pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2015. július 23, csütörtök

08:34  Vissza kell szerezni Budapest egykori rangját [6 napja]
  "Nem olyan helyen nevelkedtem, ahol a vitás ügyekben a nagymama szoknyájához futottunk. Lázár János jó ketrecharcos, de talán én se vagyok utolsó. Tizenhét éves koromig szinte minden nap verekedtem, soha nem hagytam magam" - nyilatkozta Tarlós István annak kapcsán, hogy miért nem hívja fel Orbán Viktort, hogy intse rendre a vele a nyilvánosság előtt zajos szócsatát vívó Lázár Jánost. A főpolgármester szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel zajló purparlé mögött a legalább 60 éves Budapest-vidék ellentét is meghúzódik.
08:34  Alkalmazkodás helyett törvényük, a saria felsőbbrendűségét hirdetik [6 napja]
  Változóban van a multikulturalizmus ideológiájának megítélése Európában. A hagyományosan bevándorláspárti országokban is egyre többen emelik fel a hangjukat a "parallel társadalmak" létjogosultságával szemben. A bevándorlók bizonyos csoportjai - és ez különösen a muszlim bevándorlókra igaz - elutasítják az asszimilációt, a befogadó ország kultúráját és értékrendjét. Az alkalmazkodás helyett nyíltan hirdetik saját kultúrájuk, vallásuk és törvényeik (saria) felsőbbrendűségét az őslakosokkal szemben.
08:34  Magyarázatok a NAV-elnök távozására [6 napja]
  Vida Ildikó NAV-elnök furcsa lemondását két további hírrel együtt érdemes elemezni: a Simicska Lajos-féle Közgépet három évre kizárták a közbeszerzési pályázatokból, és a közelmúltban számos, Simicska Lajoshoz köthető állami vezetőt mentettek fel pozíciójából.
08:34  Endrésik Zsolt a Jobbikról és saját megtéréséről [6 napja]
  Három éve még kalasnyikovval lövöldözött, ma már azt mondja, nem az erőszak, hanem az evangélium hozhat felemelkedést a magyarság számára. Endrésik Zsolt volt jobbikos országgyűlési képviselő két éve megtért Jézushoz. Diplomás emberként miért éppen a MIÉP-ben kezdett el politizálni, még 2000-ben? - Akkoriban a sorkatonai szolgálatomat töltöttem, és a laktanyában elég sok időnk volt. Ott figyeltem fel a Magyar Fórum című lapra. Sok gondolatával azonosulni tudtam, így a leszerelést követően jelentkeztem a MIÉP-nél.
08:34  Prédára vetett életek [6 napja]
  Gyakorlatilag a teljes magyar mainstream média (a vs.hu és az atv.hu kivételével) elhallgatta a hónap amerikai vezető sztoriját, annak ellenére, hogy a hírről - némi kezdeti tétovázás után - az idehaza mérvadónak tekintett összes angol nyelvű világlap beszámolt. Ez a hallgatás csak aláhúzza: olyan súlyú ügyről van szó, amely nyomán - ha őszintén végiggondolja valaki a következményeket - többé nem lehet konzervatív mániának beállítani az abortusszal kapcsolatos kritikákat. Miről is van szó?
08:34  Terrorkörkép [6 napja]
  A napokban ért véget a muszlimok szent hónapja, a Ramadán. Bár a hívők szerint ebben az időszakban a pokol kapui zárva vannak, a démonok pedig le vannak láncolva, az Iszlám Állam (IÁ) terroristái tettek arról, hogy a poklot rászabadítsák a világra.

2015. július 17, péntek

16:20  A Skynet már a spájzban van [1 hete]
  A közönségfilmes műfaj sci-fi szegletén belül, annak is a zord jövőképes fiókjában foglal helyet a Terminátor-széria. Bár az első két műfajtörténeti rész utáni folytatások inkább a sokadik bőr lehúzásáról szólnak, a legutóbbi darabról sem mondhatjuk el, hogy ne lenne mondanivalója. Például arról, hogyan törli el végképp a technológia az ember szabadságát, miközben kiszolgálja a kényelmét.
16:00  Ha nincs palesztin remény, nincs nyugalom [1 hete]
  Egy éve robbant ki Izrael és a Hamasz legutóbbi összecsapása, az Erős Szikla Hadművelet (Operation Protective Edge), mely három izraeli fiatal elrablása és meggyilkolása után indult. Az 50 napos hadművelet során 73 izraeli állampolgár, és több mint 2200 palesztin - nagy arányban civilek - vesztette életét. A nagyarányú civil veszteségeket az okozta, hogy a Hamasz rakétakilövő állomásait többnyire kórházak, iskolák közelébe, illetve magán-házakba telepítette, ami megnehezítette a rakéták kiiktatását. Helyszíni beszámoló Izraelből.
15:40  Eteted a sejteket? [1 hete]
  Szeptemberben Milánóban rendezik meg 27. alkalommal a Fiatal Tudósok Európai Uniós Versenyét. Itt méreti meg magát a 17 éves Király Szilvia, aki nemrégiben elnyerte a hazai Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik első díját. A Városmajori Gimnázium tanulója egy kutatócsoport tagjaként iskola mellett azon dolgozik, hogy őssejtek segítségével ereket építsen.
15:20  A szénacsinálás romantikája [1 hete]
  A kaszálók ma is a hagyományos állattartó gazdálkodás alapját adják Székelyföldön. A szénacsinálás az egyik leghosszabb munka, amely szinte egész nyáron át tart, és a család apraja-nagyja részt vesz benne. Kaszálókaláka - a kifejezés ma is él a hegyi településeken, és a nagy munkára a gazda valóban meghívja ismerőseit, rokonait, szomszédait, ugyanis ezeket a területeket ma is csak kézzel lehet művelni. Elszegődtünk mi is.
15:00  Kipukkanás előtt [1 hete]
  Az elmúlt években gombamód szaporodnak az 1 milliárd dollár feletti értékű IT-cégek a Szilícium-völgyben. Kétségtelen, hogy a technológiai szektorban jelenleg egy hatalmas buborék felfújódásának lehetünk a szemtanúi. A vita már csak azon van, hogy vajon mennyivel vagyunk a buborék kipukkanása előtt, és milyen következményekkel kell majd szembenéznünk.
14:40  Divat vagy diagnózis? [1 hete]
  Amikor egy sonka csomagolásán marketingértékkel bír a szó, hogy gluténmentes, elgondolkodunk egyrészt az élelmiszeripar módszerein, másrészt azon, hogy valóban árthat-e nekünk a glutén vagy más élelmiszer-összetevő. Rendkívül népszerűek manapság a "mindenmentes" diéták és receptek, de vajon indokolt-e ez a nagy óvatosság? Dr. Topál László belgyógyász-gasztroenterológus főorvost hívtuk segítségül a kérdésben.
14:20  Hogyan válasszunk műfüvet? [1 hete]
  A nyár közepe felé az állandó fűnyírás, a növekvő vízszámlák, a medence alatt kipusztult fű és a sárguló fűszálak láttán egyre többen gondolkodnak el rajta, hogy egy műfüves burkolat mennyi vesződségtől tudná megkímélni őket. Ha valaki eljut arra a pontra, hogy teraszára vagy kertjébe műfüvet szeretne, az első nehézség, amivel szembesülhet, az a rendkívül változatos kínálat. Az ebben való eligazodáshoz szeretnénk néhány támpontot adni. Használat célja: sport vagy dekoráció
14:00  Élet a "farmon" [1 hete]
  Kim Casipong egy átlagos 17 éves fiatal lány, kedvenc filmje a Jégvarázs, és legkedvesebb időtöltése a karaoke éneklés. Munkája azonban nem egy átlagos tevékenység: kamu Facebook-profilokat hoz létre megrendelésre. A Vigyázó blog a New Republic nyomán foglalkozott a Fülöp-szigeteki lájkgyár működésével.
12:56  A katarzis elmarad [1 hete]
  Megszületett a megállapodás Görögország ügyében, ami inkább ultimátum, mint közös megegyezés. A vesszőfutásnak azonban még mindig nincs vége, a görög parlament ugyanis lapzártánk idején szavaz arról, hogy ők is elfogadják-e azt a segélycsomagot, amelyet Alekszisz Ciprasz görög kormányfő írt alá hétfőn Brüsszelben.
12:50  Vadkelet: A csempész-piac újraelosztása [1 hete]
  Megnyugodtak a kedélyek a kárpátaljai Munkácson a múlt hétvégi lövöldözés után, amely egy országgyűlési képviselő testőrsége és a Jobb Szektor között tört ki, és három ember életébe került. Noha alapvetően ugyanazoknak az erőknek a képviselői csaptak össze a békés városban, akik Kelet-Ukrajnában is szemben állnak a harctéren, a Kárpátaljai Népköztársaság megalakulásától nem kell tartani, csak a csempészpiac kérdését igyekeztek nagy kaliberű fegyverek alkalmazásával megoldani.
12:47  Irán már nem lator állam [1 hete]
  Két évnyi tárgyalás, féltucatnyi határidő-hosszabbítás és diplomáciai zsákutca után a Hatok (az ENSZ öt állandó tagja és Németország) Bécsben megállapodott Iránnal a perzsa állam atomprogramjáról. A megállapodást aláírók hangsúlyozzák, "történelmi egyezmény" született, ami hosszú időre megszünteti annak veszélyét, hogy Irán atomfegyverhez jusson. A Hatok szerint erre megfelelő garanciák vannak a megállapodásban, Teherán viszont úgy értékeli, hogy megbukott a nyugati "zsarolás", az embargós politika.
12:45  Vélemény az iráni megállapodásról [1 hete]
  "Soha ne tárgyaljunk félelemből, de soha ne féljünk tárgyalni." John F. Kennedy több mint 50 évvel ezelőtti beiktatási beszédének híres mondatát idézte Barack Obama, amikor bejelentette az iráni atomegyezmény aláírását. Kennedy üzenetét a Capitolium előtt hatalmas ováció fogadta azon a csípős januári délelőttön, 1961-ben. Az 54 évvel később megkötött paktum hírére azonban nem Washingtonban, Berlinben, Párizsban és Londonban, hanem Teheránban vonultak ünneplő tömegek az utcákra.
12:43  Olimpia Budapesten: nem esélytelen [1 hete]
  Egy új szabálynak köszönhetően akár Budapest is elnyerheti a 2024-es olimpia rendezési jogát. Egy olimpia akár nyereséges is lehet, és korrupciómentesen is megrendezhető.
12:39  A sikeres olimpia kulcsa az utóhasznosítás [1 hete]
  Olimpiát rendezni csak akkor éri meg, ha az infrastruktúrát, melyet létrehozunk a játékok kedvéért, a versenyek után mi magunk tudjuk használni. Minden sportesemény-rendezés kulcsa, alfája és ómegája az utóhasznosítás.
12:36  Menekültek, betyárok, rendőrök, aktivisták és kerítésépítő katonák [1 hete]
  Az elmúlt hetekben sem csillapodott a délről érkező menekültáradat Szegeden, a nagyállomás előtti térre továbbra is csoportosan érkeznek a határról autóbuszokkal ideszállított menekültek. Az őket segítő aktivisták jelenléte is folyamatos. Új szereplőként a szélsőjobbos Betyársereg is színre lépett, majd július 13-án, hétfőn a katonaság közreműködésével megkezdődött a déli határzár, azaz a kerítés építése.

2015. július 16, csütörtök

09:57  Ártatlanok pokla [1 hete]
  "Kár, hogy a nagy történelmi drámákról csak szlogenekben beszélnek a fiataloknak. Európa valahol egy befogott száj. A mai egy technokrata, voluntarista, kiüresedett ideák mentén felülről mesterségesen összerakott Európa" - mondta a Heteknek adott interjújában Nemes Jeles László, a Cannes-nagydíjas Saul fia című film rendezője, aki a mozijával Auschwitz lecsupaszított lényegét kívánta érzékszervekre ható módon bemutatni.
09:57  Békekötés vagy árulás? [1 hete]
  Az egymást követő amerikai kormányok elképesztő felelőtlensége kellett ahhoz, hogy a nyolcvanas években páriának számító iráni rezsim mára a stabilitás szigetének tűnjön a Közel-Keleten. Washington hosszú évek kitartó munkájával hozta magát olyan helyzetbe, hogy rászoruljon az őt továbbra is deklaráltan ellenségének tekintő Teherán jóindulatára a térségben.
09:57  Tarlós lenne a magyar Ciprasz? [1 hete]
  Az utóbbi idők végtelenített show-műsorává vált Lázár János és Tarlós István üzengetése. Szinte nem telik el hét, amikor ne szólna be egymásnak a Fidesz két meg-határozó politikusa, ám a múlt héten a konfliktus új szintre került. Lázár és Tarlós nyílt színen becsmérelte egymást, ennek során a főpolgármester részéről a mi-niszter értelmi képessége, illetve politikai teljesítménye is szóba került.
09:57  600 éve égették meg Husz Jánost, a cseh hitvédőt [1 hete]
  600 éve, 1415. júliusában ítélték halálra és égették el máglyán Husz Jánost. A nagy tekintélyű cseh teológustanár következetesen harcolt azért, hogy a korszak katolicizmusának visszataszító romlottságát a Szentírás figyelmen kívül hagyott igazságainak érvényesítésével orvosolják. Az egyházi vezetők azonban engesztelhetetlen gyűlölettel fordultak ellene, és készek voltak a legsúlyosabb törvénytelenségekre is azért, hogy végleg elnémítsák.
09:57  A horvát Vasember [1 hete]
  Nem tart még ott, mint Elon Musk a Teslával, de legalább annyira elszánt. Középiskolában hármas tanuló volt, de az elektronikával és az autókkal szenvedélyesen foglalkozott. Ma már saját fejlesztésű elektromos sportautót gyárt, amelynek darabjáért 850 ezer eurót (264 millió forintot) fizetnek a kedves vásárlók. A mindössze 27 éves fiatalembert mesés vagyonokkal csábították már Abu-Dzabiba és Németországba is, de ő marad a hazájában, vagy ha úgy tetszik: itt Kelet-Európában.
09:57  Digitális rabszolgák [1 hete]
  Tudta Ön, hogy világszerte másodpercenként átlagosan öt ember születik, ugyanakkor ötvenhét darab mobiltelefon kerül eladásra? A mobiltelefonok 15 év alatt nélkülözhetetlen kiegészítőivé váltak életünknek, és egyes tanulmányok szerint már a gazdasági növekedés fontos tényezői. A mobilipar tündöklése azonban súlyos áldozatokkal is jár.
09:57  Barangolás Hitler bunkerrendszerében [1 hete]
  Hetvenegy évvel ezelőtt, 1944. július 20-án követék el az Adolf Hitler elleni legismertebb merényletkísérletet. A robbantás a Führer híres főhadiszállásán, a mai Lengyelország területén felépült Farkasodúban (Wolfschanze)történt. A bunkerrendszer a kor legmodernebb technológiájával, német precizitással épült. Maradványai ma turisztikai látványosságként vonzzák a látogatókat.

2015. július 10, péntek

16:20  "Szörnyű ezt gondolni az Európai Unióról" [2 hete]
  Az Európai Unió előbb súlyosan félrekezelte a hellén adósságválságot, majd a közgazdászvilág egyre erőteljesebb kritikái ellenére a politikai érdekek oltárán feláldozta a görögöket - állítja Pogátsa Zoltán, aki Athénból válaszolt a Hetek kérdéseire. Hogyan fajult idáig a görög adósságválság? Sok mindent fel szoktak sorolni az olimpiarendezéstől az elsietett euróbevezetésen és a pénzügyi válságon keresztül a megszorításokig: ezek milyen arányban tehetők felelőssé a jelenlegi helyzetért?
16:00  Az elárult Srebrenica [2 hete]
  Húsz évvel ezelőtt, 1995. július 11-től 18-ig gyilkolták le a szerb csapatok a boszniai muzulmánok által lakott Srebrenica teljes férfilakosságát a kamaszfiúktól az aggastyánokig. A 8700 áldozattal járó szisztematikus tömeggyilkossághoz - amely a második világháború óta a legszörnyűbb háborús bűncselekmény volt Európában - asszisztáltak a város védelmére rendelt holland békefenntartók.
15:40  Rijádi fordulat [2 hete]
  Számos jel utal arra, hogy Szaúd-Arábia markánsan átalakítja külpolitikai kapcsolatait, és ez az egész Közel-Kelet számára nagy jelentőséggel bírhat. Az eddig hagyományosan Amerika szövetségesének számító arab ország dollármilliárdokkal támogatja a nyugati szankciókkal sújtott Oroszországot, és egy olyan állammal folytat nem hivatalos tárgyalásokat, amelynek létét mind a mai napig nem ismeri el.
15:20  Jótékony herceg vagy képmutató milliárdos? [2 hete]
  A napokban járta be a világsajtót, hogy az egyik szaúdi herceg, al-Valid bin Talal, aki egyben az ország leggazdagabb embere is, a következő években mintegy 32 milliárd dollárt kíván adományozni különböző nemes célokra, ezzel is kifejezve, "mennyire hálás a nemzetének és a népének". A herceg megítélése azonban meglehetősen ellentmondásos, bár a hírhedt vallási diktatúrának számító szaúdi monarchia igyekszik egyfajta kirakatfiguraként használni.
15:00  Wimbledon, 129-edszer [2 hete]
  A tenisz a XV. században Franciaországban született, ahol még kézzel ütötték a labdát. Négyszáz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy 1877. július 9. és 18. között megrendezzék az első teniszbajnokságot, 22 indulóval. A helyszín az angliai Wimbledon volt. Most, 138 évvel később a 129. wimbledoni nemzetközi teniszbajnokságra kerül sor.
14:40  Műfű a kertben pro és kontra [2 hete]
  A műfű egyre inkább terjed hazánkban is, nemcsak a sportpályákon, hanem már otthoni használatra is. Vajon mik azok az okok, amelyek miatt egyre többen választják a műfüvet az élő gyep mellé, vagy akár helyette? Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az érveket és ellenérveket, amik a műfű telepítése előtt előkerülhetnek.
14:20  Amikor Magyarország diktálta a divatot [2 hete]
  Magyarország a két világháború között negyvenegy országba exportálta textilipari termékeit. A Goldberger család annyira innovatív volt a textilgyártásban, hogy még a híres párizsi Lafayette áruház is forgalmazta a műselymüket. Hogyan lehettünk volna, és hogyan nem lettünk igazi divatnagyhatalom? A sztori egy kis kékfestő manufaktúrával kezdődött. A Goldberger család ősei a 18. század első felében feltehetőleg Cseh- és Morvaországból Óbudára bevándorolt zsidók voltak, akik nevüket az óbudai Arany-hegy (Goldberg) földrajzi névből "kölcsönözték".
14:00  Itt a dinnyeszezon! [2 hete]
  Lehet gömbölyű, hosszúkás, sőt újabban kocka alakú is. Van, aki azért szereti, mert hűtve kitűnő szomjoltó, és van, aki egyszerűen az ízéért kedveli, míg mások azért, mert kalóriaszegény, mégis laktat. De vajon mitől egészséges, meddig jó fogyasztani, hogyan tároljuk, és egyáltalán hogyan ismerjük fel az érett, jó ízű görögdinnyét?
12:36  Öt napot kaptak a görögök a megegyezésre [2 hete]
  Nem sok barátja maradt a görögöknek az eurózóna miniszterelnökei között - ha azonban nem állapodnak meg július 20-ig, azaz két héten belül, az Égei-tengeri ország végleg ki is kerülhet az eurózónából. Ötnapos ultimátumot kapott az új pénzügyminiszter, hogy kivitelezhető terveket tegyen az asztalra. Ha nincs megállapodás, nincs segítség, és a görögöknek már most sincs egy fillérjük sem. A grexit azonban nem biztos, hogy akkora tragédia volna az országnak, mint amekkora problémát okozhat az uniónak, ha beindítja a dominóeffektust a billegő államokban.
12:25  Vitát generáló összefogás az üldözöttekért [2 hete]
  Ökumenikus ima-összejövetelt és koncertet tartottak a közelmúltban a Vatikánban, ahol az üldözött keresztényekért imádkoztak. A rendezvényen illusztris protestáns egyházi személyiségek is részt vettek.
12:22  A német nagyipar alig várja, hogy újra üzletelhessen Iránnal [2 hete]
  Miközben az Európai Unió figyelmeztette Görögországot, hogy egy perccel sem vár tovább a június 12-ei határidőnél, a szigor úgy tűnik Iránra nem vonatkozik. Lapzártánkkor az Iránnal tárgyaló 5+1 csoport (az ENSZ Biztonsági Tanácsának 5 állandó tagja + Németország) képviselői már másodszor hosszabbították meg az eredetileg június 30-án lejárt határidőt a végleges atommegállapodás megkötésére - ezúttal már nem is jelöltek ki új időpontot.
12:20  Formálódik a nyugati világrend ellenpólusa? [2 hete]
  A világ lakosságának 42 százalékát képviselő vezetők gyűltek össze a héten az oroszországi Baskírföld fővárosában, Ufában. A BRICS-országok, azaz Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika első számú vezetői mellett a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) tagállamai is üléseznek Vlagyimir Putyin elnökletével. A világ lakott területének negyedét, gazdasági termelésének 27 százalékát adó országok vezetői fontos megállapodásokat hoznak tető alá, de azt még korai lenne kijelenteni, hogy a nyugati világ ellenpólusaként új hatalmi centrum lenne alakulóban.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Könnyen testre szabható

Szegedi Melinda
Budapest
 

Még a bevásárlás is olcsóbb mióta használom az akció keresőt.

Tóthné Barna Katalain
Miskolc
 

Csak ráviszem a kurzort a címre és gyorsan átfuthatom a hírek rövid tartalmát.

Győrfi Bence
Debrecen
 

Sok színű, egy kattintással átszínezhetem.

Barna Beatrix
Dunaújváros
 

A hírfigyelő segítségével néhány perc alatt átnézhetem a számomra fontos híreket.

Szurkos Norbert
Budapest