pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2014. október 22, szerda

11:53  Magyar bányászok sikere Nyugat-Afrikában [1 napja]
  Négy év alatt mintegy 3 millió dollárnyi gyémántot bányászott Afrikában egy magyar cég. Nem is akárhol: a korábban véres polgárháborúja, manapság pedig a pusztító Ebola-vírus miatt hírhedt Sierra Leonéban hallhattunk róla a hírekben. Kapitány János, a TransWorld Diamond Zrt. vezérigazgatója mindezekkel együtt azt mondja, a nyugat-afrikai ország az egyik legjobb befektetési terep - és nem csak gyémántbányászok számára. Volt miről beszélgetnünk.
11:48  Jöhet a fizetős egészségügy? [1 napja]
  Korábbi kormányok már azzal megégették magukat, ha vizitdíjat vezettek be, az a vád érte őket, hogy fizetőssé kívánják tenni az egészségügyet. Ehhez képest érdekes igazán, hogy a Fidesznek most "zokszó nélkül" sikerülhet becsatornázni fizetős szolgáltatásokat az állami egészségügyi rendszerbe. A kritikusok "gazdag" és "szegény" betegek igazságtalan megkülönböztetését vetítik előre. Az elképzeléseket kidolgozó Magyar Kórházszövetség szerint azonban szó sincs erről, végre kezelhetők lesznek a magyar egészségügy alapproblémái.
11:37  Provokáció és gyújtogatások Szerbiában [1 napja]
  Csak szünetelt eddig a szerb-albán konfliktus, és egy kicsi szikra is elég, hogy újra lángra lobbanjon a nyílt ellenségeskedés. Egyelőre csak gyújtogatás formájában. Szerbiában, ahol a "balhét" látszólag a szerb-albán Európa-bajnoki selejtezőn megjelent albán zászló indította el. Számos előjele volt már a konfliktus erősödésének. A mérkőzés olyan agresszióhullámot indított el, amelynek célkeresztjében az albán pékségek állnak, de támadás érte a szabadkai dzsámit is.
11:32  Jelentés az iraki kisebbségek reménytelen helyzetéről [1 napja]
  Teljes eltűnés fenyegeti az iraki vallási kisebbségeket, nemcsak a keresztényeket, de többek között a síita vallású shabaq közösséget és a zoroasztriánus Ahl-e-Haqq csoportot is. Az életüket és vagyonukat fenyegető szunnita Iszlám Állam mellett ugyanis a síita kormány is minden eszközzel igyekszik ellehetetleníteni őket, ráadásul Kurdisztán, ahová egy jobb élet reményében menekülnek, megtagadja tőlük az alapvető emberi jogok gyakorlásának lehetőségét is a Minority Rights Group International (MRG) összefoglaló riportja szerint.
11:25  "Tudom, kik sározzák Magyarországot" [1 napja]
  Szeptemberben jelent meg Németországban Udo Ulfkotte könyve Megvásárolt újságírók - Miként irányítják a politikusok, a titkosszolgálatok és a nagytőke a német tömegmédiát? címmel. A szerző 17 éven át volt a legrangosabb német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung haditudósítója a Közel-Keleten, és az újság politikai szerkesztőjeként is dolgozott. Az olvasók nem, főnökei azonban tudták, hogy kezdettől fogva kapcsolatot tartott a német hírszerzéssel is. Most a nyilvánosság előtt leplezte le önmagát és számos vezető kollegáját.
11:20  Fejtő Ferenc szerepe az 1956-os forradalom franciaországi fogadtatásában [1 napja]
  Az 1956-os magyarországi forradalomról már az események idején, s azt követően pedig különösen sok publikáció, cikk és könyv született Franciaországban: részben magyar, részben francia szerzők tollából a legkülönbözőbb politikai-ideológiai nézetek jegyében. A már akkor is az évtizedek óta franciaországi száműzetésben élő, nagy tekintélyű, magyar származású újságíró és történész, Fejtő Ferenc volt az első, aki a francia újságolvasók és a szellemi élet elé tárta a magyar forradalom "igazságát".
11:17  Mélyponton az amerikai-magyar kapcsolatok [1 napja]
  Úgy sikerült listabotrányba keveredni az Egyesült Államokkal, hogy az amerikaiaknak igazából nincs egy összefüggő "magyarellenes" listája. A helyzet drámaiságát azonban jól tükrözi, hogy az elmúlt években "meghidegült" magyar-amerikai viszony miatt szinte mindenki biztosra veszi, hogy Washingtonban nagyobb fokozatra kapcsolták az Orbán-rendszer elleni politikát.

2014. október 17, péntek

21:25  Magvas hadüzenet [6 napja]
  Szalai János, a fővárosi Baross cukrászda vezetője néhány éve radikális döntést hozott, és a hagyományos alapanyagokat egészségesebbekkel váltotta fel. Tette mindezt azután, hogy étkezésének megváltoztatása révén gyógyíthatatlannak mondott betegségből épült fel. A mestercukrászt a részletekről kérdeztük. - Öt éve voltam kivizsgáláson, amelyen az orvosok vastagbélrákot diagnosztizáltak. Műtét után a protokoll szerinti kezelést ajánlották, ehelyett én a drasztikus életmódváltás mellett döntöttem.

2014. október 16, csütörtök

07:46  Nobel-díj a gyermekekért [1 hete]
  Október 10-én az egész világ Malalát ünnepelte. Szinte napra pontosan két évvel azután, hogy a tálibok fejbe lőtték, amiért nyilvánosan kiállt a lányok oktatáshoz való jogáért, a 17 éves pakisztáni lány a legfiatalabbként csatlakozhatott a Nobel-békedíjasok klubjához, ami 8 millió norvég koronával (300 millió forinttal) jár. Ugyanezen a napon a másik díjazott, Kailás Szatjárti indiai gyermekjogi harcos Twitter-követőinek száma néhány óra alatt alig százról több tízezerre ugrott. A gyermekmunka ellen küzdő Szatjárti 60 évesen lépett ki a teljes ismeretlenségből.
07:46  Trollok, a hétköznapi szadisták [1 hete]
  Nemrégiben hoztak nyilvánosságra egy, az internetes trollok személyiségjegyeit vizsgáló kutatást. A projekt végkövetkeztetése: a névtelenség kiváló terep az antiszociális egyének antiszociális hobbijának, mely egyébként szoros összefüggést mutat a hétköznapi értelemben vett szadizmussal, és még jó pár személyiségzavarral.
07:46  Norvégiára mindenütt odafigyelnek [1 hete]
  "Ahol válság van a világon, ott felbukkan egy norvég is" - így jellemezte egyszer Geir Lundestad, a Nobel Intézet elnöke a nemzetközi konfliktuskezelésben kiemelkedő szerepet játszó skandináv ország aktivitását. Tény, hogy Norvégia nemcsak a közel-keleti békeközvetítésben játszott kiemelkedő szerepet, hanem a világ más térségeiben - Dél-Amerikától a Csendes-óceánig - is közvetített egymással háborús viszonyban álló felek között. Hogy miért vállalja Norvégia az ezzel járó erőfeszítéseket és költségeket?
07:46  Rakéták után segélylicit [1 hete]
  Az egy főre jutó nemzetközi segélyek tekintetében eddig is a Palesztin Hatóság kapta a világon a legnagyobb támogatást, ám most abszolút összegben is az első helyre kerültek, miután a kairói donorkonferencián újabb 5,4 milliárd dollárt ajánlottak fel a részt vevő országok. (Ez az összeg mintegy 1300 milliárd forint, ami az idei évre tervezett magyar költségvetési hiány másfélszeresének felel meg, és 330-szorosa a viták kereszttüzébe került magyarországi civileknek szánt Norvég Alapnak).
07:46  "Lesz még Magyarországon baloldali kormány" [1 hete]
  Orbán Viktor a választásokat értékelve azt mondta, hogy - idézem: "a választás végkifejlete egy sohasem tapasztalt méretű összefogás, együttműködés és egység". Nekem nem így tűnik, mert alacsony részvétel mellett a korábbiaknál kevesebb szavazatot kapott a Fidesz. Tarlós István soha nem kapott ilyen kevés voksot, mint most. A kerületek és a nagyvárosok többségében győztek ugyan, de sokat vesztettek a Fidesz jelöltjei. A 8 millió szavazópolgár 20 százaléka voksolt most a Fidesz jelöltjeire.
07:46  Meglepő és tanulságos - Önkormányzati választások 2014 [1 hete]
  A választások tanulsága, hogy a Fidesz csökkenő társadalmi támogatottsága mellett is képes volt megőrizni az önkormányzati szférában a dominanciáját, aminek egyértelműen az az oka, hogy ellenfelei képtelenek országosan választási lehetőséget felmutatni Orbán Viktorral és csapatával szemben. Ahol többnyire MSZP-s, kisebbrészt jobbikos politikus tudott alternatívát "képezni", ott meglepő eredmények születtek, azaz a Fidesz olykor megalázó vereséget szenvedett, ami azt mutatja, hogy ha bármikor megbomlik az országos erőegyensúly, akkor a Fidesz is nagy bajba kerülhet.
07:46  Értékelik a melegeket [1 hete]
  Drámai változást tükröz a Vatikán homoszexuálisok felé tanúsított magatartásában a püspöki szinódus számára készült vitaanyag. Az új dokumentumot október 13-án, a szinódus félidejében ismertette a Vatikánban Ferenc pápa jelenlétében Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor.

2014. október 10, péntek

14:14  Panama jobban teljesít [1 hete]
  A Gallup ismét elkészítette aktuális "boldogságindexét". A 2013-as felmérések alapján készült elemzésből megtudhatjuk, hogy mely országokban szeretnek leginkább élni az emberek. Az kevésbé meglepő, hogy az utolsó helyeken végzett Afganisztán és Szíria, de a több mint száz országot érintő felmérés szerint a legelégedettebbek Panama lakói. Magyarországon a pénzügyi gondok miatt szenvednek a legtöbben.
14:13  Kukoricatörésre vitték a dolgot [1 hete]
  Gyerekkoromban az ősz biztos jele volt a család egyik nagy napja, a kukoricatörés. Április negyedikén a felszabadulást krumplirakással ünnepeltük, augusztus huszadika pedig általában a felszedéséről szólt. Ezek voltak a nem szeretem napok, meleg volt, semmi izgalom, csak a monoton, izzasztó munka. Estére teljesen elfáradva, összetörve kerültünk haza. Azonban a kukoricatörés más volt, már csak azért is, mert ide nem volt elég a szűk családi kör: szomszédok, rokonok, munkatársak jöttek és dolgoztak együtt, nagy volt a felfordulás.
14:11  Idősfóbia [1 hete]
  A 20. század során a föld népessége kétszer is megduplázódott. Ez a veszély viszont ma már egyáltalán nem fenyeget, hiszen a születési ráta a világ nagy részén meredeken csökken. A világgazdaságot viszont ez sem hagyja majd érintetlenül. Küszöbön áll egy másfajta demográfiai változás: a 65 év feletti lakosság létszáma az elkövetkező 25 évben várhatóan a duplájára emelkedhet (600 millióról 1,1 milliárdra). És ami ezzel párhuzamosan zajlik, hogy ez az idős generáció egyre nagyobb mértékben van jelen - az amúgy rendre szűkülő - munkaerőpiacokon is.
14:08  A kapitalizmus átka? [1 hete]
  Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) szerint mára hatalmas méreteket öltött a globális egyenlőtlenség - írja a CNBC csatorna. Az elmúlt 200 év egyik legaggasztóbb mellékterméke a társadalmi rétegek közötti növekvő egyenlőtlenség, és ezen még 2008 sem tudott változtatni.
14:07  A siker: másoknak örömet szerezni [1 hete]
  Kocsis Árpád a Budapest Sportiroda (BSI) és sok tömegsportrendezvény első embere, legyen szó futásról, úszásról, kerékpározásról vagy triatlonról. 1989 óta több mint 500 rendezvény irányítója volt, mely idő alatt lefutott 25 ezer kilométert, ezen belül 2013-ban éppen 2013 kilométert. Október 11-én a Spar Budapest Maraton találkozón több mint 20 ezer résztvevőnek szervez életre szóló élményeket. Hogyan jött az életedbe az elhivatottság a sportolás és tömegsportrendezvények szervezésére?
14:05  Ne felejts el írni! [1 hete]
  Napjainkban drámai módon felgyorsult a kézírás visszaszorulása. Minél jobban digitalizálódik a világunk, annál inkább észrevehetjük saját magunkon, de a környezetünkben is azt a tendenciát, hogy egyre ritkábban írunk kézzel. Azt is egyre csúnyábban és egyre több helyesírási hibával. Csakhogy a korszellem, e-mailek, SMS-ek sem csökkentik a kézírás jelentőségét, melyet tudományos kutatások sora és szakemberek is egyértelműen bizonyítanak.
14:03  Légy aktív! [1 hete]
  "A BEACTIVE a szó szoros értelmében vett mozgás, fejlesztő edzés és tartásjavítás egyszerre. Azért edzünk, hogy egészséges, nyitott lelkülettel álljunk a mindennapok kihívásai elé, hogy megőrizzük vagy visszaszerezzük vitalitásunkat, s nem utolsó sorban hogy egészséges, fitt, formás alakunk, izomzatunk legyen. Ugyanakkor egy »felhasználóbarát« edzésmódszer is ez, mely folyamatokban gondolkodik, hosszú távon tervez, céltudatos és még trendi is" - vallja Cseresnyés Beáta egészségmentor. A BEACTIVE vagy "Be natural!" szavak mit jelentenek pontosan?
14:01  Feloldódnak a hétköznapi terhek [1 hete]
  A hideg beálltával, ahogy a természetben, úgy életritmusunkban is új időszámítás kezdődik. Az ünnepeket megelőző egy-két hónap sok szempontból az egyik legaktívabb időszak az éves körforgásban, ezzel együtt az egyik legstresszesebb is. Az év végi hajrában fokozódó munkatempó, a határidők nyomása hatalmas terhet róhat ránk, és nagy kihívás elé állítja szervezetünket. Legyűr a stressz
13:37  Stockholm a palesztinokra építi diplomáciai kampányát [1 hete]
  Svédország a nyugat-európai demokráciák közül elsőként ismerné el "Palesztinát" - jelentette be a szeptemberben megválasztott új kormányfő, Stefan Löfven. Bár a szociáldemokrata politikus ezt 2012-ben - ellenzéki politikusként - megígérte Mahmúd Abbásznak, kevesen gondolták volna, hogy kormányra jutva egyik első kezdeményezése a világpolitika legvitatottabb területét érinti majd.
13:35  Enyhülés kompromisszumok nélkül [1 hete]
  November 24-én lejár a határideje az Iránnal folytatott nukleáris tárgyalásoknak, melyeknek tétje, hogy Irán lemond-e a nukleáris programjáról, vagy sem. A tárgyalásokat övező közhangulat alapvetően optimista, és a legbefolyásosabb lapokban egyre másra jelennek meg a történelmi megegyezést sürgető publicisztikák. A valóságban azonban az álláspontok nem közeledtek, Irán semmilyen kompromisszumkészséget nem mutat a nukleáris program legalább részleges leállítására.
13:34  Ítélethozatal - Felmentést vár Radovan Karadzsics [1 hete]
  Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszék ügyésze Radovan Karadzsics egykori boszniai szerb politikus ellen. A több mint hétezer srebrenicai fogoly lemészárlása és Szarajevó civil lakosságát célzó tüzérségi lövetés a Karadzsics ellen felhozott két legsúlyosabb vádpont - ezek voltak a legsúlyosabb bűntények Európa területén a második világháború óta. Karadzsics azonban a felmentésben reménykedik.
13:32  Az ebola útja [1 hete]
  A mintegy fél éve tartó, eddig több mint 3400 beteg halálával járó nyugat-afrikai járvány kórokozója átlépte a fekete kontinens határát. Az Egyesült Államokban közel száz személyt tartanak megfigyelés alatt, akik egy Libériából még tünetmentesen érkező, ám azóta elhunyt férfitől elkaphatták a vírust, hétfőn pedig Spanyolország is bejelentette az első helyi Ebola- fertőzést. Mindeközben egyre többen tartanak attól, hogy a vírusban olyan mutáció történik, amely lehetővé teszi, hogy a levegőben is terjedjen.
13:29  Zavar az erőben [1 hete]
  Elemzők szerint minden jel arra mutat, hogy Észak-Koreában hatalmi harc van kibontakozóban. A börtönország csúcsvezetői példátlan módon a velük de jure hadban álló Dél-Koreába látogattak, hogy ott megtekintsék az Ázsiai Játékokat, három nappal később azonban egy hajójuk rövid tűzpárbajt provokált a Sárga-tengeren, megsértve a két ország közötti határt.
13:27  Szövetségbe forrt szabad köztársaságok [1 hete]
  Tovább mélyül a nagy Oroszország kovácsolta frigy az Eurázsai Uniót alkotó három állam - Oroszország, Kazahsztán és Belorusszia - között a közös gazdasági térség létrehozásáról szóló dokumentum parlamenti ratifikációja után. Január elsejétől a korábban is vámuniót alkotó országok között korlátlanul áramolhatnak a termékek és szolgáltatások, munkanyelvük pedig az orosz lesz. A Szovjetunió 2.0 viszont még távol van.
13:26  Tanár verve, szülő bilincselve jó? [1 hete]
  Elindult a tanév, kitörtek az indulatok. Egy szegedi iskolában egy 6. osztályos fiú nekiment a tanárnőjének, majd egy tatabányai iskola előtt egy iskolarendőr megbilincselt egy hőzöngő szülőt. A két eset többek közt azt jelzi, hogy az iskolák nem képesek saját hatáskörükben rendezni olykor még a legelemibb konfliktusokat sem.
13:14  Áttörnek? [1 hete]
  Az önkormányzati választásokon a Jobbik akár meg is duplázhatja polgármesterei számát, elsősorban a kistelepüléseken indulnak jó esélyekkel. A megyei közgyűlésekben különösen felülreprezentáltak lehetnek Vonáék, sőt, adott esetben a Fidesz szövetségeseiként is számításba jöhetnek majd. A fő kérdés azonban az, hogy igazi nagytelepülésen át tudnak-e törni. Ez derül ki a szélsőjobboldali párt esélyeit vizsgáló elemzésekből.
13:01  Fejlődés a terror árnyékában [1 hete]
  Zoli Erbilben, a kurdok iraki fővárosában töltötte az elmúlt hónapokat. Testközelből élte át, hogyan fenyegetik a várost az Iszlám Állam terroristái, volt, hogy mindössze félórányira voltak tőle. Biztonsági szakemberként azonban éppen az volt a feladata, hogy többek között az ilyen helyzetekre is fel legyen készülve.

2014. október 09, csütörtök

07:46  Gazdagmami vállalkozni tanít [2 hete]
  Vállalkozni tanít anyukákat - olykor apukákat is - Vida Ágnes tréner, a gazdagmami.hu kitalálója. Hiánypótló tevékeny-ségéért, amely a gazdasági válság évei alatt bontakozott ki, múlt héten Nápolyban 2000 pályázó közül nyerte el az Európai Bizottság Vállalkozásösztönzési Nagydíját. "A több ezer eredményes vállalkozó anyuka nélkül, akik néhány év alatt nálunk tanulva indultak el, nem jött volna létre ez a magyar siker" - mondja interjúalanyunk. Melyek voltak a zsűri szempontjai?
07:46  Fajvédelem és misztériumjáték [2 hete]
  Prohászka Ottokár élete céljául tűzte ki, hogy felébreszti álmából a budapesti értelmiséget. Főpásztori szolgálata egy idő után kiegészült egy lelki társsal, Dienes Valéria matematikus, filozófus, mozdulatművésszel. Igazi mély barátság kötötte őket össze egészen Prohászka 1927-ben bekövetkezett haláláig, ami az Egyetemi Templom szószékén érte őt egy hosszú lelkigyakorlat alatt.
07:46  "A Fidesz egy neokommunista párt" [2 hete]
  A kampányhajrában már csak eseményen lehet utolérni a Modern Magyarország Mozgalmat elindító Bokros Lajost. Angyalföld, Lidl parkoló. 25-30 DK-s nyugdíjas láthatósági mellényben fújja a lufikat, és stócolja a szórólapokat a bevetés előtt. Választópolgárokat nem nagyon látni. Hangláda kerül a Citroén kombi tetejére, hadd szóljon az örömóda. Bokros kezdésre érkezik, mindenkivel lejattol, és áll a sajtó rendelkezésére. Miközben beszélünk, a szemem sarkából végignézem, ahogy a közteres mikuláscsomagot tesz a kocsim szélvédőjére. Drága interjú.
07:46  Egy népszerű ünnep újjászületése: a szombatév [2 hete]
  A Tóra-hű zsidóság online hangja, a Matzav.com videóján látható, hogy Rabbi David Lau főrabbi a legfelső rabbinikus bíróság jelenlétében szimbolikusan eladja Izrael földjét egy nem zsidó fiatalembernek. Megoldódott az arab-izraeli területvita? Nem, csak beköszöntött a szombatév, amikor nem lehet szántani-vetni, se eladni a föld termését Izrael földjén; kivéve, ha a föld nem zsidó tulajdonában van.
07:46  Magánadományok a terror számlájára [2 hete]
  Hiába csatlakoznak egyre többen az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióhoz, a dzsihádisták lendületét egyelőre nem sikerült megtörni. A hét elején a török határ közelében fekvő Kobani városába is betörtek. Az Egyesült Államok ezután az eddigi legintenzívebb légicsapásokat hajtotta végre, amivel egyelőre megakadályozta, hogy az Iszlám Állam teljes egészében elfoglalja a várost. Az iszlamisták elleni hadműveletek mellett sürgős lenne anyagi utánpótlásuk elvágása is. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy olyan országoknak, mint Katar, ez nem áll az érdekében.
07:46  Ki mit nyerhet és veszíthet az önkormányzati választáson? [2 hete]
  Az önkormányzati választások nagypolitikára gyakorolt hatását alapvetően meghatározza, hogy miképpen alakultak az előző országgyűlési választások. 2002-ben a helyhatósági választás zárta le lényegében a tavaszi választásokat, mivel ekkora vált egyértelművé, hogy az MSZP többségi társadalmi támogatottsággal rendelkezik. 2006-ban a szoros országgyűlési választások, majd az őszödi beszédet követő zavargások utáni önkormányzati választás, a Fidesz számára már a hosszú országgyűlési kampány kezdetét jelentette.
07:46  Egy különös játszma áldozata Navracsics [2 hete]
  Részben az Orbán-kormánnyal szembeni brüsszeli ellenérzéseket akarták "leverni" Navracsics Tiboron, amikor az Európai Parlament illetékes bizottsága a biztosjelölti meghallgatását követően személyét ugyan elfogadta, de arra, amire eredetileg jelölték, nem találták alkalmasnak. A magyar politikus egyébként annak is áldozata lett, hogy a szocialisták és a néppártiak közötti alkufolyamatban a szocdemeknek kellett egy jobboldali túsz, hogy aztán kiválthassák azt egy baloldali jelöltre.

2014. október 03, péntek

14:27  Alibaba bankot robbant? [2 hete]
  Az Alibaba Group nevű, online kereskedelemmel foglalkozó kínai cég szeptemberi, történelmi tőzsdére lépése után a tulajdonosok most az időközben különvált fizetési üzletágukat, az Alipayt szeretnék bankká minősíttetni és tőzsdére vinni.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Csak ráviszem a kurzort a címre és gyorsan átfuthatom a hírek rövid tartalmát.

Győrfi Bence
Debrecen
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Sok pénztárca kímélő ötletet kapok rendszeresen.

Szabóné Feleki Mária
Agárd
 

Néhány kattintással elkészíthetem a saját hírportálomat

Rendes Tamás
Pécs
 

Egyszerűen beállítom a hírfigyelőt és egyetlen számomra fontos hírről sem maradok le

Szélesi Zoltán
Vác