pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2016. április 28, csütörtök

05:20  Vona "mestertervet" fabrikált Orbán megbuktatására [5 napja]
  Már hónapok óta érlelődött az a váltás a Jobbik vezérkarában, amit Vona Gábor a múlt héten bejelentett, jelesül, hogy háttérbe vonja a kezelhetetlenebb és renitensebb politikusokat, és néppártibb arculatot ad a pártjának. A pártelnök célja az, hogy ha a sokasodó korrupciós ügyek miatt "megreccsen" a Fidesz támogatói bázisa, akkor ők legyenek az új Fidesz. Ehhez viszont az óvatos mérséklődés mellett jól kell eltalálniuk az elitellenes ideológia és a média-, illetve gazdasági elittel való kapcsolatuk egyensúlyát.
05:20  Szétrobbant szerkesztőség [5 napja]
  A múlt pénteken késő este kezdték feltölteni az internetre a jegybank alapítványainak gazdálkodásáról szóló dokumentumokat, amelyekből többek között kiderült: több mint félmilliárd forint "pályázati támogatásban" részesült a VS.hu-t kiadó és időközben az Origót is megszerző New Wave Production Kft. is. A botrány, amelyet egy újságíró közérdekű adatigénylése és az annak nyomán indított pere indított el, egy olyan szerkesztőséget fejezett le, amelynek legnagyobb dobása a Századvég-iratok kiperelése volt.
05:20  Hipsztérítők - A kúl kereszténység és az egyházak [5 napja]
  Hogyan pozícionálja magát az egyház ebben a posztmodern világban? Milyen kulturális nyelvezettel lehet a legjobban kommunikálni az evangélium üzenetét? A kereszténység egyáltalán tud-e kúl lenni a 21. században? (Az angol "cool" szó már bevett szleng a magyar fiatalok körében is, jelentése: vagány, menő, sikkes). Ahhoz, hogy releváns tudjon maradni, a kereszténységnek nem éppen kúlnak kellene lennie?
05:20  Orvosbárók kezében az egészségügy? [5 napja]
  A hálapénzes rendszer fenntartása egy szűk orvosi elit érdeke, amely a kórházi kapacitásokkal mindenhol a sajátjaként bánik, és ellenérdekelt az intézményrendszer racionalizálásában, miközben égető ápolónőhiány és látszólagos orvoshiány van - áll egy nemrég közzétett cikkben, amely nagy port vert fel szakmai berkekben. A strukturális reformot azonban nemcsak szakmai, hanem a mindenkori politikai érdekek is akadályozzák - mondják a szakmabeliek.
05:20  Bábel tornyától az elveszett zsidó törzsekig [5 napja]
  Tudelai Benjámin a 12. század második felében kelt útra az Ibériai-félszigetről, Navarrából a Jeruzsálemi Királyságba. Zarándoklatának egyik célja az volt, hogy felkeresse kora jelentősebb zsidó közösségeit, és rögzítse a látottakat. Utazása csaknem száz évvel előzte meg a velencei Marco Polo születését, útinaplója pedig a történészek számára megkerülhetetlen forrásmunka, már csak azért is, mert ebből a korból sem a zsidó, sem a keresztény történetírás nem rendelkezik hasonló horderejű művel a mediterrán világról és a Közel-Keletről. Harmadik, befejező rész.
05:20  A "borzasztó boldog" 90 [5 napja]
  Uralkodási idejével és életkorával egyaránt tiszteletet parancsoló, máig aktív közszereplő őfelsége, Erzsébet királynő, aki ráadásul jó egészségnek és kimagasló népszerűségnek örvend. A brit királyi família a legtermészetesebb családi eseményeikkel - legyen az gyarapodó létszám vagy évforduló - rendszeresen hírértéket és emelkedett hangulatot szolgáltat, amire a szigetországon túl is vevők: úgy tűnik, a briteknek mindig van mit ünnepelniük.
05:20  A tatár népirtás nyomai a Kiskunságon [5 napja]
  Az európai nagyhatalomnak számító Árpád-kori Magyarország fejlődését derékba törte az 1241-42-es tatárjárás: a kétmilliós magyar népesség akár 50 százalékát is kiirthatták a Batu kán vezette seregek. A mongol pusztítást és a válogatott kegyetlenkedéseket sokáig csak a - túlzónak tartott - korabeli beszámolók alapján lehetett rekonstruálni. Az elmúlt években azonban az Alföldön több helyen is előkerültek a földből olyan kézzel fogható bizonyítékok, amelyek megerősítik az eddigi feltevéseket. Áprilisban két újabb leletegyüttesnek örülhettek a régészek.

2016. április 23, szombat

00:18  A választók Clinton-Trump összecsapást akarnak [1 hete]
  Április 5-én Wisconsin államban aratott győzelme után Ted Cruz bejelentette: "A mai este fordulópont volt, kürtszó arra, hogy egy táborba gyűljünk." Bernie Sanders szintén azt ígérte híveinek, hogy nyolcból hét államban elért győzelmi sorozatával megfordította a versenyt. Az április 19-ei New York-i előválasztások után ezek a remények végképp irreálissá váltak. Sem a demokratáknál, sem a republikánusoknál nincs esélye egyetlen aspiránsnak sem, hogy a hátralévő előválasztásokon utolérje vagy megelőzze a jelenlegi éllovasokat.
00:16  Trump és Clinton nyerte a New York-i előválasztásokat [1 hete]
  Kedden érkezett a mezőnyt vezető Hillary Clinton és Donald Trump államába, New Yorkba a 2016-os elnökválasztás. Bár Bernie Sanders itt nőtt fel, a hazai pálya előnyét riválisa élvezhette, aki 2001 és 2009 között szenátorként képviselte az államot. Annál is inkább, mert az itteni előválasztások zárt jellege miatt csak a két párt regisztrált szavazói voksolhattak; a jellemzően Trump- vagy Sanders-támogatónak számító függetlenek - jelen esetben mintegy 3 millió ember - nem járulhattak az urnákhoz.
00:08  Kétélű fegyverrel fenyeget Rijád [1 hete]
  Értékpapír-eladással fenyegeti Szaúd-Arábia az Egyesült Államokat. Rijádnál az verte ki a biztosítékot, hogy a Kongresszus elfogadhatja azt a törvénytervezetet, amely alapján felfedhető lenne, milyen szerepet játszott a szaúdi kormány a 2001. szeptember 11-ei terrorcselekményekben. A törvény nemcsak a szaúdiaknak, hanem a Fehér Háznak sincs ínyére. A viharos szaúdi - amerikai kapcsolatok a héten újra reflektorfénybe kerültek, miután Barack Obama az olajmonarchiába látogatott.
00:04  Amit a brit muszlimok valójában gondolnak [1 hete]
  Átfogó felmérést végzett a brit Channel 4 tévécsatorna annak kiderítésére, mennyiben különbözik az országban élő muszlimok és nem muszlimok gondolkodásmódja különböző társadalmi kérdésekben.
00:01  Sztrájk után számháború [1 hete]
  Legalább 25 ezer pedagógus és 1200 iskola vett részt a szerdai országos sztrájkban annak ellenére, hogy kormányzati oldalról ígéretekkel és ijesztgetésekkel egyaránt próbálták elejét venni a megmozdulásnak. Például az oktatásügynek és az egészségügynek száz-százmilliárd forint többlet juthat jövőre, bár a 2017-es költségvetési törvényt még senki nem látta.

2016. április 22, péntek

23:55  Az áfacsökkentés túl messze van [1 hete]
  Hiába jelentették be a tej áfájának 5 százalékra csökkentését, a tejtermelők csalódottak és további tüntetéseket terveznek. Az ágazatban nem értik, hogyan lehetséges az, hogy már az állami intézményeket is elárasztotta a külföldi tej.
19:49  A kiújuló örmény-azeri harcok háttere [1 hete]
  Minden évben április 24-e az örmény népirtás emléknapja. A 101 évvel ezelőtt kezdődött - és két éven át tartó - deportálásoknak, öldökléseknek mintegy másfélmillióan estek áldozatul. A huszadik század első genocídiumát mindössze 22 állam ismeri el a világon, a katasztrófa értelmezése pedig mindmáig politikusokat és országokat állít szembe. A 8 milliós örmény diaszpóra alig 3 milliós anyaországa - amely két muszlim-török állam közé van beékelődve - geopolitikai sakkjátszmák színtere mind a mai napig.
19:18  Akcióban a HISZ Jótevő szolgálata [1 hete]
  Négy hétvégén át vittek meleg ételt a józsefvárosi nélkülöző családok számára a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának önkéntesei. A HISZ és a helyi önkormányzat közös szervezésű akciójának keretében mintegy 1500 adag meleg ételt és több száz csomagnyi száraztésztát osztottak szét. A legutóbbi vasárnap zajlott osztás egyben a szeretetszolgálat Jótevő programjának egyik mérföldköve is volt, ahol az étel mellett másfél tonna ruhaneművel és játékokkal is készültek az aktivisták.
19:04  Az East együttes újjászületése [1 hete]
  A Hetek olvasói közül bizonyára sokan emlékeznek a januári ÁMEN-koncertre, amikor is az est egyik meglepetésvendége, Takáts Tamás elénekelte a Szél repítse lelkem című dalt. Azt talán kevesebben tudják, hogy ez a dal a legendás magyar East együttes egy egészen különleges pillanatban született szerzeménye a Radio Babel című albumról, amelynek szövegeit - több korábbi East-albuméhoz hasonlóan - Márkus József írta.
16:40  A Bethlen Gábor Gimnázium csapatának fantasztikus sikere [1 hete]
  Nem akármilyen sikert könyvelhetett el a Hit Gyülekezete fenntartásában működő nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium csapata a Régen volt? Hogy is volt? Raoul Wallenberg középiskolai vetélkedő szuperdöntőjén, amelyre a Külgazdasági és Külügyminisztériumban került sor. A szuperdöntőn 14 csapat mérkőzött meg egymással: a diákok egy-egy 5 perces színdarab előadásával mutatták be, hogyan látják, hogyan dolgozzák fel a holokauszt egy-egy általuk kiemelt témakörét.
16:00  A babák szívügyei [1 hete]
  Magyarországon minden 250-dik már életképes magzat a szülés előtti hetekben elhal méhen belül. Átlagosan naponta minimum egy magzat hal meg így. Mivel nincsenek kívülről észlelhető tünetei a bajnak, csak akkor veszik észre, mikor már késő. Dr. Török Miklós szülész-nőgyógyász professzor Európában elsőként fejlesztett ki olyan távgyógyászati monitort - a "Fetaphont" - mely biológiai kockázat nélkül, a terhesség 32. hetétől mindennap lehetővé teszi, hogy az anya saját otthonában megvizsgálhassa, hogy gyermeke jól érzi-e magát az anyaméhben.
15:40  KidZania [1 hete]
  Végy egy gyermeknevelés és oktatás iránt teljes szívből elkötelezett fiatalembert és néhány lelkes kollégáját az üzlet világából. Ötvözd mindezt három dimenzióban a Tesz-vesz város mindennapjaival plusz egy szakmabemutató élményparkkal. Az eredmény a KidZania, a világ első "edutainment" élményparkhálózata, amely már meghódította Mexikót, Japánt, de még Dubajt is. Itt a gyerekek életszerű díszletek között, de szórakozva kóstolhatnak bele a legkülönfélébb hivatásokba.
15:20  Üzlet Afrikában [1 hete]
  Bár Afrika most is tele van mélyen gyökerező ellentmondásokkal, az 1,2 milliárd lakosú kontinens még mindig hatalmas lehetőségeket rejt magában - derül ki a The Economist legutóbbi elemzéséből. "Kockázatos vállalkozás lenne mélyreható elemzést írni egy olyan kontinensről, amelynek 54 országában 2000 nyelvet beszélnek" - szögezi le az elején a tanulmány írója, aki így inkább Afrika egy-egy aktuális jelenségére, Elefántcsontpartra és Dzsibutira koncentrál a továbbiakban.
15:00  Guberálóturizmus [1 hete]
  Évente kétszer van lomtalanítás Békéscsabán - örömünnep ez a szemétből élőknek. A szombat hajnali dermedtség lassan enged, melegszik az idő és a hajnali párából lassan kibontakoznak az utcákon elhelyezett szemét- és lomszigetek. A lomisok már dolgoznak, a kukásautó is gyűjti a szemétkupacokat, de előttük gyors reagálású szabadcsapatok járnak és minden hasznosnak ítélt holmit begyűjtenek.
14:40  Ők is megérdemlik az életet [1 hete]
  "Amikor Down-szindrómás kislányunk, Blanka kétéves volt, és egy játszótéren homokozott egy átlagos kortársával, a játszótárs anyukája hosszan figyelte őt. Majd megrendülve mondta nekünk, hogy amikor elvetette a Down-szindrómás babáját, neki nem mondták azt, hogy akár ilyen szép, életrevaló gyereke is lehetne. Ehelyett elhitették vele, hogy egy szörnyszülöttet hordoz, és egyhangúlag terhességmegszakítást javasoltak neki. Látszott rajta, hogy neki ez nem volt sima ügy.
14:20  Anglia kincse az avoni Bárd [1 hete]
  Shakespeare-lázban ég Nagy-Britannia, és e hét végén szinte átláthatatlan programözönben csúcsosodik ki a hosszú hónapok óta tartó készülődés. Kiállítások, vásárok, ismeretterjesztő programok százai várják a művelődni vágyókat országszerte, de azok sem maradnak hoppon, akik csak némi szórakozást vagy családi programot keresnek. Sablonosnak semmiképpen sem mondható happeningek segítik hozzá a mindenféle korú és ízlésű érdeklődőt, hogy többet tudjon meg a drámaíróról, aki méltán a legismertebb és legkeresettebb kulturális exportcikke Angliának.
14:00  Színház az egész világ [1 hete]
  "Angliának két könyve van: a Biblia és Shakespeare. Anglia alkotta Shakespeare-t, de a Biblia teremtette Angliát" - írta a drámaíróról szóló esszékötetében Victor Hugo, akinek múlhatatlan érdemei vannak abban, hogy a 19. század második felében újra népszerűvé tette Shakespeare-t. Ez a népszerűség - már-már kultusz - azóta is tart, bár vannak, akik az európai kultúrával együtt szívesen véget vetnének ennek. Márciusban a gázai tanárok írtak tiltakozó levelet amiatt, hogy a Palesztin Hatóság az angol nyelvű főiskolai tananyagba javasolta a Rómeó és Júliát.

2016. április 21, csütörtök

14:57  Tengerészből magyar megváltó [1 hete]
  Horthy Miklós, a huszadik századi magyar történelem egyik legvitatottabb alakja. A személye körül újra és újra kiéleződő politikai pengeváltások mindmáig meghatározó részét képezik közéletünknek. Turbucz Dávid történész 2011-ben megjelent nagysikerű tudományos ismeretterjesztő Horthy életrajza után most a Horthy-kultuszról publikált könyvet. (Turbucz Dávid: Horthy-kultusz, 1919-1944, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet, Budapest, 2016) Az MTA BTK Történettudományi Intézet munkatársának szakmunkája tíz év kutatását foglalja magába.
14:57  Anglia kincse az avoni Bárd [1 hete]
  Shakespeare-lázban ég Nagy-Britannia, és e hét végén szinte átláthatatlan programözönben csúcsosodik ki a hosszú hónapok óta tartó készülődés. Kiállítások, vásárok, ismeretterjesztő programok százai várják a művelődni vágyókat országszerte, de azok sem maradnak hoppon, akik csak némi szórakozást vagy családi programot keresnek. Sablonosnak semmiképpen sem mondható happeningek segítik hozzá a mindenféle korú és ízlésű érdeklődőt, hogy többet tudjon meg a drámaíróról, aki méltán a legismertebb és legkeresettebb kulturális exportcikke Angliának.
14:57  Tarsoly megússza? [1 hete]
  Májusban kezdődik a Quaestor-botránnyal kapcsolatos első per, amit azért indított egy befektető, mert a 200 milliárdos kárértéknek csak egy töredékét kapták vissza a becsapott ügyfelek. A Quaestor-vezér Tarsoly Csaba pere viszont akár el is maradhat, a bíróság ugyanis azt állítja, hogy a vádirat alkalmatlan a tárgyalásra.
14:57  A "gengszter iszlám" apostola [1 hete]
  A dzsihád Mikulása - sokan csak így ismerték a bozontos szakállú Khalid Zerkanit, aki Brüsszel "terrornegyedében", Molenbeekben botcsinálta "utcai prédikátorként" osztogatott tanácsokat és pénzt fiatal muszlimoknak, akik Szíriában, Szomáliában - vagy akár Európában akartak harcolni az iszlám szent ügyéért. Tanítványai közül többen részt vettek a 130 életet követelő párizsi és a 32 áldozattal járó brüsszeli merényletekben. Mesterük nemcsak őket, hanem - az ügyészség szerint - egy teljes generációt megrontott a városrészben.
14:57  Puhul a kormány "terrortörvények" ügyében? [1 hete]
  Az év elején a Fidesz mintha még tisztán kommunikációs kérdésként tekintett volna a terrorellenes jogszabály-módosításokra - a párt kommunikátorai akkor teljes gőzzel azon dolgoztak, hogy egy alaptörvény-módosítás beterjesztésével a teljes ellenzéket, a Jobbiktól az LMP-ig felelőtlen és migránsbarát színben tüntessék fel. Most a jelek szerint a kormány komolyan veszi az egyeztetéseket, és ha az alaptörvény-módosítás ügyében nem is, a terrorellenes intézkedéscsomag ügyében közel lehet a megállapodás a kormány és az ellenzék legalább egy része között.
14:57  Erdogan totális támadása Európa identitása ellen [1 hete]
  1938 őszén a pánikba esett, meghasonlott, a háború - utoljára alig két évtizede átélt - borzalmaitól még az önfeladásnál is jobban irtózó Európa demokráciái képviseletében Chamberlain brit és Daladier francia miniszterelnök Benito Mussolini társaságában Münchenbe érkezett, hogy Európa jövőjét Adolf Hitler kezébe helyezze. Ehhez nem kellett mást tenniük, mint feláldozni leghűségesebb közép-európai szövetségesüket, Csehszlovákiát, amelynek megmentéséért sem a brit, sem a francia kormánynak nem akaródzott szembeszállnia a Harmadik Birodalom önbizalomtól duzzadó vezérével.
14:57  Saría-falvak Európa határain [1 hete]
  Kiemelten értékes területnek tekinti a balkáni országokat az Iszlám Állam, derül ki a terrorszervezet mostanában terjesztett propagandaanyagaiból. Egy januárban publikált videóban például, amelyben boszniai, koszovói, macedóniai és albániai dzsihádisták is megjelennek, a "muszlimok új frontjaként" beszélnek a térségről, ahol sokáig harcok dúltak, most azonban a "keresztes Európa" elleni védőpajzs válhat belőle. Az Iszlám Állam kiindulópontként használná a balkáni térséget, hogy onnan igázza le Európát. Sok helyen már a Balkánon is lobog a fekete zászló.

2016. április 16, szombat

01:27  HAPPY-hét 2016 [2 hete]
  Adna Ön 15 kockacukrot gyermekének a tízórai mellé? Sok szülő tudtán kívül megteszi ezt, amikor nap mint nap üdítőt csomagol gyermekének, vagy pénzt ad neki, hogy azt az iskolai büfében belátása szerint költse el.
01:25  Tavaszi sebességváltás [2 hete]
  A tavasz mindenkit felüdít, megújít, mégis sokan érezzük úgy, hogy a fáradtság ólomsúlyként nehezedik vállainkra megnehezítve mindennapjainkat. Sokszor eszünkbe jut ilyenkor, hogy lehet, velünk van a baj, amiért álomban töltenénk a verőfényes délutánt.
01:23  A feminista apáca [2 hete]
  Egyszerre szállt szembe a liberális feminizmussal és a 19. századi maradi nőképpel, üldözötteket bújtatott, majd maga is szénásszekéren menekült a kommunisták elől. A soha meg nem hátráló, elvei mellett szilárdan kitartó Slachta Margitot egy képviselőtársa úgy emlegette, mint az "egyetlen férfi a nemzetgyűlésben".
01:21  Orosz rulett [2 hete]
  Jevgenyij Dvoszkin "nem egy angyal". Az Egyesült Államokban már elítélték adócsalás miatt, így oda többé be sem teheti a lábát. Londonban tanácsadója volt Alekszandr Litvinyenko feltételezett gyilkosának, Moszkvában a titkosszolgálat biztosította védelmét a zsarolóktól. Saját bevallása szerint a pénzmosás minden fortélya a kisujjában van. Jelenleg azonban "sikeres bankár" a nemrég teljes orosz fennhatóság alá került Krím félszigeten. A Bloomberg riportja.
01:19  A lány, aki legyőzte az Iszlám Államot [2 hete]
  A 18 éves Farída Khalaf több hónapnyi szexrabszolgaság után néhány társával sikeresen megszökött az Iszlám Állam fennhatósága alól. A történetet feldolgozó könyv (Az Iszlám Állam rabszolgája voltam - Farída szökése, Libri, 2016) nemcsak az akciófilmbe illő jelenetekben bővelkedik, hanem bepillantást enged a halálszekta mindennapjaiba is.
01:18  Személyre szabott átverés [2 hete]
  Ma már magától értetődőnek tűnik, hogy vásárlás közben az árcédulákat böngészve fix árakkal találkozunk: ugyanaz a termék nagyjából ugyanannyiba kerül ugyanabban a bolthálózatban. Az árak így kiszámíthatóak és összehasonlíthatóak. Azonban ez csak az 1800-as évek végén alakult ki, a történelem jelentősebb hányada során az árat a vásárló csak az eladótól tudhatta meg, aki viszont akár más és más árat adhatott a különböző potenciális kuncsaftoknak.
01:18  Megkésett elszámoltatás [2 hete]
  Bogdan Licu, Románia ideiglenes legfőbb ügyésze elrendelte az 1989-es forradalom dossziéjának újranyitását. Bejelentette, hogy felülvizsgálta a katonai ügyészség tavaly ősszel hozott döntését, amelyben bizonyítékok hiányában úgy határozott, nem indít újabb vizsgálatot a diktatúra bukásával és az akkori terrorcselekményekkel kapcsolatban. A román közvélemény régóta követeli a forradalom teljes feltárását és az igazi bűnösök elítélését, mondván, eddig csak kirakatperek zajlottak, miközben a felbujtók és a gyilkosok nyugodtan élik mindennapjaikat az országban.

2016. április 15, péntek

19:32  Mélyütés Panamából [2 hete]
  Politikai pályafutásának legnehezebb szakaszán megy át David Cameron brit miniszterelnök azt követően, hogy a Süddeutsche Zeitung által kiszivárogtatott Panamai iratokban apja, Ian Cameron neve is szerepel. Az ügy kirobbanásakor Cameron párton belüli és kívüli politikai ellenfelei egyaránt megérezték, hogy a miniszterelnök sebezhetővé vált. A Brexit mellett kampányolók ezt ajándékként élték meg, a miniszterelnökbe vetett bizalom esetleges megingása ugyanis minden bizonnyal negatívan hat a bennmaradás melletti kampányra is.
19:27  Brexit-vita - Angolosan távoznának? [2 hete]
  Az Európai Unió elhagyásáról szóló, június 23-ára kitűzött népszavazás már hetek óta lázban tartja az Egyesült Királyság lakóit. Míg a legtöbb elemzés a hosszú távú makrogazdasági következményeket próbálja szemléltetni, addig az utca emberét olyan kérdések foglalkoztatják, minthogy "Brexit" esetén vajon indulhat-e brit versenyző az Eurovíziós Dalfesztiválon?

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Még a bevásárlás is olcsóbb mióta használom az akció keresőt.

Tóthné Barna Katalain
Miskolc
 

Egyszerűen beállítom a hírfigyelőt és egyetlen számomra fontos hírről sem maradok le

Szélesi Zoltán
Vác
 

Egyetlen kattintással változtathatom a betű méretet.

Csongrádi Felícia
Tatabánya
 

Mióta ezt használom felére csökkent a mobil számlám.

Szuhár Balázs
Siófok
 

Csak ráviszem a kurzort a címre és gyorsan átfuthatom a hírek rövid tartalmát.

Győrfi Bence
Debrecen