pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2016. december 08, csütörtök

09:06  A nemzetté válás pozitív szerepet játszott a történelmünkben [2 napja]
  Hogyan befolyásolta Magyarország történetét a 18-19. században a liberalizmussal egyszerre megszületett nacionalizmus? Hogyan befolyásolták a magyar nemzetfelfogást a 20. század traumái? Van-e különbség a vidéken élő és a fővárosi lakosság nemzeti identitása között? Milyen stratégiák léteztek a holokauszt borzalmait túlélő magyar zsidók számára a háború után? Örkény Antal szociológussal beszélgettünk.
09:06  Megosztott Ausztria [2 napja]
  Harmadik nekifutásra sikerült megválasztani Ausztria elnökét; a májusi eredményekhez képest csak annyi a változás, hogy Alexander Van der Bellen független zöldpárti politikus ezúttal meggyőző fölénnyel győzött a hétvégén. Az eredményt az EU-párti politikusok a "populista" irányzatok feletti győzelemként ünneplik.
08:55  Akiket a metró füstje megcsapott [2 napja]
  A sorozatos metróleállások folyamatosan koptatják a kormánypárti főpolgármester hitelességét, a kormány mégsem hajlandó plusz 40 milliárd forintot megszavazni a legveszélyesebb vonal felújítására.
08:55  Donald Trump az év embere [2 napja]
  Miután az újraszámlálási kísérletek kudarcot vallottak, azok, akik képtelenek belenyugodni Donald Trump győzelmébe, most az utolsó szalmaszálba kapaszkodnak, és az elektori testülettől várják, hogy megakadályozza a megválasztott elnök beiktatását. Úgy látszik, a média és az amerikai liberális értelmiség egy részének nem volt elég a november 8-ai kínos szembetalálkozás a valósággal, tovább próbálkoznak, egyre irreálisabb terveket javasolva.
08:55  Drámai PISA-eredmények [2 napja]
  Az alulteljesítő magyar diákok aránya minden vizsgált területen megnőtt a PISA 2015 nemzetközi kompetenciamérés friss adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy folytatódott 2012 óta a romló tendencia, egyre jobban nyílik a szakadék a szűk elit és a lemaradottak növekvő tömege között, s az összteljesítményünk tartósan átlag alatti.
08:55  Jared, a Big Data és a Fehér Ház [2 napja]
  Úgy rakta össze apósa elnöki kampányát, mint egy menő startupot, és működött! - méltatta a Forbes magazin Jared Kushnert, a fiatal zsidó milliárdos üzletembert, aki a magazin szerint "megölte a hagyományos választási kampányt". Ugyanis míg Hillary jól beváltnak hitt kampánydömpinget üzemeltetett, addig Jared Kushner fele annyi pénzből felépített egy precíz adatelemzésre (Big Data) és a közösségi média újszerű használatára építő 21. századi stratégiát, ami a választás napjára pirosra színezte Amerika térképét.
08:55  Gera Zoltán is részt vett a HISZ által szervezett ünnepségen [2 napja]
  Az időjárás stílusosan fogadta a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának Mikulását december 5-én Miskolcon, hiszen csikorgó hideggel köszönte meg a puttonyos fehérszakállúnak azt, hogy a borsodi megyeszékhely Gyermekvárosában 100 gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő kiskorút jött megajándékozni.
08:55  Új kihívások az öbölmenti együttműködés előtt [2 napja]
  Unióvá alakítaná az Öbölmenti Együttműködési Tanácsot Szaúd-Arábia és Bahrein. A két monarchia szerint Irán növekvő befolyása, valamint a Közel-Keleten uralkodó bizonytalanság miatt lenne szükség egy erőteljesebb regionális tömörülésre. Az elképzelés szerint a tagállamok összehangolnák gazdasági és politikai programjaikat, valamint közös katonai műveletekben vennének részt. Ugyanakkor nem minden öbölmenti ország lelkesedik Rijád és Manáma ötletéért.

2016. december 02, péntek

15:52  100 év a nemzeti parkok szolgálatában [7 napja]
  Kereken 100 éve alapították a nemzeti parkok felügyeleti szervét az USA-ban, ami fontos mérföldkő Amerikában és a világ más országaiban is a nemzeti parkok történetében. Nem elegendő ugyanis kiemelt védelemben részesülő területeket kijelölni, ezek irányítására, a vonatkozó jogszabályok megalkotására és betartatására is éppoly nagy szükség van, ami állami feladat.
15:40  Szerelem papírrepülőn [7 napja]
  Szerelem papírrepülőn - Szerelemben, háborúban címmel zsidó élettörténeteket bemutató fotó- és filmdokumentációs kiállítás nyílt Budapesten, a Ráday utca 47. szám alatti 2B Galériában. A Centropa Alapítvány gyűjteménye családtörténeteken és régi családi fotókon keresztül mutatja be az Osztrák-Magyar Monarchia területén élt zsidóságnak az I. világháborúban betöltött szerepét és életmódját. A tárlat kurátorát - aki egyben a Centropa Alapítvány egyik alapító tagja is -, Dr. Czingel Szilviát kérdeztük.
15:35  A gyermeklélektan tudósa [7 napja]
  A gyermeklélektan, a klinikai és a szociál-pszichológia kiemelkedő kutatójának meghatározó szerepe volt a pedagógiai-pszichológiai és értelmiségi szellemi közélet újraindításában, sőt olyan máig ható pozitív változások beindításában, mint például a nyolcosztályos általános iskola bevezetése, az analfabetizmus felszámolása vagy a felsőoktatásnak az alsóbb társadalmi rétegekből származó tehetségek előtt való megnyitása.
15:33  Felgyújthatták a kirgiz evangéliumi keresztények központját [7 napja]
  A hatóságok szerint műszaki hiba okozta a pusztító tüzet, amiért felelősségre fogják vonni a gyülekezet vezetőit. A keresztény közösség tagjai viszont nem tartják életszerűnek, hogy az épületen belül keletkezett a tűz, és szándékos gyújtogatásra gyanakszanak. Az ugyanakkor tény, hogy a muzulmán országban évek óta egyre nehezebb az újjászületett keresztények helyzete, a kormányzat pedig a jelek szerint mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a gyülekezetek életét.
15:30  Kitörni a putriból [7 napja]
  Székelykeresztúr központjában egy szűk sikátoron keresztül jutunk ki a dimbes-dombos vidékre, ahol egymás után sorban haladunk át a mesebeli kis falvakon, míg aztán Gagy település határába jutunk. A település szélén egy domboldalban egy sáros lejtő az úti célunk - több mint hétszáz kilométert tettünk meg, hogy ideérjünk rakományunkkal - ruhával, tartós élelmiszerrel -, no meg a HISZ lelkes munkatársaival. A domb oldalában szerény házakban és különféle "tákolmányokban" lakik harminc család - őket jöttünk megsegíteni.
15:27  Meglepetés! [7 napja]
  Gyerekrabszolgák 80 forintnak megfelelő órabérért, 13 órás műszakokban tömik a Kinder tojásokba a műanyag játékokat Romániában - állította leleplezőnek szánt cikkében a The Sun nevű brit bulvárlap. Bár a hírt magyar médiumok is átvették, a sztori csak részben bizonyult igaznak a Hetek helyszínre látogató munkatársa számára. Igaz, ez a fele is felvet kérdéseket a csokimulti Ferrero és helyi beszállítójának gyakorlatát illetően.
15:17  Magukat adják [7 napja]
  Amikor Steve Chen 2005-ben kilépett a Facebookból, mindenki őrültnek tartotta. Az akkoriban hihetetlen fejlődésnek indult közösségi portál egyik első alkalmazottjaként részesülhetett volna a Facebook azóta legendás sikeréből. Csakhogy a tajvani programozó nem volt őrült. Ő lett ugyanis a világ legnagyobb videómegosztó oldalának, a YouTube-nak az egyik alapítója, aki cégét később 1,65 milliárd dollárért adta el a Google-csoportnak. A videomegosztó - a Google után - az internet legforgalmasabb weboldala.
15:13  Veszélyes üzem [7 napja]
  A gazdasági válság idején a munkahelymegtartás volt a fontos, ma a munkaerő-megtartás lett az, mert emberhiány van. A cégek egyre inkább kezdik felismerni, hogy a versenyképesség elképzelhetetlen az alkalmazottak lelki egészsége nélkül. Előtérbe került a stresszmentes légkör, a dolgozókat emberszámba vevő cégmentalitás, ami nem mellesleg a teljesítményre is rendkívül pozitív hatással van. Többek között ez derült ki nemrég a Harmat Kiadó által a munkahelyi stresszről rendezett kerekasztal-beszélgetésen.
13:28  Változóban Európa karaktere [1 hete]
  Egyre erősödnek a "populista" mozgalmak Európában. Az Ausztriában december 4-én megismétlendő elnökválasztás, illetve a szintén küszöbön álló olasz népszavazás a parlament átalakításáról egyaránt arról szól, hogy mekkora teret tudnak biztosítani maguknak a jelenlegi rendszert bíráló vagy teljesen elutasító politikai mozgalmak, amelyeknek viszont egy új felmérés szerint egyre erősödik a támogatottsága az európai társadalmakban.
13:25  Összecsapott az ISIS és az izraeli hadsereg [1 hete]
  Megtörtént az első közvetlen összecsapás az Iszlám Állam és az izraeli hadsereg között, amikor négy terrorista tűz alá vette a Golán-fennsík izraeli oldalán járőröző katonákat. Az Izraeli Légierő légicsapással válaszolt.
13:23  Infernóterror: új korszakot nyithat [1 hete]
  "A terror új formája, ami szakaszhatárt jelez az Izrael elleni intifádák történetében" - így értékelte lapunknak az elmúlt napok országos infernóját Shay Attias izraeli elemző, az izraeli Miniszterelnökség volt kommunikációs igazgatója. Attias szerint az európai országoknak is fel kell készülniük a gyújtogatós terrortámadásokra, mert az eddigi gyakorlat szerint a palesztinok "kreatív" terrormódszereit sorra átveszik más kontinenseken is.
13:21  Végre lassabban fogy a magyar! [1 hete]
  Hazánk lakossága a rendszerváltás óta több mint félmillió fővel csökkent. Évente nagyjából salgótarjánnyi magyarral van kevesebb. Magas halálozási és alacsony születési ráták mellett a kivándorlás is nyomta a görbéket, ám úgy tűnik, a jelenlegi kormányzat alatt a szomorú folyamat némiképpen lassult. A KSH adatai szerint idén kisebb mértékben fogyott Magyarország népessége az egy éve mért adatokhoz képest.
13:18  Emberére akadt a liberális média? [1 hete]
  Stephen K. Bannon, Donald Trump választási kampányának menedzsere, továbbá a megválasztott elnök leendő főtanácsadója és stratégája vezeti a konzervatív Breitbart News hírportált. A szélsőjobboldalinak bélyegzett és sokáig elenyésző látogatottságú híroldal Trump megválasztásával az ország egyik legbefolyásosabb konzervatív hangjává válhat, ami lemossa a liberális média gúnyos mosolyát.
13:16  Forradalmár, diktátor, tömeggyilkos [1 hete]
  Múlt hét pénteken, 90 éves korában elhunyt Fidel Castro kubai kommunista diktátor. Ellentmondásos nyilatkozatok kísérték a halálhírét, és az sem teljesen biztos, hogy a Comandante halála korszakváltó esemény, ugyanis az utódai szinte mindenben Castro nyomdokait követik.

2016. december 01, csütörtök

07:22  Fidel Castro szupersztár [1 hete]
  Miközben a világ politikusai - gyakorlatilag az egy szem Donald Trumpot leszámítva - Fidel Castro méltatásával és a "létező szocializmus" tisztára mosásával voltak elfoglalva, szombaton döbbenetes interjú jelent meg a maszol.ro portálon. Kár, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök soha nem fogja megismerni ennek az interjúnak a szövegét - a jelek szerint nagyon is rájuk férne.
07:22  Kormányalakítás újraszámlálás mellett [1 hete]
  Donald Trump megválasztott elnök a héten újabb megbeszéléseket folytatott a Trump Towerben, hogy megtalálja a megfelelő jelölteket kormánya még üresen maradt helyeire. Több döntés a hét elején már megszületett, de a külügyminiszter személyéről még nem határoztak, Trump tanácsadói köre is megosztott lévén a kérdésben.
07:22  Lángoló terrorizmus [1 hete]
  Kétszázhúsz különböző pontból startoltak az Izrael erdőit és városait egyaránt perzselő tüzek múlt hét kedden. Eleinte a rendkívül száraz és szeles időjárást sejtették a katasztrófa hátterében, ám idővel fény derült a terrorista indítékú gyújtogatásokra.
07:22  Toroczkai jobbról előz [1 hete]
  A Jobbikot megosztja a muszlim- és homoszexuális-ellenes ásotthalmi rendelet, noha az ötletgazda a párt alelnöke. Az elemző szerint nem egyértelmű, hogy valóban magánakcióról van-e szó, ami ismét törésvonalakat képezhet a néppárti státuszáért küzdő Jobbikban, vagy a vezetőség akarja radikálisabb irányba tolni a népszerűségéből folyamatosan veszítő pártot. Az akció ugyanakkor a Fideszt is kényelmetlen helyzetbe hozhatja.
07:22  Erdogan újra zsarolja Európát [1 hete]
  Újabb menekültáradattal zsarolja Európát a török elnök. Recep Tayyip Erdogánnál az verte ki a biztosítékot, hogy az Európai Parlament a múlt héten megszavazott egy nem kötelező érvényű határozatot, amely a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését javasolja. A görög hírszerzés értesülése szerint a török kormánynak meg is van a titkos terve, amelynek alapján naponta háromezer menekültet engedne áthajózni Görögországba. Ankara állítólag konkrét lépéseket is tett már: több ezer motoros gumicsónakot gyűjtött össze a tengerpartokon.
07:22  Gyárfás távozik - Célba ért az üzenet [1 hete]
  Kedd este még a Water Willy nevű kabalafigura kapcsán kiadott szerencsétlen nyilatkozat korrigálást tervezte az úszószövetség elnöke. Szerda reggel azonban meglátta a sportnapilap főcímét, és már tudta: távoznia kell. Így buktatták meg a 23 éve regnáló Gyárfás Tamást.
07:22  A Feltámadás temploma: feltárták Jézus sírhelyét [1 hete]
  Történelmi események zajlottak Jeruzsálemben október végén. A Szent Sír-templom évszázadok óta érintetlen köveit most mozdították meg először. Nem is akármelyik pontján: egyenesen a Jézus sírjaként számon tartott teremben. Az esemény a helyszínen és az egész világon számos keresztény felekezet híveit és képviselőit is megmozgatta, csakúgy mint a régészet berkeit.
07:22  Katasztrofálissá válhat a háziorvoshiány [1 hete]
  Rövid időn belül összeomolhat a háziorvosi rendszer. Jelenleg 300-400 ezer ember ellátatlanságát okozza a háziorvoshiány Magyarországon. Ha nem történik érdemi változás, akkor 2025-re közel ötmillió nagy- és kiskorú honfitársunknak nem lesz megoldva az egészségügyi alapellátása az utánpótlás hiánya miatt.

2016. november 26, szombat

00:58  Mit adott nekünk a globalizmus? [2 hete]
  Nagyot fordult a világ az elmúlt évtizedben - állítja a Der Spiegel egyik friss elemző írása. Ki gondolta volna még 2006-ban, hogy a britek készek lesznek elhagyni az Európai Uniót, vagy hogy egy populista milliárdos lesz az Egyesült Államok elnöke? A főbb változások motorja a német lap szerint maga a globalizmus, amit inkább meg kellene szelidíteni, mintsem végképp eltörölni.
00:54  Kiütheti a gazdákat a madárvész [2 hete]
  Híg, véres széklet, és az állat himbálja a fejét - a gazdák jól tudják, hogyha ilyen tüneteket produkálnak a baromfik, akkor nagy a baj. Nemcsak azért, mert a madárinfluenza naponta ezres nagyságrendben képes pusztítani a szárnyasokat, hanem azért is, mert az úgynevezett kitörési pontok egy kilométeres körzetében minden szárnyast le kell ölni - függetlenül attól, hogy egészségesek-e vagy betegek. És ami még talán ennél is nagyobb baj: a tíz kilométeres megfigyelési körzeten belül a szigorú korlátozások miatt több hónap is eltelhet, mire a termelés újraindulhat.
00:52  Románia centenáriuma nekünk mást üzen [2 hete]
  December 11-én parlamenti választásokat tartanak Romániában. Úgy tűnik, a magyarok képviselete egységessé válhat, hiszen az RMDSZ az MPP-vel együttműködik, míg az EMNP nem indított jelölteket, csak független indulókat támogat. Az esélyekről, a vállalásokról és a modern román állam centenáriumáról kérdeztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt. Az összefogás után úgy tűnik, semmi sem akadályozza a biztos parlamenti küszöb elérését - hacsak nem a politika iránti közöny a választók részéről. Meglesz az öt százalék?

2016. november 25, péntek

13:17  Marad-e a hidegháborús retorika Oroszországban? [2 hete]
  Oroszországban a politikai elit alapvetően örömmel fogadta Donald Trump megválasztását: Omszk megye kormányzója, Viktor Nazarov szerint például egyenesen Putyin pártja, az Egységes Oroszország nyerte az amerikai elnökválasztást. Margarita Szimonjan, a Russia Today főszerkesztője pedig örömében legszívesebben amerikai zászlóval fellobogózott autóval vezetett volna végig Moszkván.
13:15  "Fajnemesítés" és tömeggyilkosság [2 hete]
  A Különleges Ellátásban Részesülők Támogatásáért Alapítvány és az Élet Menete Alapítvány a múlt héten rendezte meg a Bálint Házban a Különleges Emberek Napját. A rendezvényen Pécsi Tibor történész a fogyatékos embereken a náci Németországban elkövetett tömeggyilkosságról beszélt, amely bizonyos szempontból a holokauszt "főpróbájának" bizonyult a hitleri rezsim számára.
13:09  A bevándorláspolitika és a szerb-magyar viszony [2 hete]
  A DÉLI HATÁRSZAKASZ mindkét oldalán a "téli átállás" jelenti a migrációs intézkedések fókuszát: a magyar oldalon gőzerővel zajlik a határzár műszaki fejlesztése, miközben a szerb hatóságok a migránsok befogadóállomásokra terelésén fáradoznak több-kevesebb sikerrel: óvatos becslések szerint is több ezer bevándorló van folyamatos mozgásban Szerbia területén.
01:09  Szegedre költözött a Mikulás? [2 hete]
  Van egy hely Szegeden, ahol még a felnőttek is elbizonytalanodnak abban, hogy a Télapó csak kitalált figura. A Mikulásházba látogattunk, ahol Havrincsák Dániellel és feleségével, Titivel, azaz Porgányi Mártival arról beszélgettünk, mitől válik hihetővé az általuk teremtett mesevilág.
01:05  "Nyelvében él a nemzet" [2 hete]
  "Én ugyan nagy nem vagyok, de vagyonos ember vagyok, azért nemzeti nyelvemnek gyarapítására egy egész esztendei jövedelmemet ajánlom." Széchenyi Istvánnak a pozsonyi országgyűlésen tett felajánlása teremtette meg egy magyar nyelven működő tudományos társaság anyagi alapjait. Példáját számos társa követte, így hamarosan megalakulhatott a Magyar Tudós Társaság. Széchenyi 1825-ös felszólalására emlékezve minden év novemberében tartják meg hazánkban a Magyar Tudomány Ünnepét.
01:03  Hollywood pesti ásza [2 hete]
  A számos magyar között, akik az Álomgyárat felépítették, majd naggyá tették, ott volt Kertész Mihály is, a legendás Casablanca rendezője. Ha mást nem tett volna le az asztalra, mint ezt a filmet, már azzal is stabil helyet foglalna el a filmtörténet vaskos könyvében (adathordozóiban). Életútja, és különösen az, ahogy a talentumaival élt, tanulságos példája nemcsak a filmipart megalapozó amerikás magyaroknak, hanem a feltörekvő ifjak közül mindazoknak, akik hátrányból indulva kényszerülnek tehetségüket érvényre juttatni.
01:00  Egydolláros fizetés [2 hete]
  Az új amerikai elnököt megválasztó decemberi, hivatalos aktusig, illetve a január 20-i beiktatásig kritikus időszakon megy át az Egyesült Államok. A Charisma News szerint az elkövetkezendő két hónapban az Obama-adminisztráció még óriási károkat okozhat az országnak, ráadásul Hillary Clinton hívei az eredmény megváltoztatásáért kampányolnak. Azzal érvelnek, hogy Clinton országos szinten legalább 1,7 millióval több szavazatot kapott, mint ellenfele.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Néhány kattintással elkészíthetem a saját hírportálomat

Rendes Tamás
Pécs
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron
 

Mindig aktuális

Segesvári József
Paks
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Mióta ezt használom felére csökkent a mobil számlám.

Szuhár Balázs
Siófok