pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2016. augusztus 26, péntek

13:57  Pajor-koncert a Zsidó Kulturális Fesztiválon [3 napja]
  Milyen produkcióval készül a szeptember 4-11-e között megrendezésre kerülő Zsidó Kulturális Fesztiválra?- Az elmúlt években alkottam meg egy sajátos műfaji elnevezést arra, amit csinálok, ez a szózene. Ahogy az elnevezés sejteni engedi, ez a beszéd és a dal, az irodalom és a zene határán egyensúlyozó műfaj, még stílszerűbben, dalliteráció.Ehhez egy szintén saját gyártású szlogen is társul: "a szó zenél, a zene beszél". Mindez a gyakorlatban a megzenésített vers, a rap, a sanzon, a slam poetry és még sok más stílusirányzat elemeiből építkező zenei költészet.

2016. augusztus 25, csütörtök

10:46  Az elnökválasztás az amerikai médiában [5 napja]
  "Lehet, hogy Donald Trump helyre tudja hozni a kampányhibáit, lehet, hogy nem. Lehet, hogy Hillary Clinton elnök lesz, lehet, hogy nem. De közben valami olyan zajlik, ami szinte ugyanilyen fontos: a szemünk előtt omlik össze az eddig ismert amerikai média" - írja nagy feltűnést keltett publicisztikájában a Fox News televíziós csatorna kommentátora, Michael Goodwin. A New York Postban megjelent írás szerint a nagy amerikai televíziós hálózatok és a főáramú újságok a szakma eddig etalonnak tekintett szabályait felrúgva tudósítanak a 2016-os elnökválasztásról.
10:35  Földrengés Olaszországban [5 napja]
  Erős földrengés rázta meg Közép-Olaszországot szerda hajnalban. Lapzártánkkor úgy tudni: a katasztrófában több mint kétszázan életüket vesztették, és több mint száz embert eltűntként tartanak nyilván.
10:34  A népszavazás és a szétzilált baloldal [5 napja]
  Nem lesz közös kampány, de mindkét ellenzéki párt beleáll az októberi kvótanépszavazás bojkottjába, tudta meg a Hetek az MSZP-től és a DK-tól. A szocialisták humoros elemeket is felvonultatnak a választók távoltartására, a DK pedig abban bízik, hogy a kormányoldal már elérte a mozgósítás felső határát, így mostantól az ellenzéké a pálya.
10:34  Amerika "buffettizálódása" [5 napja]
  Valószínűleg mindenki hallott már Warren Buffettről, a világ legnagyobb és legsikeresebb tőzsdegurujáról, aki már - úgy tűnik - mindent elért, amit egy üzletember elérhet. Buffett életpályája maga a nagybetűs sikertörténet, gyakorlatilag amihez hozzányúl, az arannyá válik. Nem véletlen, hogy befektetők tízezrei figyelik árgus szemekkel minden lépését, hogy ellessék a befektetési politikáját, és hasonlóan nagyot szakítsanak.
10:34  Levélhullás - Újabb 15 ezer Clinton-e-mail került elő [5 napja]
  Ha augusztus első heteiről el lehetett mondani, hogy rémálomként teltek Donald Trump számára (Trump: Van-e visszaút? Hetek, 2016. augusztus 12.), úgy a hónap második fele Hillary Clinton számára alakult kifejezetten rosszul. A média által számára biztosított védőernyő ellenére (erről lásd bővebben cikkünket a 18-19. oldalon), az újabb 15 ezer, eddig titkolt e-mail előkerülése és a Clinton Alapítvány körüli botrányok ha tompítottan is, de eljutottak a közvéleményhez. Alighanem ennek tudható be, hogy a felmérések ismét szoros versenyt jeleznek a két jelölt között.
10:34  És akkor Phelps azt mondta: elképesztő vagy! [5 napja]
  Fél évvel az olimpia előtt súlyos sérülésből lábadozott, Rióban viszont ő volt a magyar csapat egyik legnagyobb meglepetése: a 200 pillangó előfutamaiban kétszer legyőzte példaképét, Michael Phelpst, a döntőben pedig bronzérmet szerzett. Ráadásul miközben sokan rágörcsöltek az olimpiára, ő minden percét élvezte. Gondolom, nem én vagyok az első, aki megkérdezi: mennyi "sajtbureszt" toltál be a 200 pillangó döntője óta?
10:34  Tanévkezdés, kérdőjelekkel [5 napja]
  Nemsokára kezdődik a tanév, s még nem világos, mit szűrt le a kormány a tavaszi eseményekből. "A három legkomolyabb kritika a diákok terhelését, az intézményvezetői jogköröket és a működtetői viszonyokat érte. Mindhárom kérdésben nagyot léptünk előre" - vélekedett júliusban Palkovics László. A tiltakozók szerint viszont csak részletkérdésekben engedett a kormány. Ugyanakkor nőnek az iskolakezdés költségei: az idei ősz gyerekenként 84 ezer forintos átlagkiadást jelent a családoknak.
10:34  Félholdra verve - Mandiner-olvasók a Pajor-Balavány-vitáról [5 napja]
  A Mandiner online portál címlapon közölte Pajor Tamásnak a múlt heti számunkban megjelent vitairását (Félholdra verve - válasz Balavány György keresztényellenes írására. Hetek, 2016. augusztus 19.) A cikket sokan olvasták, véleményezték és kommentálták is a Mandineren, nagy többséggel egyetértően. (Lapzártánkkor a támogató és kritikus vélemények aránya 142-8. Az alábbiakban a beérkezett kommentekből közlünk válogatást, zárójelben a kommentelők nickjei.)
10:34  Elfogultan - Az elnökválasztás az amerikai médiában [5 napja]
  "Lehet, hogy Donald Trump helyre tudja hozni a kampányhibáit, lehet, hogy nem. Lehet, hogy Hillary Clinton elnök lesz, lehet, hogy nem. De közben valami olyan zajlik, ami szinte ugyanilyen fontos: a szemünk előtt omlik össze az eddig ismert amerikai média" - írja nagy feltűnést keltett publicisztikájában a Fox News televíziós csatorna kommentátora, Michael Goodwin. A New York Postban megjelent írás szerint a nagy amerikai televíziós hálózatok és a főáramú újságok a szakma eddig etalonnak tekintett szabályait felrúgva tudósítanak a 2016-os elnökválasztásról.

2016. augusztus 20, szombat

02:14  Vita a CERN-cikkünkről [1 hete]
  Tisztelt Szerkesztőség!
02:12  Izrael mint vádpont [1 hete]
  A Palesztin Hatóság elnöke felkérte az Arab Ligát, hogy nyújtson támogatást abban a nemzetközi perben, amelyet Mahmúd Abbász Nagy-Britannia ellen kíván indítani az 1917-ben ki-adott Balfour-nyilatkozat miatt. Abbász szerint az egykori brit külügyminiszter levele, amelyben hivatalos támogatásról biztosította egy jövőbeli zsidó "nemzeti otthon" létrehozását, közvetlen kiváltó oka volt a "palesztin nakbának", vagyis a "palesztin nép katasztrófájának". Ez utóbbi kódszót Izrael állama 1948-as megalapítására használják, amelyet jogtalan megszállásnak tartanak.
02:10  "Törökország szuperhatalom lesz" [1 hete]
  Politikailag aktívak és megosztottak, többségében azonban Erdogan irányába elkötelezettek a németországi törökök. A német nagyvárosokban tartott Erdogan-párti demonstrációkat látva borítékolhatónak tűnik, hogy Németországnak még jelentős feladatai lesznek nemcsak a tavaly érkezett menekültek százezreivel, hanem a már évtizedek óta ott élő "töröknémet" közösségek integrálásával is.
02:08  A világot mint üveggolyót, megkapta [1 hete]
  Magyar kézműves, akinek egyedülálló üvegékszereit világszerte, még Muranóban, az üveg őshazájában is nagyon kedvelik. Végzettségére nézve pszichológus, ám a lélekgyógyászatot csak hobbiból műveli, míg hobbiját, az üvegművességet kezdettől fogva főfoglalkozásként űzi. Spontán módon kialakított formáit, színárnyalatait nem lehet eltanulni vagy lemásolni, és egyáltalán nem fél a kínai konkurenciától. Zágon Judittal beszélgettünk. Mitől egyedülálló az, amit csinál?
02:06  Diszkont dinasztiák [1 hete]
  "Még a Jetiről is többet tudunk, mint róluk" - írta nemrég az Aldit alapító és ma is tulajdonló Albrecht családról a Forbes magazin, utalva ezzel Németország második leggazdagabb famíliájának rejtőzködő életmódjára. Az aktuális botrányt azonban már egyre nehezebb eltitkolniuk: ifjabb Theo Albrecht ugyanis kisebb hadjáratot indított saját sógornője ellen az Aldi Nord megszerzéséért.
02:01  Közösségi médiában is erős az ATV [1 hete]
  Nemcsak a képernyős megjelenésben, de az online és a közösségi médiában is erős az ATV. A csatorna Facebook-oldalának több, mint 200 000 követője van. Folyamatos, erős és friss tartalom, a legújabb hírek, videók, interaktivitás - az ATV Facebook-oldalán a közönség online is értesülhet az ország és a nagyvilág híreiről. Az oldal követőszáma nemrég meghaladta a 200.000-et, a csatornánál ígérik, a jövőben is kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy a közösségi médiában is tájékoztassanak.
02:00  Öt történelmi regény [1 hete]
  Ahhoz, hogy megértsük a világot, ami körülvesz bennünket, elengedhetetlenül fontos ismernünk a történelmünket. Az őskeresztények élete, Izrael nemzetének újjászületése vagy az örmények ellen elkövetett török népirtással szembeni hősies ellenállás közelebbi megismerése nemcsak példaképekkel ajándékoz meg minket, de hasznos lehet számos, XXI. századi világpolitikai esemény jobb megértéséhez is. Henryk Sienkiewicz: Quo Vadis
01:55  Ki fog itt dolgozni? [1 hete]
  Eltűnhet a magyar málna a gyümölcsös standokról - ezzel a hírrel sokkolta a Magyar Idők a hazai gyümölcsök rajongóit. Ennek csak egyik oka, hogy a magyar málnafajták nem bírják az egyre szárazabb hazai klímát, a másik, hogy egész egyszerűen nincs, aki leszedje a gyümölcsöt. A munkaerőhiány nemcsak a bogyósgyümölcsök termesztőit, hanem az egész mezőgazdaságot is sújtja, három év alatt a dolgozók harmada-negyede eltűnt az ágazatból.

2016. augusztus 19, péntek

17:56  Nyílt levélben kritizálta Obamát a 90 éves Fidel Castro [1 hete]
  Fidel Castro múlt szombaton töltötte be 90. életévét. A jeles esemény alkalmából szokásához híven nem mulasztott el elmarasztaló üzenetet intézni az Egyesült Államokhoz, illetve Barack Obamához. Az embargó feloldása és a kapcsolatok normalizálódása ellenére ritka nyilvános szereplésein rendszeresen a nukleáris fegyverek használatának szerinte Amerika gerjesztette veszélyére figyelmeztet.
17:53  Gócpont - Harckészültségben az ukrán védelmi szolgálat [1 hete]
  Soha nem látott mélységbe süllyedt az orosz-ukrán diplomáciai kapcsolatok szintje egy krími affér után, amely elképzelhető, hogy egy meg sem történt összetűzés miatt alakult ki. Pár nappal a hétvégi, állítólag két halálos áldozattal járó, úgynevezett "diverzáns" akció után Kijev azt állítja, hogy az ukrán támadás csak megrendezett színjáték volt. Mindenesetre az oroszok óriásira duzzasztották a Krímben állomásozó haderejüket.
17:51  Illegális bányákból terjed a malária Venezuelában [1 hete]
  Továbbra is szükségállapot van Venezuelában, ahol az alacsony olajárak és az ország eladósodottsága nyomán hiperinfláció, valamint élelmiszer- és gyógyszerhiány sújtja a lakosságot. A válság miatt jelentősen megnőtt a sterilizációs műtétek száma a társadalom szegényebb rétegeiből kikerülő nők körében, és több mint 50 éve nem látott méretekben terjed a malária az illegális aranybányákban dolgozók megfertőződése miatt.
17:44  Hullámvasúton a magyar gazdaság [1 hete]
  Az első negyedévi sokkoló gazdasági adatokat követően a napokban lényegesen jobb eredményekről számolt be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki abban bízik, hogy a második negyedév növekedése alapján talán nem kell módosítani az egész évre tervezett célszámot. Nemzetközi összehasonlításban ugyanakkor az európai rangsor végén kullogunk, ráadásul több más tényező is arra mutat, hogy a magyar gazdaság meglehetősen gyenge lábakon áll.

2016. augusztus 18, csütörtök

10:46  Szorítóban az Iszlám Állam [1 hete]
  Nőtt a veszélye annak, hogy az Iszlám Állam terroristái a menekültek közé vegyülve próbálnak Líbiából Európába jutni - állítja az olasz parlament nemzetvédelmi bizottságának elnöke. A nemzetközi támogatást élvező líbiai egységkormány erőinek sikerült felszabadítaniuk a dzsihádista csoport helyi központjának számító Szirt város nagy részét. Szakértők attól tartanak, hogy a menekülő terroristák innen könnyen Olaszország felé vehetik az irányt. Az Iszlám Állam elleni hadműveletek eközben Irakban és Szíriában is nagy erőbedobással folytatódnak.
10:46  Különleges olimpiai sportok [1 hete]
  Nehéz lenne felsorolni az olimpiai sportágakat, ami nem meglepő, hisz a nyári és téli játékok alatt egy-egy sportágon belül több szakágon is indulhatnak az erejüket összemérni vágyó versenyzők. De a megszokott versenyszámokon kívül mára szokatlan vagy furcsa megmérettetések is lezajlottak az ötkarikás játékok keretein belül.
10:46  A migránsválság és az európai nagypolitika [1 hete]
  Míg Magyarországon hivatalosan is megkezdődött a népszavazási kampány a migránskvótáról, a menekültkérdésnek továbbra sincs megnyugtató nemzetközi megoldása. Addig pedig bármikor beüthet egy újabb hullám.
10:46  Trump szerint Clinton nem bírná a kihívásokat [1 hete]
  Két, gyökeresen eltérő irányban folytatódott augusztus második felében az amerikai elnökválasztási kampány. Míg Donald Trump naponta akár több helyszínen is fellép nagy létszámú hallgatóság előtt, Hillary Clinton a demokrata jelölőgyűlés óta alig jelent meg a nyilvánosság előtt, és ha igen, akkor is csak szűk, esetenként néhány száz fős kampányrendezvényeken. Az eredményeken ez a különbség egyelőre nem látszik, Clinton továbbra is minden felmérés szerint vezet.
10:46  Rio, a második hét [1 hete]
  A héten a magyar olimpikonok folytatták az éremgyűjtést Rióban. Bár a várt és meglepetéseredmények mellett voltak csalódások is, lapzártánk idején Magyarország a 12. helyet foglalta el az éremtáblázaton - és lakosságarány tekintetében ezzel a legeredményesebb a nemzetek versenyében. Jó esélyünk van arra, hogy a londoninál jobb eredménnyel zárjuk a riói játékokat.
10:46  Mit tudtunk meg a meghekkelt Soros-levelekből? [1 hete]
  A DC Leaks augusztus 11-én publikálta a vitatott közéleti szerepvállalásáról híres milliárdos filantróp, Soros György alapítványának elmúlt évekbeli levelezését. A közel 2500 dokumentum a világszerte aktív lobbi- és támogatási hálózat egyik kulcsszereplőjének, a Nyílt Társadalom Alapítványnak (The Open Society Foundations, OSF) a belső adatbázisáról származik. Az alapítvány azóta elismerte, hogy a zömében újságírói beszámolókat, pályázati kimutatásokat és irányelveket tartalmazó iratok tőlük származnak, és közölték, hogy az FBI-nál feljelentést tettek.
10:46  Pajor Tamás: Félholdra verve [1 hete]
  Július 29-én jelent meg a HVG.hu-n Balavány György Tudta, hogy iszlám terrorizmus nem létezik? című uszító, keresztényellenes írása, amelyben a szerző a Koránhoz hasonló "terrorista kézikönyvnek" minősíti a Bibliát. Pajor Tamás a HVG.hu-n szeretett volna válaszolni Balavány írására, ám a szerkesztőség elutasította válasza közlését, indoklásában "az elkötelezett hívők körén kívül egészen hajmeresztőnek" nevezve a Biblia "vérszomjas kitételeinek" "kimagyarázását".
10:46  Eltűnhet-e a kereszténység a Közel-Keletről? [1 hete]
  "Az »üldözés« nem a megfelelő szó annak leírására, hogyan bánnak a keresztényekkel egyre több muszlim országban. Ez már vallási tisztogatás, kulturális genocídium - ami már emberiség elleni bűntett. Ma ez történik Irakban, Szíriában, Nigéria egyes részein, Egyiptomban, Szudánban, Szomáliában és Pakisztánban.

2016. augusztus 13, szombat

00:24  Már 50 éve virágoznak! [2 hete]
  Debrecenbe kéne menni, de most kivételesen nem pulykakakasért, hanem a régió legnagyobb és hazánk egyik legnépszerűbb, leginnovatívabb turisztikai eseményére, melyet öt évtizede rendeztek meg először, idén pedig augusztus 13. és 21. között tartják. Jóllehet három évszám kimaradt a virágünnep történelemkönyvéből, a kezdetektől fogva a látvány és a hagyományok mellett a béke és barátság üzenete is motiváló erőként hatott. A minden évben megújulni képes egyhetes fieszta csúcspontja a hagyományos virágkocsis felvonulás és a tűzijáték.
00:22  Egy állati jó hely [2 hete]
  Mi az a programhelyszín, amely évente több mint 1 millió embert vonz korra, nemre való tekintet nélkül? Amely másfél évszázad alatt nem unalmasabb, hanem egyre izgalmasabb lett? Ahol egyedül és családdal, jó és rossz időben is ki lehet kapcsolódni, új élményeket szerezni? Nos, akinek nem jutna eszébe, ez a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely idén ünnepli megnyitásának 150. évfordulóját.
00:18  Romantikus mesék, mély tanulságokkal [2 hete]
  Idén a 90 éves Erzsébet királynővel pontosan egy napon ünnepelték az angol romantikus regényirodalom ikonikus alakjának, Charlotte Bronté-nak a születésnapját. Művei általában önéletrajzi ihletésűek. A viktoriánus kor kedvelt írójának regényei a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek, és számtalan filmes feldolgozásuk is született.
00:15  Bedönti-e az Apple és a Google a svájci óraipart? [2 hete]
  A svájci karórákat az emberek általában az aprólékos kézi munkával és az ebből előálló minőséggel azonosítják. Viszont a technológiai fejlődés a jól megszokott paradigmákat is képes kihívás elé állítani. Nincs ez másképpen a karórák területén sem, ahol az Apple és a Google a klasszikus svájci karórák komoly versenytársaivá nőttek.
00:13  Nyugati munka keleti stílusban [2 hete]
  A nyugat-európai álláspiac megnyitása óta többnyire a magyar munkavállalók példaértékű helytállásáról és profi munkájáról szólt a hazai sajtó. Mindezt teljes joggal. Ám a munkába apait-anyait beleadó honfitársainkon kívül azért akadnak a kivételt erősítő szabályok is. Rendhagyó válogatásunk ezúttal a Nyugaton is keleti stílusban dolgozókról szól - ők viszont egyáltalán nem követendő példaként szerepelnek az összeállításban, inkább meghaladni való viselkedési mintaként.
00:12  A "diggerdrájver" hazatér [2 hete]
  Horváth János 52 éves bicskei nehézgép-kezelő öt éve Londonba költözött családjával, majd három éve blogolni kezdett. Naplójára felfigyelt Bagossy László, a Mácsai Pál vezette Örkény Színház rendezője. Bagossy és csapata titokban olvasta Horváth blogját másfél éven át, nehogy megváltoztassa természetes stílusát.
00:11  A Városmajor utca 37. hátborzongató története [2 hete]
  A legrosszabb álmainkban se lássuk Zoltán Gábor: Orgia (Kalligram, 2016) című művének történéseit. A Városmajor utca 37. szám alatti villában - ma parkoló van a helyén - nyilasház működött, ahol szakmányban, minimálisan 20 percben előírt kínzás után ölhettek meg magyar családokat, akár a közeli rokonságuk szeme láttára. A művet szigorúan felnőtt és a nyilasterror szépítés nélküli ábrázolására felkészült olvasóinknak ajánljuk.
00:08  Tudományos gigaberuházás Szegeden [2 hete]
  2014 nyara óta folynak Szeged határában az ELI Lézerközpont kivitelezési munkálatai az egykori orosz laktanya területén. A 70 milliárd forintból megvalósuló nagyberuházás eredménye egy európai, sőt világviszonylatban is egyedülálló lézeres kutatóközpont lesz, amely a köréje épülő Science Parkkal együtt több száz kutatónak és tudományos munkatársnak ad majd munkát.

2016. augusztus 12, péntek

15:40  Cameron után Renzi? [2 hete]
  Ősszel kerül sor Olaszországban a parlament működését alapjaiban megváltoztató alkotmányreformról szóló népszavazásra. Mivel Matteo Renzi miniszterelnök kijelentette, hogy a módosítás elutasítása esetén lemond, sokan úgy látják, az október végére, november elejére tervezett referendum egyben - a Brexitről szólóhoz hasonlóan - a lakosság kormánnyal szembeni elégedetlenségének fokmérője lesz.
15:11  Levélszavazással növelnék a voksolási kedvet Romániában [2 hete]
  Szórólapokon népszerűsítik a levélszavazást Románia valamennyi határátkelőhelyén és a nemzetközi repülőtereken a külföldön élő, szabadságra hazatérő román állampolgárok körében. A hirdetéssel az egyre lankadó választási hajlandóságot is igyekszik újraéleszteni a román politika, mivel a júniusi önkormányzati választásokon nagyon kevesen vettek részt. Nem hivatalos becslések szerint 3-4 millió román állampolgár él Románia határain kívül, akik közül közel háromszázezer erdélyi magyar származású.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Mióta ezt használom felére csökkent a mobil számlám.

Szuhár Balázs
Siófok
 

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen
 

Mindig aktuális

Segesvári József
Paks
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Még a bevásárlás is olcsóbb mióta használom az akció keresőt.

Tóthné Barna Katalain
Miskolc