pénztárca kímélő megoldások
 
Hetek hírek  Vegyes hírek
 

2017. június 22, csütörtök

07:57  Törésvonalak [4 napja]
  Miközben az amerikai keresztények tízmilliói elkötelezetten támogatják Izraelt, az amerikai zsidóság körében - különösen a fiatalabb korosztályban - az utóbbi évtizedekben gyengült a kötődés a zsidó állam iránt. Ennek az utóbbi jelenségnek az okairól írt figyelemreméltó tanulmányt Daniel Gordis professzor a Mosaic című magazinban "Miért lett sok amerikai zsidó közömbös, sőt ellenséges Izraellel szemben?" címmel. A szerző cáfolja azt a véleményt, miszerint a távolodás oka a zsidó állam politikája, szerinte a vita sokkal inkább arról szól, milyen Izraelt szeretnének látni a jövőben a világ legnagyobb létszámú zsidó közzösségeinek tagjai.
07:57  A láthatatlan dzsihádista [4 napja]
  Lehetett volna egy arctalan dzsihÁdista, vagy erőszakos bűnöző. Abu Bakr al-Baghdadi azonban megragadott egy lehetőséget, és megalkotta a 21. század legkegyetlenebb halálszektáját.
07:57  Elárult Ige, megalázott Jézus [4 napja]
  Transzvesztita Jézus, női angyalok, megtérő robotok - a nyugati társadalmakban visszaszoruló bibliaismeret sorra szüli az egyre durvább teológiai "elmebajt", amik közös pontja, hogy integrálni akarják a történelem legnagyobb hatású könyvét a radikális liberalizmusba. A média által fölkapott és az interneten terjesztett teóriák a jövőben tovább szakítják a Bibliát csupán eszközként vagy pedig lényegként felfogó kereszténység közötti válaszfalat.
07:57  Az összeomlás hete [4 napja]
  Bár Theresa May miniszterelnöki pozíciója még stabilnak tűnik, a bukás már bekövetkezett. Június 9-én, pénteken derült ki, hogy az előrehozott választással sikerült elveszítenie a kormánytöbbséget, alig egy héttel később pedig a felbőszült tömeg elől kellett menekülnie a Grenfell-toronyházban kitört tűz áldozatainak hozzátartozói elől. A brit kormányfő politikailag tehát már megbukott, kérdés, hogy hol van az a Brutus, aki mentené a menthetőt.
07:57  A törvénytelenség diktatúrája felé [4 napja]
  A liberalizmus az ember személyes szabadságszférájának és politikai részvételi jogának garantálására irányuló politikai doktrínaként indult, ám mára a társadalom teljes, így az erkölcsi és kulturális vetületének átformálására is igényt tartó, egyetemességre törő, agresszív ideológia lett belőle. A szabadság vonzó jelszava alatt a politikai abszolutizmus elleni fellépéstől az egyéni önrendelkezés abszolútumáig jutott el, alárendelve annak mindent: Istent, hazát, családot, sőt ma már a biológiai adottságokat is. Az anarchizmustól szinte már csak az választja el, hogy azért egyfajta - bár hangsúlyozottan "értéksemleges" - társadalmi rendre igényt tart, hogy ki-ki háborítatlanul kiélhesse vágyait az egyéni önmegvalósítás legnagyobb dicsőségére.
07:57  Keresztényeket térít "a karizmatikus iszlám" [4 napja]
  "Praise Allah" - ez a meglepő felszólítás mostanában minden vasárnap reggel elhangzik a nigériai főváros, Lagos egyik negyedében. A mikrofonba sétálva prédikáló imám és a zenére táncoló tömeg látványa olyan, mintha a számtalan pünkösdi-evangéliumi istentisztelet egyikén lennénk, legfeljebb a levetett cipők sokasága árulkodik arról, hogy azért nem ugyanarról lehet szó. A legnépesebb afrikai országban egy muszlim missziós szervezet elhatározta, hogy "visszafoglalja" a vasárnap délelőttöket a keresztényektől.
07:57  Waterloo 202 [4 napja]
  202 évvel ezelőtt, 1815. június 18-án győzte le Wellington hercege Bonaparte Napóleont. Waterloo fordulópontot hozott - beköszöntött a béke, prosperitás és fejlődés időszaka Európában. Bonaparte csillaga leáldozott, az Első Francia Császárság megszűnt. A franciákkal folytatott 100 éves viszálykodásból Anglia került ki győztesen - ezzel a 19. század "Anglia évszázada" lett. Milyen ember volt az akkori világ két legnagyobb hadvezére, Napóleon és Wellington? Min mentek keresztül ők, parancsnokaik és katonáik? És milyen messzemenő következményei lettek a világtörténelem egyik legismertebb ütközetének? Bernard Cornwell segít bepillantani ebbe a kétszáz éves történetbe nemrégiben (angolul) megjelent könyvében: Waterloo - The History of Four Days, Three Armies and Three Battles (Waterloo - Négy nap, három sereg és három ütközet története).

2017. június 15, csütörtök

07:30  Szakítás Katarral [1 hete]
  Alig néhány nappal Donald Trump öbölbeli látogatása után a Szaúd-Arábiai királyság, Egyiptom, Bahrein és Jemen bejelentette, hogy megszakít minden kapcsolatot Katarral. Pillanatokon belül csatlakozott hozzájuk az Egyesült Arab Emirátusok is. Ám a miniállam sem maradt befolyásos támogatók nélkül: Törökország csapatokat küldött Katar támogatására, Irán pedig élelmiszert. Áll a bál az Öbölben. Valódi háború fenyeget? És mi köze mindehhez az arab tavasznak és a Muzulmán Testvériségnek?
07:30  A Köztársaság meghekkelése [1 hete]
  Megrendítette a francia politikai rendszert a parlamenti választások első fordulója, amelyet toronymagasan az Emmanuel Macron által létrehozott politikai formáció nyert meg. Az LREM 400-450 körüli mandátumot tudhat magának az 577 fős Nemzetgyűlésből; a hagyományos pártok reprezentációja, egyúttal mozgástere ennek megfelelően jelentősen lecsökkent. A választás elsődleges áldozata a Szocialista Párt, amely két-három tucat megmaradt képviselővel gyakorlatilag a párt hagyatéki ügyeit végezheti el a következő ciklusban.
07:30  Épül a modern Oszmán Birodalom [1 hete]
  Míg Szulejmán a 16. században vérontással és pusztítással igyekezett kiterjeszteni fennhatóságát a kontinensre, Törökország új "szultánja" politikai, titkosszolgálati és vallásügyi manőverezéssel teremtené meg európai hegemóniáját.
07:30  Egy bukott nemzet prófétája [1 hete]
  Ha Isten egy nemzetet el akar pusztítani, akkor a vezetői megőrülnek. Ez az őrület pedig a migráció! - ásta meg előre Anglia sírját 1968-ban Enoch Powell, a 20. század egyik leghíresebb filozófiaprofesszora és politikusa, aki ötven éve a Konzervatív Szövetség előtt követelte az egykori brit gyarmatokról érkező migrációs hullám azonnali megfékezését. A forradalmi beszédet az angol lakosság jelentős része támogatta, mégis mind a saját kormánya, mind a pártja "rasszistának" bélyegezte és száműzte a politikai közéletből.
07:30  A neve se említtessék többé? [1 hete]
  Margaret, beviszed a tenisz világát a sötét középkorba - szállt bele keresetlen szavakkal minden idők legsikeresebb teniszezőjébe John McEnroe, az Eurosport tenisznagykövete, miután Margaret Court élesen felszólalt a női sportban terjedő leszbikus életmóddal szemben. A bibliai hitét megvalló teniszcsillag hét éven át vezette a világranglistát, mégis élete nagy fordulópontjának nem az első Wimbledoni győzelmét tartja, hanem azt a csodálatos napot, amikor megtért és betöltekezett Szent Lélekkel.
07:30  Liberalia gyermekei [1 hete]
  "Megváltoztak a nyári zenei fesztiválok az elmúlt évtizedben" - írja a brit Telegraph. "A korábbi hagyományos színpad plusz nézőtér elrendezés helyett egyre több a zöld környezetben, félreeső »titkos« helyszíneken tartott rendezvény, ahol a cél a zenei élmény mellett a »teljes átadás«, a résztvevők minél teljesebb kikapcsolása a hétköznapi világból." Az erdőkben, szigeteken, titkos ligetekben tartott többnapos, zenés, eksztatikus, maszkos-jelmezes partik nem új találmányok: legrégebbi ókori formájuk a Liber Pater ("a szabad atya") istenség tiszteletére rendezett ünnepségek, a Liberaliák.
07:30  A művészetet ihlető igazság [1 hete]
  Közel két hónapja kezdtük Alvin J. Schmidt 2004-es könyvének ismertetését. A nyugalmazott amerikai szociológiaprofesszor How Christianity Changed the World (Hogyan változtatta meg a kereszténység a világot) című munkájában azokat a mélyreható változásokat mutatta be, amelyek az új hitnek köszönhetően pozitívan hatottak az emberi civilizációra. Most az utolsó rész következik, de reméljük, hogy az ezredforduló utáni időszak egyik legnagyobb hatású apologetikus könyvét magyarul is teljességében megismerhetik az olvasók. Cikkeinkben természetesen csak rövid szemelvényeket tudtunk bemutatni a könyv nagyon gazdag tartalmából, mindenesetre a visszajelzések alapján sorozatunkkal sikerült felkelteni az érdeklődést a mű iránt.
07:30  Az óbaloldal lázadása [1 hete]
  A brit politikai életet a kontinentális Európa politikusai hajlamosak lesajnálni a brüsszeli technokraták szemszögéből kétségtelenül egzotikusnak tűnő díszletei miatt, ám az aligha vitatható, hogy az elmúlt évtizedekben legalább két alkalommal - Margaret Thatcher 1979-es és Tony Blair 1997-es győzelme után - éppen Nagy-Britanniából indultak el olyan politikai mozgások, amelyek adott esetben évtizedes időtávon meghatározták a nyugati demokráciák közéletét.

2017. június 09, péntek

10:47  Interjú Bochkor Gáborral [2 hete]
  "A legnagyobb feladat mindig az, amikor a legnagyobb tömeget akarod elérni" - mondja Bochkor Gábor rádiós műsorvezető, szerkesztő, akivel többek között a berlini falról, kereskedelmi rádiózásról, szakmabelivel való párkapcsolatról, médiahatóságról, Friderikuszról és Tilláról is beszélgettünk.
10:47  "A média egyre kevésbé piaci alapon működik" [2 hete]
  "A legnagyobb feladat mindig az, amikor a legnagyobb tömeget akarod elérni" - mondja Bochkor Gábor rádiós műsorvezető, szerkesztő, akivel többek között a berlini falról, kereskedelmi rádiózásról, szakmabelivel való párkapcsolatról, médiahatóságról, Friderikuszról és Tilláról is beszélgettünk.

2017. június 08, csütörtök

07:23  A gyűlölet expója [2 hete]
  Az elmúlt hetekben több véres terrortámadás is történt a szigetországban, ám a kormányt ez sem rettenti el attól, hogy a Westminster közvetlen szomszédságában adjon otthont egy terrorszervezetekkel cimboráló csoport gigantikus rendezvényének.
07:23  Háborús hisztéria az Arab-félszigeten [2 hete]
  Éppen azokban a hetekben, amikor a kurd vezetésű haderő már az Iszlám Állam "fővárosát", Rakkát fenyegeti bekerítéssel Szíriában, a terrorszervezet pedig Nagy-Britanniától Ausztrálián át Iránig igyekszik bosszút állni az emberiségen a harctéri vereségekért, váratlanul rendkívül éles konfliktus robbant ki az Arab-félsziget szunnita monarchiái, elsősorban Szaúd-Arábia és Katar között. A dzsihádista terrorszervezetekkel évtizedek óta bensőséges kapcsolatot ápoló Rijád terrorszervezetek támogatásával vádolta meg szomszédját - de vajon mi állhat a konfliktus hátterében?
07:23  A klímavallás eretnekei [2 hete]
  Ötszáz éve Luther Márton wittenbergi tételeinek kitűzését fogadhatták olyan megdöbbenéssel Rómában, mint ahogyan világszerte reagáltak Donald Trump bejelentésére, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből. Hogyan jön ez a hasonlat? Nos, az amerikai elnök lépése a hardcore klímavédők szemében olyan, korábban elképzelhetetlen eretnekségnek számít, mint a német exszerzetes szakítása az egyedül üdvözítő anyaszentegyházzal.
07:23  Bochkor Gábor a Heteknek [2 hete]
  "A legnagyobb feladat mindig az, amikor a legnagyobb tömeget akarod elérni" - mondja Bochkor Gábor rádiós műsorvezető, szerkesztő, akivel többek között a berlini falról, kereskedelmi rádiózásról, szakmabelivel való párkapcsolatról, médiahatóságról, Friderikuszról és Tilláról is beszélgettünk.
07:23  Nektek lett az ígéret [2 hete]
  Tízezrek hallgatták Péter történelmi beszédét a Templom-hegyen, ahol reggeltől estig ezrek vették át a próféták pünkösdi ígéretét az "új szívről és az új szellemről". Jeruzsálem sosem látott, eksztatikus örömünnepe megrázó köz-életi esemény lett, ami újranyitotta a lezártnak hitt "Jézus-sztorit", és demonstrálta a zsidóság előtt a keresztény hit természetfölötti erejét. A pünkösd története, második rész.
07:23  "Megmaradtam véletlenül élve" [2 hete]
  Lapunk ezzel az írással állít emléket az 1944. május 14-e és július 9-e között Magyarországról embertelen körülmények között elhurcolt vidéki zsidóságnak.
07:23  Tiger Woods: Egy brand hanyatlása [2 hete]
  2017. május 29-én, hajnali 3 óra tájban otthona közelében letartóztatták Tiger Woodsot, minden idők egyik legjobb golfozóját. Az autójában az út közepén aludt, amikor egy rendőr rátalált. Woods azt állítja: nem tudta, hogy az orvosa által felírt gyógyszerek ilyen módon hatnak a szervezetére. Azt, hogy valójában mi történt, a július 5-én esedékes pert követően fogjuk megtudni, ám az már most világos: a legendás sportoló súlyos krízisen megy át éppen, amiből minden bizonnyal megtépázott hírnévvel kerül ki.
07:23  Lecsó helyett "paradicsom" [2 hete]
  Másfél évvel ezelőtt nem sokan fogadtak volna rá, hogy a 2018-as választásra is Farkas Flóriánnal szövetkezve fordul rá a Fidesz. A hazai cigányság első számú vezetője körül olyan mennyiségű botrány látott napvilágot, hogy Lázár János miniszter egy nyilvános ülésen jelentette ki: egyéni karrierjének annyi, "az megy a lecsóba". A Fidesz legfelsőbb szintjén azonban máshogy látták mindezt, és szövetséget kötöttek vele.

2017. június 01, csütörtök

07:23  Növekvő feszültség Európa és az Egyesült Államok között [3 hete]
  Donald Trump európai látogatása és Angela Merkel hétvégi beszéde azt jelzi: vége lehet az 1945 után kialakult euro-atlanti status quónak.
07:23  Lefagy a mosoly [3 hete]
  Másfél hónapja még mosolyogtak a toryk kampánystábjában a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltjének neve hallatán. Akkor még nem sejtették, hogy a június 8-ai előválasztáson a hatalmon maradásért kell majd küzdenie a kormánypártnak.
07:23  Az első pünkösd Jeruzsálemben [3 hete]
  "Siralmukat örömre fordítom" - ígérte Jeremiás a Jeruzsálemben, a "Sion ormán" összegyülekező zsidók sokaságának. A prófécia - legalábbis először - i. sz. 32 drámai tavaszán teljesedett be, amikor a pészachi brutális kivégzés látványától még kábult tömeg a nagy aratási ünnepre készülődött, de az események váratlan fordulatot vettek, és ennek hatása azóta is tart. Első rész.
07:23  Európa haldoklik [3 hete]
  "Úgy érzem, Európa a zavarodottság állapotában elfogadta a saját halálos ítéletét" - írta Stefan Zweig osztrák író az 1941-ben megírt Búcsú a tegnaptól című művében. Úgy tűnik, pár évtizeddel később valósággá vált prevíziója: az elképesztően alacsony születésszám és a társadalom drámai elöregedése alapjaiban formálja át napjainkban Európa társadalmi térképét.
07:23  Véget ért a Családok Világkongesszusa [3 hete]
  Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára - Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár nevében elmondott - záróbeszédében úgy fogalmazott, az előadások bebizonyították, hogy a világkongresszus tagjai nincsenek egyedül a családról vallott gondolataikkal és nincsenek egyedül abban a harcban sem, amit a családokért folytatnak.
07:23  Európába csempészett rabszolgaság [3 hete]
  Kilenc év után került bíróság elé nyolc arab hercegnő Belgiumban. Az Egyesült Arab Emirátusok egyik uralkodócsaládjának hölgytagjait embercsempészettel és a munkatörvények megsértésével vádolják az európai országban. Az eset nem egyedi, ennek ellenére nem várható, hogy komolyabb büntetést szabjanak ki a rendkívül befolyásos dinasztia tagjaira. Az ügy újra felszínre hozta azokat a visszaéléseket, amelyekkel a "munkavállalók" a gazdag Perzsa-öböl menti országokban valójában szembesülnek.
07:23  Hogyan változtatta meg a kereszténység a világot? 4. rész [3 hete]
  Folytatjuk Alvin J. Schmidt 2004-es könyvének ismertetését. A nyugalmazott amerikai szociológiaprofesszor How Christianity Changed the World című munkájában azokat a mélyreható változásokat mutatta be, amelyek az új hitnek köszönhetően pozitívan hatottak a az emberi civilizációra. Az előző részekben írtunk arról, miként ösztönözte a bibliai meggyőződés például a nők egyenlőségének megteremtését, a vállalkozás szabadságát, a kórházi vagy az egyetemi rendszer kialakulását. Most a kereszténységnek a jogegyenlőségre és az emberi méltóság védelmére gyakorolt hatásairól írunk.
07:23  Szeretem, de egy szörnyetegnek tartom [3 hete]
  Ménes Attila Tar Sándor íróról, a rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb ügynökbotrányának emblematikussá vált alakjáról írt drámát, Bihari címmel. A darab fikció. A szerző ahelyett írta meg, aki nem volt képes erre. A papír pedig pszichiáterként működött. Ménes darabját a Katona József színházban játsszák.

2017. május 25, csütörtök

13:42  Kreml, atom és hazugság: így egyesült ötven éve Jeruzsálem [4 hete]
  Míg 1948-ban egy robbanószerkezet hibáján múlt, hogy nem sikerült egyesíteni Jeruzsálemet, tizenkilenc évvel később ugyanúgy egy "véletlenen" múlt, hogy Dávid háromezer éves ősi városa fölött ötven éve újra a zsidó nép zászlaja leng. A Kreml alaptalan félelme az Izrael okozta Armageddontól, a KGB által megvezetett egyiptomi elnök, a hazugsággal háborúba rántott Husszein király mind részesei voltak annak a láthatlan kéznek, ami 1967-ben visszaadta Izraelnek fővárosát: Jeruzsálemet. A város bátor "őrállói" mesélték el a CBN-nek és az amerikai WGBH televíziónak, hogyan írták meg a "Biblia következő könyvét".
08:42  A családokért táncoltak a Hősök terén [4 hete]
  Nagyszabású flashmob részese lehetett az, aki szerda délután fél ötkor a Hősök terére látogatott. Az UptoFaith nagysikerű 2010-es és 2011-es megmozdulásai után idén ismét megmozdulást szervezett egy fontos ügy mellett.
08:42  Szentszék a cirkusz felett [4 hete]
  A világ legkisebb állama. Területe csupán 0,44 négyzetkilométer, amelyen 575 állandó lakos van bejelentve. Hivatalos nyelve az évszázadok óta kihalt latin. (Itt működik a világ egyetlen latin nyelvű bankjegykiadó automatája.) Ez ad otthont a római katolikus egyház fejének, a pápának. Múzeumaiban évente ötmillió ember fordul meg. Nagyjából ilyen és ehhez hasonló információkat találunk a bédekkerekben a Vatikánról, amely csaknem 1700 éve a világ egyik legfontosabb spirituális központjaként működik a Római Birodalom egykori fővárosában.
08:42  Manchester után: veszélyben van-e Magyarország? [4 hete]
  Hazánkat is elérheti az Európát sújtó terrorhullám -mondta a Heteknek két, a témában jártas szakember a hétfői manchesteri terrortámadás kapcsán. Bár Magyarország nem elsődleges célpont, a közeljövőben három olyan nemzetközi eseménynek is házigazdája lesz, ami felkeltheti a terroristák figyelmét.
08:42  "Ez a legaljasabb dolog, amit a politikában el lehet követni" [4 hete]
  Szerinte a CEU-s tüntetők militáns szellemben támadják a kormányt, a Brüsszellel és Sorossal vívott küzdelmet meg lehet nyerni, a politikai befolyásolás pedig nem csak Putyin eszköze. A kormányszóvivő úgy véli, az Iránnal való együttműködés nem furcsa, ahogyan az Erdogannak küldött gratuláció sem. A Hetek interjúja.
08:42  Európa és Magyarország válaszúton [4 hete]
  Európa népei és kormányai - köztük a magyar kormány is - válaszúton vannak. A magországok áprilisban Hollandiában elkezdődött és ősszel Németországban záruló választássorozatának végeztével valószínűleg felerősödnek a gyorsabb, "szuperállaminak" nevezhető integrációt célzó törekvések az Unióban.
08:42  Trump otthon volt Jeruzsálemben [4 hete]
  36 órát töltött Donald Trump Izraelben (ebből két és felet a palesztin fennhatóság alatt álló Betlehemben), és ezalatt hét beszédet és sajtótájékoztatót tartott, ugyanennyi különböző helyszínen. Megszólalásokból, gesztusokból és fotólehetőségekből tehát nem volt hiány, és az üzenetre sem lehetett panasz izraeli részről. Bár voltak témák, amelyeket az elnök került (például az amerikai nagykövetség átköltöztetése) és béketervének részleteiről sem árult el részleteket, azt megtudhattuk, hogy Trump szereti és értékeli Izraelt, nemcsak mint startup-nemzetet, hanem mint olyan országot, amely évezredek óta őrzi az Írásokat és tiszteli Isten szellemének a jelenlétét ezen a földön. Az elnök úgy sétált végig a közel-keleti porcelánbolton, hogy nem tört össze semmit, és ezzel nyitva hagyta az ajtót a folytatáshoz.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Csak ráviszem a kurzort a címre és gyorsan átfuthatom a hírek rövid tartalmát.

Győrfi Bence
Debrecen
 

Sok pénztárca kímélő ötletet kapok rendszeresen.

Szabóné Feleki Mária
Agárd
 

Könnyen testre szabható

Szegedi Melinda
Budapest
 

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen
 

Sok színű, egy kattintással átszínezhetem.

Barna Beatrix
Dunaújváros