pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2015. március 26, csütörtök

11:34  Bűzös biznisz [15 óra 2 perce]
  Nemzetközi mércével mérve is óriási skandalum a Quaestor, a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír botránya. Ha igazak az MNB számai, akkor a világhírű amerikai csaló, a "Wall Street farkasa" piti tolvajnak tűnhet a magyar követőihez képest.
11:34  Máig titkos Magyarország [15 óra 2 perce]
  Bár vannak abszurditásba hajló, a "hülye rendőr" toposzát erősítő részei is, Gervai András Titkos Magyarország című könyve összességében mégis komor képet ad a diktatúra állambiztonságáról. Ami nem is meglepő, hiszen a szolgálatok a puhuló rendszer ellenére az utolsó pillanatig kitartottak a szocializmus mellett, olyannyira, hogy még 1989-ben is képesek voltak államellenes összeesküvést kreálni egy röplap miatt. A Heteknek adott interjúban Gervai arról is beszél, mit nem ismerhetünk meg ma sem a múltunkból.
11:34  A vak komondor és a hisztériázó jogvédők [15 óra 2 perce]
  Ékes Ilonát, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökét nemrég a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének polgári tagozatával tüntette ki a köztársasági elnök. A Fidesz neves nőpolitikusát, volt országgyűlési képviselőjét többek között arról kérdeztük, hogy mi a különbség a konzervatív és a liberális nőjogi mozgalmak között, valamint szóba került a komondorügy és az Isztambuli Egyezmény is.
11:34  Fekete doboz - 150 áldozat a francia Alpokban [15 óra 2 perce]
  Lapzártánk idején továbbra sem tudni, mi okozhatta a Germanwings járatának tragédiáját. A Lufthansa tulajdonában lévő légitársaság egyik Airbus A320 típusú gépe 144 utassal és 6 főnyi személyzettel a fedélzetén zuhant le kedden. A gép Barcelonából tartott Düsseldorfba, de felszállás után fél órával eltűnt a légiirányítás radarjairól. A mintegy 8 percen át tartó, percenkénti ezer méteres süllyedés után 720 kilométer per órás sebességgel a francia Alpokba csapódó gép szilánkokra tört, a rajta tartózkodók közül senki sem élte túl a balesetet.
11:34  A globális agy [15 óra 2 perce]
  Platón egyik híres dialógusában a szereplők arról beszélgetnek, vajon az írás feltalálása előbbre vitte-e az emberiséget. Szókratész szerint igaza volt az egyiptomiaknak, akik tartottak tőle, hogy az írás csak pótszer, mert a leírt betűk nem a tudást gyarapítják, legfeljebb az emlékezet számára jelentenek mankót. "Feledést fog oltani azok lelkébe, akik megtanulják, mert nem gyakorolják emlékezőtehetségüket: az írásban bízva ugyanis kívülről, idegen jelek segítségével, nem pedig belülről, a maguk erejéből fognak visszaemlékezni".
11:34  Az Iszlám Államé a világ legjobb propagandagépezete [15 óra 2 perce]
  Az Iszlám Állam nevű halálszekta, mely jelenleg is ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria egy Nagy-Britannia méretű területét, a világ legjobb propagandagépezetével rendelkezik, mely nyugati médiabirodalmak színvonalán- és hatásfokán működik. Nem véletlenül.
11:34  Obama "bosszút hirdetett" az új izraeli kormány ellen? [15 óra 2 perce]
  Arra lehetett számítani, hogy Barack Obama nem fogadja lelkesen Benjamin Netanjahu újraválasztását, ám az amerikai elnök ingerült reakciói mögött stratégiai cél is húzódhat - állítja az Israel Today című online híroldal. Az izraeli miniszterelnöknek a választási kampány finisében tett vitatott kijelentései jó ürügyet adhatnak a Fehér Ház számára, hogy eltereljék a figyelmet az Iránnal készülő paktumról és az Obama kormányzat kudarcot kudarcra halmozó közel-keleti politikájáról. Vannak, akik máris az új Netanjahu-komány válságáról beszélnek, ám a jelek nem ezt mutatják.
11:34  Kérdezz-felelek a forintosításról [15 óra 2 perce]
  A Hetek háromrészes sorozattal kíván segíteni olvasóinak a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás és forintosítás megértésében. Erdősi Éva pénzügyi szakértő sorozatunk második részében a forintosítás részleteit elemzi. Milyen szerződései esetén érintheti Önt a forintosítás?

2015. március 19, csütörtök

08:34  Ezért tudott Netanjahu a hajrában fordítani [7 napja]
  Számos európai és amerikai tévétársasággal ellentétben az al-Dzsazíra már az izraeli választások éjjelén levonta a tanulságot: "Ez a realitás, Benjamin Netanjahu fogja a következő kormányt is megalakítani, ami ráadásul még sokkal erősebb is lehet, mint az előző, ha csatlakozik hozzá Jair Lapid centrista pártja." Mások még nyilvánvaló Likud-győzelem után is azt számolgatták, hogyan lehetne többsége a bal-közép Cionista Uniónak, az arab lista támogatásával. A hivatalos döntés Rubi Rivlin államelnökre vár, lapzártánk után.
08:34  Orbán szinte lehetetlent kért Lázártól [7 napja]
  Bő egy éve Orbán Viktor megkötötte Vlagyimir Putyinnal az "évszázad üzletét" a Paksi Atomerőmű bővítéséről. Most Lázár Jánosra vár a feladat, hogy utólag "lepapírozza" Brüsszelben, amiben a főnöke korábban megállapodott Moszkvával. Nem lesz egyszerű: finoman szólva is kétséges, hogy a megállapodás egyes elemei megfelelnek-e a hatályos uniós szabályoknak. A Paks2 fűtőelemei körüli múlt heti botrányt a szakértők még a kisebb problémák közé sorolják.
08:34  Rossz a mája? Nyomtasson egyet! [7 napja]
  Hogyan változtat egészségügyi kultúránkon, étkezési, életvezetési szokásainkon a technológia fejlődése? Elérhető-e a halhatatlanság? Létrejöhet-e egy technológiával keveredő új faj? Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutatóval beszélgettünk. Mivel foglalkozik egy orvosi jövőkutató? Hogyan határozná meg a munkáját?
08:34  Mennyit fizet a bank? [7 napja]
  A Hetek háromrészes sorozattal kíván segíteni olvasóinak a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás és forintosítás megértésében. Erdősi Éva pénzügyi szakértő elsőként arról ír, hogy kire és milyen esetekben vonatkoznak az új törvények. Milyen szerződésekre vonatkozik az elszámolás?
08:34  Hitvallást módosítottak a presbiteriánusok [7 napja]
  "Két személy - a hagyomány szerint egy férfi és egy nő - szövetsége" a házasság - állapítja meg az amerikai Presbiteriánus Egyház hitvallása, melyet a napokban módosítottak. A homoszexuális párok házasodási jogát elismerő lépésre három évtizedes vita lezárásaként került sor - a keddi szavazáson a felekezet 171 helyi testületének többsége igent mondott a közgyűlés által tavaly indítványozott változtatásokra.
08:34  A passzív többség [7 napja]
  "Törekedjetek arra, hogy békesség legyen köztetek" - hangzik a Koránból vett egyik idézet, amellyel az iszlám vallás békepártiságát kívánják alátámasztani. Az iszlám vallás és követőinek megítélése a nyugati társadalomban két szélsőség között mozog: a teljesen elfogadó és a vallási hagyományaikat totálisan figyelmen kívül hagyó szemlélet. Az iszlámpártinak elnevezett felfogás alapján a terrorizmus, tömegmészárlás, elnyomás csak egy elenyésző kisebbség terméke, az iszlám valójában a béke, az összetartozás vallása. A másik oldalt pedig a "minden muszlim terrorista" nézet adja.
08:34  Hogyan formálja át az internet az agyunkat? [7 napja]
  Leülnél könyvet olvasni, de még mielőtt kinyitnád, eszedbe jut, hogy másfél órája nem csekkoltad az e-mailjeidet. Ha már ott vagy a laptop előtt, belenézel még a hírekbe, miközben csengetve érkezik a jelzés, hogy egyik ismerősöd lájkolta legutóbbi posztodat a Facebookon. Persze erre illik visszaküldeni legalább egy szmájlit, miközben az idővonaladon felbukkan a napi top vicces összeállítás, "ha csak egy klipet nézel meg, ez legyen" kommenttel. A YouTube videó mellett jobboldalt még további személyre szabott klipajánlatok tűnnek fel, legalább egybe muszáj belenézni.
08:34  M1: történelmi bukás [7 napja]
  Médiatörténeti eseménynek indult, bakiparádék sorozata lett belőle - a közszolgálati csatornák átszervezéséből a nemzeti hírcsatornaként aposztrofált M1 jött ki legrosszabbul.

2015. március 13, péntek

19:51  Sokszor mi vagyunk az egyetlen biztos pont [1 hete]
  Terror, önkény, katonák és rendőrök által elkövetett embertelen kínzások, majd évekig tartó menekülés, hátrahagyott, esetleg elvesztett családtagokkal és ingóságokkal a háttérben - a háborús övezetekből, például Szíriából érkező, életüket mentő jövevényeket mindennek lehet nevezni, csak megélhetési bevándorlóknak nem. A hazai befogadó állomásokon a megkínzott külföldi áldozatok rehabilitációjával a Cordelia Alapítvány foglalkozik, amelynek munkájáról Hárdi Lilla pszichiáterrel beszélgettünk.
19:49  Az érzelmek logikája [1 hete]
   Mérő László matematikus-pszichológus könyvének címe - Az érzelmek logikája - már önmagában is paradoxnak tűnik, hiszen gondolkodásunktól alapvetően idegen, hogy bármiféle kapcsolatot feltételezzünk az érzelmek és a logika közt. Számos pszichológiai kísérlet bizonyítja azonban, hogy ez a különösnek tűnő kapcsolat igenis fennáll, s érzelmeink jelentős mértékben befolyásolhatják a színtisztán racionálisnak vélt döntéseinket is.
19:47  Új korszak vagy halva született ötlet? [1 hete]
  Áprilisban végső szakaszába érhetnek a szabad kereskedelmi övezet létrehozásáról folyó tárgyalások az Oroszországot, Kazahsztánt, Fehéroroszországot és Örményországot tömörítő Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU) és Izrael között - nyilatkozta Avigdor Lieberman, Izrael állam külügyminisztere.
19:44  Blatter újra nyerni fog [1 hete]
  Két és fél hónap múlva új elnököt választ a FIFA. Hargitay Péter szerint nem kérdés, ki lesz a befutó. Publicisztika. A jelenlegi elnök nyeri el az új mandátumot a 209 nemzeti labdarúgó-szövetséget tömörítő FIFA májusi kongresszusától. Ez az egyetlen olyan pozíció, amiről az összes tag szavazhat - és a többség a 79 éves Sepp Blatterre fog szavazni, ez több, mint biztos.
19:42  Trónok harca [1 hete]
  Joseph "Sepp" Blatter három évvel a második világháború kitörése előtt, 1936. március 10-én született a svájci Visp városában. Harci szenvedélyét, kedvét máig azzal magyarázza, hogy két hónappal előbb érkezett, mint várták, mégis életben maradt. A nehéz családi körülmények ellenére apja ragaszkodott a továbbtanulásához, így Sepp Lausanne-ben folytatta tanulmányait, ahol közgazdaság és üzleti adminisztráció szakon végzett. Amíg az egyetemi padot koptatta, valamiből meg kellett élnie, ezért esküvőkön kezdett el énekelni.
19:41  Párválasztási kasztosodás Európában [1 hete]
  Növekszik a szociális egyenlőtlenség a nyugati társadalmakban. A kérdés ma már inkább csak az, hogy milyen tényezők erősítik ezt a tendenciát. Egyes tanulmányok szerint jelentős befolyást gyakorolnak a folyamatra a megváltozott párválasztási szokások, így mindenekelőtt az, hogy egyre több ember választ hasonló képzettséggel, jövedelemmel rendelkező házastársat.
19:39  Elindult a magyar névjegy-startup! 3. rész [1 hete]
  Több mint másfél éves tervezés és fejlesztés után a nyilvánosság elé lépett az egyik legújabb magyar startup vállalkozás. A Slipto.com nevet viselő projekt alapítói megelégelték a papír alapú névjegykártya kezelésével járó fáradalmakat, és olyan megoldáson dolgoznak, amely végérvényesen megváltoztathatja a kapcsolati adatok ("kontaktok") tárolásának és küldésének a módját.
19:37  A politikai hitről [1 hete]
  A politikai hitnek semmi köze a transzcendens hithez. Legfeljebb csak ahhoz, amit a valláskritika - tévesen és elnagyoltan - feltételez. Inkább a fanatizmussal mutat rokonságot, amely a meggyőződés bizonytalanságát szabadjára engedett indulatokkal palástolja. A politikai és a vallásos hit annyira különbözik egymástól, mint Káin és Ábel áldozata. Mint a káromkodás és az ima.
09:30  Obama Iránra bízta az Iszlám Állam legyőzését [1 hete]
  Az Egyesült Államok átengedte az Iszlám Állam elleni szárazföldi hadműveleteket Iránnak; és az áprilisra tervezett, Moszul elleni nagy offenzívát már az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Kasszem Szulejmani koordinálhatja - állítja a Euronews hírcsatorna. Az alku a teheráni atommegállapodás része lehet, ám komoly aggodalmakat váltott ki Szaúd-Arábiától a republikánus törvényhozókig. Közben dúl az utódlási harc Teheránban, ahol haldoklik Khamenei nagyajatollah.
09:26  Dzsihádisták Európa küszöbén [1 hete]
  Líbia teljes olajkitermelése leállhat, miután az Iszlám Állam fegyveresei rendszeresen olajlétesítményeket támadnak. A múlt héten a Gáni olajmezőre csaptak le, aminek során kilenc külföldi munkást is foglyul ejtettek. A dzsihádista csoport hasznot húz abból, hogy Moamer Kadhafi diktátor eltávolítása óta elharapódzott a káosz és a törvénytelenség az országban. Jelenleg két rivális kormány folytat ádáz küzdelmet a hatalomért.
09:23  Anglia leszámolna a szélsőségesekkel [1 hete]
  Új stratégiát dolgozott ki az iszlamizmus visszaszorítására a brit belügyminisztérium. A társadalom teljes spektrumára kiterjedő intézkedési terv kiemelten foglalkozik az iskolákkal és az egyetemekkel, hogy megakadályozza a szélsőséges iszlamizmus propagálását, de módosítja a bevándorlási rendelkezéseket is. Nem kaphat majd sem állampolgárságot, sem menekültstátuszt, de még átmeneti vízumot sem az, akinél felmerül a gyanú, hogy szélsőséges eszméket vall.
09:22  Gyors és hatékony nyomozás: előzetes letartóztatás [1 hete]
  A nyugati vezetők gyors, hatékony nyomozást és az elkövetők megbüntetését követelték Vlagyimir Putyin elnöktől a Borisz Nyemcov ellenzéki vezető elleni merénylet után. Megkapták, amit kértek: öt csecsen máris előzetes letartóztatásban ül, egy pedig a másvilágon. És hogy teljes legyen az elégedettség, Nyemcovnak a Charlie Hebdo tagjaival való szolidaritás és az iszlám bírálata miatt kellett meghalnia.
09:19  Obama és a média [1 hete]
  Barack Obama elnöksége alatt a legrosszabb a Fehér Ház és a média kapcsolata az elmúlt fél évszázadban, derül ki a Columbia Journalism Review (CJR) kutatásából, amely az elnök eddigi összes sajtómegnyilatkozását vizsgálta. A CJR szerint azonban ebben nemcsak Obama, hanem a mindig nagy sztorikra vadászó média is hibás.
09:16  Ki fizeti az imámot? [1 hete]
  Nagy port kavart az osztrák parlamentben február végén elfogadott, az iszlám közösségek működésének alapjait lefektető új törvény. A muzulmán kisebbségnek az eddiginél jóval több jogot biztosító szabályozás egyik sarkalatos pontja, hogy korlátozza az országban működő muszlim szervezetek külföldről érkező támogatását. Emiatt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök egyenesen iszlamofóbnak nevezte a jogszabályt.
08:47  Simicska-csapás Orbánra [1 hete]
  A Hetek úgy tudja, a Mandiner a múlt csütörtökön kért nagyinterjút Simicska Lajostól. A portálhoz a Heti Választól frissen érkezett Stumpf András SMS-ben jelezte szándékát Simicskának, aki - Stumpf számára váratlanul - vasárnap hívta vissza az újságírót. A Mandiner munkatársa számára váratlan visszahívás nem hirtelen elhatározás eredménye volt.
08:39  Nem létező pártok a kétharmadért [1 hete]
  Fejben már eldőlt, hogy hazánk katonákat küld az  Iszlám Állam elleni harcba. Lapunk úgy értesült, hogy a kormánypártok megosztottak a kérdésben, és ha a parlamenti döntéshez szükséges kétharmad csak a frakció nélküli képviselőkkel lesz meg, az új helyzetet teremt a törvénygyár életében.
08:26  A tolerancia próbája [1 hete]
  Történelmi jelentőségű döntést hozott egy jeruzsálemi bíróság, amikor a héten engedélyezte a zsidók számára az imádkozást a Templom-hegyen. Yehuda Glick polgárjogi aktivista azt követően fordult bírósághoz, hogy az izraeli rendőrség 2011-ben két évre kitiltotta a hegyről, miután nyilvánosságra került egy televíziós felvétel arról, hogy a helyszínen imádkozik. Glick ellen tavaly októberben merényletet követtek el Jeruzsálemben. Az arab merénylő négyszer mellbe lőtte az aktivistát, aki csodával határos módon túlélte a támadást, és azóta fel is épült sérüléséből.

2015. március 12, csütörtök

10:11  Összeomlás a Quaestor-csoportnál [2 hete]
  A jelenlegi információk szerint a pénzügyi körökben "frankageddonnak" hívott januári svájci frankerősödés miatt kezdtek el bedőlni a brókercégek. A Fidesz elkövette azt a hibát, hogy a Buda-Cash dőlése után politikai síkra terelte a problémát, ám a következő dominó egy kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező milliárdost, Tarsoly Csabát találta el.
10:11  Asszíria szellemi örököse: az Iszlám Állam [2 hete]
  Ellenségeiket karóba húzatták, megnyúzták, felnégyelték, levágták a fejét vagy a kezét, rabszolgának hurcolták el a lakosságot, vagy éppen megölték őket az utolsó emberig. Asszíria gazdagságának forrása a hadizsákmány volt. Az Iszlám Állam, amely pontosan azon a területen alakult meg, ahol évezredekkel korábban Asszíria is létrejött, ugyan semmiféle folytonosságot nem vall a sokistenhívő és bálványimádó ókori keleti birodalommal, módszereiben mégis leginkább rájuk emlékeztet.
10:11  Illés Zoltán: "A mohóság után jön a bukás" [2 hete]
  A volt fideszes környezetvédelmi államtitkár szerint a második kétharmad után a kormány azért nem választotta a konszolidáció útját, mert az uniós forrásokból még sokan meg akarják tömni a zsebeiket. A paksi bővítésből kinyerhető százmilliárdokkal pedig megkísérelhetik bebetonozni a politikai hatalmat is. Illés Zoltánt kérdeztük a Simicska-Orbán háborúról is, de hárított, mondván, ő csak szakpolitikával foglalkozik. Szinte minden interjújára jut egy-egy új, markánsan Fidesz-kritikus mondat. A Heteknek is tartogatott valamit?
10:11  Hosszú Katinka az edző-feleség viszony kulisszatitkairól [2 hete]
  Az elmúlt két évben világbajnokságokon hat arany, Európa-bajnokságokon öt arany, világkupákon pedig a 10 kilogrammnyi érem között 51 aranyat gyűjtött be Hosszú Katinka. Az "Iron Lady" megtisztelő címet kiérdemlő úszónő öt távon világcsúcstartó, öt úszásnemben magyar csúcstartó. Az Európai Úszószövetség választása alapján 2013-ban és 2014-ben is az év úszónője, itthon pedig mindkétszer az év női sportolója lett a magyar sportújságírók szavazásán. Tavaly a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) is az év legjobb úszónőjének választotta.
10:11  Hétköznapi szabadságharc [2 hete]
  Az 1848-as forradalom és a kiegyezés közötti időszak átlagembereinek sorsáról viszonylag kevés információ lelhető föl. Néha családi beszélgetésekkor föl-fölbuk-kannak emlékfoszlányok, bár legtöbbünk emlékezete legfeljebb a dédszülőkig tart. Most egy ilyen családtörténetet, a szabadságharc után fogságba hurcolt, majd Munkácsra hazatért Joó Kálmán kalandos életét próbáljuk nemrégiben előkerült naplója és más kordokumentumok, valamint a leszármazottakra maradt emlékek alapján feleleveníteni.
10:11  Lesz világosság? [2 hete]
  Két, a mai Magyarországon meglepő nyomozás is indult a napokban: a fideszes vezetésű Belváros 15 milliárdos beruházását az EU csalás elleni hivatalának jelentése után kezdték vizsgálni a magyar hatóságok, míg a miniszterelnök vejéhez kapcsolódó cég ügyében az LMP feljelentése kapcsán kezdődött eljárás.
10:11  Vasárnapi zárva tartás [2 hete]
  E héten lesz az első, úgynevezett szabad vasárnap Magyarországon. Azaz most először nem nyitnak ki a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek, és az ennél kisebb boltokban is csak a tulajdonos és közvetlen hozzátartozója dolgozhat vasárnaponként. Összeállításunkban pécsi, miskolci és békési üzlettulajdonosokat, alkalmazottakat és bevásárlóközpontok vezetőit kérdeztük arról, hogy milyen következményekkel járhat rájuk nézve a kötelező zárva tartás.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Egyetlen kattintással változtathatom a betű méretet.

Csongrádi Felícia
Tatabánya
 

Bejelentkezés után, bárhol a saját hírportálomat olvashatom.

Sarkadi Bendegúz
Budapest
 

Sok színű, egy kattintással átszínezhetem.

Barna Beatrix
Dunaújváros
 

Mióta ezt használom felére csökkent a mobil számlám.

Szuhár Balázs
Siófok
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron