pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2014. augusztus 28, csütörtök

10:46  Magyarok az Iszlám Állam harcosai között? [5 napja]
  Több szélsőjobboldali magyar szervezet is példaként tekint az iszlám terroristákra, az azonban nem tudható, kik azok a honfitársaink, akik jelenleg is muzulmán terrorszervezetekben harcolnak. Egy kutatás szerint mindenesetre több tucat magyar is az Iszlám Állam soraiban küzdhet.
10:46  A teremtés és az evolúció összebékíthetetlenségéről [5 napja]
  Komoly reakciósorozatot váltott ki a napokban az interneten Semjén Zsolt evolúcióról szóló nyilatkozata. A miniszterelnök-helyettes néhány hete mondta el rövid monológját a Hír TV-ben a fejlődéselmélet és a bibliai teremtés kapcsolatáról: szerinte az evolúció nem működhetne, ha Isten nem helyezte volna bele az anyagvilágba a fejlődés programját. Szóhasználatából és néhol pontatlan megfogalmazásából egyértelműen kiderül, hogy a KDNP elnöke az úgynevezett teista evolúció elméletét vallja.
08:23  Magyarország és a Nyugat [5 napja]
  Külpolitikai szempontból nincs elszigetelődve Magyarország, de Európában elég hűvös a magyarok megítélése. Szövetségesi kapcsolataink élnek, de már nincs az a barátság, amely például a lengyel és a német viszonyokat jellemezte - ez persze a nem hivatalos értékelése a magyar külpolitika teljesítményének, míg a hivatalos álláspont szerint sikerült új alapokra, a gazdasági érdekek képviseletére helyezni a magyar külügyet, illetve, hogy nincs szégyenkeznivalója Magyarországnak, mert Európában ez az ország a leginkább átvilágított nemzet.
08:23  Kiforgatás, kettős mérce és gyűlölet [5 napja]
  Minden magyart megsértenek azok a külföldi politikusok, akik a magyar kormánnyal szemben kritikát fogalmaznak meg - foglalható össze Kovács Zoltánnak, a kormány nemzetközi szóvivőjének véleménye. A civilben történész politikus szerint a Magyarországot érő kritikadömping mögött felsejlik, hogy a nyugat-európai sajtó évszázados beidegződésekre alapozva igencsak szereti hangoztatni a kelet-európaiakkal szembeni negatív sztereotípiákat. Mi az oka a sok nemzetközi kritikus nyilatkozatnak és szerkesztőségi cikknek? Magyarország elvesztette nyugati barátait?
08:23  Miskolcon folytatódik a telepfelszámoló program [5 napja]
  Miskolcon a romák és jogvédők folyamatos tiltakozása ellenére folytatódik a telepfelszámoló program. Jogcím nélkül egy kilakoltatott sem maradhat a városban. A tiltakozók szerint ez nem más, mint modern deportálás, és a probléma nemcsak Miskolc, hanem az egész ország cigányságáról is szól. Helyzetjelentés a borsodi székhelyről.
08:23  Vilmos császár dzsihádja [5 napja]
  Alig néhány héttel azt követően, hogy az Iszlám Állam (IS) könyörtelen iraki és szíriai hódításai nyomán világszerte ismertté vált, máris megjelentek a terrorhadsereg eredetéről szóló alternatív elméletek, nemcsak az ilyenekre különösen fogékony arab világban, hanem Nyugat-Európában is. A holland Igazságügyi Minisztérium augusztus közepén felfüggesztette állásából egyik munkatársát, aki Twitter-üzenetében azt írta, hogy az IS-t "a cionisták tervelték ki, hogy szándékosan befeketítsék az iszlámot a világ szeme előtt".
08:23  Nincs magyar exodus [5 napja]
  Több nyugat-európai és tengerentúli orgánum foglalkozott terjedelmes cikkben az Európából Izraelbe irányuló bevándorlással. Leginkább az ukrán és a francia - politikai indíttatású - alijázás jelentős, míg a közép-kelet-európai régióból egészen más motívumok szerepelnek a távozás indokaként. Magyarországról kevesen hagyják hátuk mögött a virágzó budapesti zsidó életet, és sokan rövidesen hazatérnek, még ha a politikai szituáció sokuk megítélése szerint kifejezetten instabilnak mondható is.
08:23  Rakétazápor tűzszünetben [5 napja]
  Továbbra is napjában többször harsognak a légvédelmi szirénák Izraelben, nem csupán az ország déli és középső részén, hanem a libanoni és szíriai rakétázások miatt az északi területeken is. A Hetek tudósítója az eddig biztonságosnak vélt Haifáról jelentkezik.
08:23  Van-e Obamának stratégiája az Iszlám Állammal szemben? [5 napja]
  A héten hosszú küzdelmet ígért Barack Obama az Iszlám Állam (IS) ellen, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok már meg is kezdte a harcot az IS "gyökeres kiirtására". Az erős szavak ellenére nem egyértelmű, hogy van-e, és ha igen, milyen stratégiája van Washingtonnak az internacionális dzsihádista terrorhadsereg ellen. Akár jelképes is lehet, hogy az akciónak - ami Obama szavai szerint már zajlik - nincs még neve sem.

2014. augusztus 21, csütörtök

14:17  Európa felfegyverzi a kurdokat [1 hete]
  Továbbra sem sikerült megállítani a dzsihádista vérengzést. Az Iszlám Állam fegyveresei a múlt hétvégén legalább 80 jazidi férfit mészároltak le egy faluban - feleségeiket, gyermekeiket pedig elhurcolták. "Bűnük" az volt, hogy nem tértek át az iszlám hitre. Szíriában pedig egy törzs hétszáz tagját végezték ki. Eközben egyre nagyobb az aggodalom az Egyesült Államokban és Európában, hogy a dzsihádisták a sikereiken felbuzdulva Nyugaton tervezhetnek terrortámadásokat.
14:14  Ellentmondásos beszámolók a St. Louis-i lövöldözésről [1 hete]
  Rendkívüli állapotot hirdetett, és kijárási tilalmat rendelt el Jay Nixon kormányzó a Missouri állambeli St. Louisban, ahol azóta tartanak az utcai zavargások, hogy egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen, 18 éves fekete tinédzsert. A tüntetők igazságot követelnek az ügyben, azonban a tanúvallomások ellentmondásosak, így a mai napig sem tisztázott, vajon milyen körülmények között történt a lövöldözés.
14:11  Duna-kanyar, az élő történelem [1 hete]
  A Duna-kanyar hazánk egyik legjelentősebb és egyben kihagyhatatlan turisztikai célpontja, mely a Duna Esztergom-Budapest közötti szakaszán terül el. A vidék ékkövei közé tartozik az Esztergomban található hévforrás, valamint lélegzetelállító kilátással a visegrádi fellegvár is. De számtalan érdekesebbnél érdekesebb látnivalóval találkozhatnak az ideérkezők. A régió különleges jellegének köszönhetően helyet kapott a világörökség-várományosi listán is.
14:09  A háborút látva értékelni tudjuk a békét [1 hete]
  Tizenhét túra négy kontinensen, ötvenöt országot és több mint ezer várost érintve - ezekkel a számokkal lehet illusztrálni Zelei József kerékpáros békenagykövet világszerte egyedülálló teljesítményét. "Békekönyvében" több ezer aláírás található államfőktől, politikusoktól, űrhajósoktól, királyoktól, hercegektől. Idén nyáron az első világháború emlékére tekert egy Békés Európáért. 2004-ben is ugyanezért a célért kerekezett. Mi a hajtóerő?
14:09  Több tűz között [1 hete]
  Izrael nemcsak a hetek óta nyakába hulló Hamasz-rakétákkal küzd; politikai és diplomáciai viharok kezdik egyre inkább elszigetelni. Míg az ENSZ a megszokott formáját hozza ha a palesztin-izraeli konfliktusról van szó, az Egyesült Államokkal való szövetség is történelmi mélypontra jutott. Legalább a tűzszünet tart. Egyelőre…
14:07  Otthonoktatók [1 hete]
  A Sárosdi Virág által bő egy évvel ezelőtt létrehozott Gyereketető internetes oldal alapvetően a nálunk még igen gyerekcipőben járó, talán inkább a megtűrt kategóriába tartozó otthonoktatásról szól. Ám nemcsak azoknak a szülőknek nyújt értékes, gyakorlatias ötleteket és tanácsokat, akik gyermekük oktatását otthon oldják meg, hanem azoknak is, akik csak könnyebben szeretnék figyelemmel kísérni gyermekeik tanulmányait.
14:06  Hongkong - Válság közelít? [1 hete]
  Pöttöm kislány szalad a zöld gyepen, jobb kezében Hongkong, a balban a Kínai Népköztársaság zászlajával. A fotó elegánsan jeleníti meg, hogy a hajdani brit birtok 1997 óta a Kínai Népköztársaság - a kommunista Kína - különleges igazgatású területe, amely 2047-ig megőrizheti korlátozott autonómiáját, liberálisabb hagyományait, kapitalizmusát, a szólás- és gyülekezési szabadságot, életformájának legtöbb elemét. Egy ország, két társadalmi rendszer - ezt a néhai Teng Hsziao-ping kínai vezető által kiötlött tömör formulát hivatott kifejezni a két zászlócska.
14:06  A bohóc szomorú végjátéka [1 hete]
  Sokunknak Robin Williams volt a filmvilág első számú nevettetője. Arcjátéka, gesztusai immár a filmtörténet lezárt fejezetéhez tartoznak, hiszen múlt héten a világhírű komikust holtan találták kaliforniai luxusházában. Williams született tehetségét sokféle karakter bőrében láthattuk a vígjátékoktól az egészen drámai szerepekig. Sajnos azonban az alkohol- és drogfüggőség, az anyagi zűrök, valamint a kezdődő Parkinson-kórral súlyosbított depresszió együttesen gyűrte le sziporkázóan humoros személyiségét.
14:04  Véres harcok Ukrajnában [1 hete]
  Új sebességbe kapcsolt az eddig már 2000 áldozatot követelő orosz-ukrán konfliktus. Az ukrán haderők új stratégiát alkalmaznak: megpróbálják elvágni egymástól, egyenként körbevenni és megtisztítani a szakadároktól a lázadók főhadiszállásának számító kelet-ukrajnai településeket.
14:04  Gigantikus árnyékgazdaságok [1 hete]
  Habár az elmúlt 20 évben folyamatosan és világszerte nőtt a feketegazdaságok mérete, a nemzetközi arányok alig változtak: az éllovasok (Észak-Afrika) továbbra is küzdenek a kifehérítéssel, míg a "sereghajtók" (Svájc, USA) is tartják a maguk úgyahogy prudens színvonalát.
14:02  Szerb zsoldosok a célkeresztben [1 hete]
  Líbia, Szíria, Ukrajna - csak néhány feszültséggóc, ahol szerb állampolgárságú muzulmánok, illetve csetnikek harcoltak, harcolnak. Tevékenységükről a videómegosztókon elérhető felvételek is tanúskodnak. A szerb kormánynak egyre kellemetlenebb a különféle szabadcsapatok tevékenysége, ezért kénytelen reagálni a jelenségre - bár az ügynek komoly belpolitikai vetülete is van.
14:02  Tovább tarol az Ebola [1 hete]
  Az Ebola sújtotta országoknak biztosított kísérleti oltóanyag, és a fertőzöttek számára fenntartott kórházakban dolgozó egészségügyi személyzet heroikus munkája ellenére sem sikerült megfékezni a járványt az elmúlt hetekben. Miközben a napokban 113 új esetet jelentettek be, amivel a megbetegedettek száma 2240-re nőtt, botokkal felfegyverzett fiatalok egy libériai kórházat támadtak meg, ahonnan 17 fertőzött személy szökött meg.
14:01  Nyugdíjdilemmák [1 hete]
  A gyerekek számát alapul vevő nyugdíjrendszert javasol a Népesedési Kerekasztal az eddigi, szolgálati idő szerinti nyugellátás helyett. A javaslat szerint a fenntartható nyugdíjrendszer alapja az lehet, hogy ki hány járulékfizetőt nevelt fel. Ez orvosolná az igazságtalan rendszert, amelyben a gyerektelenek eltartóit is a gyerekesek "termelik ki". A koncepció óriási felzúdulást keltett.
13:59  Nemtelen embernemesítők [1 hete]
  A huszadik század diktatúrái és háborúi között teljesen megfeledkezünk arról, hogy demokratikus jogállamok is polgáraik tízezreinek életét tették tönkre. Mindez törvényes és tudományos keretek között zajlott. Az ideológiát az eugenetika, az eszközt pedig a sterilizációs jogszabályok szolgáltatták.
12:02  Mély csalódás eddig az Emlékév [1 hete]
  Már az év fele is eltelt, de eddig - a kormány "emlékezetpolitikája" miatt - óriási kihagyott helyzetnek tűnik a holokauszt 70. évfordulójának méltó megrendezése. Úgy tűnik azonban, hogy a témában új fejezetet akar nyitni a kormány, mert Lázár János váratlanul a Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását kezdeményezte, melyhez levélben kérte a - kormánnyal több kérdésben is vitában álló - Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködését.
11:30  A magyar Johnny English nem vicces [1 hete]
  Minden számítógépre letöltött adatot, a Skype-beszélgetéseket és az okostelefonok adatforgalmát is könnyedén lehallgathatják a magyar titkosszolgálatok annak a szoftvernek a segítségével, amelynek használatára az elmúlt hetekben derült fény. Ez önmagában nem botrányos - az viszont aggasztó, hogy a Nemzetvédelmi Szolgálatnak és a TEK-nek is mindössze politikai engedély kell a titkosszolgálati kémprogram használatához.
11:06  Erősödik a katolikus-evangéliumi együttműködés [1 hete]
  Soha ilyen közel nem voltak egymáshoz a római katolikusok és az evangéliumi keresztények - ezzel a kommentárral számolt be a triblive.com internetes portál a Billy Graham Evangéliumi Társaság által a napokban Pittsburgben szervezett Három Folyó Fesztiválról. Az esemény - amelyen többek között "Amerika pásztorának" fia, Franklin Graham is beszédet mondott, valamint ingyenes koncerteken vehettek részt az érdeklődők - tízezreket vonzott.
11:05  Önként és dacolva [1 hete]
  Dél-Koreában tett látogatást Ferenc pápa augusztus 14-e és 18-a között. Az ötnapos eseményhez hasonló gesztusra katolikus egyházfő részéről huszonöt éve nem került sor az ázsiai országban. Felvetődik tehát a kérdés: miért éppen ezt választotta a pápa harmadik nemzetközi útjának célpontjául Brazília és Izrael után? A válasz az ország egyháztörténelmében keresendő.
10:57  A zsidó-palesztin vita nem a földről szól [1 hete]
  "A civilizációk összecsapása az iszlámmal elkerülhetetlen, és ez az összecsapás nem fogja tiszteletben tartani a határokat" - állítja Wim Kortenoeven holland szerző és politikai tanácsadó, aki a Közel-Kelet és az arab-izraeli kapcsolatok szakértőjeként több nagy sikerű könyvet írt a témában. 2010-től 2012-ig Geert Wilders Szabadság pártjának képviselője volt. Hogyan fogadta a párt és más euroszkeptikus pártok jó szereplését az idei EP-választásokon?
10:57  Közös koncert a 100 Tagú Cigányzenekarral [1 hete]
  Lélegzetelállító virtuozitás, jellegzetes hangzásvilág - amikor a 100 Tagú Cigányzenekar a Wesselényi utcai művelődési házban próbál, az egész környék örül, és az alkalmazottak szélesre tárják a szemközti hivatal ablakait. A zenekar nemsokára nagyszabású koncerttel ünnepli 29. születésnapját a Zeneakadémián, ebből az alkalomból beszélgettünk Beke Farkas Nándorral, a 100 Tagú Cigányzenekar elnökével és Masa Tamással, a vendégként fellépő Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével.
10:34  "Bombázás" alatt az Orbán-kormány [1 hete]
  Egy neves amerikai emberi jogi szervezet arra kéri az Egyesült Államok kormányát, hogy titkosszolgálati eszközökkel avatkozzon be a magyar közéletbe, illetve kérje fel Angela Merkel német kancellárt, hogy a drámai görög helyzet mellett a szerintük különösen aggasztó magyarral is kiemelten foglalkozzon. Egyébként szinte nincs olyan nap, amikor egy világlapban ne jelenne meg elmarasztaló kritika Magyarországról.
10:34  Moszkva időt adott Snowdennek [1 hete]
  Újabb három moszkvai év és egy terjedelmes interjú hozta ismét vissza a közbeszédbe Edward Snowdent, aki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatait szivárogtatta ki tavaly júniusban. James Bamford NSA-szakértő készítette az interjút Moszkvában, ahol nem sokkal annak nyilvánosságra hozatala előtt jelentette be Snowden orosz ügyvédje, hogy a férfinak újabb három évre meghosszabbították a tartózkodási engedélyét.
10:34  Vallási kisebbségek helyzete Izraelben [1 hete]
  Három világvallás mezsgyéjén Izrael valóságos szellemi olvasztótégely. A Szentföld domináns hite természetesen a judaizmus, de sok-sok más felekezet is helyet talál e páratlan demokráciában. A Hetek tudósítója arám maroniták, drúzok és arab keresztények szemszögéből különleges együttélést és kissé ijesztő jövőképet ismerhetett meg.
10:34  Kun páter, a neonáci mozgalom kultikus alakja [1 hete]
  A Romantikus Erőszak, neonáci zenekar Rózsafüzér és revolver című számával állított emléket a hírhedt, kiugrott nyilas szerzetesnek, Kun Andrásnak, aki Kun páter néven vonult be a gyilkos hatalom történetébe, és a hazafias rockzenekar szerint "vértanú lett a keresztfán".
10:34  Paktumot kötött három ellenzéki párt [1 hete]
  Több hetes egyeztetést és nyilvános üzengetést követően az MSZP, a DK és az Együtt-PM megállapodott arról, hogy milyen formában koordinálják a fővárosi indulásukat az önkormányzati választásokon. A megállapodás sajátossága, hogy az alkut bejelentő politikusok mindegyike volt vagy jelenlegi MSZP-s politikus.
10:34  Egyentankönyvek, egyentantervek, egyendiákok [1 hete]
  1500 iskola vesz részt abban az egyéves programban, amely során a kísérleti tankönyvek tesztelésére fog sor kerülni. Az olcsó tankönyveket négy hónap alatt írták meg, és még áprilisban, látatlanban rendelték meg őket az iskolák. "Ez az össznépi kísérletezés távol áll a korrekt pedagógiai kísérlet fogalmától" - mondta lapunknak egy oktatáskutató.

2014. augusztus 15, péntek

21:44  "Árja" szövetség [2 hete]
  Több mint százéves barátság köti össze Németországot és Iránt - állítja Matthias Küntzel. A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója szerint több okra vezethető vissza a két állam pozitív kapcsolata. A németek számára vonzó, hogy a perzsa állam dacol az Egyesült Államokkal, másrészt fontos tényező az is, hogy Irán sohasem tekintette Németországot háborús bűnösnek Hitler tettei miatt. A két fél egymásba vetett bizalmát az utóbbi években zajló nukleáris tárgyalások sem tudták megingatni, sőt úgy tűnik, hogy egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk.
17:25  Még mindig tart az Ebola elleni küzdelem [2 hete]
  Továbbra sem sikerült megfékezni a több hónapja tartó nyugat-afrikai Ebola-járványt, amely mostanra már több mint ezer halálos áldozatot szedett. Emiatt múlt pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi vészhelyzetet hirdetett, augusztus 12-én pedig az amerikai hatóságokkal együtt engedélyezte, hogy a fertőzött betegeket kísérleti gyógyszerekkel próbálják kezelni. Szakértők azonban valószínűnek tartják, hogy a járvány még hónapokon keresztül tombolni fog.
17:21  Tarolt Erdogan Izrael-ellenes kampánya [2 hete]
  Szakértők szerint végleg leszámolhat Törökország Kemal Atatürk örökségével, miután a 2003 óta miniszterelnöki székben ülő Recep Tayyip Erdogan megszerezte az államelnöki hatalmat is. A putyini modellt követve Erdogan alkotmánymódosítással biztosítaná be vezető szerepét az országban, míg a miniszterelnöki posztra a jelenlegi külügyminisztert tartják esélyesnek. A kampány alatt gyakran csak "vezérként", "nagyúrként" vagy a "nemzet embereként" emlegetett Erdogan a vártnál is nagyobb győzelmet aratott az ország első közvetlen elnökválasztásának első fordulójában.
17:20  Zsidó Nyári Fesztivál [2 hete]
  A Zsidó Nyári Fesztivál 2014-ben is közel harminc programmal várja közönségét Budapest belvárosában augusztus 31-től szeptember 7-ig! Az összművészeti fesztivál ezúttal is a tradicionális zsidó kultúra elemeiből építkezik, a programok sokszínűsége azonban igazi multikulturális eseménnyé emeli az egyhetes rendezvényt, amelynek központi helyszíne idén is a Dohány utcai zsinagóga.
17:17  Tízmilliók éheznek a lehetőségek hazájában [2 hete]
  Egyre többen tartják úgy, hogy Amerikában már nem kolbászból van a kerítés, legalábbis annak a 48 millió embernek biztosan nem, akik naponta szembenéznek a ténnyel, hogy talán nem lesz mit enniük vacsorára. Ugyanakkor a szomszédságukban élő milliárdos réteg egyre jobban elrugaszkodik egyszerű halandó polgártársaik életmódjától, semmit sem érzékelve annak nyomorúságából. Ahogyan ezeket a társadalmi rétegeket egyre növekvő szakadék választja el egymástól, úgy válik egyértelművé, hogy ma már kétarcú Amerikáról beszélhetünk.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Sok színű, egy kattintással átszínezhetem.

Barna Beatrix
Dunaújváros
 

Mindig aktuális

Segesvári József
Paks
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron
 

Néhány kattintással elkészíthetem a saját hírportálomat

Rendes Tamás
Pécs