pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2016. február 11, csütörtök

06:23  Maffiózóból prédikátor [11 óra 2 perce]
  Örülök, hogy börtönbe kerültem - mondja teljes őszinteséggel Romics Zsolt, aki a kétezres években négy esztendőt töltött rács mögött adócsalásért és közokirat-hamisításért. A szekszárdi férfi élete a rácsok mögött fordult meg, miután egy zárkatársa elhívta a Hit Gyülekezete börtön-istentiszteletére.
06:23  Radikalizálódó Franciaország [11 óra 2 perce]
  Májusig meghosszabbítanák a novemberi terrortámadás után bevezetett rendkívüli állapotot Franciaországban. A lépést heves vita kíséri, Manuel Valls miniszterelnök azonban úgy véli, további lépésekre is szükség van, mivel a terrorfenyegetettség nem csökkent. Egy nemrég közzétett beszámoló aggasztó adatokkal támasztja alá, hogy nem javult a helyzet: egy év alatt több mint duplájával nőtt az iszlamista radikálisok száma Franciaországban.
06:23  Élet a meggyalázott városban [11 óra 2 perce]
  Néhány héttel a drámai szilveszter után a német városban furcsa az atmoszféra. Időjárás szempontjából vihar előtti, a közhangulat szempontjából vihar utáni csend van. Pár hete, szilveszterkor itt, a világhírű dóm árnyékában bevándorló férfiak csoportjai nők százait zaklatták szexuálisan. Mi történt pontosan? Kik tették? Miért beszélt összevissza a média és a rendőrség? Kölniek véleményére voltunk kíváncsiak.
06:23  Nem csillapodnak a kedélyek a közoktatásban [11 óra 2 perce]
  Az állami iskolafenntartó központ, a Klik átszervezését és megfelelő finanszírozását ígérte a jövő tanévtől Palkovics László oktatási államtitkár - lényegében ez a köznevelési kerekasztal első ülésének sommázata. Egyelőre több szálon zajlanak egyeztetések: december óta sztrájkbizottsági tárgyalások is folynak az Emmi és a PSZ között, amely szombatra mega-tüntetést hirdetett a Parlament elé.
06:23  Szíria Sztálingrádja [11 óra 2 perce]
  Vlagyimir Putyin nem bízta a véletlenre szíriai játszmájának kimenetelét: a szeptember 30-án kezdődött orosz légicsapások tényleg megváltoztatták a szíriai polgárháború menetét. A fordulatot leginkább az északnyugat-szíriai Aleppó kormányzóságban zajló események jelzik, ahol a közel öt éve tartó polgárháború eddigi legnagyobb és nem kizárt, hogy döntő ütközete van kibontakozóban.
06:23  Orosz rulett szaúdi módra [11 óra 2 perce]
  Szaúd-Arábia két proxiháborúban, Jemenben és Szíriában is harcol Irán ellen. Egyikben sem rózsás a helyzet, a királyság gondjait pedig csak növeli a stagnáló olajár, mely eddig sosem látott költségvetési deficitet hozott. Ugyanakkor az új szaúdi vezetés érdemben mégsem csökkentette az olajtermelés volumenét, amiben az a megfontolás vezette, hogy az áresés a konkurenciának - legfőképpen az Iránt támogató Oroszországnak - sokkal jobban fog fájni. Kérdés, hogy ki bírja tovább.
06:23  Ferge Zsuzsa a demokráciahiányról és a perverz újraelosztásról [11 óra 2 perce]
  A jelenlegi családpolitika sem a középosztály családalapítási kedvét nem ösztönzi különösebben, sem a szegényebbek gyerekvállalását nem fogja vissza - derül ki Ferge Zsuzsa szociológus szavaiból, akit arról is faggattunk, hogy mi lesz velünk számok és demokrácia nélkül. Önt emlegetik a pedagóguslázadás kirobbantójaként, hallotta? - Nem, de igazán megtisztelő a feltételezés. Sokan az internetes tüntetésekhez hasonlítják a mostani pedagógustiltakozást.
06:23  New Hampshire újraosztotta a lapokat [11 óra 2 perce]
  Idén ünnepli 100. évfordulóját a New Hampshire-i előválasztás, bár 1952-ig nem közvetlenül a jelöltekre, hanem küldöttekre voksoltak. A megemlékezések részeként egyfajta időkapszula gyanánt kiállították a legelső, 1916-os urna mását, melybe szavazók és jelöltek egyaránt üzeneteket dobhatnak a 100 évvel később élők számára. Akkor már történelem lesz, amit az igazi urnákba dobva a most keddi választáson üzentek: nem főáramú politikust akarnak elnöknek.

2016. február 05, péntek

14:14  Egyetemes problémák [6 napja]
  Az alacsony bérek veszélyeztetik az egyetemi oktatók utánpótlását. A beígért 27 százalékos béremeléssel együtt sem fog egy adjunktus annyit keresni, mint hasonló kaliberű kollégája a közoktatásban. Ezek az aránytalanságok elvándorlást és minőségi problémákat idézhetnek elő a felsőoktatásban - hangzott el a Corvinus Egyetemen, a felsőoktatás helyzetéről rendezett konferencián, ahol a két legfontosabb téma a kancellári rendszer és az oktatók bérezése volt.

2016. február 04, csütörtök

07:57  Ötven ország, ahol életveszélyes kereszténynek lenni [7 napja]
  Az Open Doors nemzetközi keresztény szervezet e napokban ismerteti a 2016-os ranglistáját, amelyet egy olyan komplex szempontrendszer alapján állítanak össze, amelyben figyelembe veszik a magánélet, a családi élet, a társadalmi élet, a civil és egyházi szerveződés terén jelentkező veszélyeket és akadályokat. Ezek alapján mérik fel a keresztényüldözés különböző szintjeit az egyes nemzetek esetében. A legmagasabb pontszámot elérő nemzetek (egy 100-as skálán) alkotják a keresztények vallásszabadsága területén legrosszabbul teljesítő ötven ország listáját.
07:57  Obama-hagyaték [7 napja]
  Barack Obama hét éve tartó elnöksége alatt kulturális forradalom zajlott le az Egyesült Államokban. Bár már megválasztása előtt és most is kereszténynek vallja magát, Obama egy markánsan liberális és szekuláris agenda előmozdítója. Homoszexualitás
07:57  Erdogan minaretje tőrré válna [7 napja]
  Múlt heti számunkban írtunk arról, miért nemzeti múltunk arculcsapása, ha a Zrínyi-emlékévben a Magyarország ellen hét hadjáratot indító agresszorról, Szulejmán szultánról emlékeznénk meg. A tervek között szerepel a szigetvári dzsámi és a török által emelt csonka minaret újjáépítése is. Ez utóbbi nemcsak a történelmi emlékezet meghamisítása miatt lenne probléma, hanem teret nyitna Magyarországon az iszlám vallási hódítás előtt. Néhány érv ennek alátámasztására.
07:57  A tanárok tiltakozásától és a Jobbik előretörésétől félnek a Fideszben [7 napja]
  Közoktatás, egészségügy, korrupció - három terület, amelyen az általunk megkérdezett vezető kormánypárti politikusok szerint a Fidesz a közvélemény-kutatási adatok ellenére nagyon is sebezhető.
07:57  Globális veszélyt jelent a Zika-vírus [7 napja]
  Nemzetközi válsághelyzet van kibontakozóban a WHO hétfőn közzétett jelentése szerint a Zika-vírus miatt, amely feltételezhetően súlyos születési rendellenességeket és kóros kisfejűséget okozhat terhes nők esetében.
07:57  Műbalhé vagy vészhelyzet? [7 napja]
  Azt még nem lehet tudni, hogy a terrorveszélyhelyzet alaptörvénybe való bevezetése körüli politikai purparlé a "gátlástalan Fidesz-diktatúrát" emlegető ellenzéknek vagy a kommunikációjában "terroristabarát baloldalt" sejtető kormánypártoknak hoz-e több támogatót. Az már azonban biztos, hogy az ellenzéki körökben felmerült annak a gyanúja, hogy a Fidesz a vita ürügyén akár előrehozott választásra is készülhet, hogy a mai napig válságban levő ellenzéket végleg legyalulja.
07:57  Merkel túlélőmutatványa [7 napja]
  Miközben belföldön és külföldön egyre határozottabb bírálatok érik Angela Merkelt, a német kancellár mégsem visszakozik menekültügyben, sőt újra elkezdte leckéztetni a többi európai országot, mondván, képtelenség, hogy az 500 milliós lélekszámú Európai Unió ne tudjon legalább átmenetileg befogadni egymillió menekültet. Merkel a szírek megsegítésére szánt eddigi pénzügyi támogatást is félmilliárd euróval emelné. A Bild szerint a kancellár megújult magabiztosságának oka, hogy rájött, igazából senki nem akarja komolyan megbuktatni.

2016. január 29, péntek

14:20  Placebo vagy nocebo? [1 hete]
  Ki ne hallott volna a placebóról (latin szó, mely annyit tesz: "tetszeni fogok") mint gyógyerőről és a placebohatásról, amikor a hatóanyag nélküli tabletták is hatnak? Ám az már viszonylag kevésbé ismert, hogy a placebónak létezik károsító hatása is, mégpedig a nocebo (a latin nocere ige jövő ideje, jelentése: "ártani fogok"). Pusztán pszichológiai jelenség-e a két fogalom, vagy valós gyógyító/betegítő képesség rejtőzik bennük? Hogy hol is tart ezzel kapcsolatban most az orvostudomány, azt Prof. Dr.
14:00  Budapest, te csodás [1 hete]
  Magyarósi Csaba (felül) és Szűcs Ádám újságíróként dolgoztak évekig, ám a két jó barát 2010-ben gondolt egy nagyot, és olyan oldalt hoztak létre, amiről mára kétség nélkül állítható: a vidéken született srácok úgy ismerik a fővárost, mint a tenyerüket. Több mint ezer írást publikáltak népszerű életmód-blogjukban mindarról, hogy milyen kincsek is rejtőznek itt.
13:40  Ezek a mai fiatalok [1 hete]
  A fiatalokról hazai és nemzetközi körökben is kialakult egy olyan sztereotíp kép, mely szerint énközpontúak, szelfimániások, és csak azon iparkodnak, hogy szeressék és szeressék őket. Utánajártunk, általánosítható-e ez a kép, illetve van-e élet a Facebookon túl is.
13:20  A világ legzsugoribb embere [1 hete]
  Bár Hetty Green az 1800-as években a világ leggazdagabb és legszerencsésebb asszonyaként vált ismertté, a zsémbes hölgyet a sajtó mégis a "Wall Street boszorkánya" gúnynévvel is illette. A pofátlanul gazdag, de ugyanakkor extrém módon zsugori és rosszindulatú hölgy rettenetes természete ellenére is az emancipáció meghatározó alakjává vált: ő volt az első sikeres nő ebben a férfiak uralta szakmában, így utat tudott nyitni a nők előtt a pénzügyi világ felé.
13:00  Lázár miatt térne haza Szász Jenő? [1 hete]
  A Lázár János által bejelentett bürokráciacsökkentő intézkedések nyomán megszűnhet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is, de azt még nem tudni, hogy hazaküldik-e Szász Jenőt Székelyudvarhelyre vagy sem. A volt udvarhelyi polgármestert - a Magyar Polgári Párt alapítóját - még ma is befolyásos politikusként tartják számon Erdélyben, de hazatérése egyelőre nem biztos, hiszen ehhez még politikai háttéralkuk megkötése szükséges. A politikai pletykák szerint Szász egyébként Kövér László és Lázár János konfliktusának gyújtópontjába került, sorsa a konfliktus kimenetelétől függ.
12:40  Kész cirkusz [1 hete]
  Bár a mai fiatalok top "divatszakmái" között nem találjuk meg, világméretekben mégis nagy az érdeklődés az artista hivatás iránt. Arra, hogy milyen a modern cirkusz, kikből lesznek artisták és milyen karriert tudnak ma befutni, a január elején megrendezett 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon kerestük a választ.
12:20  Ügyészi hibák sora a Biszku-perben? [1 hete]
  Három enyhébb vádpontban ugyan bűnösnek mondta ki a bíróság Biszku Béla egykori kommunista belügyminisztert, ám az aljas indokból, felbujtóként elkövetett háborús bűntettek alól felmentette két olyan cselekmény kapcsán, melyek 130 halálos áldozatot követeltek. A Hetek megszerezte a 170 oldalas bírói indoklást, amiből kitűnik, hogy a bíróság ebben az eljárásban is egy sor ügyészi mulasztásra hívta fel a figyelmet, ugyanakkor számos érdekes tény is napvilágra került.
12:00  Ellentmondásos tervek [1 hete]
  Napokkal az első előválasztások előtt mindkét oldalon nagy kérdés, hogy vajon ki tudja megszerezni a lélektani előnyt az első két államban. Annak ellenére, hogy a legtöbb felmérés szerint országos szinten Hillary Clinton közel tizenöt ponttal népszerűbb, mint Bernie Sanders, a legutolsó adatok szerint a két első előválasztó államban Sanders akár el is viheti a pálmát a demokrata oldalon.
11:48  Határzár - Európa bűnbakot keres [1 hete]
  Ismét vádaskodásba torkollt az uniós belügyminiszterek csúcstalálkozója, valós megoldást azonban továbbra sem találtak a migrációs válság enyhítésére. Emiatt akár heteken belül összeomolhat vagy felfüggesztésre kerülhet a schengeni rendszer - miközben az Europol újabb terrortámadásokra számít Európában.
11:45  Francia exodus [1 hete]
  Az előrejelzéseknek megfelelően 2015-ben a zsidók rekordszámban hagyták el Franciaországot . A Zsidó Ügynökség adatai szerint közel nyolcezren költöztek ki Izraelbe a tavaly januári véres eseményeket követően, amelyek során Párizsban egy kóser szupermarket is az iszlamista terroristák célpontjává vált. Az izraeli kormány nemrég közzétett jelentése is az aggasztó európai trendre hívja fel a figyelmet: Franciaországban és Nagy-Britanniában is jelentősen megszaporodtak az antiszemita indíttatású támadások.
11:19  Iowán a világ szeme [1 hete]
  Közeleg az amerikai elnökválasztás első jelöltállító gyűlése. Még ha igaznak fogadjuk is el a megállapítást, miszerint Amerikában sosincs vége a választási kampányoknak, az igazi megmérettetés a jelöltek számára most hétfőn veszi kezdetét. A rengeteg találgatás és esélylatolgatás után február 1-jén Iowában végre sok minden eldőlhet, s a felfokozott várakozással övezett esemény nagy valószínűséggel megrostálja a mezőnyt.

2016. január 28, csütörtök

07:11  Titkos megállapodás a PFSZ és Svájc között [2 hete]
  A 70-es években a háborús konfliktusokban semleges félként fellépő Svájc hathatósan közreműködött abban, hogy Arafat és a PFSZ diplomáciai sikereket érjen el az ENSZ-ben, az alpesi ország ellen irányuló terrortámadások beszüntetéséért cserébe - derül ki a Neue Zürcher Zeitung oknyomozó riportjából. 45 évvel később azonban diplomáciai dokumentumokból és a még élő érintettek vallomásaiból kiderült, hogyan tussolták el a terroristák felelősségre vonását a színlelt békesség (vagy inkább folyamatos zsarolás) érdekében.
07:03  Drámai szakadék a szegények és a gazdagok között [2 hete]
  Világszerte nagy megdöbbenést váltott ki az a néhány hete nyilvánosságra hozott gazdasági tanulmány, amely szerint drámai mértékben nőtt a szakadék a szegények és a gazdagok között. Ugyan a különféle gazdasági adatok és kimutatások jelentősen árnyalhatják ezt a képet, annyi azonban bizonyos: a társadalmi különbségek globális növekedésével szemben egyelőre kevés igazán hatékony eszköz áll a rendelkezésünkre.
07:03  Halálbiznisz [2 hete]
  Az Iszlám Állam - elnevezése és vezetőinek törekvései ellenére - nem nevezhető hagyományos értelemben vett államnak, ám működése alapján szinte teljes egészében leírható modern nagyvállalatként. Deklarált és pontos célkitűzések, stratégiai szintű tervezés, professzionális menedzsment, szakértő gazdálkodás és pontos könyvelés, valamint profi marketing jellemzi tevékenységét - derül ki a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhelye és a Kossuth Kiadó által jegyzett Az Iszlám Állam - terrorizmus 2.0 című kötetből, amelyet lapunk megjelenésének napján mutatnak be.
07:03  Szulejmán, az irgalmatlan pusztító [2 hete]
  Előző számunkban írtunk arról a tervről, mely szerint Szigetváron, a török ostrom 450. évfordulóján nem a hős várvédő Zrínyi Miklósnak, hanem elsősorban a hódítóként érkező Szulejmán szultánnak kívánnak - több sajtóhír szerint török és magyar kormányzati támogatással - emléket állítani. Újra felépítenék többek között az úgynevezett csonka minaretet, és zarándokhelyet hoznának létre az ostrom közben elhunyt török uralkodó tiszteletére. Szulejmánra a török történelem - beleértve a mai török vezetést - az Oszmán Birodalom legnagyobb hódítójaként tekint.
07:03  Országossá vált a tiltakozás a közoktatásban [2 hete]
  Köznevelési kerekasztal összehívását, a pedagógusok adminisztrációs terheinek radikális csökkentését és a túlközpontosított fenntartói rendszer átszervezését ígérte Balog Zoltán miniszter és Czunyiné Bertalan Judit szakállamtitkár, válaszul az országos pedagógustiltakozásra. A miniszter szó- használatával élve "kicsit túltolták" a központosítást, de most visszavesznek. Sokan időhúzásként és megosztó taktikaként értékelik az EMMI ígéreteit, különösen, hogy csak 2017-től tervezi azokat megvalósítani.
07:03  Szüksége van-e Amerikának Trumpra és Sandersre? [2 hete]
  A néhány nap múlva Iowában kezdődő amerikai előválasztási maraton esélyeivel előző írásainkban részletesen foglalkoztunk. De vajon hogy hatnak ezek az esélyek az amerikai politikára?
07:03  Szakcsi: Nem magyarázok, inkább játszom [2 hete]
  "Mikor zongorázok, én sem ÂťértekÂŤ a zenéhez. Nem tudnék játszani, ha nem magamat adnám: ha közben valakinek meg akarnék felelni, vagy mindig ahhoz viszonyítanék, hogy mi mindent tanultam és hallottam már, akkor nem kötném le a közönséget. Ez a tudás valahonnan a génekből jön, isteni ajándék, a siker pedig az Ő sikere" - mondta lapunknak a 73 éves Szakcsi Lakatos Béla.
07:03  Valóságos virtualitás - Csúcstechnológiai trendek 2016-ban [2 hete]
  VR-sisakok, személyszállító drónok és 3D nyomtatóval épült házak - csak néhány újdonság, amelyeket 2016-ra kitermelt a technológiai forradalom, és hamarosan mindennapjaink részévé válhatnak. Cikkünkben három fejlesztési terület legfrissebb trendjeit mutatjuk be. 2016-ban végre megérkezik az otthonainkba a virtuális valóság (Virtual Reality - VR). A számítógépek által kreált világokba VR-sisakokkal lehet majd belépni.

2016. január 22, péntek

23:40  A magyar sport csillagai [2 hete]
  Immár 58. alkalommal került sor arra, hogy a Magyar Sportújságírók az év zárásaként megszavazták, kik voltak az év legjobb sportolói. A Sportcsillagok gálájára a Nemzeti Színházban, Petrovics-Mérei Andrea és Kovács (Koko) István régi-új műsorvezetők közreműködésével került sor. Az újságírók első ízben szavaztak az év labdarúgójára és az év góljára a négy hagyományos kategória - a legjobb férfi és női sportolók, illetve az edzők és a csapatok - mellett.
23:32  Vadak Nyugaton [2 hete]
  A Visszatérő úgy hozza elénk a vadnyugatot, ahogy még nem láthattuk. A természet elképesztően szép és rémisztően szeszélyes, az emberek taszítóan mocskosak és bárdolatlanok. Nem elég, hogy civilizációk ütköznek az ipartól mentes vadonban; itt mindenki ellenség, és senki nincs biztonságban. Az üzenet azonban több ennél. Makacs ragaszkodás az élethez, mindaddig, amíg az igazság a helyére áll…
23:26  A stressz maga az élet [2 hete]
  Negyven könyv - köztük számos bestseller -, 1700 közlemény fűződik a nevéhez, tíz nyelven beszélt, 68 tudományos társaság választotta tiszteletbeli tagjává. Munkássága akkor is páratlan lenne, ha nem ő írta volna le a stresszelméletet. Selye János, bár négy országban élt, magyar örökségére volt a legbüszkébb.
23:15  Elkábított dolgozók [2 hete]
  Ingyenebéd, szundiszoba, tornaterem, mosoda, különbusz. A lista alapján sokan gondolhatják, hogy a tech-világ nagy nevű, divatos vállalatai - legyen az egy feltörekvő startup vagy akár egy óriási software cég - valóságos édeni körülményekkel várják a munkavállalókat. A The Economist friss cikke azonban most "a Paradicsom sötét oldalát" vizsgálja: az éjszakába nyúló túlórákat,a rengeteg stresszt, a kilátástalanságot, az elszigeteltséget és a kamu juttatásokat.
23:12  Nem fogy a sertés [2 hete]
  Gazdasági csodafegyvert vetett be a kormány idén januártól: a sertéshús áfáját 5 százalékra csökkentette. Az ágazat problémáit az intézkedés csak felületesen kezeli, de a magyar fogyasztói gyomor számára komoly hangulatjavító intézkedés. A kormány visszaállítaná, sőt meg is haladná a rendszerváltáskor közel hatmilliós sertésállományt. Kérdés azonban, hogy ki eszi meg ezt a mennyiségű disznóhúst, ugyanis a fogyasztói szokások megváltoztak: a pultokból nem fogy megfelelő mennyiségben a sertés, aminek nem csak az árban keresendő az oka.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Egyszerűen beállítom a hírfigyelőt és egyetlen számomra fontos hírről sem maradok le

Szélesi Zoltán
Vác
 

Mindig aktuális

Segesvári József
Paks
 

Még a bevásárlás is olcsóbb mióta használom az akció keresőt.

Tóthné Barna Katalain
Miskolc
 

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen
 

Egyetlen kattintással változtathatom a betű méretet.

Csongrádi Felícia
Tatabánya