pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2016. június 24, péntek

12:02  Jégesőkárosultaknak segített a HISZ [3 napja]
  Több települést is komoly jégverés sújtott a hét elején, Magyarország legkeletibb csücskében, az ukrán-román-magyar hármashatár térségében. A baj ezúttal nem járt egyedül: az almányi méretű jég több épületnek is szó szerint letarolta a tetejét, az ez után hullámokban érkező csapadék miatt pedig több otthon is beázott.

2016. június 23, csütörtök

08:20  Futballnemzetek Európája [5 napja]
  Sajátos ellentmondásnak tűnik, hogy miközben Nyugat-Európában a multikulturalizmus nevében az élet minden területén korlátozni igyekeznek a nemzeti szimbólumok szerepét és használatát, a futball- Európa-bajnokságon 24 ország küzd egymással az európai közvélemény példátlan érdeklődése mellett.
08:20  Szulejmán szultán szupersztár [5 napja]
  Már több évadot levetítettek abból a török szappanoperából, amelynek főhőse az Oszmán Birodalom híres szultánja: I. (Nagy) Szulejmán. Az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb alakjának tartják, a birodalom hatalmassá nőtt az idejében, fontos törvényeket alkotott, virágzott az oszmán kultúra. Ideális személy arra, hogy nagyszerű sorozat készüljön az életéről, amely azonban rengeteg hamis információt tartalmaz a történelemről. De ez miért probléma, ha szappanoperáról beszélünk?
08:20  Hat megapolisz, amelyek alatt bármikor megindulhat a föld [5 napja]
  Bár a földrengés messze a legkiszámíthatatlanabb és legdrámaibb megnyilvánulása a természet erőinek, az emberiség mégis ősidők óta előszeretettel építi legnépesebb városait, civilizációit a kéreglemezek ingatag határaira. Ma is több mint 300 millió ember él a földrengésveszélyes zónákban, köztük olyan nagyvárosokban is, amelyek mind létszámban, mind pedig kulturális, politikai hatásukban korunk meghatározó pontjainak számítanak. A földrengések időpontját nem lehet előre jelezni, a történelmi kutatás azonban segít megállapítani a várható gyakoriságukat.
08:20  Szülőtartás a Ptk.-ban [5 napja]
  A polgári törvénykönyvbe is bekerült a szülőtartási kötelezettségről szóló passzus, aminek lényege, hogy ezentúl nemcsak a szülő perelheti eltartásért nagykorú utódját, hanem az őt gondozó intézmény vagy magánszemély is. A fő cél az, hogy az idősotthonok a kifizetetlen térítési díjakból felgyűlt kintlevőségeiket könnyebben behajthassák, mivel az állam nem növeli a szféra finanszírozását, ellenben a gondozásra szoruló öregek száma nő. Az ellenzék szerint a kormány lassan, de biztosan kivonul az idősellátás területéről.
08:20  Megérkeztünk Európába [5 napja]
  A magyar futballforradalom fényében nézzük ezt az Európa-bajnokságot, és azt látjuk, hogy a magyar temperamentum és virtus végre meghozta Európa számára a Széchenyi által megálmodott pluszt. A legjobb szurkolótábor, tüzes, lendületes csapat, amely az utolsó pillanatokig képes küzdeni, akár fordítani is a meccs menetén. Igaz, hogy elfogultak vagyunk, de végre nem csak az elfogultság beszél belőlünk: a veretlenül csoportelső válogatottunkról szóló tudósítások is ezt a magunkról szóló pozitív képet erősítik meg. Megérkeztünk Európába, majdnem akkora felhajtással, mint a 9-10.
08:20  Nagyon kell a kollektív sikerélmény - Interjú Gundel Takács Gáborral [5 napja]
  Máshol egy győztes Eb-döntő után van ilyen népünnepély, nálunk ehhez elég volt annyi, hogy egy csoportmeccsen megvertük Ausztriát. Ez is jelzi, hogy a magyaroknak nagyon nagy szüksége van olyan sikerekre, amitől nagynak érezhetjük magunkat, és ami miatt rólunk beszélnek, de nem negatív, hanem pozitív értelemben - mondta a Heteknek Gundel Takács Gábor, az M4 SPORT szakkommentátora. Milyen most Franciaországban magyarnak, illetve magyar sportriporternek lenni?
08:20  A semmiből a 16 közé [5 napja]
  A régi bölcsesség szerint a sikert nem kell magyarázni. A magyar válogatott azonban olyan hosszú idő - közel fél évszázad - elteltével ért el ismét kiemelkedő nemzetközi eredményt, hogy érdemes elemezni az elmúlt másfél év alatt lezajlott változásokat. A játékoskeretek értéke alapján a 24 résztvevő között utolsó magyar válogatott bekerült Európa 16 legjobb csapata közé. Ráadásul veretlenül és csoportelsőként, a torna legélvezetesebb mérkőzésén gólgazdag döntetlent játszva a világsztárokkal felálló Portugália ellen.

2016. június 18, szombat

02:29  Jól működik a családod? [1 hete]
  Dr. Gary Chapman családterapeutaként az elmúlt években egyre inkább azzal szembesült, hogy a hozzá fordulók már kész diagnózist állítanak fel családi helyzetükről, hiszen sorra jelennek meg a könyvek, tanulmányok a működési zavarokkal küzdő családokról. A diszfunkcionális család fogalmát lassan mindenki ismeri, de nincs képünk arról, hogyan működik egy harmonikus család. Chapman úgy hiszi, hogy ha arra figyelünk, milyen a jó család, könnyebben válunk azzá, mintha a problémákat tanulmányozzuk.
02:27  Csodálatos állatok, varázslatos növények [1 hete]
  Történt egyszer, talán most tavasszal, hogy egy elkötelezett magyar vállalkozás, a Nádland, kitalálta, és mivel mindenkinek tetszett, ezért meg is valósította, majd át is adta a Füvészkertben saját fejlesztésű természetfotós játszóterét, a mYnestet, amely a játékos ismeretszerzés zseniális eszköze. Az ügy mellé akkor Máté Bence, a világ leghíresebb magyar természetfotósa is nevét adta. Az átadóra a szervezők meghívták Bálint Györgyöt, mindenki Bálint gazdáját, és Telegdi Ágnes fotós-írót is.
02:24  Fényjáték az Alcsúti Arborétumban [1 hete]
  A fővárostól mindössze negyven kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik Magyarország egyik legrégebbi angolkertje, mely negyven hektár természetvédelmi területen fekszik. Aki erre jár mostanában, ki ne hagyja az egyik legegyedibb látványosságot a szentjánosbogarak táncát, mely június 18-ától körülbelül két héten át tart! Alcsútdoboz a második világháború előtt a Habsburg család magyarországi uradalmainak központjaként volt ismeretes.
02:23  Vele mindig történt valami [1 hete]
  "Életem legnagyobb elismerése az volt, amikor egy kislány megkérdezte tőlem: Éva néni, hogy tetszett arra rájönni, hogy a gyerekek csak kicsik, de nem buták?" - mondta egy ízben a hazai gyermek- és ifjúsági irodalom egyik kiváló képviselője. Csakhogy Janikovszky Éva életműve a felnőtteknek is szól, máig érdekes, aktuális, hiszen állandó témája a felnőtt-gyermek kapcsolat a sajátos élményeivel és konfliktusaival - egyszerűen nem tudott betelni ennek a viszonynak a boncolgatásával, a mindennapi dolgaink ironizálásával.
02:19  Innovációs nagyhatalom? [1 hete]
  Közismert, hogy Kína megunta a világgazdaságban eddig betöltött - rendszerint alárendelt - szerepét, és gazdaságát egy innovatív, versenyképes szintre szeretné feltornázni. Mi sem mutatja jobban a fenti állítás valós voltát, minthogy a Kínában kutatás-fejlesztésre fordított összegek olyan jelentős fejlett országok K+F büdzséjét haladják meg, mint az Egyesült Államok vagy éppen Japán.
02:18  Csapataik harcban állnak [1 hete]
  A katonai szakzsargon a könnyen támadható célpontokat puha célpontoknak nevezi. Az iszlám fundamentalizmus kihívásával szembenézni kénytelen Európa egyelőre nem veszi tudomásul, hogy háborúban áll. De éppen ezért úgy tűnik: a kontinens puhább célpont lett egy plüsspárnánál. Vajon közelebb viszi-e Európát a folyamatos fenyegetettség ahhoz, hogy szembe nézzen a valósággal?
02:16  Gyermekmentő családok [1 hete]
  Vajon ki fogadna ma örökbe egy néma és vak cigány kisfiút? Vagy egy Down- szindrómás kisbabát? Esetleg három óvodáskorú roma testvérpárt? Magyarországon a mintegy húszezer gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek fele örökbe adható lenne, ámde három év felett már nem kellenek senkinek. A velük kapcsolatos előítéleteket oldja az a nemrég megjelent interjúkötet, melyben olyan szülők is megszólalnak, akik a legkitaszítottabbakat vállalták fel egy életre.
02:13  Népirtás egyenes adásban [1 hete]
  A jazidik egy maroknyi, kurd etnikumhoz tartozó nép, amely nagyrészt az iraki Szindzsár-hegységben élt - egészen két évvel ezelőttig, amikor az Iszlám Állam különös kegyetlenséggel el nem űzte őket onnan. Bűnük nem volt más, mint hogy egy különös ősi - egyes kutatók szerint több mint 4000 éves - vallás követői. A jazidi monoteista hitvilágban keverednek a kereszténység, a zsidóság, a buddhizmus és a muszlim hit elemei is. A szélsőséges muszlimok ördögimádóknak hiszik őket, mivel Melek Távuszt, vagyis a Páva Angyalt, Isten főangyalát tisztelik.

2016. június 17, péntek

14:57  Csatatér Franciaországban [1 hete]
  A foci EB alatt is gyilkolni tudott az Iszlám Állam Franciaországban. Hiába a nagy biztonsági készültség, Párizs környékén egy iszlamista terrorista halálra késelt egy rendőrparancsnokot, majd túszul ejtette feleségét és 3 éves kisfiát. A francia különleges egységek végül agyonlőtték az elkövetőt, de a nőt már nem tudták megmenteni. A hatóságok a terrorveszély mellett a futbalhuligánokkal sem tudtak mit kezdeni a kontinensviadal indulásakor, a mérkőzéseket napokig zavargások kísérték.
14:48  Kívűl tágasabb? - Mérlegen a jövő Nagy-Britanniában [1 hete]
  Ha az események nem vesznek újabb fordulatot a következő napokban, Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, és a parlament visszaveszi a Brüsszelnek átadott hatalmat. Bár gazdasági kérdésben a britek nincsenek igazán meggyőződve arról, hogy a kilépés előnyökkel jár majd, a többség azonban azt gondolja, hogy nemzetbiztonsági, határvédelmi és bevándorlási kérdések miatt jobb lesz a távozás.
14:37  Hét iszlám országban halálbüntetés vár a melegekre [1 hete]
  Miközben az amerikai baloldal igyekszik egy általános homofóbellenes hadjárattá változtatni az orlandói mészárlás okozta megrendülést és gyászt, gondosan hallgat arról, hogy ma a homoszexuálisokat üldöző országok sorában jelentős részt képviselnek a muszlim államok, halállal pedig kizárólag iszlám országok büntetik az egyneműek közötti szexuális kapcsolatot.
14:30  Mellébeszélés - Az orlandói mészárlás és a politikai korrektség [1 hete]
  Az orlandói mészárlás után az Egyesült Államokban politikai célokra is megkísérelték felhasználni a tragédiát. Bár a tények alapján egyértelműnek tűnik, hogy egy olyan tömeggyilkos követte el a bűncselekményt, aki hűséget esküdött az Iszlám Állam radikális iszlám terrorszervezetnek - miközben maga is sok szállal kötődött a melegközösséghez -, vannak, akik szívesen bevonnának másokat is felelősök sorába.
14:26  Emlékezés 1956 mártírjaira [1 hete]
  Ezerkilencszázötvennyolc június 16-án (ami hétfőre esett) hajnalban végezték ki az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kormányának miniszterelnökét, Nagy Imrét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és a miniszterelnök köréhez tartozó Gimes Miklós újságírót. A halálos ítéletet előző nap (vasárnap) 17 órakor hirdette ki a Legfelsőbb Bíróság "Népbírósági Tanácsa", ellene nem lehetett fellebbezni.
14:24   Újra találkozott a rejtélyes elitcsapat [1 hete]
  A huszadik század elementáris erővel rázta meg az emberiséget, melyet látva a társadalom egy befolyásos szegmense úgy gondolta, hogy a globális kihívásokra csak globális válasz adható. Ez vezetett az olyan szervezetek létrejöttéhez, mint például az ENSZ, a NATO, az EU, illetve az ennél homályosabb kezdeményezésekhez is, mint a Trilaterális Bizottság vagy a Bilderberg-csoport, mely cikkünk tárgyát is képezi.
14:20  "A kisebbségi lét felelősséggel jár" [1 hete]
  Romániában a június eleji önkormányzati választások részben magyar sikereket is hoztak. A választások most sem voltak pusztán politikai alapúak, sok etnikai konfliktust is újra kiéleztek. Így volt ez Marosvásárhelyen is, ahol egyedül Erdélyben a magyar pártok közösen támogatták Soós Zoltán muzeológust, aki az ötödik ciklusára készülő Dorin Florea legkomolyabb kihívója volt. A polgármesteri széket nem sikerült végül elnyerni, de a városban élő magyarok összefogása példát állíthat az egyre jobban széthúzó magyar pártoknak.

2016. június 16, csütörtök

11:09  A jelek szerint Soros Kína és az EU összeomlására spekulál [1 hete]
  Irányadó befektetők közül egyre többen vesznek fel olyan pozíciókat, amellyel egy újabb globális válság közeli bekövetkezésére fogadnak. Vajon az újabb "medvepiac" tényleg már a kapukat döngeti? Soros György szerint igen.
11:09  "Megmutatjuk, hogy az angolok kislányok" [1 hete]
  Orosz futballhuligánok az X-Faktorhoz hasonló "tehetségkutatókon" választották ki azt a 150 "harcost", akiket azután Franciaországba küldtek, hogy a rivális szurkolók ellen küzdjenek - állítja a brit The Sun című bulvárlap. Vajon mi mozgatja a véres összecsapásokat provokáló úgynevezett futballszurkolókat?
11:09  Mi lesz a magyar gazdasággal, ha bezuhan Európa? [1 hete]
  Az utóbbi években beinduló GDP-növekedés megtorpant. A kormány sem titkolja, hogy az unióból élünk, miközben Soros György most Európa hanyatlására alapoz. Mi lesz itt, ha Európa tényleg megzuhan, és még a kohéziós pénzek is kifújnak? És egyáltalán: milyen adatokra kell figyelnünk, ha ismerni akarjuk a gazdaság valós állapotát?
11:09  Elnökjelölt beültett chippel [1 hete]
  Az amerikai elnökválasztáson a két nagy párt mellett harmadik párti jelöltek is indulhatnak, közöttük eddig Ross Perrot szerepelt a legjobban, aki 1992-ben közel húszmillió szavazatot gyűjtött. Idén a kiélezett verseny és a váratlan fordulatokkal tarkított kampány miatt újra nagy figyelem irányul a független jelöltekre, akik közül az egyik legizgalmasabb a magát a "Tudomány Jelöltjeként" aposztrofáló Zoltán István filozófus-üzletember. Mint lapunknak elmondta, ha Mark Zuckerberg és Elon Musk az ügy mögé áll, biztos abban, hogy 2020-ban egy IT-világból érkező jelölt fog győzni.
11:09  Gera: Élvezzük az Eb minden percét [1 hete]
  A BBC Gera Zoltánt választotta az osztrákok elleni mérkőzés legjobbjának - ám a válogatott tapasztalt középpályása azt mondja, nem dicséretekkel akarnak jól lakni, hanem arra készülnek, hogy Izland ellen még jobban játszanak, mint az első mérkőzésen. Belülről hogyan éltétek meg az osztrákok elleni meccset? Kívülről úgy tűnt, hogy bírjátok a pszichés terhelést, sőt önbizalommal játszotok.
11:09  Terror és gyűlölet [1 hete]
  Amerika történetének a szeptember 11-ei terrortámadás óta legsúlyosabb tömegmészárlása történt Orlandóban vasárnapra virradó éjjel egy melegbárban. A támadásban ötvenen vesztették életüket, és további ötvenhárman súlyosan megsérültek. Az FBI szerint a lövöldöző, Omar Mir Seddique Mateen az interneten radikalizálódott. Bár nincs kimutatható közvetlen kapcsolata egyetlen terrorszervezettel sem, sőt, egyesek szerint maga is a férfiakhoz vonzódott, és ezért gyilkolt. Mateen a támadás során az Iszlám Állam tagjának vallotta magát.
11:09  Ció, áció, demonstráció [1 hete]
  "Üzenjünk a kormánynak, hogy ők is megértsék! Tanítanék" - állt azon a molinón, amelyet múlt szombaton a tanártüntetés élén vittek a szervezők. Az országos demonstráción a fővárosban becslések szerint 15-25 ezren vettek részt. Az akciódús tanév végeztével a tiltakozó pedagógusok, szülők és diákok úgy látják, nem sikerült a kormányt jobb belátásra bírni: lényegi kérdésekben, így a központi irányítás, a szakképzés, az egyentankönyvek, az óraszám vagy az érdemi egyeztetések terén semmilyen előrelépés nem történt.
11:09  Magyar szív, német precizitás [1 hete]
  30 év után először szerepelt nemzetközi tornán, és 44 év után először Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A bemutatkozás jobban talán nem is sikerülhetett volna, és nemcsak azért, mert a találkozót a jó és a gonosz meccseként aposztrofáló, kissé nagy mellénnyel pályára lépő osztrákokat megvertük kettő-nullra. Hanem azért is, mert végre egy önbizalommal teli, tudatosan és kedvvel játszó magyar válogatottat láthattunk.

2016. június 10, péntek

18:17  150 év gasztrotitkai [2 hete]
  Ki gondolta volna, hogy a pálcikás jégkrémet egy kisfiú találta fel a véletlen folytán? Vajon mit ettek az első asztronauták az űrben? "A táplálkozás titkai" néven interaktív utazó játéktérrel mutatja be egy nagy élelmiszergyártó az elmúlt 150 év innovációit. A rendhagyó tárlaton összegyűjtöttek 12 + 1 érdekes tényt az elmúlt másfél évszázad táplálkozástörténetéből. A teljesség igénye nélkül következzen néhány érdekesség a tárlat tartalmából. 1. 120 éve hódít a hamburger
18:15  Nyári könyvajánló [2 hete]
  A magyar nyelvű "kötelezők" után ezúttal hat olyan, külföldi szerző tollából származó olvasmányra hívjuk fel a figyelmet, melyeket felnőtt fejjel, bizonyos mennyiségű élettapasztalattal érdemes újraolvasni. George Orwell: 1984 A világháború utáni kiábrándultság állapotát szemlélteti ez a mű. A regény egy disztópiát, azaz egy elképzelt negatív jövőképet fest le. Winston Smith egy átlag állampolgár, akin keresztül az író egy totális kontrollban élő ember mindennapjait mutatja be.
18:14  Egy csodálatos magyar elme [2 hete]
  Ha egyszer egy méltó épületben megnyílna a magyar világhírességek Pantheonja - vagy legalább arcképcsarnoka -, Neumann Jánosnak ott tekintélyes helye lenne. A csodagyerek matematikus és természettudós elméjének lenyomata ott van szinte mindenben, aminek atomenergiához és számítógépekhez köze van. A magyar tudós a mai digitális világ egyik magalapozója volt, szellemi tőkéje hozzájárult a csúcstechnológiát évtizedekig uraló Szilícium-völgy sikeréhez is.
18:12  Álláskeresési tippek [2 hete]
  Jó külsejű férfiként előny, míg szép nőként akár hátrány is lehet az önéletrajzhoz mellékelt fotó - állítja egy friss izraeli kutatás.
18:12  Millenniumi kilátások [2 hete]
  A millenniumi generáció (más néven az Y generáció, azaz akik 1981 és 1997 között születtek) sokak szerint minden eddigi nemzedéktől eltérő tulajdonságokat mutat. A Bloomberg cikke szerint pedig közülük sokan arra is számíthatnak, hogy sosem fognak nyugdíjba menni.
18:10  Így választott Torockószentgyörgy [2 hete]
  Polgármestereket, helyi és megyei tanácsosokat választottak Romániában az elmúlt hétvégén, persze csak azok, aki egyáltalán elmentek szavazni. A részvétel alacsonyra sikeredett, az előzetes várakozások szerint alakultak ugyan az események, de voltak nagy meglepetések is. Helyszíni riport.
18:09  Mert a várandósság nem betegség [2 hete]
  Akár egy, akár egy focicsapatnyi gyermek teszi teljessé a családot, abban egyetérthetünk, hogy a szülés (születés) és az azt megelőző várandósság az emberi élet egyik legemlékezetesebb időszaka. Ám várandósság során megannyi változás éri az anyuka szervezetét: eltolódik a súlyvonal, a súlypont, a terhesség hatással van a keringési, légző-, csont- és izomrendszerünkre, a hormonháztartásra, az emésztésünkre és a kiválasztásra, szóval a testünk egészének a működésére.
18:07  Bombázzatok le minket végre! [2 hete]
  Ha valaki a morális felsőbbrendűsége tudatában vív egy háborút, azzal egyúttal arra is kötelezi magát, hogy a morális célokat a hadviselésébe is beépítse. A második világháború alatt az Egyesült Államok politikai döntéshozói mégis tudatos, történelmi léptékű mulasztást követtek el: teljes közönnyel, sőt cinizmussal szemlélték a szemük előtt lezajló holokausztot. Visszafogták légierejüket, noha pár jól irányzott bomba százezreknek adta volna meg a menekülés lehetőségét.
14:13  Miért nem lép vissza Bernie Sanders? [2 hete]
  Az idei elővásztási szezon már eddig is több, korábban elképzelhetetlennek tartott fordulattal szolgált, most íme egy újabb: néhány órával azt követően, hogy Hillary Clinton egyértelműen megszerezte a demokrata jelöltséghez szükséges számú delegátus támogatását, riválisa, Bernie Sanders felhívta és gratulált neki. Kérdezhetik: mi ebben a rendkívüli, hiszen egy korrekt demokráciában (az Egyesült Államok a híresztelések ellenére alapvetően továbbra is az) mindez így természetes.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen
 

Bejelentkezés után, bárhol a saját hírportálomat olvashatom.

Sarkadi Bendegúz
Budapest
 

Csak ráviszem a kurzort a címre és gyorsan átfuthatom a hírek rövid tartalmát.

Győrfi Bence
Debrecen
 

Sok pénztárca kímélő ötletet kapok rendszeresen.

Szabóné Feleki Mária
Agárd
 

Mindig aktuális

Segesvári József
Paks