pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2017. január 12, csütörtök

08:21  Nyílt levél Tamás Gáspár Miklósnak [6 napja]
  Kedves Gazsi, kapcsolatunk (eddig) egyoldalú, mivel Te nem emlékezhetsz rám, de én gyerekkorom óta ismerlek Téged. Amikor a Szabad Európán említették a neved a nyolcvanas években, akkor a nagyapám büszkén mutatta az osztályképet, amin rajta voltál, annak a kolozsvári általános iskolának volt az igazgatója, ahova gyerekkorodban jártál. Később, a kilencvenes évek elején sokszor Rád szavaztam a pártban, amelyet Te kicsit hamarabb hagytál ott. Bírtam, amikor Te voltál az Országos Tanács elnöke, meg bírtam a zakóidat is, amiket akkor hordtál. Szóval van itt egy fél ismeretség.
08:21  Kisgyerekekkel illusztrálják a transznemű kampányt [6 napja]
  "Tovább kell lépnünk azon, hogy csak XX van és XY, kék és rózsaszín, eljött egy idő, hogy új fejezeteket nyissunk annak érdekében, hogy mindnyájan, nemünktől vagy annak hiányától függetlenül is boldogan éljünk ezen a Földön. Ezért mutatja be önöknek a National Geographic a nemek forradalmát!" Ezzel vezeti föl Susan Goldberg főszerkesztő, a 127 éves patinás magazin "történelmi" különszámát, amelyben 80 kilencéves gyerek portréját mutatják be Amerikától a Közel-Keletig, Afrikától Kínáig, hogy újra felfedezzék a "nemek rendkívül változatos spektrumát". A főszereplő, egyben a címlap arca a rózsaszín hajjal és lányruhában pózoló kisfiú, Avery, akinek szülei "felvilágosult" baptista keresztényeknek vallják magukat, és büszkék arra, hogy gyermekük nemi szorongásának fölszabadításával pozitív példát mutatnak a nagyvilágnak. Az Amerikai Gyerekorvosok Szakmai Kollégiuma szerint azonban a magazin politikai célból, áltudományos alapon, kisgyerekek egészségét veszélyezteti, a propagált hormon- és műtéti kezelések után ugyanis nem boldogok, hanem csupán betegek lesznek. A National Geographic a különkiadást egyszerre kulturális és tudományos felfedezőútnak tartja, aminek szükségességét szerintük az indokolja, hogy a társadalom az elmúlt egy évtizedben megérett arra, hogy ezt a kényes kérdést a nyilvánosság elé tárja. Visszautalnak a tavaly októberben hozott precedens értékű legfelsőbb bírósági döntésre, ami Virginiában engedélyezte egy tizenhét éves transznemű lánynak, hogy az iskolában a férfi mellékhelységet használja. Ezenkívül kiemelt példaként kezelik a Facebook 2014-ben hozott "progresszív kezdeményezését" arról, hogy közel ötvenre bővítették a regisztráció során választható nemi kategóriák számát. Ezt azóta több közösségi hálózat követte, mint például a népszerű Tinder társválasztó alkalmazás, ami negyven különböző nemi identitást és szexuális orientáltságot kínál a felhasználóinak, vagy a BuzzFeed, amely kiemelt kategóriában kezeli az LGBT-közösséggel kapcsolatos híreket. A szerkesztők továbbá a társadalmi változás bizonyítékaként kezelték, hogy a szórakoztatóiparban, sőt a csúcsvezetők között is egyre többen vállalják föl transzneműségüket, szexuális másságukat, pozitív példát mutatva azok számára, akik feszélyezve érzik magukat a tradicionális nemi normák szorításában. A változás elkezdődött - véli Susan Goldberg, aki szerint "a háttérben gyermekeink, szülők, tanárok, orvosi szakemberek, állami dolgozók már nap mint nap szembesülnek a nemi identitás kérdésével. Bárhova nézzünk akár az Egyesült Államokban, akár a nagyvilágban, egyre több aktivista és civil szervezet küzd azért, hogy megváltoztassák a nemek hagyományos definícióját".
08:21  Több tucat emberéletet követelt eddig a tél [6 napja]
  A hajléktalanok, az egyedülálló idősek és a mélyszegénységben élők vannak leginkább kitéve a fagy veszélyeinek. A szakállamtitkár szerint bővítették a befogadóhelyek férőhelyeinek számát, és senkinek sem kell kapacitáshiány miatt az utcán éjszakáznia. A férőhelyszám bővítése azonban csak részben jelent megoldást, tekintve, hogy legalább kétszer annyian halnak meg saját fűtetlen otthonukban, mint a szabad ég alatt. A rendőrség adatai szerint tavaly október óta 52-en, civilek szerint 100-an fagytak meg. Január folyamán továbbra is rendkívüli hidegre kell számítani, ezért az Országos Mentőszolgálat külön figyelmeztetést adott ki arról, hogy a kihűlés, fagyás veszélye nem csak a szabadban tartózkodókat fenyegeti, a baj elégtelen fűtésű helyiségekben is bekövetkezhet. Mint írják, az utcán akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet, ezért létfontosságúak a gyors lakossági bejelentések. Csakhogy ha valaki nem akar elmenni a mentőkkel, akkor nem vihetik el. "A szociális gondozók számon tartják és rendszeresen látogatják az utcán élőket, illetve próbálják rávenni őket, hogy menjenek be a hajléktalanszállóra. Szükség esetén mentőt hívnak hozzájuk. A mentők is csak azt tudják tenni, hogy rábeszélik az illetőt, hogy menjen meleg helyre. Ha beteg, akkor beviszik a sürgősségire. Vidéken más a helyzet, mint a fővárosban, ott többnyire nem az utcán vannak az elesettek, hanem sokszor a saját lakásukban hűlnek ki, ha nem kérnek segítséget. Ilyenkor a szomszédoknak, illetve az önkormányzatnak kellene jobban figyelni rájuk" - mondta el lapunknak egy Pest megyében dolgozó mentős tiszt.
08:21  A nemzetvezető agyának sötét zárkái [6 napja]
  "Aki meg akarja érteni Szálasit, az embert és a politikust, annak el kell olvasnia a naplóit, amelyeket a második világháború idején kezdett papírra vetni, és kivégzése napjáig, 1946. március 12-ig rendületlenül vezetett. A napló reflektor Szálasi agyának sötét zárkáiba" - véli Dr. Karsai László történész, aki több évtizedes kutatómunka után publikálta Szálasi Ferenc naplóit.
08:21  A hatalmi harcokba merült Irán gyászolja Rafszandzsánit [6 napja]
  Százezrek búcsúztatták kedden Ali Akbar Hashemí Rafszandzsánit. Az utolsó pillanatig aktív korábbi iráni elnökkel egy szívroham végzett vasárnap, 83 éves korában. Holtteste fölött Ali Hámenei ajatollah mondta a búcsúimát, akivel nem voltak épp baráti viszonyban. Irán egyik legbefolyásosabb politikusának életpályája épp olyan ellentmondásos, mint amilyenek a róla szóló írások is. A temetést megelőző megemlékezést a teheráni egyetemen tartották, és az épülethez vezető utat a helyi beszámolók szerint olyan plakátok borították, amelyeken együtt szerepel Hámenei, az iráni forradalom legfelsőbb vezetője és az elhunyt Rafszandzsáni - noha a két politikus nem szívelte egymást. A búcsúceremónián az iszlám köztársaság rezsimjének több vezetője is részt vett, maga Hasszán Rohani elnök is, akit éppúgy a "mérsékelt" vezetők között tartanak számon, mint az elhunyt államfőt; érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy Irán nukleáris és rakétaprogramja éppen az úgynevezett mérsékelt elnök idején ért el jelentős haladást. Rafszandzsáni jó kapcsolatot épített ki Oroszországgal, és kezdeményezője volt a busheri atomerőmű építésének is. Vezetésével futott fel az iráni atomprogram, vásároltak nukleáris eszközöket Pakisztántól és más országoktól. A volt államfőt közvetlenül az iráni forradalomban kulcsszerepet játszó korábbi bajtárs, Khomeini ajatollah mellé temették, Teherán déli részén. Az iráni ellenzéki gondolkodók Rafszandzsánit egyáltalán nem a reformerek közé sorolják, sőt Khomeini harcostársaként az iráni "teokratikus" rezsim egyik megalapozója volt. 1980-89 között az iráni parlament, a medzslisz elnöke volt, az irak-iráni háború idején pedig tulajdonképpen a hadsereg főparancsnoki tisztjét töltötte be, és mint ilyen, ő irányította Bászra megszállásának hadműveletét. Ugyanakkor Khomeini az ő javaslatára kezdett béketárgyalásba Irakkal, miután nyilvánvaló lett, hogy az ország gazdasága nem tudja tovább elviselni a háború terhét.
08:21  Párizsi békecsúcs: állammal jutalmaznák a terrort [6 napja]
  A legutóbbi, jeruzsálemi teherautós terrortámadás után egy héttel arra készülnek Párizsban, hogy - az érintett felek távollétében - lefektetik a tartós közel-keleti béke alapjait. Az irreális célkitűzést még abszurdabbá teszi, hogy az amerikai delegációt az a John Kerry külügyminiszter vezeti, akinek megbízatása a konferencia után négy nappal megszűnik. Kérdés, mi akkor a célja a nemzetközi "békecsúcsnak"? Izraelben attól tartanak, hogy a háttérben egy második, a decemberinél is keményebb és egyoldalúbb szövegű ENSZ BT-határozat készülhet a zsidó állam ellen. A békekonferencián az előzetes információk szerint 70 ország küldöttsége vesz részt, de a nagyszabású tanácskozás csak fügefalevél lehet. A Haarec izraeli napilap megszerezte a tervezett zárónyilatkozat szövegét, amelyre a résztvevők pezsgővel koccinthatnak anélkül, hogy érdemben beleszólhatnának a dokumentum tartalmába. A zárónyilatkozat-tervezet felszólítja Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, hogy "nyilvánosan újítsák meg elkötelezettségüket a kétállami megoldás iránt, és ítéljék el saját kabinetjükben azokat a kormánytisztviselőket akik ellenzik ezt". Ez a kitétel egyértelmű ultimátum Netanjahu felé, hogy alakítsa át kormányát, és a palesztin államot ellenző Naftali Bennett helyett a balközép ellenzéki pártokkal alakítson koalíciót. Ugyanerre szólítják fel Abbászt is, ám erre csak a tárgyilagosság látszata miatt van szükség, a Palesztin Hatóság elnökétől ugyanis hiábavaló lenne bármit is számon kérni. Abbász négyéves elnöki mandátuma ugyanis már kilenc éve lejárt, anélkül, hogy választást tartottak volna. Abbász riválisa pedig a Hamasz, amely alapokmányában utasítja el a kétállami megoldást, miután csak egyetlen, palesztin állam létezését ismeri el, "a (Földközi-)tengertől a (Holt-)tengerig".
08:21  Napirendre vette a kormány a Soros által támogatott szervezetek ügyét [6 napja]
  Németh Szilárd Fidesz-alelnök keddi sajtótájékoztatójával új fejezetéhez ért a Soros György által támogatott szervezetek és a magyar kormány küzdelme. A minta a külföldről pénzelt NGO-k (nem kormányzati szervezetek) izraeli szabályozása lehet. "A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége" - mondta keddi sajtótájékoztatóján Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és alelnöke, mikor arról kérdezték, hogy tényleg nekiáll-e a kormány a civil szervezetekkel való leszámolásnak. Németh: a célpont a nemzetállami politika "Amikor létrehozzák ezeket a civil szervezeteket, pontosan tudják, hogy nem civil szervezetet hoznak létre, hanem olyan civil szervezetet, amik bele akarnak szólni a politikába. Azért hozzák létre ezeket a szervezeteket, hogy befolyásolják az adott ország politikáját, úgy, hogy nem kell részt venniük a választásokon" - tette hozzá az ATV Start című műsorában szerda reggel a politikus, aki elismerte azt is, hogy "nagyon sok tisztességes, becsületes ember dolgozik" ezeknél a szervezeteknél, ám maguk a szervezetek a nemzetállami politikát támadják. Németh Szilárd úgy véli, a kormány által kifogásolt szervezetek létrehoztak egy párhuzamos világot, "ahol ott vannak a tudósaik, jelentéseik, ezt egy milliárdos finanszírozza, és politikai kérdésekben nyilvánulnak meg". Németh szerint mindez tetten érhető volt az illegális bevándorlással kapcsolatos kampány idején is. Az ATV-ben a Fidesz frakcióvezető-helyettese meg is nevezte azt a három szervezetet, amelyeket szerinte "ki kell takarítani" az országból. Ezek a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és a Transparency International Magyarország. Ezek a szervezetek a Fidesz alelnöke szerint "mindenféle legitimációs részvétel nélkül akarnak beleszólni a nagypolitikába". A Németh által megnevezett szervezetek közül Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke az ATV-nek úgy reagált az alelnök szavaira, hogy szerinte elfogadhatatlan, hogy a kormányzó párt frakcióvezető-helyettese megengedheti magának, hogy így fogalmazzon. Az atv.hu-nak a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Martin József Péter azt mondta: tavalyi összbevételük mindössze hét százaléka származott a Nyílt Társadalom Alapítványtól, a legnagyobb finanszírozójuk az Európai Unió. Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója szerint pedig a kormány saját magáról állít ki bizonyítványt, amikor - ahogy fogalmazott - fenyegeti a Németh Szilárd által felsorolt szervezeteket. Véleménye szerint a hatalom azokat az ügyeket akarja besöpörni a szőnyeg alá, amiket többek között a Társaság a Szabadságjogokért is felkarolt.
08:21  Álhírcsatornák támadása [6 napja]
  A megválasztott elnök beiktatása előtti napokra is tartogatott muníciót a Trump-ellenes média. Ezúttal a BuzzFeed hírportál tett közzé egy állítólagos jelentést, amely hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította: az oroszok szexvideóval és egyéb kompromittáló információkkal zsarolják Donald Trumpot. A megválasztott elnököt láthatóan nem törte meg az újabb támadás, aki nem csupán a BuzzFeeddel szemben helyezett kilátásba komoly következményeket, de álhírcsatornának nevezte a "hírt" közlő CNN-t is. Elnökké választása óta először tartott sajtókonferenciát Donald Trump, aki a New York-i Trump-toronyban rendezett, mintegy egyórás tájékoztatón gazdasági elképzeléseiről és vállalatbirodalma jövőjéről beszélt, valamint többször is reagált az Oroszországhoz fűződő kapcsolatairól szóló hírekre, az orosz hekkertámadásokra, s egy hírportál kínos vádaskodásokat felsorakoztató, kedden este nyilvánosságra hozott összeállítására. Elképesztő vád, bizonyíték nélkül A megválasztott elnök hű maradt önmagához, kabinetjéről azt mondta: "valószínűleg a valaha volt legjobb kormány", a CNN riporterébe pedig nemes egyszerűséggel belefojtotta a szót. Nem véletlenül, a hírcsatorna egy névtelen orosz forrásra hivatkozva azzal vádolta meg Trumpot, hogy a KGB szexvideókkal zsarolja. A megválasztott elnök bírálta a BuzzFeed hírportál által közzétett állítólagos jelentést, amelyben a portál hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Oroszországnak kompromittáló információi vannak róla, és ezért bámikor zsarolhatja. Trump visszautasította az állításokat, s egyúttal megköszönte az információk közlését visszautasító médiumok viselkedését. "Soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni ezeket a megalapozatlan állításokat" - jelentette ki, és később egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a hírportálnak számolnia kell a következményekkel. A sajtótájékoztatón Trump nem adott szót a CNN munkatársának. A televízió előzőleg közölte a BuzzFeeden megjelent "jelentés" állításait. A megválasztott elnök az utóbbi idők divatos szóhasználatával élve "álhírgyártónak" nevezte a CNN-t. Előzőleg, a sajtókonferencia kezdetén, még mielőtt Donald Trump a pódiumhoz lépett volna, röviden beszélt Mike Pence megválasztott alelnök és Sean Spicer, Trump szóvivője, a leendő fehér házi szóvivő. Mindketten határozottan visszautasították a BuzzFeed állításait, hamis és megalapozatlan vádaskodásoknak minősítve őket. Hárít a CNN A sajtótájékoztató után a CNN megszeppent. A hírcsatorna közleményt adott ki, amelyben az ultraliberális BuzzFeed hírportálra igyekeztek kenni a felelősséget, mondván, ők nem közölték az "ellenőrizetlen információkat", csupán hivatkoztak azokra. A pletykákból, olvasói "tippekből" és más bizonytalan forrásokból építkező BuzzFeed maga is érezte, hogy a "Trump-dosszié" ingatag, mert a cikk bevezetésében azt írják, hogy a dokumentumokat "egy olyan személy állította össze, aki azt állítja magáról, hogy korábban a brit hírszerzésnek dolgozott, és most azt hangoztatja, hogy Oroszországnak kompromittáló információi vannak Trumpról".

2017. január 06, péntek

23:01  A jótékonyság mindig feltölt [1 hete]
  Balogh Enikő orvostanhallgató szerint a jótékonyság az egyik leghatékonyabb gyógyszer. A debreceni egyetemista, aki hobbi szintű jótevő több száz jelölt közül került a Richter Gedeon Aranyanyu Díj legjobb 4 egészségügyi dolgozója közé. Az adakozás lételeme. Szabadidejében daganatos gyermekeknek adományoz hajat paróka-alapanyagnak vagy épp jótékonysági futóversenyen indul értük. Ha úgy adódik, önkéntesként beszélget orvosra várókkal, jótündérként kívánságokat teljesít vagy épp alapítványoknak gyűjt adományokat.
22:59  A vándormadarak visszatérnek? [1 hete]
  Több mint egy évszázada indult el Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma. Idén 127. alkalommal kezdődött az országos madár-etetési szezon. Az itthon maradó és Eurázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tíz-ezernyi etető. Az ötvennél is több potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése ugyanakkor egyedülálló élményt kínál számunkra nemcsak a kertekben és a parkokban, de a belvárosokban és a sokadik emelet magasságában is.
22:57  Több ezer embernek segített a HISZ [1 hete]
  Több ezer embert értek el a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának karácsonyi akciói. A HISZ aktivistái az év utolsó napjaiban az ország számos városában, Budapesten pedig több kerületben meleg étellel, valamint tartós élelmiszercsomagok szétosztásával igyekeztek szebbé tenni a nélkülöző családok számára az ünnepeket.
17:09  Óvoda az idősek otthonában [1 hete]
  Gyermekek idősek körében - száz éve ez még teljesen általános volt a többgenerációs családokban, azonban ma a kicsik jóval ritkábban vagy egyáltalán nem érintkeznek öreg emberekkel, különösen nem a 80-90 éves korosztály képviselőivel. Egy zseniális kezdeményezés azonban összehozza az egymástól távoli korcsoportokat, ugyanis Amerikában az egyik idősek otthonában óvoda működik. Az eredmény meglepő: a legkisebbek és a szépkorúak nagyon jól kijönnek egymással, az intézményben túljelentkezés van.
17:04  Tarta Dávid autóversenyző [1 hete]
  Dávid autóversenyző. 2017 márciusában tölti be a 15. életévét. Fiatal kora ellenére, már több mint 100 futamon vett részt, hatalmas sikerrel. 10 évesen már a Hungaroringen vezetett, 12 évesen robbantott, amikor a felnőttek mezőnyében tudott diadalmaskodni, 14 évesen pedig csodával határos módon megnyerte a román bajnokságot. A gyorsan jött hírnevet a helyén kezeli, és mindenért az Úrnak ad hálát. Ezeken kívül a nagybányai Hit Gyülekezete (Speranta) dicséretzenekarában gitározik, iskolába jár és nem mellesleg még cserkészkedik is.
16:50  Meg kell birkózni minden akadállyal [1 hete]
  A győzelemhez küzdeni kell. Fel kell dolgozni a kudarcot, felállni a padlóról és tovább menni. Két birkózótól inspirációt kaphatunk, hogyan lehet a mindennapi élet nehézségein is fogást találni. Nagy Mihály és Nagy Péter hazai és nemzetközi versenyek győztesei, nemrég pedig kitüntették őket az Év Egyetemi Sportolója Díjjal is, többek között Szilágyi Áronnal és Cseh Lászlóval együtt.
16:40  Billy Graham: A menny és a pokol is valóság [1 hete]
  Alig fél évvel az amerikai megjelenés után magyarul is olvasható Billy Graham legújabb - alighanem utolsó - könyve, amelyben a most 98 éves világhírű prédikátor megosztja mindazt, amit a Bibliából megtudhatunk az örökkévalóságról, a mennyről és a pokolról. Amikor Grahamtől megkérdezték, hogy szerinte hol van a menny, azt válaszolta: "A menny ott van, ahol Jézus Krisztus, és hamarosan én is Őhozzá megyek." Részlet a könyv bevezetőjéből.
16:33  Európának szüksége van egy kurd államra [1 hete]
  A kurdok lehetnek a feloldhatatlan ellentétek által felszabdalt Közel-Keleten a stabilizáló erő - állítja a Heteknek adott interjúban Sherkoh Abbas, a Szíriai Kurd Nemzetgyűlés elnöke. A kurd vezető szerint egy autonóm Kurdisztán megakadályozná a neooszmán birodalom kialakulását, és útját állná a radikális szunnita arab államok, valamint az iráni síita félhold kiépülésének is. Kiket képvisel az ön által irányított szervezet és milyen célokért küzdenek?
15:16  Mi lesz a legnagyobb próba Trump számára? [1 hete]
  Beiktatása után nem fogja bezárni Twitter-fiókját, de visszafogott lesz - ezt ígérte Donald Trump, aki az elnökválasztás óta folyamatosan ezen a közösségi platformon teszi közzé döntéseit és politikai kommentárjait. Az biztos, hogy január 20-a után Trump számos olyan döntés elé kerül, amit már nem lehet egyenként 140 karakterben megoldani. A Politico magazin évnyitó számában különböző területeken tevékenykedő amerikai befolyásos véleményformálókat kérdezett arról, mik lehetnek a legnagyobb próbatételek az új elnök számára. Elgondolkodtató válaszokat idézünk.
15:11  Kormány második körben [1 hete]
  Bizalmat szavazott a román parlament Sorin Grindeanunak, a decemberi parlamenti választásokon többséget szerzett PSD-ALDE-koalíció miniszterelnök-jelöltjének. Sorin jelölésére az után került sor, hogy a Klaus Iohannis elnök első körben indoklás nélkül elutasította a török származású Sevil Shhaideh kinevezését.
15:06  Háború a milliárdos megrendelések előtt álló Zsolnayért [1 hete]
  A Zsolnay porcelán 150 éves fennállása alatt fogalommá vált Magyarországon, ám a rendszerváltás óta a gyár folyamatos lejtmenetbe került. Tavaly a gyár tulajdonosai - az önkormányzat és egy külföldi magánbefektető - között kitört pereskedés, háborúság közepette 119 szakdolgozó hagyta el a céget, amely kis híján felszámolás alá került. A háttérben a Zsolnay épületkerámia-gyártásért folyó harc húzódik, különös tekintettel a műemlékjellegű épületek rekonstrukcióira, így az Iparművészeti Múzeum felújítására is, melynek 25 milliárdos helyreállításáról 2015-ben döntött a kormány.
14:55  Minden eszközzel [1 hete]
  Donald Trump megválasztásával véget ért az Amerikai Egyesült Államok talán legfurcsább választása, amelyben Hillary Clintonnak még a szimpatikus vesztes szerepét sem sikerült eljátszania. A november 8-ai választás és a december 19-ei elektori szavazás közötti időszak sem volt kevésbé furcsa, mint maga a kampány - de az elektori döntés óta sem csillapodott az immár a Fehér Házat is magával ragadó baloldali hiszti. De legalább jobban érthetővé vált, hogy a választópolgárok miért utasították el a gyakorlatilag az Obama-korszak továbbélését jelentő Clintont.

2017. január 05, csütörtök

09:11  Dogmákkal a hit ellen [1 hete]
  Gyakorlatilag húsz éve tart már az a technológiai és tudományos forradalom, amely az eltelt időszakban teljesen átformálta a világot, és amelynek következtében a hétköznapi életünk, szokásaink és jövőképünk is teljesen átalakult. A mindennapi élet átalakulása mellett ez a forradalom egy olyan új és egyre erősödő világnézetet - új ateizmus - is kitermelt, amely mára milliók számára vált meghatározó eszmerendszerré, anélkül, hogy ezt észlelték volna.
09:11  Veszélyes trendek az IT-szektorban? [1 hete]
  Az IT-szektor pár évvel ezelőtt az egyik legmeghatározóbb gazdasági iparággá nőtte ki magát. Méretarányosan a legnagyobb profitot termeli, ráadásul a legnagyobb vállalatok is elsősorban a high-tech szektorban tevékenykednek (Facebook, Google, Apple). A legdinamikusabban fejlődő iparágról beszélünk, ahol az innováció már-már hihetetlen méreteket ölt: a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság és a 3D-s nyomtatás megjelenése jelzi, hogy a techipar elhozta nekünk a negyedik ipari forradalom korát.
09:11  A meghekkelt agy [1 hete]
  Nemcsak az agyi struktúrákat képes átalakítani, hanem a droghoz hasonló függőséget is kialakíthat bennünk az internethasználat - derül ki a Nemzeti Agykutatási Program keretében elvégzett vizsgálatokból. Janszky József neurológus professzor szerint az internet hasonló a táplálkozáshoz: élni nem lehet nélküle, viszont a "túlevés" súlyos problémákhoz vezet.
09:11  Izrael elárulása - Seres László publicisztikája [1 hete]
  Alig egy hónappal megérdemelt távozása és éppen egy nappal karácsony/hanuka előtt az Obama-adminisztráció betetőzte elvtelen, közveszélyes külpolitikáját: a hagyományos, évtizedes amerikai elkötelezettséget felrúgva, tartózkodásával lehetővé tette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy még hozzá képest is durva Izrael-ellenes határozatot fogadjon el.
09:11  Elégedetlen Európa - 2017 meglepetései [1 hete]
  Meghatározó évet zárt Európa: 2016-ban némileg lassult, de nem állt le a migránshullám; a britek úgy döntöttek, inkább az EU-n kívül folytatnák; és brutális terrorcselekmények mutatták meg az év végén is, hogy a főáramú migránspolitika kudarcot vallott. 2017 nem kevésbé lesz meghatározó, mivel elnökválasztás és parlamenti választás is lesz mind Németországban, mind Franciaországban, és Hollandiában is az urnákhoz járulnak a választók.
09:11  Obama az örökségét menti, Trump tettre kész [1 hete]
  Jó pár ellentmondásos húzással koronázza meg elnökségének nyolc évét a Fehér Házból hamarosan távozó Barack Obama, melyek közül a legkirívóbb az ENSZ december 23-i, Izraelről szóló határozatában feltehetően betöltött kétes szerepe, valamint az, hogy Donald Trump győzelmét az orosz kormány által megrendelt hekkertámadásokkal magyarázza. Trump beiktatására január 20-án kerül sor, s a készülődésekből nyilvánvaló: az új elnök és csapata leginkább azt tartja szem előtt, hogy mielőbb nekigyürkőzhessen a munkának.
09:11  Ellenzéki helyezkedés [1 hete]
  Az MSZP és a DK nem kér a Jobbikból, a Jobbik nem kér a baloldali pártokból. Kér viszont a baloldali szavazókból, mert a matematika alapján a Fidesz csak a radikális jobboldal és a baloldal támogatóinak egyirányú szavazataival váltható le. Ezt ismerték fel balliberális véleményformálók is, akik közül sokan "az ördöggel" is összefognának Orbán Viktor leváltása érdekében.
09:11  Törökország az újévi vérfürdő után [1 hete]
  2017 első óráiban az Iszlám Állam újra hallatott magáról: Isztambulban közel negyven halálos áldozattal járó vérfürdőt rendezett a kalifátus terroristája, aki lapzártánkkor még szökésben van. A konkrét tragédián túl a történtek a török állam kezelhetetlenné váló válságát is mutatják - úgy tűnik, az ankarai rezsim képtelen a részben általa is előidézett szíriai polgárháború hatásait a határokon kívül tartani.

2016. december 23, péntek

16:34  Kis Burgenland [3 hete]
  Ha bármikor Sopron nevét halljuk, természetesnek vesszük, hogy ez egy szép nyugat-magyarországi város, és ekkor esetleg eszünkbe jutnak még más, a régióban található hasonló szépségű városok, mint például Kőszeg, Győr vagy esetleg Szombathely. Pedig Sopron esetében ez talán mégsem olyan természetes.
16:32  Karácsonyi andalgás Schönbrunnban [3 hete]
  Az ünnepek közeledtével néha jólesik az embernek egy kis kikapcsolódás a mindennapi teendőhegyek közepette, a karácsonyi vásárok pedig remek lehetőségekkel kecsegtetnek, ha ünnepi hangulatra és némi gondolatelterelésre vágyunk. Év végi számunkban a 23. éve megrendezésre kerülő schönbrunni karácsonyi vásárt mutatjuk be kedves olvasóinknak.
16:30  A Feltámadott nyomában [3 hete]
  A Clavius (Risen) egy oknyomozás története. A film az ókori Júdea méltán leghíresebb rejtélyébe vonja be nézőjét. Egy római tiszt szemszögéből lehetünk részesei a napoknak, melyek Jézus megfeszítése és mennybemenetele között teltek el. Az újszerű megközelítés pátosz- és vallásmentes néznivalót eredményezett, ami üdvözlendő. Hiszen a Feltámadás valójában nem filozófiai kérdés, hanem pontosan az, ahogy azt Joseph Fiennes játszotta katonaember megéli: történelmi tény.
16:28  Szíria 2016 [3 hete]
  Az idei év mindenféleképpen vízválasztónak tűnik a szíriai polgárháborúban. Törökország szárazföldi offenzívát indított, míg az oroszok által megtámogatott és a vereséget éppen elkerülő Aszad elnök és csapatai elfoglalták Aleppót. Az ENSZ nemhogy azt nem tudta elérni, hogy az érdekelt felek a tárgyalóasztalhoz üljenek, de még a vegyi fegyverek bevetését sem volt képes megakadályozni. Az országban népirtás zajlik, egyre inkább szektáriánus alapon.
11:05  Alma újragombolta [3 hete]
  Természetes alapanyagok, letisztult szín- és formavilág, nulla szabászati hulladék, hosszú távú hordhatóság, minimálfeltételek között megjelenő elegancia - a 23 éves Vetlényi Alma kollekciója minden szempontból szembemegy a fast fashion világával. A MOME hallgatója öltözékeivel - melyek a Design Terminál fenntartható divat témájában kiírt "Gombold újra!" pályázatára készültek - nemrég elnyerte a legjobb hazai tervezőnek járó díjat.
10:56  Családban is magányosan [3 hete]
  Nem karácsonykor, hanem ünnep előtt és után szaporodnak meg a lelki telefonsegély szolgálatok hívásai. Előtte inkább a kirekesztettségérzés növekszik, utána pedig a frusztráltság, ha nem úgy sikerült az ünnep, ahogy azt várták. A hívások azt mutatják, hogy a lelki magány, a társas támogatás hiánya egyformán sújtja az egyedül élőket és a családosokat - az ugyanis önmagában még nem jelent semmit, hogy több ember él egy lakásban, és családnak nevezik magukat. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének titkárával beszélgettünk. Makki Marie-Rose
10:51  Az amerikai olasz maffia a 21. században [3 hete]
  Keresztapa, Nagymenők, Casino - ma már mindhárom hollywoodi alkotás a filmtörténelem klasszikusai közé tartozik, de nemcsak a szereplőgárda összetétele miatt, hanem azért is, mert egy olyan világot mutatnak be, amely titokzatossága és misztikussága miatt mindig is érdekelte az embereket: az amerikai szicíliai maffia, vagyis a "La Cosa Nostra" világát. De mi a helyzet a hírhedt és halhatatlannak hitt New York-i maffiacsaládokkal 2016-ban?
10:45  Interjú Földes János holokauszttúlélővel [3 hete]
  Kiskunfélegyházi zsidó családból származott, ahogy fogalmaz: mindenkije zsidó volt. Tizenévesen élte át a zsidóüldözést, majd a holokausztot. A háború után néhány évet Izraelben töltött, onnan tért haza. A 85 éves Földes Jánossal beszélgettünk az általa átélt borzalmakról és a háború utáni újrakezdésről.
10:29  Vizsoly és a Biblia [3 hete]
  Jövőre lesz az 500 éves évfordulója annak, hogy Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes az igazságkeresés jegyében kifüggesztette vitaindító tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára. Hogyan lehet ezt méltóképpen megünnepelni? A bibliai igazság terjesztésével - mondja Daruka Mihály asztalos és múzeumvezető, aki úgy döntött, hogy a jeles évforduló alkalmából újranyomtatja az első magyar nyelvű teljes Bibliát. 2017. október 31-ig kétszáz példányt készít el belőle eredeti formában: korhű nyomdagéppel és betűkkel, kézi szedéssel, ugyanolyan alapanyagokra, mint amire a régi készült. Sőt, ugyanott, mint azt eleink tették, Vizsolyban.
10:16  A börtönben tért meg Kovács Géza egykori Kofruct-vezér [3 hete]
  Azt tervezte, hogy 60 évesen már csak utazgatni és golfozni fog, ehelyett börtönbe került. Milliárdosként szinte bármit megtehetett, most egy szűk albérletben lakik. Egykor ünnepelt mecénás volt, ma az egykori barátok többsége felé sem néz. Kovács Géza mégis azt mondja, boldogabb mint valaha.
10:07  Mi történt a város Mohamed korabeli zsidó közösségével? [3 hete]
  Az arábiai félszigeten, a mai Szaúd-Arábia területén virágzó ősi zsidó közösségek működtek egészen a 7. századig. A történetük önmagában is érdekes, ám szellem- és vallástörténeti szempontból a jelentőségük túlmutat saját korukon, hiszen többségük, de különösen a medinai zsidó közösségek rendkívül intenzíven érintkeztek az új arab vallás alapítójával, Mohameddel. Mohamed évekig látogatta az itteni zsidó iskolákat, s az ősi ábrahámi hit és annak szokásai kezdetben rendkívüli módon inspirálták, olyannyira, hogy az új iszlám vallás számos elemét közvetlenül tőlük vette át. Ám amikor a medinai zsidók a prófétai szolgálatát nem fogadták el, kegyetlen gyűlölettel fordult ellenük, s igyekezett nemcsak Medinából, hanem az egész félszigetről is mindent megtagadni és kiirtani, ami zsidó.
09:58  Saría vagy evangélium? [3 hete]
  No God but One - vagyis Nincs más Isten. A shahada, vagyis az iszlám betérési megvallás mondatáról kapta címét Nabeel A. Qureshi (képünkön) apologetikus könyve. Az Egyesült Államokban pakisztáni szülőktől származó, így az iszlám kultúrában és vallásban nevelkedett, egykori muszlim fiatalember idén megjelent könyve nemrég elnyerte a befolyásos The Gospel Coalition International Outreach-díját.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen
 

Mióta ezt használom felére csökkent a mobil számlám.

Szuhár Balázs
Siófok
 

Egyszerűen beállítom a hírfigyelőt és egyetlen számomra fontos hírről sem maradok le

Szélesi Zoltán
Vác
 

Könnyen testre szabható

Szegedi Melinda
Budapest
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár