pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2017. február 23, csütörtök

07:21  Meghalt a korszakos abortuszper felperese [4 napja]
  Szombaton, 69 éves korában elhunyt Norma McCorvey, az Egyesült Államok leghíresebb abortusztörvényének, a Roe v. Wade-nek Jane Roe néven elhíresült felperese. Az azóta is sokat vitatott törvény, amelyben elsőként hozott ítéletet a Legfelsőbb Bíróság, örökre megváltoztatta Amerika politikai térképét, McCorvey pedig, aki mind az abortuszpárti, mind az abortuszt ellenző tábornak ikonikus figurája lett, élete végéig talányos személy maradt.
07:21  Ki ölte meg Kim Dzsongnamot? [4 napja]
  Észak-Koreában élni senkinek nem veszélytelen, de a Kedves Vezető rokonainak kifejezetten életveszélyes, még az országhatáron túl is, ahogy Kim Dzsongnam esete is mutatja. A férfit egy hete gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i reptéren, és az eset azóta egyre ellentmondásosabb és titokzatosabb. A holttesten semmiféle árulkodó jelet nem találnak, és senki nem hajlandó azonosítani.
07:21  Örömtánc Afrika hátsó udvarában [4 napja]
  Nincs internet, sőt telefonálni sem lehet, a vizet kútból húzzák a szegényes vályogkunyhók lakói, akiknél ünnepnap, ha a manióka helyett rizs, mellé pedig hús kerül az asztalra. Uganda muszlim többségű keleti határvidékén mégis olyan örömmel táncolnak a keresztények, hogy azt bármelyik nyugati gyülekezet megirigyelhetné. Flaisz Endrének, a Hit Gyülekezete missziós lelkészének beszámolója.
07:21  Hollywood komponistája - John Williams 85 éves [4 napja]
  Pár hete ünnepelte 85. születésnapját az 5 Oscarral és 50 jelöléssel bíró John Williams, akit a díjak és jelölések számában csak Walt Disney előzött meg a valaha élt filmes alkotók közül. Hollywood legsikeresebb és legtermékenyebb filmzeneszerzője több mint száz filmhez írt háttérmuzsikát, melyek sorába olyan ismert művek tartoznak, mint a Cápa, Star Wars, Superman, Indiana Jones, E.T. - A földönkívüli, Schindler listája, Jurassic Park.
07:21  Javult a magyar fiatalok közérzete, de nagyok a különbségek [4 napja]
  "Minden eddiginél több fiatal szerez munkatapasztalatot, jelentős mértékben nő az idegen nyelvek ismerete, a fiatalok bíznak a családban, erősödött a demokráciába vetett hit, és egyre többen gondolják úgy, hogy »Magyarország a legjobb ország, ahol élni lehet«. Azok aránya is növekedett, akiknek fontos hazájuk és magyarságuk" - áll a Magyar Ifjúság 2016 című kutatás miniszteri bevezetőjében. Az adatok azonban ennél árnyaltabb képet mutatnak a mai 15-29 éves fiatalokról.
07:21  Interjú Mizsér Attilával, a Budapest 2024 sportigazgatójával [4 napja]
  Péntektől szerdáig tartott, amíg eldőlt, hogy Budapest visszalép a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésétől. Az olimpiai pályázatért felelős cég viszont az utolsó pillanatig teljes mellszélességgel kiállt a Budapest 2024 projekt mellett. Mizsér Attilával, a Budapest 2024 sportigazgatójával a visszalépésről szóló döntés előtt beszélgettünk.
07:21  Nagyot javultak az amerikai-izraeli kapcsolatok [4 napja]
  Donald Trump és Benjamin Netanjahu washingtoni találkozója új korszakot nyitott az amerikai-izraeli kapcsolatokban. Bár a konkrétumokra érthető módon még várni kell, a hangsúlyok azért körvonalazódni látszanak. Izrael számára a legfontosabb kihívás Irán, az Egyesült Államok pedig nem kizárólag a kétállami megoldást látja járható útnak a palesztinokkal való megegyezésre. Abban pedig mindkét fél egyetért, hogy a térségben most lehetőség nyílik arra, hogy arab országok is bekapcsolódjanak egy átfogó rendezésbe.
07:21  Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól [4 napja]
  Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól - értesült az M1 aktuális csatorna szerdán, lapzártánkkor. A döntés a miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB vezetőjének szerda esti találkozóján született meg azzal az indoklással, hogy a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. A döntés oka, hogy Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot.

2017. február 17, péntek

23:47  Hátrébb a drónokkal! [1 hete]
  Az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a pilóta nélküli, távolról vezérelhető, a köznyelvben pontatlanul drónnak nevezett légi járművek. Ezeket eredetileg hadászati célokra szánták, ugyanis a jól felszerelt eszköz biztosítja, hogy a legkevesebb emberáldozattal hajthassanak végre egy-egy veszélyes műveletet. Könnyű kezelhetőségének és sokféle előnyének köszönhetően a hétköznapi életben felmerülő feladatokra is egyre szívesebben alkalmazzák.
23:46  Gluténmentesen is egészségesen [1 hete]
  Bármennyire is divatosan hangzik manapság a "gluténérzékeny" diéta, azok, akik tájékozatlanul vágnak bele, többet árthatnak maguknak, mint amennyi hasznuk lesz belőle. Nem árt tisztázni néhány alapigazságot, mielőtt betárazunk a "mentes" élelmiszerekből.
23:44  Ingyen C-vitamin [1 hete]
  Főzök egy jó forró teát - ezt a mondatot számos teára vonatkoztathatjuk, egy kivétel azonban biztos van: a csipkebogyótea. Pontosabban, el lehet készíteni, de akkor a legfontosabb alkotóeleme - a C-vitamin - elbomlik.
23:42  Beszéljenek helyettünk a virágok! [1 hete]
  Az évek során a gazdasági nehézségek ellenére is tapasztalható volt, hogy töretlenül nő az esküvői kiállítók és érdeklődök száma. Idén 13. alkalommal rendezték meg a kiállítást.
23:40  Fűszermánia [1 hete]
  A fűszerek beszerzése ma már igazán nem jelenthet gondot, legyen szó bármilyen egzotikus hozzávalóról. Mint ismert, a legtöbb fűszer gyógynövény is: emésztést segítő, serkentő, és más, különböző jótékony hatással bír. Az alapfűszereken túl megéri néhány különlegességet is kipróbálni, érdemes játszani az ízekkel, az illatokkal. A fűszerek izgalmas világába ad betekintést a Fűszermánia blog szerzője, Kenéz Gabi, akinek az alkotási vágya a gasztronómiában teljesedett ki. Honnan a fűszerek iránti szenvedélye?
23:36  Henry Ford, a korszakváltó [1 hete]
  Hetven évvel ezelőtt halt meg Henry Ford, aki a legendássá vált T-modellel "négy kerékre ültette" Amerikát. A Bádog Böskének (Tin Lizzy) is becézett népautóból, amelynek tervezője a makói származású Galamb József volt, több mint 15 milliót adtak el. Az olcsó, elnyűhetetlen konstrukció nagyban hozzájárult az amerikai középosztály kialakulásához a múlt század elején. A Ford T-modell ihlette a német Volkswagen márkát is.
23:24  A fekete március [1 hete]
  Huszonhét éve, 1990. március 19-20-án, Marosvásárhelyen véres összecsapások zajlottak le románok és magyarok között, amelyeknek több halottja és több száz sérültje volt. A román igazságszolgáltatás máig nem tisztázta, ki a felelős a vásárhelyi zavargásokért - most esetleg várható, hogy az ügyészség a bányászjárásokhoz hasonlóan ezeket az aktákat is előveszi. Szemtanúk, elemzők és politológusok segítségével emlékeztünk a korabeli eseményekre.
23:21  A rabbi imája Donald Trumpért és Jeruzsálemért [1 hete]
  "Emlékeztetni akartam a világot Jeruzsálemre és arra, hogy a zsidó népnek a bibliai idők óta szoros kapcsolata van a várossal" - mondta a Heteknek Marvin Hier rabbi, aki egyike volt azoknak a vallási vezetőknek, akik január 20-án imát mondtak Donald Trump elnöki beiktatásán. (Új kezdet, sok imával. Hetek, 2017. január 27.) A Simon Wiesenthal Központ 77 éves alapítója korábban nem ismerte személyesen Trumpot, de habozás nélkül elvállalta a felkérést, mert hálás Amerikáért, és drukkol az elnök sikeréért.
14:29  Fenyegető éhínség - Elavult a humanitárius segélyrendszer [1 hete]
  Szakértők szerint 2017-ben négy országban következhet be minden korábbinál súlyosabb éhínség, miközben a humanitárius hálózatok részéről globális szinten már most példa nélküli erőfeszítésekre van szükség. Jemenben, Szomáliában, Dél-Szudánban és Nigériában azonban több tízmillió éhező sorsa nemcsak a túlterhelt segélyezési rendszertől függ, hanem saját országuk elhúzódó, főként fegyveres konfliktusok okozta belső válságától is.
14:19  Fordulat jöhet a korkedvezményes nyugdíjak ügyében? [1 hete]
  Felreppent a hír, hogy új szabályozás jöhet a korkedvezményes nyugdíjazás helyett. A kormány korábban megszüntette ezt a jogosultságot, emiatt az egészséget veszélyeztető munkakörökben dolgozók - kohászok, vasutasok, tűzoltók, laboránsok stb. - ma semmilyen ellentételezésben nem részesülnek. A helyzet orvoslásához törvénymódosításokra, pluszforrásokra lenne szükség, csakhogy úgy tűnik, a kormányzat nem kíván szerepet vállalni az általa előidézett probléma orvoslásában.
14:12  Botrány Körmenden [1 hete]
  Kiskorú veszélyeztetése miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség Körmenden a tisztségéről lemondott KDNP-s alpolgármester és egy kamaszlány viszonya kapcsán. Szabó Ferenc szerint pletykákról és a személye elleni támadásról van szó. Úgy tűnik, a tanár-diák szerelmi viszonyról az iskola és a városvezetés is tudott, a nyomozás mégis a szülői feljelentés nyomán indult meg.
14:08  Komoly kihívások előtt a szerb integrációs folyamat [1 hete]
  2014 januárja óta zajlanak a csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és Szerbia között, amely az öt tagjelölt ország közül - Macedóniát, Montenegrót, Albániát és Törökországot megelőzve - elsőként nyerheti el az uniós tagságot. A hivatalos szerb álláspont szerint erre akár 2020-ban sor kerülhet, a brüsszeli időszámítás azonban inkább 2027-et valószínűsít. Kérdés, hogy Belgrád kész-e teljesíteni a csatlakozás legfőbb feltételét: Koszovó függetlenségének elismerését.
14:03  Telepi drogosból menedzser [1 hete]
  Heléna élete jó példa arra, hogy van a nyomorúságnak egy olyan szintje, amiből nem lehet egyedül kitörni, a puszta akaraterő ehhez édeskevés. A 36 éves családanya korábban súlyos drogfüggő volt, emiatt az állam elvette tőle a gyermekeit. Ez olyan sokkot okozott neki, hogy elhatározta: kijön a bagi cigánytelepről, új életet kezd, és visszaszerzi őket. Bámulatos életútjában elévülhetetlen szerepe volt a civil segítőknek. Lakatos Helénával a munkahelyén, a Prezi kávézójában beszélgettünk.

2017. február 16, csütörtök

08:46  Az Iszlám Állammal működne együtt a Hamasz-vezető [1 hete]
  Új politikai vezetőt választott a Hamasz palesztin terrorszervezet titkos szavazással. Jahja Szinvárt korábban négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Izraelben palesztin "kollaboránsok" meggyilkolásáért, azonban Gilad Shalit szabadságáért cserébe ezer másik terroristával együtt elengedték. Szinvárnak a Hamasz katonai szárnyában betöltött fontos szerepe miatt rögtön megindultak a találgatások, vajon már a közeljövőben várható-e egy újabb háború Izrael és a terrorcsoport között.
08:46  Viharfelhők a Fehér Ház felett [1 hete]
  Politikai vihar közepébe érkezik Benjamin Netanjahu Washingtonba, ahol lapzártánk után találkozik Donald Trump elnökkel. A feszült helyzetnek azonban nincs köze a Közel-Kelethez, sem pedig az izraeli miniszterelnök politikájához. A látogatást Michael Flynn (lásd fotónk jobb oldalán) nemzetbiztonsági tanácsadó lemondása árnyékolja be, aki alig 24 nap után kénytelen volt távozni a Trump-kormányzatból. De mi is áll a Flynn-botrány mögött, és lehet-e ez az ügy 21. századi Watergate Donald Trump számára?
08:46  Orbán Viktor öt nagy támadást akar kivédeni [1 hete]
  A Fidesz inkább külső politikai és gazdasági erőktől tart, mintsem a hazai ellenzéki szervezetektől. Legalábbis ez derült ki Orbán Viktor évértékelő beszédéből, amely alapján a kormánya számára a legnagyobb veszélynek a Brüsszel mögötti politikai erőket és Soros Györgyöt látja. Cikkünkben azt próbáljuk körüljárni, hogy melyek a miniszterelnök szerint a legrázósabb ügyek, és mi az ezzel kapcsolatos irányvonal a Fideszben.
08:46  Kiújultak a harcok a Donyec-medencében [1 hete]
  Miközben újra egyre intenzívebbek az összecsapások az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott szeparatisták között a donyecki régióban, az autómosókból és biztonsági őrökből verbuválódott orosz szabadcsapatoknak jóformán nem maradt médiaképes arca, aki megtestesítené az ukrán "megszállók" elleni harcot.
08:46  Meddig ér a metróügy? [1 hete]
  Nem ment el az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére a meghívott három exminiszterelnök, és - korábbi ígéretével szemben - Demszky Gábor volt főpolgármester sem. Demszky Orbánt, Trumpot és Putyint emlegette az OLAF-jelentés apropóján, Tarlós István szerint viszont szánalmasak elődje kísérletei a mosakodásra.
08:46  A falusi srác szerencsét próbált - Interjú Oláh Gergővel [1 hete]
  Volt, hogy közmunkásként az utolsó húszforintosért túrta fel a lakást, ma már az egyik legnépszerűbb magyar énekes. Oláh Gergő népmesébe illő történetének hátterében vállaltan Jézus Krisztust látja, a sztárságot pedig nem célként értelmezi, hanem lehetőségként arra, hogy az élet legfontosabb üzeneteit minél több emberhez eljuttassa. 29 éves leszel, 8 éve házasságban élsz, három gyermeketek van. 2012 óta, amikor megnyerted az X-Faktort, egy ország ismeri a nevedet. De tudom, hogy nagyon mélyről indultál, és régóta hívő vagy.
08:46  Éhezők fociviadala [1 hete]
  A 21. században elképzelhetetlennek tartott körülmények között építik kenyai, nepáli és más nemzetiségű munkások a 2022-es katari futball-világbajnokság létesítményeit. Nemzetközi szakszervezeti konföderációk azzal vádolják a FIFA vezetőit, hogy modern kori rabszolgatartáshoz asszisztálnak, amikor szemet hunynak a munkásokat sújtó embertelen körülmények fölött.
08:46  Merkel nehéz éve [1 hete]
  Frank-Walter Steinmeier Németország tizenkettedik elnöke, abból is a harmadik szociáldemokrata. Elsöprő támogatottsággal, 931 szavazattal választották meg (a második helyezett 128 szavazatot kapott), ám vannak olyanok, akik számára keserédes a győzelem, amelyet még a szeptemberi parlamenti választások is beárnyékolnak.

2017. február 10, péntek

14:20  Távvezérelt merénylők - Nincsenek magányos farkasok [2 hete]
  A the New York Times egyik múlt heti cikkében részletes elemzést nyújt arról, hogyan irányítják szimpatizánsaikat az Iszlám Állam Szíriában tartózkodó tagjai kódolt kommunikációs csatornák segítségével más kontinenseken, de elsősorban nyugati országokban elkövetett terrorakciók végrehajtásában. A korábban magányos farkasoknak nevezett merénylők szinte az utolsó pillanatig kapcsolattartóik utasításait követik.
14:17  A világ 2035-ben - Így látja a CIA [2 hete]
  Aggasztó képet fest a nem túl távoli jövőről a CIA jelentése, amely a világ 2035-beli állapotát próbálja meg előrevetíteni. A közelmúltban francia nyelven publikált, közel háromszáz oldalas elemzés szerint az előttünk álló évtizedekben állandósulni fognak az etnikai háborúk, polgárháborúk, sőt még nukleáris csapásokra is sor kerülhet. A nemzetközi politikai helyzet pedig hidegháborússá fajul majd, csak több szereplővel - az Egyesült Államok és Oroszország mellett állandó résztvevő lesz Kína és Irán is.
14:15  Népharag - Korrupcióellenes állóháború Bukarestben [2 hete]
  Állóháború alakult ki Romániában a különböző állami intézmények és hatalmi ágak között a büntető törvénykönyv és a bűnügyi perrendtartás módosításával kapcsolatban; a szándék az elmúlt két és fél évtized legnagyszabásúbb tüntetéssorozatát váltotta ki az országban. A PSD vezette kormány végül vasárnap délután visszakozott, és visszavonta a módosító javaslatát, de a politológusok szerint ez csak ideiglenes, mivel az igazi cél Johannis elnök eltávolítása és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) politikai befolyásának megszüntetése.
14:06  Már csak véletlenül veszíthet a Fidesz? [2 hete]
  Kampányrajt Magyarországon: már a jövő évi országgyűlési választásra gyúrnak a pártok. A Fideszben kezd összeállni a kampánycsapat, és a 106 egyéni jelölt személye is kezd biztossá válni; a baloldalon a káoszt akarják rendbe tenni. Vona Gábornak ugyan létezik egy mesterterve, ami azonban szupertitkos. Az ellenzéki pártok számára az a fő kérdés, hogy a befagyott pártrendszert melyikük képes megbontani.
14:02  Tovább romló mutatók [2 hete]
  Egy ránk nézve lehangoló nemzetközi jelentés szerint egyre rosszabbak a magyar egészségügy mutatói, már a régiós országokhoz viszonyítva is. "A legnagyobb probléma nem pusztán a pénzhiány, hanem az, hogy nincsen politikai szándék arra, hogy az egészségügy jobb legyen. Az ágazat helyzete a kormány szemében nem számít prioritásnak, a szakállamtitkár még a kormányüléseken sem mindig vesz részt" - hangzott el a minap egy, a témával foglalkozó szakmai konferencián.
13:56  Obama Fan Club [2 hete]
  "Az a lazaság, higgadtság pedig példaértékű, amit Barack Obama tudott sugározni államférfiként"(Fekete-Győr András, a MoMo elnöke)
13:51  Magyar Gulag-foglyok visszaemlékezései [2 hete]
  Hozzávetőleg 18 millió ember töltött el hosszabb-rövidebb időt az úgynevezett Gulag-táborrendszerben 1929 és 1953 között. A "málenkij robotra" elhurcolt magyarok száma 700 ezerre tehető, akik közül 300 ezren már nem tértek haza. Nekik állít emléket a február 25-ig meghosszabbított Gulag-emlékév keretében megjelenés előtt álló Gulag történetek - Dél-alföldi magyarok és magyarországi németek a szovjet munkatáborokban című tanulmánykötet.
13:46  Áttörés előtt? - Még több állami forrás otthonteremtésre [2 hete]
  2017-re áttörést várnak a bankok és a befektetők az új lakások piacának kínálatában. Ebben a felhajtóerőt egyrészt az áfa-visszaigénylési lehetőség jelenti, másrészt az új lakások iránti igény, amiben benne van a másfél éve elindított CSOK-rendszer is. Az érdeklődők viszont óvatosak: nagyjából egyötödük jut el a CSOK-igénylésig - többnyire a 2 vagy 3 gyermekkel, illetve önrésszel is rendelkező családok -, s többségük használt lakás vételére veszi fel a támogatást.
13:44  110 éve született az energetika úttörője [2 hete]
  Heller László úttörő tevékenységét számos, a nevéhez köthető szabadalom igazolja: Magyarországon mintegy 50 találmányt szabadalmaztatott, az Egyesült Államokban és Svájcban összesen 24 szabadalmi bejelentést tett. A hazai energetika és energiaipar figyelemre és elismerésre méltó tervezője, koordináló mérnöke volt.
13:41  Fojtogató légkör - A szmog élettani hatásai [2 hete]
  Sajnos a szmog és az általa okozott egészségkárosodás egyre inkább a mindennapjaink részévé vált. Az összes környezeti ártalom közül a légszennyezés a legveszélyesebb, világszerte a 4. vezető halálok. Hazánk azon európai országok egyike, ahol a legmagasabb a légszennyezés miatti egészségkárosodás: csak a részecskeszennyezés miatt közel 13 ezren halnak meg idő előtt az EEA (Európai Környezetvédelmi Ügynökség) 2016-os jelentése szerint. A kormányzat részéről azonban még mindig várat magára a hatékony fellépés. A kérdéskört Simon Gergely vegyianyag szakértővel veséztük ki.
13:39  Dolgozó mami - Hogyan találhat állást ma egy kismama? [2 hete]
  Várandósoknak, kisgyerekes anyukáknak segít tanácsadóként munkajogi kérdésekben eligazodni, ha a babatervezés, babavárás vagy a munkába való visszatérés során gondjuk akad a munkáltatójukkal. Emellett kisgyerekes anyukáknak tanít álláskeresési technikákat, segíti őket, hogy mihamarabb el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Beszélgetőpartnerünk nem más, mint Repka Ágnes, a közkedvelt Dolgozó mami blog szerzője, HR-szakértő, munkajogi szakokleveles tanácsadó.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Csak ráviszem a kurzort a címre és gyorsan átfuthatom a hírek rövid tartalmát.

Győrfi Bence
Debrecen
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron
 

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen
 

Sok pénztárca kímélő ötletet kapok rendszeresen.

Szabóné Feleki Mária
Agárd