pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2014. április 17, csütörtök

08:46  Gasztroelegancia [22 óra 43 perce]
  A mellett, hogy mind a kettő ízletes és laktató, a hidegtál sokkal dekoratívabb és változatosabb ételeket kínál, mondhatnák, az asztal dísze. Különösen, ha a Hidegtálkirálynál rendelik meg, hiszen minden tál 40x60 centiméteres tálcára készül - mondta lapunknak Petrovszky Tivadar, a családi vállalkozásnak indult Hidegtálkirály alapítója.
08:46  Politikai kormányzás a köbön [22 óra 43 perce]
  Izgalommal várta a Fidesz vezérkara, hogy Orbán Viktor visszatérjen a pár napos római pihenéséről, mert addig is szünetelt a kormányalakítás. Másrészt a "Főnök" ilyen utakat követően sokszor új és meglepő ötletekkel szokott előállni. Több forrásunkkal beszélve úgy tűnik, hogy egyetlen dolog biztos: az új kormány még inkább "politikaibb" lesz, mint bármelyik korábbi az első szabad választások óta.
08:46  Egy többszörösen megosztott ország [22 óra 43 perce]
  Oroszországot nem számítva, a mai Ukrajna - még a Krím leszakítása után is - Európa legnagyobb területű országa. E kelet-európai térséget nyugat-keleti irányban átszelik az erdős, erdős sztyeppei, sztyeppei földrajzi zónák, melyeket - a különböző adaptációs igényekből adódóan - az elmúlt évszázadokban, évezredekben eltérő kultúrák népesítettek be.
08:46  Könyvégetéssel tiltakoznának a kiadók [22 óra 43 perce]
  Hoffmann Rózsa a távozása előtt tett még egy agresszív lépést tankönyvfronton: az állami iskolák minden évfolyamában csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által megrostált tankönyvjegyzékből választhatnak a pedagógusok. Az eljárás sérti a pedagógusok szabad tankönyvválasztási jogát, és nem feltétlenül az olcsóbb, különösen nem a jobb szakmai minőségű kiadványoknak kedvez, így az egyik legnépszerűbb kiadó, a Mozaik kiszorítását is eredményezi. Az iskoláknak két hét alatt, szinte "vaktában" kell a tankönyvrendeléseket összeállítaniuk.
08:46  Gyilkosság Kansasben [22 óra 43 perce]
  Sosem leplezte durva antiszemita nézeteit az a férfi, aki egy nappal a pészah beállta előtt zsidó intézmények ellen intézett támadást az Egyesült Államokban. Frazier Glenn Cross három embert lőtt le egy közösségi háznál és egy öregek otthonánál Kansas City egyik külkerületében. Az áldozatokról végül kiderült, hogy nem voltak zsidók.
08:46  Pészah, terror, kormányválság [22 óra 43 perce]
  A Kerry-terv menetrendje szerint április végén kellene aláírni az izraeli-palesztin konfliktus "végleges lezárásáról" szóló keretmegállapodást. Két héttel a kitűzött dátum előtt az amerikai külügyminiszter elismerte, hogy az esélyek "eltűntek". Kerry ezért a két érintett felet hibáztatta, mondván, folyamatosan "nem-konstruktív" lépésekkel akadályozták a megállapodást. Az elemzők többsége szerint azonban az amerikai terv alapfeltevése már előre garantálta a kudarcot.

2014. április 10, csütörtök

15:23  Szomorkodó Vona [7 napja]
  Bár a választások éjszakáján Vona Gábor kudarcként értékelte a Jobbik eredményét, másnapra már derűsebben látta a történteket. A számok a másnapi Vonát igazolják, és egyben azokat, akik aggodalommal tekintettek a legnagyobb európai szélsőjobbos alakulat további térnyerésére. A Jobbiknak csak néhány civil állt útjába.
06:46  Ez tetszik a magyaroknak - Neves nemzetközi szakértők [1 hete]
  Kai-Olaf Lang a berlini Tudomány és Politika Alapítvány kutatási részlegének vezetője. Fő kutatási területéhez tartoznak a balti országok, Közép- és Kelet-Európa, illetve az unió bővítési politikája. Szerinte a magyar kormányoldal egyértelmű és nagyarányú győzelme - még a Fidesz 700 ezres szavazatvesztése ellenére is - jelentős legitimációs lökést adott Orbán Viktornak. "A miniszterelnök hivatkozhat arra, hogy őt és a politikáját a magyar választók egyértelmű többsége külföldi kritikák ellenére is megerősítette hivatalában.
06:34  Hack Péter: Az újrakezdés esélye [1 hete]
  A hétvégi választás a viszonylag alacsony részvételi arány (60 százalék) ellenére alapvetően mégis a demokrácia ünnepe volt. Az emberek örömmel, kiöltözve, reménységgel mentek szavazni. A probléma inkább azzal volt, hogy nem igazán volt túl jó a választék. Fontos kiemelni, hogy a végeredmény az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult, nem tért el a közvélemény-kutatók előrejelzéseitől, így meglepetést sem okozott. A két bizonytalan pont közül a kellemes meglepetés az LMP bejutása. Azonban a Fidesz kétharmada is olyan kevés szavazaton múlt, hogy az előre kalkulálhatatlan volt.
06:34  Hogyan látták külföldről a magyar választásokat? [1 hete]
  A világsajtó nemcsak a választási eredményekről számolt be április 6-a után, hanem több szempontból is részletesen elemezte a helyzetet. Az értékelések öt fő kérdéssel foglalkoztak: Hogyan érte el Orbán Viktor az újabb győzelmét, és mit jelent a várható kétharmados többség Magyarország számára? Mit jelent az eredmény az Európai Unió és a közelgő európai választások szempontjából? Mi okozta a baloldal súlyos vereségét? Mekkora veszélyt jelent a Jobbik erősödése? Várható-e gazdasági fellendülés az új kormánytól?
06:34  Pofon Strasbourgból [1 hete]
  Az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi ítéletében kimondta: a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságának tekintetében sérült a magyar államot beperlő vallási közösségek gyülekezési és egyesülési szabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól. A pergyőztes tizenhét felekezet milliárdos nagyságrendű kártérítésre számíthat.
06:34  Ez tetszik a magyaroknak [1 hete]
  Neves nemzetközi szakértők a Fidesz-győzelemről, a baloldal széteséséről és a Jobbik előretöréséről: Kai-Olaf Lang a berlini Tudomány és Politika Alapítvány kutatási részlegének vezetője. Fő kutatási területéhez tartoznak a balti országok, Közép- és Kelet-Európa, illetve az unió bővítési politikája. Szerinte a magyar kormányoldal egyértelmű és nagyarányú győzelme - még a Fidesz 700 ezres szavazatvesztése ellenére is - jelentős legitimációs lökést adott Orbán Viktornak.
06:34  CIA-dokumentumok titkosítását oldja fel a szenátus [1 hete]
  Újra terítékre került a CIA az Egyesült Államokban. A Washington Post című amerikai napilap ugyanis egy jelentés alapján arról számolt be, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség éveken át félrevezette a kormányt és a közvéleményt a terrorizmus elleni háborúban alkalmazott vallatási módszerekről. A washingtoni szenátus hírszerzési bizottsága ezért úgy döntött, hogy feloldja a titkosítás alól a kínzásokról szóló dokumentumokat.
06:34  Kormányzati totó [1 hete]
  "Először el kell ejteni a medvét, utána tárgyalunk csak a szűccsel" - fogalmazott egy lapinterjúban Orbán Viktor a jövendőbeli miniszterek névsorát firtató kérdés hallatán. A Fideszben általános érvényű irányelv volt ugyanis, hogy miniszteri pozíciókról a választások végéig nem tárgyalnak. A pártvezetés így akarta biztosítani, hogy mindenki gőzerővel dolgozzon a sikerért. Most eljött viszont az osztozkodás ideje, a legnagyobb meccs a fejlesztési pénzek feletti ellenőrzésért megy a háttérben.

2014. április 05, szombat

00:52  Orosz gáz [1 hete]
  "El kell szakadnunk az orosz gáztól. Gyakorlatilag háborúban állunk Oroszországgal. Nehéz elképzelni a briteket, ahogy a második világháború idején tankokat vásárolnak Hitlertől" - írta le Ukrajna helyzetét Bogdan Szokolovszkij energiabiztonság-politikai szakértő az ukrán BBC számára. Az ukránok az EU segítségét kérik ehhez, különösen, miután Putyin rájuk fogta a gázfegyvert, és elképesztő áremelkedéssel, valamint bírságokkal kell szembenézniük.
00:49  Szlovák remény egy emberibb politikára [1 hete]
  Nagy fölénnyel győzte le Robert Fico jelenlegi kormányfőt Andrej Kiska független jelölt a szlovákiai elnökválasztás második fordulójában. A szlovák társadalom többsége  elutasította a hatalom koncentrációját, amelyet Fico győzelme jelentett volna. Elutasította a hatalom arroganciáját is, a negatív lejárató kampányt, és inkább az ismeretlen, de emberi arcú és valóban független jelöltet emelte az elnöki pozícióba.
00:47  Kivégzési toplista [1 hete]
  Tizennégy százalékkal nőtt a 2013-ban világszerte végrehajtott kivégzések száma az előző évhez képest - ennek 80 százaléka három ország: Irán, Irak és Szaúd-Arábia igazságszolgáltatásának hozadéka. Előttük, a lista élén Kína áll, amelynek adatai nem szerepelnek a kimutatásban, noha ezres nagyságrendűre becsülhető a végrehajtott halálos ítéletek száma. A főbenjáró bűnök megítélése azonban országonként eltérő, áll az Amnesty International március végi jelentésében.
00:44  A nagy fogás [1 hete]
  Alig két és fél hónap van hátra az első kirúgásig a riói focivébén, de a biztonsági intézkedéseket nem lehet elég korán elkezdeni. 3,7 tonna kokaint foglaltak le Santosban, az ország legnagyobb kikötőjében, a brazil hadsereg és a rendőrség pedig "megszállta" a szegénynegyedeket, hogy megakadályozzák a tüntetéseket, és biztonságosabbá tegyék a várost az érkező turisták számára.
00:42  Zöld energia? [1 hete]
  "Lényegében babák eltüzelésével fűtik a kórházaikat" - mondta Amanda Holden műsorvezető egy brit parlamenti képviselőnek a brit Channel 4 nagy felháborodást kiváltó adásában, ahol fény derült arra, hogy 27 angliai kórházban több mint 15 ezer abortált vagy elvetélt magzat maradványait égették el a klinikai hulladékkal együtt. Az ebből származó hő egy részét "zöld energiaként" kórházak fűtésére is használták.
00:34  Oscar-díjra hajt Bajnai [1 hete]
  Bajnai Gordon volt miniszterelnököt egy kampánykörútján követtük végig. A hajnaltól késő estig tartó út során bejárta Hevest és Borsodot, öt ellenzéki képviselőjelöltnek is kampányolt. A volt kormányfőnek arra a kérdésre, hogy mi a személyes célja a kampányban, az a válasza, hogy a Mesterházy Attilára épülő kampányban, a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat megkapja, ami - teszi hozzá - angolul azért szellemesebben hangzik: best supporting actor (tükörfordításban: a legjobb támogató színész).
00:33  Köztünk élő untermenschek [1 hete]
  Tanulságos kampányestén vannak túl a szentimrevárosiak, akik a Keresztények közéleti felelőssége címmel tartott előadáson tudhatták meg Osztie Zoltán atyától, hogy kiknek a lelkén keresztül munkálkodik a Jóisten a magyar belpolitikában, és kik azok az "ember alatti emberek", akikre nincs szüksége a hazának.
00:30  Nagy zöld csalódás [1 hete]
  Az év legjobban várt filmjének nyitóképében puszta és kietlen a táj. Árnyjáték illusztrálja az eddigi generációk életét, amíg a vándorló Noéhoz érünk. Megtudjuk, hogy a fejlett civilizációt az "őrzők" segítették, az embereknek, "Káin átkozott utódainak" felépíteni, majd őket a Teremtő mozgó kőszobrokká változtatta. Igen megutálták tehát az ádámi fajt ezek a transzformerszerű lények, bár később kivételt tesznek: együtt építik a bárkát a címszereplővel.
00:28  Ki volt Noé? [1 hete]
  Számos kritika azzal menti a Noé című filmeposz önkényes kor- és személyábrázolását, hogy az alkotóknak a Biblia rövidke leírásán kívül nem állt rendelkezésre más forrás, ezért kénytelenek voltak elképzelt történetet keríteni, hogy a 132 perces mű forgatókönyvét megírhassák. Bárhogy is értelmezzék azonban a filmet, ez az állítás biztosan nem állja ki az objektivitás mércéjét. Noé története ugyanis az emberiség korai történetének egyik legjobban dokumentált időszaka. A Teremtés könyvében öt fejezet teljes egészében Noéról és családjáról szól.
00:26  Noé, az újrakezdő [1 hete]
  Darren Aronofsky rendező legújabb munkája egy monumentális, vérbeli bibliai film lehetőségével kecsegtet, azonban az emberiség restartjáról szóló beszámoló nem lett több, mint egy antiszociális családfő ámokfutását bemutató, modern környezetvédelmi propagandafilm.
00:23  Marketingesek evangéliuma [1 hete]
  Ugye ismerős a standard ábrázolás a hollywoodi filmekből? A rosszul öltözött keresztény aktivista vérben forgó szemekkel áll a forgalmas utcasarkon, nyakában a "KÖZEL A VÉGÍTÉLET!" táblával, miközben bőszen ostorozza a tudomány istenellenes nézeteit. Valószínűleg még e-mail címe sincs a szerencsétlennek. Ugyan ki akarna ilyen embernek bármit is eladni? Nos, a jelek szerint egyre többen.

2014. április 04, péntek

18:27  Térkép a jövőbe [1 hete]
  Mintha nem Magyarországon lennénk - mondja sokat látott kollégám kifelé menet az NNG Kft. budapesti, Szépvölgyi úti központjából. Valóban. Nemcsak az óriási irodaépület-komplexum ámulatba ejtő - amely elnyerte az Év Irodája 2012 díjat -, hanem az a mentalitás is, amely a cég világsikere mögött áll. Az NNG-t 2004-ben alapították többek között Balogh Péter vezetésével, aki akkor még csak 27 éves volt. A navigációsszoftver-fejlesztő azóta több irodát nyitott világszerte, jelenleg 560 alkalmazottja van, de év végére már hétszázan is lehetnek.
16:42  Paprikajancsi és Kiskanász [1 hete]
  Lángoló Magyarországot és egymást gyilkoló magyarokat vizionál egy szélsőjobboldali körökben nagy népszerűségnek örvendő jövendölés. Az úgynevezett nyirkai jóslat hitelességét semmilyen komolyan vehető érvvel nem lehet alátámasztani - ugyanakkor a sámáni hiedelemvilág reneszánsza révén ezrek tudatába, jövőképébe épült be masszívan. A következő évekre adott előrejelzései harmonizálnak a radikálisok várakozásaival. "Még öt-hét! A medvebocsot lépre csalják és elverik rajta a port. Még nyolc-kilenc!
16:37  Bombabiztos generáció [1 hete]
  A társadalmi bomba ketyeg, mivel lassan nyugdíjkorba ér a nagy létszámú Ratkó-nemzedék, az 1952-1957 között születettek. Ők már az elmúlt 25 év, a tömeges munkanélküliség, adóelkerülés és fekete foglalkoztatás érintettjei, akiknek a nyugdíjellátása igen bizonytalan lábakon áll. Az ország mindössze 58 százalékos foglalkoztatottsága ellenére egyelőre nyoma sincs egy fenntartható nyugdíjstratégiának.
16:33  Való világ [1 hete]
  Az alapvető jogok biztosának 2013-as beszámolója ezúttal a mélyszegénységben élők, a nélkülöző gyermekek és a romák helyzetére fókuszált.
16:29  A romantikus zongoravirtuóz [1 hete]
  Rendkívüli emlékezőtehetségéről ódákat zengtek, nyolc nyelven beszélt folyékonyan, kivételes belső zenei hallásának köszönhetően pedig gyakorlás nélkül, kapásból le tudott játszani nehéz zongoradarabokat is. Mindezen ritka adottságai és szenvedélyes játéka miatt Rubinstein a huszadik század egyik legünnepeltebb művésze volt. Izraelben kereken negyven éve, 1974 óta rendezik meg a nevét viselő zongoraversenyt.
16:27  A múlt jelene [1 hete]
  Igazi kuriózumként időszakos kiállítás látható a Magyar Zsidó Múzeumban Michal Gavish képzőművész munkáiból; mely április 20-ig tekinthető meg Budapesten, a VII. kerületi Dohány utca 2. szám alatt. A múlt jelene című tárlat a történeti, múzeumi, levéltári dokumentálás folyamatáról fogalmaz meg kérdéseket. A művésznő egy családtörténeti szálat vizsgál, a sajátját, melyet a holokauszt szakított meg.
16:24  Praktikusság, egyszerűség, gyorsaság [1 hete]
  Hogyan lehet két perc alatt mutatós nyakláncot készíteni? Hogyan tudunk élesztőből és egy csepp mézből szépítő arcmaszkot kreálni? Hogyan készíts látványos frizurát pár perc alatt? Hallottál már a pólóhajtogató gépről? És a házilag előállított szemhéjpúderről? A Hogyan legyek jó nő? videókból mindezekre megtalálható a válasz (noratakacs.com). Takács Nóra, a videók megalkotója 2011-ben került be a köztudatba. Azóta nők tízezreinek ad nap mint nap alternatívát a reggeli maratoni készülődés elkerülésére, legyen szó akár szépségápolásról, sütésről, vagy barkácsolásról.
16:19  Kreatív könyvajánló [1 hete]
  Míg a megváltozott olvasási szokások miatt országszerte a legtöbb könyvtár stagnál, sőt, kénytelen lehúzni a rolót, addig a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár - egy formabontó, meghökkentő és egyben fiatalos, olvasásra buzdító reklámfotó-kampányának köszönhetően világszerte megismertette nemrégiben a nevét. Mi több, azóta jelentősen megugrott a téka forgalma is.
16:13  Tavaszi séta a vácrátóti arborétumban [1 hete]
  Sokan nem is tudják, hogy Vácrátóton, a közel 1800 fős lakossággal rendelkező kis településen található hazánk egyik leggazdagabb és legváltozatosabb Nemzeti Botanikus Kertje. A kiemelkedő növénygyűjteményt figyelembe véve nem csodálkozhatunk azon, hogy itt van a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete (MTA ÖBKI). A kert változatosságát és romantikus hangulatát megtapasztalva pedig az sem meglepő, hogy több filmrendező is felfigyelt már rá.
09:17  "Politikusbűnözés" - ahol tényleg a Jobbik vezet [1 hete]
  Garázdaság, ittas vezetés, zaklatás: miközben a Jobbik a szavak szintjén rendre fellép a "politikusbűnözés" ellen, az Országgyűlésbe juttatott képviselői ellen 11 esetben döntöttek mentelmi joguk...
09:14  Vona Gábor tíz éve képviseli az iszlám érdekeket [1 hete]
  Noha a Jobbik politikusai előszeretettel neveznek más pártokat "idegen érdekek" képviselőinek, ez a gyanú az elmúlt években épp a szélsőjobboldali párttal szemben fogalmazódott meg a legerősebben.
09:11  Putyin és az európai szélsőjobb [1 hete]
  Új szövetségesekre lelt Európában Vlagyimir Putyin. Az elmúlt időszakban erősödött például a kapcsolat a Kreml és a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front között, de orosz kötődés figyelhető meg a görög Arany Hajnalnál és a magyar Jobbiknál is. A történelmi előzmények tükrében meglepő fordulatként értékelhető az európai szélsőjobboldali pártok és az orosz vezetés egymásra találása.
09:07  Csak egy erős néppárt ad védelmet a Jobbikkal szemben [1 hete]
  Mindenki tudja Magyarországon és Európában is, hogy a szélsőséges politikai erőkkel szemben a legjobb eszköz egy nagy támogatottságú, erős néppárt. Magyarországon ez adott, hiszen a Fidesz egy igazi európai jobbközép kereszténydemokrata párt, amely a keresztény értékek talaján állva tiszteletben tart és megvéd minden vallási és nemzetiségi közösséget.
09:03  Bajnai: A politikusok pedig nem istenek [1 hete]
  Van remény, ha van összefogás: ezt a kormányt nemcsak el kell, hanem el is lehet kergetni. Magyarország valóban rosszabbul él, mint négy éve, de ne hagyjuk, hogy ebből az elégedetlenségből politikai apátiát csináljon a rezsim: legyen belőle erő, amellyel lebontjuk a kétharmadot.
08:58  A rémület ránthatja össze a bulit [1 hete]
  Általában a szavazók 5-10 százaléka a legutolsó pillanatban, a szavazófülkében dönt, többségük a hatalmon lévők ellen. Legalább is az amerikai kampányfőnökök így tudják. De Magyarország most nem olyan, mint egy normális ország. Ha a Szonda becslése pontos, akkor a szavazók közel 20 százaléka az utolsó pillanatig vár, ez túl sok, ez nem normális. Különösen, hogy nincs mire várni, hiszen nem lesz miniszterelnöki vita.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

A hírfigyelő segítségével néhány perc alatt átnézhetem a számomra fontos híreket.

Szurkos Norbert
Budapest
 

Sok pénztárca kímélő ötletet kapok rendszeresen.

Szabóné Feleki Mária
Agárd
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Egyetlen kattintással változtathatom a betű méretet.

Csongrádi Felícia
Tatabánya
 

Csak ráviszem a kurzort a címre és gyorsan átfuthatom a hírek rövid tartalmát.

Győrfi Bence
Debrecen