front National (FN) vezetője azt követően, hogy apja két egymást követő interjúban vállalhatatlan kijelentéseket tett. Elemzők szerint most jött el az idő Marine Le Pen számára, hogy leszámoljon apja politikai örökségével, és végérvényesen megszabaduljon az FN tiszteletbeli elnökétől.
22:53  Földi pokol Jarmukban [1 hete]
  Meghátrálásra kényszerültek a jarmuki menekülttábort elfoglaló dzsihádisták Szíriában. Az Iszlám Állam harcosai április elején vonták ellenőrzésük alá a Bassár el-Aszad damaszkuszi főhadiszállásától alig 10 kilométerre fekvő tábort, ahol csaknem két éve embertelen körülmények között élnek a palesztin menekültek. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a napokban "haláltáborra" emlékeztető helynek nevezte Jarmukot.
22:49  Vallási térkép 2050 [1 hete]
  Az iszlám fog a legdinamikusabban növekedni, de továbbra is a kereszténység lesz a világon a legnagyobb vallási csoport - derül ki a Pew Research Center legfrissebb tanulmányából, amely azt vizsgálta, milyen változások és tendenciák várhatók a világ nyolc nagy vallási csoportjának létszámában a következő évtizedekben. Az elemzés képet ad Magyarország népességének és vallási összetételének jövőbeli alakulásáról is.
22:42  Üzbegisztán - szélirányban [1 hete]
  A volt Szovjetunió legidősebb zsarnoka ismét meghosszabbította 5 évvel saját hatalmát. A 77 éves Iszlam Karimov a március végi választásokon még saját korábbi eredményeit is felülmúlva diadalmaskodott a "patyomkin" kihívók felett. Több nemzetközi szervezet is súlyos visszaélésekre hívta fel a figyelmet, kérdés azonban, hogy meddig mehet el a Nyugat a térségbeli legfontosabb szövetségesével szemben.
22:39  Magyar szerepvállalás az Iszlám Állam elleni harcban [1 hete]
  A magyar honvédség iraki missziója diplomáciai és katonai szempontból is jelentős vállalás, ám az Iszlám Állam elleni küzdelemben a pénzcsatornák elvágása lenne a leghatékonyabb eszköz - derül ki a Heteknek nyilatkozó szakértők értékeléséből.
22:36  Hiányzott a kétharmad [1 hete]
  Lehetővé tenné a nemzeti parkok földjeinek elvételét a kormány, pedig a változtatás deklarált célja már megvalósult. A környezetvédők visszafordíthatatlan ökológiai károktól tartanak, de a módosításnak van egyéb következménye is: sokmilliárd forint uniós támogatás újraosztásának ágyaz meg. A héten ugyan elbukott a törvényjavaslat, a kormánytöbbség eddigi lehengerlő tevékenysége nyomán azonban nem nyugodhatnak meg az érintettek.
13:57  Bíróság elé állítják "a legnagyobb tigrist" [1 hete]
  Ha valakiről elmondható, hogy belülről ismerte a világ legnépesebb országának biztonsági és igazságügyi apparátusát, akkor az alighanem maga a 72 éves Csou Jung-kang, akinek bűnlistáját április 3-án adták közre hivatalos vádiratban.
13:57  Mohamud bosszúja [1 hete]
  Mintegy 150 embert gyilkoltak le iszlám terroristák a kenyai Garissza egyetemi városban. A terrortámadás értelmi szerzője a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet egyik vezetője, Mohamed Mohamud, akinek a fejére több mint 145 ezer font (62 millió forint) vérdíjat tűztek ki. A túlélők szerint mindenkit lelőttek, aki nem tudta idézni a Koránt - csakúgy, mint Mohamud egyik korábbi akciójában. Az érintettek a hatóságokat is okolják, akiknek tovább tartott a helyszínre érkezni, mint az újságíróknak.

2015. április 16, csütörtök

12:11  A föld öröme [1 hete]
  Végéhez érkezett az EU és a magyar állam által támogatott kísérleti foglalkoztatási program, amelynek során két év alatt "önfenntartó szociális mintagazdaság" kialakítására került sor a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának (HISZ) vezetésével a halmozottan hátrányos Nógrád megyei faluban, Karancsságon. Miután a projektet megvalósító szakemberek megjelentek a helyszínen, a kocsmát oktatási központtá alakították, az üresen álló romos kastély környezetét mintagazdasággá változtatták, segélyek helyett pedig fizetéssel járó munkát és képzést adtak.
09:46  Misztika és mágia a szuperhősök világában [1 hete]
  Léteznek a miénkkel párhuzamos univerzumok, amelyekben rendkívüli adottságokkal és high-tech kütyükkel bíró jók és gonoszok, rendfenntartók és ellenségeik vívják kozmikus csatáikat. A legnépszerűbb közülük Superman, a Kripton bolygóról származó idegen jótevő. Őt követi a mutáns Pókember, aki egy radioaktív pókcsípés által tett szert különleges képességeire. Harmadik a sorban Batman, a csúcstechnológiával és keleti küzdősportokkal felszerelkezett szimpla ember.
09:46  Az ISIS ellen Szaúd-Arábia harcoljon, ne Magyarország! [1 hete]
  Az Iszlám Állam a Közel-Kelet destabilizációjának a terméke, ami elsősorban a térség számára jelent veszélyt - állítja Loretta Napoleoni. A közgazdász-újságíró Az Iszlamista főnix című könyve - amelyet az előző számunkban ismertettünk - bemutatója alkalmából járt Buda- pesten. Napoleoni szerint Európának sokkal fontosabb érdeke az, hogy rendezze viszonyát Oroszországgal, mint az, hogy újabb frontvonalat nyisson a Közel-Keleten, ahol a térség országainak, elsősorban Szaúd-Arábiának kellene megoldania azt a problémát, amit saját maguk hoztak létre.
09:46  A Fidesz a tapolcai vereség után [1 hete]
  Szervezeti kiürülés, az egyelőre meglehetősen döcögős média-átalakítás, valamint a pártvezetés körüli morális deficit - erre vezették vissza a Hetek fideszes forrásai az október óta tartó, és a párt jelöltjének tapolcai vereségéhez vezető folyamatokat.
09:46  Meghekkelhető-e a paksi atomerőmű? [1 hete]
  Ma még inkább a tudományos fantasztikum világába tartozik, hogy a terroristák internetes támadások révén fizikai károkat okozzanak, ugyanakkor a magyar kormányzati szervek kitettsége aggodalomra adhat okot - mondta a Heteknek Dr. Bencsáth Boldizsár. A Budapesti Műszaki Egyetemen működő CrySys labor kutatásvezetőjét az elmúlt hetek önkormányzati-, civil- és médiahonlapok elleni támadások kapcsán kérdeztük. A weboldalak feltörésére irányuló terrorista (vagy annak tűnő) támadások szakmai szemmel mennyire veszélyesek, milyen kockázatot hordoznak magukban?
09:46  Egy globális arab háború küszöbén [1 hete]
  A március végén, az egyiptomi Sharm el-Sheikben tartott csúcstalálkozón Szaúd-Arábia és Egyiptom bejelentette, hogy közös arab, szunnita hadsereget hoznak létre, melynek célja a terrorizmus elleni harc. Ennek jegyében bombázzák többek között az Irán által támogatott huthi lázadókat Jemenben. Nagyon úgy tűnik, hogy síita-szunnita vallásháború készülődik.
09:46  Mennyit ér a Jobbik-siker? [1 hete]
  A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám szerint a tapolcai győzelem után az a minimum, hogy kellő szerénységgel, alázattal folytatják a munkát, nem vetítenek széles vásznon a jövőre vonatkozó víziókat. A választás éjszakáján azért még belefért egy kis eufória és öntömjénezés...
09:46  Így rombol a füves cigi [1 hete]
  A világ egyik legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience is közölte a Magyar Tudományos Akadémia munkatársainak kutatási eredményeit. A dr. Katona István vezette kutatócsoport megállapította, hogy a marihuána pszichoaktív hatóanyagának (THC) hat napon keresztül tartó használata mintegy 85 százalékkal csökkenti az idegsejtek közötti kommunikáció finomhangolásáért felelős "antennák" számát.
09:46  Idegek harca az egészségügyben [1 hete]
  Szakemberek szerint 90 milliárd forint fölött van a kórházak adósságállománya, ami főleg a beszállítókat hozta tarthatatlan helyzetbe. Zombor Gábor államtitkár tervei szerint áprilistól megkezdődött volna a súlyosan eladósodott kórházak konszolidációja, de erre vonatkozó elképzeléseit a miniszterelnökség alkalmatlannak tartotta arra, hogy a kormány elé kerüljenek. Az adósság újratermelődését a Zombor-féle koncepcióval is nehéz lenne elkerülni, ha a kormány nem teszi vissza a közegészségügybe azt a többszáz milliárd forintot, amit az elmúlt években kivont belőle.

2015. április 10, péntek

17:53  Korlátaink meghaladása [2 hete]
  Mi a legkézenfekvőbb módja annak, hogy sikereket érjünk el? Kétségtelenül határaink legyőzése, képességeink és intelligenciánk fejlesztése. Carol Dweck stanfordi pszichológus állítása szerint ezekhez a kulcs a gondolkodásmódunkban rejlik, mivel ez határozza meg, hogy hogyan tanulunk, hogyan állunk hozzá a kihívásokhoz, nehézségekhez.
17:50  Földre szállt játék babák [2 hete]
  Sonia Singh, egy kreatív tasman anyuka otthonában valóságosan újjáélednek a second hand üzletekben kapható agyonsminkelt és ribancos kinézetű Barbie babák, melyek az átalakulást követően a gyermekek kedves játszótársaivá válnak. A Tree Change Dollsnak nevezett új játék idén januárban indult világhódító útjára. Sonia lapunknak azt is elárulta, mi volt a fő motivációja ezzel.
17:47  Hatékonyság ugyanannyiból [2 hete]
  Felröppent a hír, hogy a finnek eltörlik a tantárgyakat és a kézírás tanítását. Mindkettő megmarad, de az is igaz, hogy a skandináv állam ehhez a kérdéshez is - akárcsak az oktatásügy egyéb területeihez - az átlagosnál rugalmasabban áll hozzá. Sikerük titka nem a pénz: az OECD-országok átlagos ráfordítását (a GDP mintegy 6 százalékát) költik az oktatásra.
17:44  Mire tanít a 80 éves Monopoly? [2 hete]
  Az igen népszerű játék feltalálója egy munkanélküli amerikai volt, aki ötletével egy csapásra multimilliomossá vált a nagy gazdasági világválság idején. Azóta a híres társasjátékból több változatot is piacra dobtak. Napjainkra évente 240 millió példány talál gazdára világszerte: eddig 107 országban 37 nyelvre fordították le.A forgalmazó Hasbro számításai szerint a Föld lakói közül 750 millióan játszottak már az ingatlankereskedelmi társasjátékok klasszikusával.
17:42  A jó szöveg sokáig dolgozik az olvasóban [2 hete]
   Tóth Krisztinának a rendszerváltás óta jelennek meg könyvei, verseket ír és műfordításokat készít. Pár éve a próza felé fordult, legutóbb Pillanatragasztó című novelláskötete jelent meg. Jegyzett már társszerzőként irodalomtankönyvet, Évek vándora című gyermekdarabját pedig február óta játsszák a Pécsi Színházban. Már az interjút megelőző egyeztetéseknél is feltűnt természetes-sége, ahogy kedvesen leszögezte: nem rajong azért, ha őt fotózzák. Személyes találkozásunkkor rövid időn belül rátér ennek indoklására.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Néhány kattintással elkészíthetem a saját hírportálomat

Rendes Tamás
Pécs
 

Mindig aktuális

Segesvári József
Paks
 

Még a bevásárlás is olcsóbb mióta használom az akció keresőt.

Tóthné Barna Katalain
Miskolc
 

Egyszerűen beállítom a hírfigyelőt és egyetlen számomra fontos hírről sem maradok le

Szélesi Zoltán
Vác
 

Egyetlen kattintással változtathatom a betű méretet.

Csongrádi Felícia
Tatabánya