pénztárca kímélő megoldások
 
STOP.hu hírek  Vegyes hírek
 

2017. január 18, szerda

23:40  Minden ötödik fiatal rosszul alszik a közösségi média miatt [5 óra 2 perce]
  A Journal of Youth Studies folyóiratban a hét elején megjelent tanulmány egyik szerzője Sally Power professzor, a Walesi Társadalmi és Gazdasági, Adat- és Módszertani Kutatóintézet (WISERD) társigazgatója.A kutatáshoz több mint 900 12-15 év közötti iskolást toboroztak, akik kérdőívet töltöttek ki arról, milyen gyakran kelnek fel éjjel, hogy ellenőrizzék üzeneteiket a közösségi médián, mikor fekszenek le és mikor kelnek. Arra is válaszolniuk kellett, hogy mennyire érzik magukat jól életük különböző területein, így az iskolában és a barátok között, mennyire elégedettek a megjelenésükkel.A válaszadók közül minden ötödik mondta, hogy szinte minden éjjel felkel, hogy csatlakozzon a közösségi médiához. Erre jellemzően több lány volt hajlamos, mint fiú. Az éjjelente közösségi médiát használók, illetve azok körében, akik reggelente rendszertelenül keltek fel, háromszor gyakoribb volt az az állítás, hogy állandóan fáradtak az iskolában, mint azoknál, akik végigaludták az éjszakát, illetve minden nap ugyanabban az időben keltek fel. Ráadásul azok, akik folyamatos fáradtságra panaszkodtak az iskolában, átlagosan sokkal boldogtalanabbnak mondták magukat, mint a többiek - idézte a tanulmányt a sciencedaily.com.A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok több mint egyharmada legalább hetente egyszer felkel éjjel, hogy ellenőrizze üzeneteit. "Úgy tűnik, hogy a közösségi média megszállja a hálószoba menedékét" - mutatott rá Sally Power.A tanulmány ugyanakkor azt is jelezte, további kutatásokra van szükség annak kiszűrésére, hogy az iskolai fáradtságért mennyiben felelős a közösségi média, és mennyiben okozzák azt más tényezők. Továbbá az is feltárásra vár, hogy a mai fiatalságra nézve milyen következményekkel jár a kialvatlanság.
23:35  Hal- és sonkaszag terjengett az utak lesózása után egy... [5 óra 7 perce]
  Az egyik lakos arról számolt be a POP TV című kereskedelmi csatornának, hogy a háza előtt egész darab sózott szardellákat talált, míg egy másik állampolgár, a város másik felén, tíz centiméteres sonkadarabokra bukkant az utcán.Az eset a múlt héten történt, de az igazságra csak ezen a héten derült fény. A helyi kommunális szolgáltató ugyanis elismerte, hogy olyan sóval sózták le az utakat, amelyet még több évvel ezelőtt halmoztak fel egyik raktárukban. Abban az évben nagy volt a meleg, és sóhiány volt Szlovénia egyetlen sómezőjén, Piranban, ezért a vállalat - minden eshetőségre felkészülve - a közeli sonka- és halsózóból vásárolt hulladéksótA kommunális vállalat elnézést kért a lakosoktól, a PoP TV viszont azt is tudni véli, hogy a cég akár több tízezer eurós büntetésre is számíthat.
23:30  Ezrek vonultak utcára Romániában a közkegyelem ellen... [5 óra 12 perce]
  A bukaresti bejelentetlen, interneten szerveződött demonstráció résztvevői "A tolvajoknak a börtönben, nem a kormányban a helyük", "El a kezekkel a Btk.-tól" feliratú táblákat emeltek a magasba. A tüntetők először a fővárosi Egyetem téren gyülekeztek, majd mikor nem fértek el a járdán, az úttestet elfoglalva megbénították a járműforgalmat. A fagyos, szeles idővel dacoló tüntetők "A korrupció öl", "Le a bűnözőkkel", "Nem termelünk annyit, amennyit elloptok", "Le a maffiakormánnyal" szlogeneket kiabálva később a kormány épülete elé vonultak. A tüntetők kifejezték meggyőződésüket, hogy a kormánytöbbség nem a börtönök túlzsúfoltsága miatt akarja módosítani a büntetőjogot, hanem így akar mentőövet dobni korrupcióval gyanúsított vagy már elítélt politikusainak. Szerintük a két intézkedést már szerdán hatályba léptette volna a kormány, ha ezt nem akadályozta volna meg Klaus Iohannis államfő, aki bejelentetlenül megjelent a kabinet ülésén.A román hírügynökségek beszámolói szerint Kolozsváron, Nagyszebenben, Temesváron, Jászvásáron, Krajován is több száz tüntető vonult utcára, több helyütt a jobboldali ellenzéki pártok helyi képviselőinek részvételével.A fővárosi tüntetésen Nicusor Dan, annak a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) az elnöke is részt vett, amely a korábbi hasonló megmozdulásokból - a verespataki bányaprojekt elleni tüntetésekből, a 2014-es elnökválasztás kimenetelét megfordító lázadásból vagy a Ponta-kormány lemondását kiváltó demonstrációkból - szerveződött immár parlamenti képviselettel is rendelkező politikai párttá.A politikus - aki a megmozduláson nem akart újságíróknak nyilatkozni, hogy ne vádolják a spontán megmozdulás kisajátításával - Facebook-bejegyzésben fejtette ki: a kormánypártok kezdeményezését a jogállam elleni támadásnak tekinti, ami a 90-es évekbe taszítja vissza Romániát.Sorin Grindeanu miniszterelnök a kormányülést követő sajtóértekezletén cáfolta, hogy a két vitatott tervezetet sürgősségi rendelettel már szerdán hatályba léptették volna, ha ezt nem akadályozza meg az államfő közbelépése. A közkegyelemről és a Btk. módosításáról szóló tervezetet szerda délután az igazságügyi minisztérium véleményezésre küldte a legfelső bírói tanácsnak és honlapján is nyilvánosságra hozta.A szociálliberális kormánytöbbség szerint a társadalmi vita után sürgősen élet be kell léptetni ezeket az intézkedéseket, amelyeket a börtönök túlzsúfoltságával és az alkotmánybírósági határozatok Btk.-ba illesztésének szükségességével indokolt.
15:30  Rétvári szerint javult az óvodák helyzete [13 óra 12 perce]
  Ismertetése szerint nőnek az óvodai dolgozók bérei, miközben folyamatosan bővülnek a férőhelyek, rég nem látott mértékben nőtt a jelentkezés az óvodapedagógusi képzésre, mindemellett számos új óvoda épült, újult meg, korszerűsödött.Az államtitkár tájékoztatása szerint idén majdnem 32 ezer óvodai dolgozót érintenek a pedagógus életpálya béremelései. 2015. szeptember 1-je óta a pedagógus életpálya azokra a nevelőmunkát közvetlenül segítő foglalkoztatottakra is vonatkozik, akik rendelkeznek pedagógus szakképzettséggel. "Az idei év január 1-je is jelentős előrelépést hozott, hiszen ekkortól az óvodákban nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott, pedagógus szakképzettséggel nem rendelkezők is részesülnek 7+3 százalékos illetmény-, illetve munkabér-emelésben" - emelte ki.Rétvári Bence példaként hozott fel egy főiskolai végzettséggel és szakvizsgával, 19 éves gyakorlattal rendelkező óvodapedagógust, aki 2013. szeptember 1-je előtt havi 155 ezer forintot keresett, 2016. szeptember 1-jétől viszont már 266 ezer forintot, amely több mint 70 százalékos emelést jelent. Mindezt 2017. szeptember 1-jétől további növekedés követi - tette hozzá.Az államtitkár hangsúlyozta: a pedagógus életpálya bevezetése az érettségizők körében az óvodapedagógusnak jelentkezők számában is pozitív fordulatot hozott. A korábbi visszaesés után 2010 óta az életpályamodellnek, a béremeléseknek és a kiszámíthatóságnak köszönhetően nagymértékben nőtt azoknak a száma, akik első helyen jelentkeztek óvodapedagógus képzésre. Míg 2012-ben 1864-en, addig 2016-ban már 3140-en jelentkeztek óvodapedagógus képzésre, "felemelve ezzel a képzést a 7. legnépszerűbb szakká".Annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű településeken is legyen elegendő számú óvodapedagógus, a kormány 2016. január 1-jétől kiterjesztette azon pedagógusok körét, akik jogosultak a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékra. A költségvetés minderre 2,2 milliárd forint többletet biztosított - jelezte. Óvodafejlesztésekre az elmúlt hat évben 26,3 milliárd forintot költött a kormány, melyből 177 új óvoda épült, újult meg, bővült vagy éppen vált korszerűbbé. Férőhelybővítésre is kiemelt figyelmet fordít a kabinet, 2016-ra majdnem 380 ezerre emelkedett az óvodai férőhelyek száma, mely meghaladja a jelenlegi 317 és félezer óvodába járó gyermek számát - emelte ki.A kormány nemcsak határon innen, hanem határon túl is támogatja az óvodaépítési programot, melyre eddig 9 milliárd forintnyi támogatást biztosított - közölte Rétvári Bence.
11:15  Nyilvános lesz a Magyar Úszó Szövetség átvilágítása [17 óra 27 perce]
  A turizmusért felelős kormánybiztosként is dolgozó sportvezető az M4 Sport Sportreggeli című műsorában szerdán elmondta, teljes pénzügyi, gazdasági, jogi átvilágítás van folyamatban. Ami a MÚSZ helyzetét illeti, az első elnökségi ülés január 25-én lesz, és már minden elnökségi taggal folytatott négyszemközti beszélgetést, hogy eldöntse, ki a partner a program megvalósításában, illetve kivel nem akarnak együtt dolgozni."Engem nem terhelnek a múlt feszültségpontjai, kívülről jövök, ennek vannak előnyei és hátrányai. Az mindenesetre nagyon jó kezdet, hogy kétszeri titkos szavazás után, ami évtizedek után először volt a magyar úszósportban, elnökké választottak három jelölt közül" - közölte Bienerth Gusztáv. November 21-én a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka mellett Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszó, valamint Czakó Csaba és Shane Tusup edző közös nyilatkozatban szólította fel Gyárfás Tamás elnököt és a szövetség teljes vezetőségét a távozásra. Hosszúék hét pontba foglalták kéréseiket, amelyek között az első egy olyan új vezetőség felállításának igénye volt, amely "hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására".Ennek kapcsán Bienerth Gusztáv úgy fogalmazott, a hét pontnak egy meghatározó üzenete van: világos, átlátható, nyomon követhető struktúra kell, és a sportolókra, az edzőkre és a klubokra kell koncentrálni."Ha a mandátumának hetedik hónapjában egy elnök lemond 23 évi munkát követően, az egy speciális helyzet, nekem fel kell mérnem, hogy most mi a helyzet, és a jövőt kell építenem" - szögezte le az elnök, hozzátéve, Gyárfás Tamás lemondása után 16-an keresték meg, és egyöntetű vélemény volt, hogy neki nem a szakmai ügyekbe kell beavatkoznia, hanem az lenne a feladata, hogy menedzserként irányítson, egységet teremtsen és új fazont adjon.Ami a július 14-én kezdődő budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokságot illeti, Bienerth Gusztáv azt mondta, a kormány január 31-ig jelentést vár a felkészülés állapotáról. Hozzátette, számára az a legfontosabb, hogy Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményét világszínvonalon tudják megrendezni, és jó "belépő" legyen a szeptember 13-án esedékes 2024-es olimpiai helyszínkijelöléshez.A jelenlegi legjobb magyar úszóra visszatérve az elnök - aki egyben a 2024-es olimpiai pályázat alelnöke - leszögezte:"Szerintem nincs hatékony olimpiai és világbajnoki szponzoráció Hosszú Katinka nélkül. Dolgozom ezen, és remélhetőleg a közeljövőben hírrel is tudok erről szolgálni."Az M1 aktuális csatornán a vb konkrét előkészületeivel kapcsolatban Bienerth Gusztáv azt mondta, ma találkozik Szántó Évával, a világbajnokság rendezéséért felelős cég ügyvezetőjével, s majd azután tud a helyzetről tájékoztatást adni.Hozzátette, jelenleg a világbajnokságra koncentrálnak, ezzel együtt ő maga a következő olimpiai ciklus végéig, a 2020-as tokiói játékokig tervez, s ennek a folyamatnak az egyik fontos állomása lesz a magyarországi vb.
09:40  Szanyi biztosan nem lesz a szocik miniszterelnök-jelöltje [19 óra 2 perce]
  Az MSZP-től aligha fog felkérést kapni a miniszterelnök-jelöltségre Szanyi Tibor. A párt vezetésében még név nélkül sem akarták különösebben kommentálni a szocialista EP-képviselő Magyar Időknek adott nyilatkozatát, miszerint a szavazók támogatásával, az MSZP felkérésére, egy valódi baloldali program élén vállalná, hogy Orbán Viktor kihívója legyen. Mint Szanyi Tibor fogalmazott, adott esetben csak az MSZP jelölését tudja elfogadni, s mint mondta: több ezer embert ismer, ha bennük ez igényként felmerül, akkor bármire képes. "De az nem megy, hogy belterjes mutyikban részt vegyek. Az, hogy castingok okán leül két ember, számomra nem más, mint belterjes mutyi" - tette hozzá. Szocialista források szűkszavúan annyit mondtak, hogy Szanyi bejelentkezésének egyöntetűen negatív visszhangja volt, a politikus aligha lesz a párt miniszterelnök-jelöltje, miniszterelnök pedig végképp nem. Lévén az MSZP kiáll az előválasztás mellett, azt nem vitatják el tőle, hogy ha akar, részt vehessen azon.
09:10  Pártot alapítanak a nyugdíjasok [19 óra 32 perce]
  Háborognak a nyugdíjasok, égnek a vonalak az idős embereket képviselő szervezeteknél. Az utolsó csepp a pohárban a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány és az 1,6 százalékos, idei nyugdíjemelés volt - mondta a lapnak Kabai Tibor, a leendő párt egyik alapítója.Kabai elmondta: kifejezetten a nyugdíjasok érdekeit szeretnék képviselni, elsősorban olyan témákban, amelyek nem mélyítik a korosztály amúgy is erőteljes megosztottságát. Ilyen például a nyugdíj, az egészségügyi ellátás vagy az időskori diszkrimináció. Az IDSZ indulni akar a 2018-as országgyűlési választásokon, s egyelőre nem szeretne együttműködni semmilyen létező párttal.
08:30  A nőknek ez könnyebben megy [20 óra 12 perce]
  A kutatók szerint viszont utóbbiak is fejlődhetnek e téren, ha aktívabban részt vesznek a házimunkában.Ha a férj elfelejt tejet hozni a boltból, vagy nem emlékszik valamelyik családtag születésnapjára, talán nem az ő hibája - memóriája ugyanis "gyárilag" rosszabb a jövőbeni tervek kivitelezésére vonatkozóan. Nem arról van tehát szó, hogy ne figyelt volna oda a kérésre, egyszerűen csak elfelejtette - írja az Ötvenentúl.A brit-olasz kutatócsoport egyelőre nem tudja, hogy a nők miért emlékeztetik magukat sokkal hatékonyabban, ám a lehetséges magyarázatok között szerepel, hogy felelősségteljesebben kell gondolkodniuk mind otthon, mind pedig a munkahelyükön.A felmérésben 100 férfi és nő vett részt, és többféle tesztet töltöttek ki, melyek a prospektív memóriájukat mérték.Nem meglepő, hogy a 15 és 40 év közötti alanyok annál nehezebben emlékeztek az adott teendő elvégzésére, minél távolabbi jövőben kellett azt megoldaniuk.A nemi különbségek azonban már sokkal érdekesebbnek bizonyultak. A nők sokkal hatékonyabban emlékeztek az eseményekhez kötött feladatokra, mintsem azokra, melyek csupán időponthoz tartoztak.A hölgyek a cselekvéssel járó teendőkre is jobban emlékeztek, mint azokra, melyek csupán arra vonatkoztak, hogy mondjanak meg valamit valakinek."Példa erre a való életből, hogy egyébként is a nőtől várjuk el, hogy beugorjon tejért a boltba munkából hazafelé jövet, és neki kell észben tartania, ha a családból valaki kölcsönkért egy könyvet, s eljön a visszaadás ideje" - magyarázta a szerzőként közreműködő Liana Palermo, a birminghami Aston Egyetem munkatársa, aki szerint a férfiak gyakorlással fejleszthetik a prospektív memóriájukat.Az eredmények a Quarterly Journal of Experimental Psychology című szaklapban jelentek meg.
08:10  Páratlan kincsre bukkantak egy ódon zongorában [20 óra 32 perce]
  A kincset akkor fedezték fel, amikor a zongora új tulajdonosai karácsony előtt megjavíttatták és felhangoltatták új szerzeményüket. Szakemberek szerint az értékes leletet "szándékosan rejtették el" a hangszerben több mint száz éve.A kincs eredetéről vizsgálatot indított Shrewsbury bírósága, megpróbálják megállapítani, hogy létezhet-e örökös, aki igényt tart rá, valamint azt, hogy műkincsként kell-e nyilvántartani - adta hírül a BBC honlapja.A vizsgálatok kiderítették, hogy a Londonban készül zongorát 1906-ban adták el egy Saffron Walden-i zeneboltnak. 1983-ig azonban nem ismert a története, akkor vásárolta meg egy térségbeli család, aki később Shropshire grófságba költözött. Új tulajdonosai ingyen jutottak a hangszerhez, és bejelentették a kincs fellelését a ludlow-i múzeumnak.Peter Reavill, a londoni British Museum szakembere a leletet "elképesztő gyűjteménynek" nevezte. "A mostani tulajdonosok bejöttek a múzeumba és kiterítették az asztalra a kincseket. Régész vagyok, műkincsekkel foglalkozom, de leginkább középkori brossokkal. Soha nem láttam ehhez foghatót" - mondta a szakember.A kincsekről mindaddig nem tesznek közzé semmilyen részletet, amíg folyik a kutatás a lehetséges tulajdonosok után.
07:54  Jégrepedés miatt be kell zárni az antarktiszi brit... [20 óra 48 perce]
  A BAS hétfőn kiadott közleménye szerint a márciustól novemberig tartó antarktiszi tél idejére bezárják az állomást, mert félő, hogy az állomásnak otthont adó Brunt-selfjég, vagyis a szárazföldről a tengerbe nyúló terület leszakadhat.Már decemberben megkezdték az előkészületeket, hogy az állomás épületelemeit 23 kilométerrel arrébb, a szárazföld belsejébe költöztessék, ám eddig úgy volt, hogy a kutatás télen is folytatódik. Most azonban úgy döntöttek, márciustól novemberig zárva lesz az állomás, amelyet a télen is ott dolgozó 16 kutatónak el kell hagynia.A közlemény szerint a jég változásai - különösen egy új repedés növekedése - olyan "összetett jégtani képletet" mutatnak, amely alapján a tudósok nem tudják előre jelezni, mi történik a jéggel az előttük álló télen és azután.A tengeren lebegő jégmezőről időnként leszakadnak egyes darabok, ezekből keletkeznek a jéghegyek. A glaciológusok számítógépes modellekkel igyekeznek meghatározni, mekkora a leszakadás esélye és milyen hatásai lehetnek.Az állomás személyzetét nem fenyegeti közvetlen veszély, csak "elővigyázatosságból" költöztetik ki a kutatókat.Jelenleg 88-an élnek a Halley VI-n, de többségük csak nyáron dolgozik, még a tél beállta előtt távoznak.Nyáron gyorsan lehetne evakuálni az embereket, ha megindulna a jégtábla leszakadása, de télen, amikor a nap 24 órájában sötétség uralkodik és a hőmérséklet szélsőségesen hideg, sokkal nehezebb lenne.A kutatócsoport az antarktiszi tél elmúltával kész visszaköltözni az állomásra.Az állomás nyolc modulja hatalmas sítalpakra szerelt cölöpökön áll a Brunt-selfjég 150 méter vastag felületén 2012 óta. Úgy tervezték, hogy könnyű legyen áthelyezni.Az elemek közül hetet már elszállítottak a szárazföldre, távol a két repedéstől, amelyek közül az egyik legalább 35 évig mozdulatlan volt, majd 2012-ben újra nőni kezdett, a másik teljesen friss, 2016 októberében jelent meg.A Halley kutatóállomás 1956 óta működi az Antarktiszon, szakembereinek mérései vezettek az Antarktisz feletti ózonlyuk felfedezéséhez 1985-ben, az állomás jelenleg is folyamatosan figyelemmel kíséri a klímaváltozás jelenségeit.
07:49  Nem tervezik Carrie Fisher digitális szerepeltetését [20 óra 53 perce]
  A Lucasfilm a hétvégén biztosította a rajongóit: nem tervezi, hogy digitálisan keltse életre Carrie Fisher játéka alapján Leia hercegnőt. A filmsorozat producerei közleményben cáfolták az elterjedt szóbeszédet, hogy a Star Wars IX. részében a hercegnő CGI-verzióban jelenne meg a filmvásznon - számolt be róla több amerikai hírportál, köztük a Rolling Stone magazin.A pletykák a színésznő váratlan halála után kaptak lábra, Fisher ugyanis a Star Wars - Az ébredő Erő című részében, amely a sorozat VII. epizódjaként készült el, Leia hercegnőként tért vissza a filmvászonra, és a Disney stúdió Fisher halálát követően közölte, hogy a 2017-ben a mozikba kerülő VIII. részhez forgatott jelenetei is elkészültek. A forgatókönyv szerint azonban az új trilógia 2019-ben debütáló IX. epizódjában is fontos szerephez jutott volna a színésznő."Rendes esetben nem reagálunk a rajongók vagy a sajtó spekulációira, de most egy olyan pletyka kapott lábra, amelyet szeretnénk helyére tenni. Biztosítani akarjuk rajongóinkat, hogy a Lucasfilm nem tervezi a Leia Organa hercegnőt játszó Carrie Fisher alakításának digitális létrehozását" - fogalmazott a stúdió.A tavaly decemberben bemutatott különálló Star Wars-filmben, a Zsivány Egyesben Carrie Fisher a CGI-technológia segítségével jelent meg pár pillanatra a filmvásznon fiatal Leia hercegnőként, és ezzel a módszerrel idézték fel a Moff Tarkint alakító néhai Peter Cushing játékát is.
07:45  Mexikói bableves [20 óra 57 perce]
  Hozzávalók: 4 személyre- tejföl- étolaj- babérlevél- fekete bors- só- pirospaprika- 5 dkg paradicsompüré- 10 dkg sárgarépa- 10 dkg fehérrépa- 10 dkg chilibab- 10 dkg csemegekukorica- 4 gerezd fokhagyma- 20 dkg vöröshagyma- 15 dkg füstölt sonka- 25 dkg marhacombElkészítés:Az olajban megpirítjuk az apróra vágott sonkát és vöröshagymát, majd rádobjuk a kockázott marhacombot. Megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét meg a chilibabot, és felengedjük 2,5 liter vízzel. Amikor a hús félig megpuhult (ez kb. egy óra múlva várható), belerakjuk a karikára vágott petrezselyemgyökeret meg sárgarépát. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük és készre főzzük. A végén beleszórjuk a mirelit kukoricát, és összeforraljuk. Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
05:59  A néppárti Antonio Tajani lett az Európai Parlament elnöke [22 óra 43 perce]
  Az olasz jelöltet a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg a képviselői szavazatok 55,4 százalékával.A 751 képviselő közül 663 adta le a szavazatát érvényesen. Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-őt. Az abszolút többséghez minimum 317 szavazatra volt szükség.A szavazatszámlálást követően Martin Schulz, az EP leköszönő elnöke mellett a frakciók vezetői is gratuláltak Tajaninak.Az első három körben még hat elnökjelöltre szavazhattak a képviselők, a szabályok értelmében azonban amennyiben ezekben a fordulókban egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget, akkor a negyedik körben az előzőleg legtöbb szavazatot kapó két jelölt között dől el a verseny.Kedd reggel a liberális frakció jelöltje, Guy Verhofstadt visszavonta a jelöltségét, miután pártcsoportja szövetségre lépett az Európai Néppárttal. Az elemzők azonban már a néppárti-liberális alkut megelőzően is Tajani győzelmét tartották valószínűbbnek.Bármely képviselő indulhatott az elnökválasztáson, amennyiben egy frakció vagy a képviselők öt százaléka támogatta az indulását.Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban mindössze két és fél évre szól. Tajani megbízatása ennek megfelelően csak a 2014-2019-es európai parlamenti ciklus második felére szól.Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson.Pártközi megállapodások alapján eddig hagyományosan a néppárti és a szociáldemokrata frakció soraiból felváltva választották az EP elnökét, Martin Schulzot azonban egymás után kétszer is megválasztották. Tajani győzelmével viszont az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökségét is a néppárti politikus foglalja el, felborítva a politikai erők eddigi viszonylagos egyensúlyát.Az elnök felügyeli az Európai Parlament és szerveinek munkáját, illetve a plenáris vitákat. Ő képviseli az EP-t az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozói előtt, ő írja alá az Európai Unió végleges költségvetését, és az Európai Tanács elnökével közösen szignálja az elfogadott jogszabályokat.Az uniós parlament szerdán a tizennégy alelnök és az öt quaestor személyéről is dönt.
05:30  Donald Trump két Bibliára teszi le az elnöki esküt [23 óra 12 perce]
  Amikor az amerikai elnököket beiktatják hivatalukba, mindig a Bibliára tett kézzel teszik le esküjüket. Pénteken Donald Trump - aki az Egyesült Államok 45. elnöke lesz - két Bibliára tesz esküt: a sajátjára és arra, amelyre Abraham Lincoln tette le elnöki esküjét több mint másfél évszázaddal ezelőtt, 1861-ben.A hírt John Roberts, az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság elnöke jelentette be kedden. Tájékoztatása szerint Donald Trump a két Bibliával a családjára és a hazájára tesz esküt. A családi Bibliát az új amerikai elnök még az édesanyjától kapta. Trump környezetéből származó hírek szerint viszont az eskütételt várhatóan nem Roberts bíró irányítja, hanem Clarence Thomas, aki az első fekete amerikai bíró lehet ebben a szerepkörben. Közben a Trump-csapat bejelentette, hogy a megválasztott elnök felmentette a 88 éves Charlie Brotmant, aki Dwight Eisenhower 1957-es beiktatása óta valamennyi beiktatási parádé bemondója volt. Feladatát Steve Ray szabadúszó bemondó, Donald Trump kampányának egyik önkéntes aktivistája veszi át. A Trump-csapat egyik szóvivője azt is elmondta, hogy Brotman ezentúl "tiszteletbeli bemondó" lesz.Január 20-i hatállyal menesztették Errol Schwartz vezérőrnagyot, a Nemzeti Gárda washingtoni vezetőjét is, akinek pontosan 12 óra 01 perckor - Trump esküjének elmondásakor - kell távoznia posztjáról. Schwartz a The Washington Post című lapnak azt mondta: mindenképpen benyújtotta volna lemondását, s értetlenül áll a döntés előtt. Kiderült azonban, hogy nem Trump szorgalmazta a lemondást, hanem a Nemzeti Gárdát felügyelő Pentagon (a védelmi minisztérium) ragaszkodott hozzá, s Trump elfogadta és aláírta a döntést.

2017. január 17, kedd

17:17  Trump az amerikai történelem legkevésbé népszerű elnöke [1 napja]
  A szóban forgó felmérések egyikét a CNN hírtelevízió készíttette, a másikat pedig az ABC televízió és a The Washington Post című lap közösen. A CNN adatai szerint Donald Trump népszerűsége 40 százalékos, szemben a jelenlegi elnök, Barack Obama 2009-ben (első megválasztása után) mért 84 százalékos népszerűségével.Az ABC-Washington Post szintén 40 százalékos népszerűségről publikált adatokat, megjegyezve, hogy Jimmy Carter 1977-es beiktatása óta ez a legalacsonyabb népszerűségi mutató. A felmérésekre reagáló Twitter-bejegyzésében Donald Trump leszögezte: "most ugyanazok készítik az elfogadottságról szóló felméréseket, akik a hamis választási felméréseket is csinálták és nagyot tévedtek. Ugyanúgy csalnak, mint korábban."Egy másik Twitter-üzenetben a megválasztott elnök visszatért John Lewis demokrata párti képviselőre, aki vasárnap az NBC televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy nem ismeri el őt legitim elnöknek, mert "az oroszok választották meg", és nem is megy el a beiktatási ünnepségre. "Amióta kongresszusi képviselő vagyok, ez lesz az első alkalom, hogy nem veszek részt elnöki beiktatáson" - fogalmazott Lewis. Trump leszögezte, hogy ez nem igaz, Lewis már George W. Bush elnök beiktatási ünnepségét is bojkottálta. "Tévedés (vagy hazugság)! Busht is bojkottálta, mert úgy vélte, hogy álságos lenne részt venni Bush beiktatásán... nem hiszi, hogy Bush a valóban megválasztott elnök. Ismerősen hangzik!" - írta üzenetében Donald Trump. Közben John McCain arizonai republikánus szenátor is bírálta a 77 éves John Lewist, aki a hatvanas években az amerikai fekete polgárjogi mozgalom harcosa volt. McCain a Fox televíziónak adott interjújában "amerikai hősnek" nevezte a képviselőt, de leszögezte: "tény az, hogy Lewis képviselő nem először hangoztat nagyon szélsőséges álláspontot, és a bizonyíték leghalványabb jele nélkül ítélte el az Egyesült Államok megválasztott elnökét. Ezzel Lewis képviselő és nem más hírnevén esett csúnya folt."
14:59  Orbán újabb lépést tesz a politikai verseny korlátozására [1 napja]
  Kifejtette, hogy Orbán Viktor 2016 májusában, a menekültválság elmélyülésekor megfogalmazott bírálatok idején "megtámadta" Soros Györgyöt, a "háttérhatalom" emberének nevezve őt, mire "a Fidesz propagandagépezetének gőzhengere azonnal akcióba lépett", és "trágár" módon rátámadt Soros Györgyre.Nincs személyes vonzata a Soros György alapítványára kifejtett budapesti kormányzati nyomásnak, a legfőbb cél meggyengíteni a 2018-as választás előtt a külföldről támogatott civil szektort, amely Orbán Viktor szemében a Jobbik után a Fidesz második legnagyobb ellenfele - véli a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap keddi jegyzetében.Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője szerint a Soros alapította Open Society Alapítvány a nyomás ellenére is - bár óvatosabban - folytatni tudja munkáját magyarországi fiókszervezetein keresztül. A tervezett új szabályozás elsősorban a kisebb szervezeteket fogja kellemetlenül érinteni, amelyek "megfulladhatnak" a sok papírozásban, vezetőik pedig a kötelező vagyonbevallással zsarolhatók lehetnek - írja a lap egy magyarországi elemzőre hivatkozva."Orbán Viktor ezzel a hazai színtéren újabb lépést tesz a politikai verseny korlátozására, amire az ellenzék képtelen reagálni" - állapítja meg a szerző.
14:49  Le a kalappal és a kabáttal az Újpest előtt [1 napja]
  A klub csatlakozott a kezdeményezéshez, és amellett, hogy a játékosok által hozott kabátokat elvitték egy már létező gyűjtőpontra, saját fogast is létrehoztak a Szusza Ferenc Stadion főbejáratánál, a Megyeri út 13-as szám alatt. Ide várják a segíteni kívánók felajánlásait."Fontosnak tartom az ilyen kezdeményezéseket, jó látni, hogy ilyenkor sokan összefognak és segítenek a rászorulókon" - osztja meg gondolatait az Újpest FC. honlapjával Banai Dávid."Egy percig sem volt kérdés, hogy csatlakozzunk-e a kezdeményezéshez" - így Kylian Hazard. "Minden csapattársam hozott meleg ruhákat, voltak, akik többet is. Büszke vagyok rá, hogy segíthetünk, és kérek mindenkit, aki csak teheti, segítsen! Hosszú még a tél."Az időjárás-előrejelzésre vetve egy pillantást, az előttünk álló napokban is igazi téli hőfokok várhatóak, amik ilyenkor sokak életét megnehezítik. Segítsünk tehát, hogy senki se fázzon, fagyjon meg amiatt, mert nincs meleg ruhája! - olvasható a lila-fehér klub felhívása.
12:10  Szanyi igény esetén elvállalná a miniszterelnök-jelölést [1 napja]
  "Úgy általában nem tudna felizgatni a miniszterelnök-jelöltség gondolata, de egy virtigli baloldali program élén bármikor bármilyen szerepet szívesen vállalnék. Ezért és ezzel pályáztam tavaly MSZP-elnöknek is, sajnos akkor kevés sikerrel"- fogalmazott az európai parlamenti képviselő a Magyar Idők azon kérdésére, hogy ha az MSZP felkérné miniszterelnök-jelöltnek, akkor vállalná-e? Szanyi Tibor kifejtette, jelöléséhez nemcsak az MSZP támogatása kell, hanem az, hogy ez az opció az utcán fogalmazódjon meg."Több ezer embert ismerek, ha bennük ez igényként felmerül, akkor bármire képes vagyok. De az nem megy, hogy belterjes mutyikban részt vegyek. Az, hogy castingok okán leül két ember, számomra nem más, mint belterjes mutyi" - fejtette ki Szanyi Tibor. Hozzátette: adott esetben csak az MSZP jelölését tudja elfogadni, nem fog elkezdeni más pártokkal ügyeskedni - véleménye szerint mindez a habitusából adódik.Botka Lászlóról elmondta, nincs oda a szegedi polgármester feltételeiért, másképp látja a politikát. Mint mondta: "Lehetett volna úgy is kezdeni, hogy Botka bemegy a pártelnökséghez és az mondja: fiúk, beadnám a derekamat, mit csináljunk? Ez pártszerű művelet lett volna. Előzetes feltételeket nem lehet szabni."
11:45  6 milliárdot kapott a hazai könnyűzene [1 napja]
  A Cseh Tamás Program idei évadára elkülönített 625 millió forintból eddig öt alprogram pályázatát hirdették meg, kettőben, köztük az induló zenekarok támogatásában már eredményt hirdettek. Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője kiemelte: a végrehajtó-kezelő munkát végző Cseh Tamás Programirodát immár a nyílt pályázaton győztes A38 Hajó működteti.Doncsev András megjegyezte: az NKA pályáztató, adminisztratív feladatait ellátó igazgatóság átkerült az Emmi háttérintézményébe, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőbe. Ez szerinte csak közvetett változást jelent az NKA működésében, ugyanakkor - mint fogalmazott - "a jelenlegi helyzet nem kifejezetten megnyugtató, és ha fennakadás lesz, az nem a mi hibánkból fakad".
10:25  Elfogynak a háziorvosok [1 napja]
  2015-ben az egy orvosra jutó éves betegforgalom már 11 474 fő volt, 2010-ben még 10 994, 2000-ben pedig 9208 - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb Egészségügyi statisztikai évkönyvéből. Ha ezt napi, átlagos betegszámra is lebontjuk, akkor 254 munkanap alatt a háziorvosoknak 2015-ben naponta 45 pácienst kellett ellátniuk, miközben a legtöbben 3-4 órát rendelnek. Ez idő alatt átlagosan 5,3 perc jut egy emberre. Ha több időre van szükség, akkor előfordulhat, hogy nem mindenki kerül sorra. Nincs utánpótlásEnnek egyik oka lehet a túlterheltség, hiszen a háziorvosok mára egy rendelési napon jóval több embert kénytelenek ellátni, mint öt-tíz évvel korábban. Fontos azonban megemlíteni az utánpótlás hiányát és a kiöregedést is. A KSH adatai alapján tizenöt év alatt már több mint 300-zal csökkent a szakmában dolgozók száma. A fiatal háziorvosok messze nem pótolják azokat, akik feladják praxisukat. A háziorvosok körében a legaggasztóbb az elöregedésA háziorvosok átlagéletkora csaknem 55 év, a nyugdíjasok aránya meghaladja a 26 százalékot, míg a negyven éven aluliaké nem éri el a tízet. A házi gyermekorvosok korfája még aggasztóbb: az országban dolgozó, valamivel több mint ötezer házi gyermekorvos átlagéletkora 56 év, 125-en pedig már a hetvenes éveiket tapossák.
10:00  AZ LMP elgáncsolhatja Majtényi jelölését [1 napja]
  Az LMP egyelőre nem nyilatkozott arról, támogatja-e a civilek kezdeményezésére a posztért induló Majtényi Lászlót. Pedig kulcsszerepük van a jelölésben, rajtuk múlik, meglesz-e a negyven támogató aláírás. Információnk szerint komoly gondot okoz a Lehet Más berkeiben ez a helyzet. Ha támogatják Majtényit, akkor egy platformra kerülnek a DK-val és az MSZP-vel, amit eddig igyekeztek elkerülni. Ha nem teszik, akkor pedig megakadályozzák az ellenzék jelenlétét az elnökválasztási folyamatban. tálcán kínálva a Fidesznek, hogy csak Áder Jánosról legyen szavazás.A hétvégén újra társelnöknek választott Szél Bernadett és Hadházy Ákos előtt a kihívás. Az alkotmánybírák megválasztásakor az LMP már befeküdt a Fidesznek. Hamarosan kiderül, hogy újra megteszik-e.
09:54  Sérülésmentes idényt, londoni vb-érmet szeretne Pars... [1 napja]
  Az olimpiai bajnok kalapácsvető az M4 Sport Sportreggeli című műsorában kedden elmondta, hogy nehéz volt feldolgozni a tavalyi olimpiai szereplést, illetve az egész idényt, de most már rendbe jött és "gőzerővel készül" az idei feladatokra.A kétszeres Európa-bajnok (2012, 2014) és kétszeres világbajnoki-ezüstérmes (2011, 2013) atléta tavaly áprilisban lovaglóizom-műtéten esett át, a riói játékokon 75,28 méterrel hetedik lett, most pedig a 20. versenyidényére készül."Úgy vagyok vele, hogy szeretek versenyezni, szeretem a kihívást, ez hajt előre minden év elején" - reagált a 34 éves Pars arra, miként tud nekikezdeni évről évre az edzéseknek. Hozzátette: motiválja az is, hogy a körülötte lévő fiatalokkal fel kell vennie a versenyt.A műtétjétől mostanáig eltelt időszakról azt mondta, a felépülés kettő helyett négy hónap volt, mert az izom nem úgy működött, ahogy kellett volna."Ezért most, az elmúlt másfél hónapban szépen vissza kellett rakni a mozgást abba az irányba, ahol tartottunk" - majd magyarázatként annyit fűzött hozzá, hogy az operációt követően kicsit kifelé ment a jobb lába, és azon kellett dolgozni, hogy ismét szűken bent tudja tartani a dobókörben.Elmondta, hogy a múlt héten fölfázott a kinti hideg edzések miatt, de vasárnap négy hétre - már 12. alkalommal - a Dél-afrikai Köztársaságba utazik meleg égövi edzőtáborozásra.Az augusztus első felében sorra kerülő világbajnokságot Londonban rendezik, ahol aranyérmet nyert a 2012-es játékokon."Kevés emlékem van az olimpiai versenyről, mert menet közben eksztázisban vagyok, a dobási sorrendet, a részletes eredményeket nem tudnám felsorolni, de maga az élmény megvan, és az is, hogy a dobókör jó volt. Ez azért fontos, mert ehhez tudunk felkészülni." - nyilatkozott.A kérdésre, hogy különleges lenne-e ott egy érem, esetleg a legfényesebb megszerzése, úgy reagált: "Ez a cél".
08:40  Szuper hangulatjavító ételek [1 napja]
  Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként ezeket is érdemes beépíteni az étrendbe, különösen azoknak, akinek hosszú időn át rossz a hangulata, vagy krónikus fájdalmuk van - írja a Házipatika.A gyulladásos és a neuropátiás fájdalmat egyaránt csillapítja egy tradicionális kínai gyógynövény gyökeréből nyert kivonat. Az új hatóanyag ráadásul függőséget sem okoz. Kattintson!Bizonyos ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat, a bennük lévő aminosavakból ugyanis az emésztés során agyi, idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek. Ilyen aminosav például a húsokban, tejben, tojásban és szójában található triptofán, amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin képződik.Ahhoz azonban, hogy ez az átalakulás zavartalanul megtörténjen, cink tartalmú élelmiszereket, például bárány- vagy marhahúst, rákot, osztrigát, illetve hüvelyeseket vagy olajos magvakat is kell fogyasztani - mondja a szakember.A szerotoninszint emelkedését segíti még a cukor, illetve a keményítőben gazdag élelmiszerek, például a tészta, a barnarizs, a burgonya és a kenyér, de termelődésében fontos szerepe van a B6-vitaminnak is, amit a búzacsíra, a zabpehely, a máj, a banán, a halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmaznak legnagyobb mennyiségben.A minimum ötven százalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék emellett, a bennük lévő fenil-etilamin miatt szintén hozzásegíthetnek a jó hangulathoz. Gyakori fogyasztását azonban cukortartalmuknak köszönhetően fogkárosító, és energiatartalmuk miatt elhízáshoz hozzájáruló hatásuk miatt nem javasolja a dietetikus, de főétkezések után egy-egy kockával ez is megengedett.Bizonyos élelmiszereknek fájdalomcsillapító hatásuk is van, a bennük lévő omega-3 zsírsavakból ugyanis a szervezetben gyulladáscsökkentő anyagok képződnek.A mélytengeri halak (makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal) és a busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti. Veresné dr. Bálint Márta azt javasolja, hogy aki krónikus fájdalommal küzd, heti két alkalommal egyen halfélét, esetleg orvosi konzultáció után szedjen az előírt mennyiségben omega-3 zsírsav kapszulát. A bogyós gyümölcsök is segíthetnek: a málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában a fájdalomcsillapító hatású aszpirinhez hasonló vegyületek, szalicilátok, valamint antioxidánsok találhatók. Ezek rendszeres fogyasztása enyhe fejfájás, krónikus ízületi fájdalom esetén javíthat az állapoton.Jó tudni, hogy a testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, aminek serkentéséhez egyes csípős fűszerek, így a chili és az erős paprika is hozzájárul. Emellett a kávéban, kólában, teában, csokiban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki. A fejfájást egyébként sokszor egyetlen pohár víz is enyhítheti, ha ugyanis valaki nem iszik eleget, a vérkeringés rosszabb lesz, így nem jut elég oxigén az agyba.A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy ezek az élelmiszerek nem gyógyszerek, és nem helyettesítik azokat. A változatos, kiegyensúlyozott étrend részeként azonban hozzájárulnak közérzetünk javulásához, az enyhébb fájdalmak enyhítéséhez. Érdemes ezért rendszeresen fogyasztani belőlük. Jó tanácsként elmondható, ha az idénygyümölcsöket kisebb adagokban lefagyasztjuk, egész évben elérhetőek lesznek.
08:21  Ez lehet Jennifer Lawrence titka [1 napja]
  leírás nincs publikálva
06:54  Nézőpont: a baloldal egy helyben topog [1 napja]
  Fodor Csaba szerint egy átlagos választó számára kezd teljesen átláthatatlanná válni, ami a baloldalon történik. Új jelenségnek nevezte, hogy sajtóhírek szerint már a pártokon belül sincs egyetértés olyan sarkalatos kérdésekben, mint például a Botka Lászlóhoz fűződő viszony.Úgy vélte, a magyar baloldal az elmúlt bő egy évtizedben teljesen elvesztette karakterét, hitelét, egykori frissességét; megfáradt, megosztott konglomerátummá vált.A Jobbikkal összefüggésben a szakértő fontos fejleménynek nevezte, hogy már helyi jobbikos szervezetek is elkezdtek tiltakozni a "Vona Gábor által felé fémjelzett baloldali kacsintás ellen".
06:49  167 milliárdos visszaélés a 4-es metró építésénél [1 napja]
  leírás nincs publikálva
05:59  Hamis Erzsébet-utalványokat hoztak forgalomba [1 napja]
  A teol.hu beszámolója szerint a férfi Baján, egy ismeretlentől jó minőségű hamis Erzsébet-utalványt vásárolt, amelyeket egy nagy áruházlánc üzleteiben használtak fel. A pár hét alkalommal egy bajai, kétszer egy kalocsai és ugyancsak hétszer egy szekszárdi áruházban vásárolt a hamis utalványokkal. Azonban egy alkalommal az egyik szekszárdi boltban tetten érték a nőt, akinél 26 utalványt találtak. A nyomozás során kiderült, hogy a vádlottak összesen 499 ezer forintos utalványt váltottak be árucikkekre, illetve az utolsó 26-ot a rendőrség lefoglalta, így azt már nem tudták elvásárolni. A Szekszárdi Járásbíróság nemrégiben bűnösnek mondta ki mindkét vádlottat kisebb kárt okozó folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, mint társtetteseket. Ezért a férfit hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amelynek a végrehajtását egy évre felfüggesztette. Az asszonyt 100 napi tétel pénzbüntetést kapott, amelynek napi tételét ezer forintban állapították meg. Kötelezték őket több mint 262 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az áruházlánc kártérítési igényét egyéb törvényes útra utasította a bíróság. Az ítélet jogerős.
05:30  Bevezetik a gépjárművek környezetvédelmi besorolását jelző... [1 napja]
  Párizs az első település Franciaországban, amely életbe lépteti ezt a megoldást a levegő minőségének javítása érdekében, mégpedig a gépjárművek által kibocsátott szálló por csökkentésére - jelezte közleményében Anne Hidalgo főpolgármester, aki egyik legfontosabb feladatának tekinti a légszennyezettség csökkentése elleni harcot a gépkocsiforgalom visszaszorításával.Ahogy korábban Magyarországon is, a hatóságoktól igényelhető plakettek olyan matricák, amelyeknek a színét a járművek szennyező anyag-kibocsátásának szintje alapján határozzák meg. A matricák színe alapján a legszennyezőbb járműveket ezentúl ki is tilthatják a közlekedésből. Azaz a páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást a matricák színe szerinti korlátozás váltja fel füstköd esetén. "A kevésbé szennyező járművek akkor is közlekedhetnek majd, amikor a legszennyezőbbeknek a garázsokban kell maradniuk" - mondta Christophe Najdovski környezetvédelmi alpolgármester. "Azt csináljuk, amit Berlinben már 2008-ban bevezettek. Több mint kétszáz európai város életbe léptette ezt a kategorizálást, és hatékonynak bizonyult" - tette hozzá. A párizsi városvezetés nem titkolt célja, hogy felére csökkentse Párizsban a gépkocsik számát és 2020-ra teljesen kiűzze a dízel gépkocsikat. A magán gépkocsik számára hat színt vezettek be, a legkevésbé szennyező járművek zöld, míg a leginkább szennyezők szürke matricát kapnak. Egyébként Párizsban tavaly július óta a húsz évnél régebbi gépkocsik hétközben egyáltalán nem közlekedhetnek. A kötelező plakett egységesen 4,18 euróba kerül minden autósnak. A környezetvédelmi minisztérium szerint eddig 2,5 millióan igényelték a matricát, de a hatóságok két hónap türelmi időt adnak mindenkinek a beszerzésre. Azt követően a matrica nélkül közlekedő járművekre 68 és 135 euró közötti helyszíni bírságot szabhatnak ki a rendőrök. Párizsban naponta 600 ezer jármű közlekedik, ebből mintegy 100 ezer teherautó és ugyanennyi motor.
03:18  Aki keveset alszik, többet eszik [2 napja]
  A fáradtság ugyanis megváltoztatja a hormonműködést, ráadásul az érintettek étellel akarják növelni az alacsony energiaszintjüket - derül ki egy friss kutatásból.Aki nem tud ellenállni a sokadik tortaszeletnek, érdemes lehet végiggondolnia, eleget alszik-e. A Journal of Health Psychology című szakfolyóirat hasábjain megjelent értekezés szerint minél többet alszik valaki, annál többet eszik, és a szakértők az e mögött meghúzódó összefüggéseket is elemezték.Fáradtság esetén az éhségérzetet kontrolláló hormonok szintje is megváltozik - állítják a szerzők. A gherlin nevű "éhséghormon" termelődése például fokozódik a korábbi eredmények szerint. Emellett a jóllakottság jelzéséért felelős leptiné csökken. A fáradt emberek nagyobb érzelmi stressztől is szenvednek, ami megemeli az impulzív döntéshozatal, így a hangulatevés kockázatát, sőt az energiaszintjüket ugyancsak evéssel kívánják kompenzálni."Köztudott, hogy a táplálékbevitel több krónikus egészségügyi problémával is összefüggésben áll, úgymint az elhízással, a cukorbetegséggel és a szívbetegséggel is. A diéta gyakran a kezeléshez, vagy éppen a megelőző programhoz tartozik" - fogalmazott a két szerző, Alyssa Lundahl és Timothy D. Nelson, akik a Nebraskai Egyetem munkatársai.Hozzátették, hogy az elfogyasztott táplálék mennyisége biológiai, érzelmi, kognitív és környezeti tényezőktől egyaránt függ. Márpedig ezek mindegyikét jelentősen befolyásolhatja az alvás mennyisége.Noha az étrend kulcsszerepet játszik az említett betegségek megelőzésében és kezelésében, minden esetben figyelembe kellene venni mellette az alvásmennyiséget is. Szerintük olyan erős összefüggésről van szó, hogy az orvosoknak a diéta mellett az alvási szokások megváltoztatását is javasolniuk kellene a páciensek számára - írja az Ötvenentúl a MediPress cikke nyomán.
03:13  Jobban van a stéghez fagyott róka [2 napja]
  leírás nincs publikálva
03:08  Diós-zelleres vajkrém [2 napja]
  Hozzávalók: 4 személyre- 1 teáskanál méz- 1 teáskanál szójaszósz- 1 teáskanál almaecet- 1 zellerszár- 5 dkg dió- 20 dkg vajkrémElkészítés:A vajkrémet simára keverjük az ecettel, a szójaszósszal meg a mézzel. A diót durvára törjük, a zellerszárat pedig megmossuk, és kis kockákra vágjuk. Végül az egészet összekeverjük.

2017. január 16, hétfő

22:05  Martin Luther Kingre emlékeznek [2 napja]
  A faji megkülönböztetés ellen és az amerikai feketék jogaiért harcoló amerikai polgárjogi mozgalom vezetőjének a születésnapja szövetségi ünnep az Egyesült Államokban. Az 1968-ban meggyilkolt politikus vasárnap lett volna 88 éves, és hétfőn szerte az országban megemlékeztek róla.Mintegy kétezren vettek részt a King egykori atlantai baptista templomában rendezett megemlékezésen, ahol Bernice King, a meggyilkolt politikus legkisebb gyermeke és Bernie Sanders vermonti szenátor mondott beszédet.Bernice King arra bátorította az amerikaiakat, hogy "függetlenül attól, hogy ki van a Fehér Házban", folytassák a küzdelmet mindazért, amiért édesapja is harcolt: a szeretet és az igazságosság érvényesüléséért. Bár közvetlenül nem bírálta Donald Trump megválasztott elnököt, de hangsúlyozta: "a Donald Trumpok jönnek, mennek, de nekünk változatlanul meg kell találnunk azt az utat, amellyel megteremthetjük szeretett közösségünket".A templom lelkipásztora, Raphael Warnock és a templomban szintén beszédet mondó atlantai polgármester, Kasim Reed bírálta Donald Trumpot, elsősorban azért, mert válaszolt John Lewis demokrata párti képviselő, polgárjogi harcos kijelentésére, aki úgy nyilatkozott, hogy Trumpot nem tekinti legitim elnöknek, mert szerinte "az oroszok választották meg".John Lewis képviselő egyébként egy Miamiban rendezett King-emlékünnepségen vett részt és mondott beszédet.Kommunikációs vezetőjének tájékoztatása szerint Donald Trump hétfőn találkozik Martin Luther King legidősebb fiával, ifjabb Martin Luther Kinggel. Korábbi tervek szerint Trump ellátogatott volna a nemrégiben megnyílt washingtoni afroamerikai múzeumba, de ezt a vizitet más programjai miatt elnapolta. A megválasztott elnök Twitter-bejegyzésben emlékezett meg a polgári jogok hőséről. "Ünnepeljünk a Martin Luther King-napot és mindazt a sok csodálatos dolgot, amelyért kiállt. Ünnepeljük őt, mert nagyszerű ember volt" - olvasható Donald Trump üzenetében.
19:50  Juhász Péter újabb pert nyert a TV2 lejárató riportja után [2 napja]
  Az Andy Vajna által tulajdonolt csatorna korábban azzal próbálta lejáratni Juhászt, hogy a Prisztás-gyilkosság miatt elítélt Portik Tamás a börtönből támogatta anyagilag a politikust - legalábbis ezt állította a 15 év fegyházra ítélt bűnöző volt cellatársa a Tények című műsorban. Menyhárt Attila önbíráskodás és zsarolás miatt ült egy börtönben Portikkal, és a csatornának azt mondta, hogy az elítélt bűnözőnek a célja, hogy megbuktassa a kormányt, amely szerinte őt börtönbe zárta, ezért cserébe pedig pénzzel és tanácsokkal segíti Juhász Pétert.Az Együtt alelnöke cáfolta a lejáratását célzó riportban elhangzottakat, és helyreigazítási pert indított a TV2 ellen, amit most meg is nyert. A politikus Facebook-videójában ismertette, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet (BV) pecséttel ellátott válaszlevele egyértelműen bizonyítja, hogy a TV2 egy elítélt bűnözőt rángatott a kamerája elé, aki azt állította: együtt ült Portikkal, és ételosztáskor tudott meg tőle információkat Juhásszal kapcsolatban. Azonban BV mindezt cáfolta: a börtön szabályzata szerint ételosztáskor nincs mód beszélgetésre, őrök jelenlétében, zárt ajtók mellett, az ételbeadó ablakon keresztül osztják az ételt. A tévének is nyilatkozó elítélt a Fővárosi Törvényszéken nem tett tanúvallomást, Juhász szerint azért, mert "ha bíróság előtt is elismétli a rágalmait, feljelentem hamis tanúzásért".
18:30  Kósa szerint csökkennek az adók, emelkednek a fizetések [2 napja]
  A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az előző napi, Fidesz-KDNP-s sikert hozó időközi képviselő-választásról szólva kifejtette: a baloldal és a Jobbik is beállt egy civil szervezet mögé, ám a voksolás győztese, Négyessy Katalin még a 2014-es Fidesz-KDNP-s eredménynél is jobbat ért el.Kósa Lajos úgy fogalmazott, a választók tudták, hogy egy olyan ellenzéki összefogásról van szó, amely "fügefalevélként" csak felhasználta a Társaság az Élhető Szentendréért jelöltjét, Helyes Imrét.A fideszes politikus szerint az összefogásnál a civil szervezetek részéről is jobb az óvatosság, mert "a független szervezet mögé beállt pártok egyébként egymással szinte semmiben nem értenek egyet, csak a gyűlölet és a hatalomvágy tartja őket össze".Kósa azt is mondta, hogy "ez a kísérlet, ez a sunyi koalíció" inkább az ellenzéket osztotta meg, nem pedig a Fidesz szavazóbázisát.Hangsúlyozta: a Fidesz programja világos: a családok és az otthonteremtés támogatása, a csökkenő adók, az emelkedő fizetések, továbbá a gazdaság fejlesztése és a munkanélküliség csökkentése.
17:54  Századvég: az MSZP elnökét sokan továbbra sem ismerik [2 napja]
  A tavaly december 2. és 6. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés szerint a válaszadók több mint kétharmada (67 százaléka) rossz véleménnyel van Vona Gáborról, 19 százalék kedveli, 13 százaléknak pedig nincs véleménye róla.A Századvég 2016. februári felmérése szerint a Jobbik elnökének népszerűsége a teljes népességben 28 százalékos volt.Szintén kifejezetten kedvezőtlen Gyurcsány Ferenc DK-elnök megítélése: róla a lakosság 76 százaléka formált negatív véleményt és 14 százalék pozitívat.Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is népszerű: minden második válaszadó kedvező véleményt formált a nagyobbik kormánypárt elnökéről, negatív véleménye pedig a megkérdezettek 42 százalékának volt róla.Az MSZP elnökét, Molnár Gyulát sokan továbbra sem ismerik (12 százalék), illetve nem tudnak véleményt alkotni róla (26 százalék). A véleménnyel rendelkezők körében a szocialista vezető is összességében népszerűtlen (a teljes népesség 48 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van róla).A kutatás eredménye szerint a magyarok döntő többsége (61 százaléka) az Orbán Viktor által vezetett Fideszt alkalmasabbnak tartja a kormányzásra, mint Vona Gábor Jobbikját (15 százalék).
13:35  Bayer Zsolt a Magyar Hírlaptól a Magyar Időkhöz igazolt [2 napja]
  Na, hová tart Bayer Zsolt? - tette fel a kérdést lakonikus rövidséggel honlapján a Magyar Idők.Ezt követően közölték, hogy távozik a Magyar Hírlaptól Bayer Zsolt. Majd nem sokat pepecselve egyből bele is nyomták a nagy magyar téli valóságba az átigazolás hírét: a publicista a Magyar Időkhöz szerződött.És ha lúd, legyen kövér, nem csak lapot váltott, de újabb műsora lesz az Echo TV-n is.
13:20  "Szenyát" gyűjtenek az egri iskolások [2 napja]
  A Heves megyei hírportált a tagintézmény vezetője, Rázsi Botond tájékoztatta arról, hogy a "+1 szenya" gyűjtése január 17-én lesz iskolájuk aulájában. Az összegyűjtött szendvicsek kiosztásában ezúttal is segítségükre lesz a Vöröskereszt.Rázsi Botond a heol.hu-nak hangsúlyozta: a viszontagságos időjárásban még inkább oda kell figyelnünk a szükséget szenvedőkre. Elmondta: akciójuk egyszerű, nem megterhelő, általa pedig a diákok is megtanulhatják, hogy egy kis segítség is életmentő lehet.
10:45  Botka önjelölése ártott az MSZP-nek [2 napja]
  Káosz mutatkozik a szocialisták között azok után, hogy Botka László váratlanul, senkivel sem egyeztetve bejelentkezett a miniszterelnök-jelölti posztra. Forrásaink nem tudják eldönteni, hogy azért jelentkezett-e, mert így akarja elérni, hogy nemet mondjanak a párttársai és lejöjjön róla a felelősség, hogy sosem vállal semmit, vagy azért, mert meg akarta zsarolni az őt megbuktató kongresszusi küldötteket.Hívei eltekintenek ettől, de annál is inkább meglepő volt a bejelentkezés, mert amikor elvesztette az Országos Választmány elnöki posztját, akkor elismerte, hogy ezek után ő nem lehet kormányfő-jelölt. Ráadásul az ATV Magánszféra című műsorában pár hete mondta azt, hogy nem úgy lesz valaki jelölt, hogy bejelentkezik. Molnár Gyula pártelnök rejtélyesen úgy fogalmazott, hogy az elnökség és az MSZP többsége be tud állni Botka mögé. Ezzel szemben Szanyi Tibor EP-képviselő nem támogatja Botkát, Kovács László pedig a fiatalokat tette felelőssé az MSZP nehéz helyzetéért. Botka ellen hozzák fel, hogy 1994 óta képviselő volt, de soha egyetlen országos jelentőségű, vagy nemzetközi ügyben nem mondott nyilvános véleményt, viszont sok ellenséget szerzett párton belül is lekezelő stílusával. Az aggódást fokozza, hogy elkezdődhet az a per, amelyben korábbi kabinetfőnöke, jegyzője és alpolgármestere is vádlottként szerepel.Növeli a zavart, hogy az ajánlkozás befékezte az ellenzéki tárgyalásokat. Korábban az MSZP elnöke civil, pártok felett álló jelöltet akart, efelé mentek a megbeszélések, ezeket is keresztbe verte Botka önjelölése. A szocialistáknak egyetlen jelentős támogatottságú szövetségük lehet, a DK, amelynek elnökét már a bejelentkezés pillanatában megtámadta a szegedi polgármester, ez szintén nem tett jót a két párt közötti megbeszéléseknek.A legvadabb szocialista elképzelések szerint Botkát a Fidesz beszélte rá az indulásra. A szegedi polgármester közös villamos-projektet hozna létre Szeged és Hódmezővásárhely között, így vannak, akikben felmerült Lázár János befolyása Botka döntésére.
10:27  Járdára sincs pénze Felcsút szomszédfalujának [2 napja]
  Ha ezt Európai Unióban valakinek elmondanám, akkor mosolyogna, hogy a XXI. században van olyan település, ahol nincs járda. Sajnos a pályázatok nem mindig találják el azt az igényt, ami az ilyen kis településeknél jelentkezik - mondta Borbíró Mihály polgármester.Felcsúton hatvanszor annyi uniós forrás jut egy lakosra, mint Óbarokban. Két éve a miniszterelnök faluja 40 milliós támogatást kapott járdaépítésre, míg Óbarok egész éves költségvetése 60 millió forint. Mészáros Lőrinc pedig nemrég bejelentette, nem állnak le a fejlesztésekkel.Vidékfejlesztési pályázatot kívánunk beadni külterületi utak rendbetételére. Ez ugye a Noll-tanyához vezető utat jelenti, ez egy 100 millió forintos pályázat, aminek természetesen önereje is kell, hogy legyen - közölte Magyarország leggazdagabb gázszerelője.Óbarok polgármestere eddig bírta, a költségvetés elfogadása után lemond.
08:15  Hidratáló epres pakolás [2 napja]
  Hozzávalók: - 10 szem friss eper, - 1/4 csésze virágpor (bioboltban kapható), - 3 ek. nyers méz, - 1 ek. olívaolajas majonéz, - néhány csepp levendulaolaj.Elkészítés: Az összetevőket keverd össze. Vidd fel az arcra, a szem környéket kerüld el. Pihenj le és 20 perc múlva meleg vízzel mosd le.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Könnyen testre szabható

Szegedi Melinda
Budapest
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Néhány kattintással elkészíthetem a saját hírportálomat

Rendes Tamás
Pécs
 

Sok színű, egy kattintással átszínezhetem.

Barna Beatrix
Dunaújváros
 

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen