pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2015. november 26, csütörtök

11:11  Moszkva kontra Ankara [4 napja]
  Egymásnak feszült Törökország és Oroszország miután lelőttek egy orosz vadászgépet a török-szíriai határon. Vlagyimir Putyin "hátbaszúrásnak" nevezte az incidenst, a pilóták ugyanis - elmondása szerint - a terrorizmus elleni harcban vettek részt. Ankara viszont váltig állítja, hogy a gép megsértette a török légteret, ezért jogosan tették meg a szükséges lépéseket. A NATO Törökország kérésére rendkívüli ülést tartott a kialakult helyzet miatt.
11:11  A magyar 24 - Egy furcsa "antiterrorista akció" [4 napja]
  "A TEK-esek ennyire nem lehetnek balekok" - fakadt ki munkatársunknak a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának egyik tagja, miután a terrorelhárítás által elfogott "szélsőségesekről" kiderülni látszott: mindössze világháború-mániás fiatalok. A TEK sztorija egyetlen nap alatt vett furcsa fordulatot - mintha csak a 24 című népszerű amerikai akciósorozat magyar változata peregne előttünk.
11:11  Mit tehetünk terrortámadás esetén? [4 napja]
  "Zárkózzanak fel hátul is, senki ne maradjon le" - adja utasításba csoportunknak Végh József, kriminálpszichológus, túsztárgyaló, akivel egy taktikai gyakorlatra tartunk a Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatóközpontjának területén. Mindenki igyekszik felzárkózni, és kíváncsian várja, hogy elérjünk a pincéig, ahol egy bankrablás szenvedő alanyai leszünk. Azt azonban már soha nem tudjuk meg, hogy létezik-e egyáltalán ez a pince: miután az egyik sarkon befordulunk, hirtelen autó fékez tőlünk 20 méterre, két férfi ugrik ki belőle és tüzet nyitnak ránk.
11:11  A szerethető Isten [4 napja]
  Manapság újra divatos az iszlám istenéről, Allahról azt állítani, hogy azonos a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás Istenével, s hogy a "három ábrahámi, monoteista világvallás" ugyanazt az Istent imádja. Akik azonban komolyan veszik ezt a kérdést és az összehasonlító vallástörténet tudományát, amely részleteiben is foglalkozik ezzel a témával, jól tudják, hogy ez a bulvárszlogen egyszerűen nem igaz. Csak a végtelenül szekularizálódott, materialista európai ember műveletlen már annyira spirituálisan és vallásilag, hogy ezt el lehessen hitetni vele.
11:11  Így éltem Molenbeekben [4 napja]
  Teun Voeten hadifotós és kulturális antropológus csaknem egy évtizedig élt a merénylők származási helyén, a Brüsszel melletti Molenbeekben. A Politico című belga lapban jelent meg az EU fővárosában működő terrorista-keltetőről szóló írása, melyet rövidítve közlünk.
11:11  A Korán két világa [4 napja]
  Elpuhult nyugati férfiak, elnőiesedett kereszténység: többek között ez is hozzájárul az iszlám terjedéséhez a nyugati világban - állítja Bill Warner iszlámkutató, aki sikeres természettudományos karrier után váltott, és az elmúlt évtizedekben a politikai iszlám kutatásával és az ezzel kapcsolatos felvilágosítással foglalkozott. November elején Budapesten járt, akkor válaszolt a Hetek kérdéseire.
11:11  LAHA: Jó cselekedet, minden nap! [4 napja]
  Mi lenne, ha a nonprofit szervezetek sokkal több pénzt tudnának fordítani az általuk kitűzött célok elérésére, és nem csupán az adónk 1%-a felett gazdálkodnának? Mi lenne, ha nemcsak évente egyszer kapnának egy kis aprópénzt, hanem rendszeres bevételeik lennének, és végre igazi nagy projekteket tudnának indítani? Talán jobb lenne a világ. Ez foglalkoztatta egy új nonprofit rendszer és internetes alkalmazás alapítóit, és úgy tűnik, megtalálták a mindenki számára élhető megoldást.

2015. november 20, péntek

14:13  D-vitaminnal a SAD ellen [1 hete]
  Az őszről az emberek többségének a színes falevelek, a télről pedig a hó, a karácsony jut eszébe, mégis vannak, akik rettegve gondolnak az évnek ezen hűvös, borús évszakára. Az úgynevezett Évszakfüggő Hangulati Rendellenesség (Seasonal Affective Disorder - SAD) elszenvedői a depresszió legkülönfélébb tüneteit produkálják.
14:12  Movember [1 hete]
  Míg a hölgyek rózsaszín sétára indulnak minden októberben, hogy felhívják a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre, a férfiak novemberben bajuszt növesztenek. Komplett focicsapatok bajusza serken, és kackiás szelfik kerülnek a közösségi megosztókra. De miről is szól ez az egész?
14:10  Az ember igazi valója az, ami kisugárzik belőle [1 hete]
  A színes magazinok "átváltoztatjuk" rovatait lapozgatva melyikünknek ne jutott volna eszébe, hogy vajon ha egy hozzáértő szakember foglalkozna velünk, milyen pozitív változásokat lehetne elérni? Borbíró Mónika stylist szerint bármilyen átalakító program sikerének igazi fokmérője, hogy a hétköznapok szintjén elér-e javulást az önértékelésünkben, illetve a külsőnkkel kapcsolatos tudatosságban.
14:06  A sütőtök ezer arca [1 hete]
  "Tök jó!" - használjuk mindennapjainkban a népszerűű szlenget, és valóban: a sütőtök nagyon jó, rengeteg tápanyagot tartalmaz, kiváló vitaminforrás, és nemcsak finom csemegeként állja meg a helyét, hanem akár az arcunkra is kenhetjük.
14:04  70-es évek újratöltve [1 hete]
  Elegáns csipkék és harsány motívumok, lágy elegancia férfias részletekkel keverve: ez a kettősség jól példázza az idei téli női divattrendet, amelyet a bohém hetvenes évek modern kori átírásának, újraértelmezésének is tekinthetünk.
14:03  Az Y generáció munkát keres [1 hete]
  "Nagyon bejött ám a cég promóvideója, így megpályáztam az állást. Most jövök az interjúról. Itt állok a cégszékházban, egyből dobom is ki Instagramra." A fogyasztói társadalom mellett a csuklómozdulattal lazán zsebrevágható internet is formálta a világképüket - akárcsak 9/11 és 2008. Tíz közül kilencnél pedig a reggeli ébredés utáni első mozzanat az okostelefon beizzítása. És az álláskeresésnél még a 3.
14:01  Warren Buffett imázsgondjai [1 hete]
  Kevés olyan ember él ma a földön, aki ne ismerné Warren Buffett amerikai dollármilliárdos nevét. A nagy nyilvánosság előtt már szinte  leronthatatlan nimbusszal rendelkezik: egy szerény, omahai filantróp üzletember képe él róla az emberekben. A The Wall Street Journal (WSJ) legutóbbi portréja szerint azonban a cselekedetei korántsem állnak összhangban a rendszerint hazafias és erkölcsös kijelentéseivel.
13:59  Ahol nagy a konc, ott a csata is nagy [1 hete]
  "A telefonunkon árad ránk minden hír, információ, mégis az a benyomásom, hogy kevesebbet tudunk a világról, mint húsz évvel ezelőtt. Talán azért, mert akkor erőfeszítést kellett tennünk, hogy megértsük" - vélekedett a Heteknek Frei Tamás, aki valóságalapú politikai akcióthrillereivel nemcsak szórakoztatni akar, hanem bemutatni azt, amit egy tévériportban nem lehet. A regényíróvá avanzsált egykori tévés személyiséggel legújabb könyve, az Agrárbárók megjelenése kapcsán beszélgettünk.
09:19  Történelmi tapasztalatok a terrorhullám mögött [1 hete]
  A latin mottó: "Fluctuat nec mergitur"("Hánykolódik ugyan a habokon, de el nem süllyed") Párizs címerén szerepel, ahol a hajó a város szimbóluma. Szombaton délre a második világháború utáni legvéresebb események nyomán már állt a hatalmas graffiti a megemlékezések egyik helyszínén. Ahogy az egyik fiatal graffitifestő fogalmazott: "Párizsban nőttünk fel, és bizonyítani akarjuk, hogy mi mindig itt vagyunk... és hogy ez a város még mindig hatalmas".
09:16  A szabadság és a biztonság nem kérdőjelezhető meg [1 hete]
  Saíd Oujibou pásztor, a Franciaországi Észak-afrikai Keresztények Szövetségének elnöke nem volt közvetlen életveszélyben a november 13-ai támadások során, de a közelben tartózkodott, és tanúként részese lett az eseményeknek. Ezt követő nyilatkozata az Actu-Chretienne.net keresztény hírportálon jelent meg.
09:02  A Nyugatnak szüksége van Putyinra [1 hete]
  Intenzívebben bombázza az Iszlám Állam de facto fővárosát a francia légierő a párizsi terrortámadások óta. François Hollande miniszterelnök szerint Franciaország elkötelezett abban, hogy megsemmisítse a terrorszervezetet. A dzsihádisták elleni légicsapások fokozására adott parancsot Vlagyimir Putyin is, miután bebizonyosodott, hogy bomba okozta a Sharm el-Sheikből Szentpétervárra tartó orosz utasszállító tragédiáját.
08:59  Repülőroncsok a sivatagban [1 hete]
  Lapzártánkkor az oroszok már biztosak benne, hogy merénylet okozta a Sínai-félsziget fölött lezuhant utasszállító tragédiáját. Az Iszlám Állam fényképet tett közzé a gyilkos fegyverről. Egyiptom bajban van: a nyugati légitársaságok átirányítják járataikat, és elkerülik a félszigetet. Ilyen intézkedéseket háborús zónáknál szokás életbe léptetni.
08:55  Újabb pofon a Nemzeti minimumnak [1 hete]
  "Magyarországon, Európa közepén rengeteg gyereknek napi tapasztalata az éhezés, ami elfogadhatatlan. Jó lenne, ha az állam minden rászoruló gyereknek szavatolná a napi meleg ételt, de a probléma megoldása nem a közétkeztetésben van" - állítják szociológusok a gyermekéhezés felszámolását nemzeti minimumként megfogalmazó civil javaslatról. A tervezetet, melyet kezdetben minden parlamenti párt felkarolt, a héten elutasította az Országgyűlés kormánypárti többsége.
08:45  Merre tart Irán? [1 hete]
  A teokratikus vezetésű Iránban egyre több jel mutat arra, hogy enyhül a társadalmat korlátok közé szorító vallási szigor. Országszerte mind több fiatal öltözködik a nyugati minta szerint, sőt számos divatbemutatót rendeznek, továbbá virágzik a művészet, és egyre bővül a könyvkiadás. Többen reménykedve várják a változás tavaszát, ám sokan szkeptikusak - írja riportjában a Time magazin.
08:34  A néma Zsoltika már angolul beszél [1 hete]
  "Mi nem küldünk el gyereket csak azért, mert nem cigány" - mondja az ország első cigány nemzetiségű óvodájának vezetője, Debre Krisztina, aki édesanyjától, a legendás cigány tanítónőtől vette át a csepeli Majd Megnövök Óvodát. Ide olyan, nagyon szegény gyerekeket vesznek föl, akiket máshol elutasítanak.
08:31  Segélykiáltás Nigériából [1 hete]
  Nigéria 2009 óta szenvedi a Boko Haram iszlamista terrorszervezet ámokfutását. A legfőbb célpontok a keresztények, de a "nem eléggé radikális" muszlimok is szenvednek a néhol már polgárháborúba forduló helyzettől. A napokban egy nigériai püspök, Oliver Dash Doeme petíció formájában fordult a világ közvéleményéhez. Az afrikai iszlamista terror múlt héten egy honvédségi konferencián is téma volt.

2015. november 19, csütörtök

07:34  Dzsihád Európa ellen [1 hete]
  Egész Európának üzent hadat az ISIS a péntek esti párizsi terrortámadással, amelynek során közel százharminc ember vesztette életét. A Stade de France mellett, a Bataclan koncertteremben, valamint a X. és XI. kerületi éttermekben és kávézókban elkövetett vérengzés nem Franciaország ellen irányult, hanem minden európai ellen és mindenki más ellen, aki nem úgy és a szerint a vallás szerint akar élni, mint amiben az ISIS követői hisznek.
07:34  Két félidő a pokolban [1 hete]
  A párizsi merényletek egyik újdonsága volt, hogy a terroristák egy szurkolókkal zsúfolásig teli stadiont is felvettek a célpontok közé. A legnépszerűbb európai sport "szentélyei" ellen eddig nem indítottak támadást, most ez is megtörtént, igaz, a terroristák nem jutottak be közvetlenül a Stade de France arénába. A merényleteket követő napok azonban egyértelművé tették: a futball sem maradt ugyanaz november 13-a után. A reakciók között volt bátor és felemelő (Londonban), rémisztő és megdöbbentő (Hannoverben), valamint fenyegető és gyalázatos (Isztambulban és Dublinban).
07:34  Budapest és Brüsszel a sokk után [1 hete]
  A párizsi terrortámadások ellenére az uniós országok vezetőinek többsége továbbra sem a határok lezárását vagy a bevándorlási hullám lelassítását látja megoldásnak, Kelet-Európa azonban ismételten elutasította a menekültkvótát.
07:34  Személyes történetek párizsi túlélőktől [1 hete]
  Petárdák - szinte mindenkinek ez volt az első gondolata, míg világossá nem vált, hogy mi folyik. Akinek egyáltalán maradt ideje reagálni, vagy a földre hasalva próbálta meg túlélni a vérengzést, vagy - mint a Bataclan koncertezői közül többen - valamelyik eldugott helyiségben húzta meg magát. Kivétel nélkül mély döbbenettel írták le később, milyen fiatalok, ugyanakkor eltökéltek és kérlelhetetlenek voltak támadóik, akik folyamatosan újratöltötték fegyvereiket. Sokan beszámoltak arról a pillanatról is, amikor megértették, hogy túlélték. Pont ők.
07:34  Dzsihád a Kárpát-medence ellen [1 hete]
  Európa jelenének megértéséhez fontos tudni, hogy az iszlám terjeszkedésnek évszázadokon át alapvető eszköze volt az alávetni kívánt országok fegyveres akciókkal történő megfélemlítése. A muszlim hódítás valódi arcához elválaszthatatlanul hozzátartozott az elfoglalni szánt területek tudatos és  módszeres pusztítása, lakóinak tömeges elhurcolása rabszolgának, és a velük folyó emberkereskedelem. Ezt Magyarország is megtapasztalta, évszázadokon keresztül.
07:34  Újra módosítják a "kodifikációs remekművet" [1 hete]
  Az Országgyűlés megkezdte az egyházügyi törvény átfogó módosításának vitáját, amelyet az ellenzéki pártok és több egyház - köztük a Hit Gyülekezete - részéről is éles bírálatok értek. A Semjén Zsolt által korábban "kodifikációs remekműnek" minősített jogszabályról most a módosítást előterjesztő Gulyás Gergely is elismerte, hogy bár a visszaélések miatt indokolt volt négy évvel ezelőtt az első egyházügyi törvény módosítása, ez "túl szigorúra sikerült" - számolt be a parlamenti vitáról az Origo.
07:34  Focihelyzet a válogatott sikere után [1 hete]
  30 év kihagyás után ismét világversenyen léphet pályára a magyar futballválogatott. Az örömteli eredmény azonban félrevezetheti azokat, akik úgy hiszik, a magyar focival ismét minden rendben van.

2015. november 13, péntek

12:01  Magyarország és a küszöbön álló konszolidáció [2 hete]
  Mindenhez hozzá lehet szokni. Csak idő kérdése. Nem biztos, hogy a politikától befolyásolt körülményeinket kedveljük, szívünk mélyén talán szabadulnánk belőle, de éppen a megváltoztathatatlanság miatt - úgy érezzük - ki kell egyeznünk szűkülő lehetőségeinkkel. Könnyen, avagy nehezen alakuló felfogásunkat, életvitelünk esetlenül tébláboló bizonytalanságát, avagy kötéltáncosokat megszégyenítő ügyeskedéseinket - mindegy! -, a demokráciáról kialakított elképzeléseinket így is, úgy is magához idomítja a kőkemény valóság.
11:52  Ahogy senki sem képes festeni a szavakkal [2 hete]
  A vadnyugati humoros irodalomból nőtt ki az egyik legnépszerűbb jenki író, újságíró, humorista, akinek életműve sok amerikai szerzőre gyakorolt jelentős hatást. "Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered, a Huckleberry Finnből… Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót" - vallotta a Nobel-díjas regényíró, Ernest Hemingway.
11:49  Jövőteremtés mindenkinek [2 hete]
  A Hetek hasábjain négy hete sorozatot indított a nyugdíjrendszer gondjairól és a saját nyugdíjunkról történő gondoskodás lehetséges módjairól. A legutóbbi két cikkében azt bizonyítja, hogy a nyugdíjcélú előtakarékosság valójában mindannyiunk törvényi kötelezettsége. Ennek kapcsán nagy vita bontakozott ki a www.nyugdijguru.hu honlapjához kapcsolódó online fórumokon.
11:47  Kiábrándulás [2 hete]
  Vajon végleg kiábrándult a világ a kapitalizmusból? - teszi fel a kérdést a The Wall Street Journal (WSJ) egyik kolumnistája, Tim Montgomerie egy  friss kutatás eredményeire utalva.
11:46  Történelmi randevú [2 hete]
  1949 óta most először találkozott Tajvan első embere politikai és gazdasági riválisával, a kínai elnökkel - tudósított róla számos külföldi sajtóorgánum. A történelmi találkozóra a semlegesnek ítélt Szingapúrban került sor Ma Jing-csiu és Hszi Csin-ping között.
11:44  Négygenerációs siker [2 hete]
  A vasműhely közepén áll egy 300 kilogrammos üllő, amelyet a család az egyik dédapától örökölt. Mindig található rajta egy kalapács. "Amikor megérkezem, a nyelét az ujjaimmal megpörgetem, és a smolját (a kalapácsfej hegyes részét) az üllőhöz pendítem. Ezzel köszönök reggelente - mert kell, hogy halljam a csengését" - meséli lapunknak Leitert Henrik, a világhírnévre szert tett Leitert hintók gyártója. Számára a kocsigyártás négy generációig visszavezethető családi örökség, amelyhez minden felmenője hozzátette a maga tudását, szakértelmét.
11:35  A miértre nincs válasz [2 hete]
  Csapody Tamás jogász-szociológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének bioetika tanára közel egy évtizede tárja fel részletesen a bori kényszermunkatábor tragédiáját. Munkája során új, eddig még ismeretlen perspektívából világítja meg annak a hatezer magyar munkaszolgálatosnak a sorsát, akik a szerbiai hegyek között végeztek embertelen munkát. Csapody végső célja a bori munkaszolgálat történetének tudományos igényű, monografikus feldolgozása.
09:26  Túlélők és helytállók a republikánus jelöltvitában [2 hete]
  Lapzárttánkor ért véget az Egyesült Államokban a negyedik republikánus elnökjelöltvita. Szakértők szerint nehéz lenne valakit győztesnek kikiáltani, azonban Marco Rubio és Ted Cruz sikeresnek jegyezhetik a vitát, Jeb Bush pedig "túlélte a csatát, hogy tovább küzdhessen". Stabilnak mondható Ben Carson és Donalt Trump helyzete, akik 24 és 23 százalékkal vezetik a listát. A szerdai vitát visszafogott retorika jellemezte, kritikusok szerint már-már unalmasnak bizonyult az est.
09:14  Választási patthelyzet Horvátországban [2 hete]
  A véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján - lapzártánk idején 99,5 százalékos feldolgozottságnál - fej fej mellett végzett a két horvát vezető párt, az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP). A múlt vasárnapi parlamenti választások után mindkét oldal képes lehet kormányt alakítani, ha megszerzik a harmadik helyen végzett, 19 mandátumot szerző Híd (Most) nevű párt támogatását.
09:11  Agrárszakértő jöhet Ponta után [2 hete]
  Dacian Ciolos volt uniós mezőgazdasági biztost jelölte miniszterelnöknek Klaus Johannis román államfő kedden. A Ciolos által alakítandó szakértői kormány a jövő ősszel esedé- kes parlamenti választásokig vezetheti az or- szágot, amennyiben megszerzi a parlamenti többség támogatását.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Sok színű, egy kattintással átszínezhetem.

Barna Beatrix
Dunaújváros
 

A hírfigyelő segítségével néhány perc alatt átnézhetem a számomra fontos híreket.

Szurkos Norbert
Budapest
 

Egyetlen kattintással változtathatom a betű méretet.

Csongrádi Felícia
Tatabánya
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron
 

Még a bevásárlás is olcsóbb mióta használom az akció keresőt.

Tóthné Barna Katalain
Miskolc