pénztárca kímélő megoldások
 
STOP.hu hírek  Vegyes hírek
 

2017. december 17, vasárnap

06:01  Orbánnak tetszik, ahogy a briteket kivezetik az EU-ból [29 perce]
  "Ő egy nagyszerű ember, és nagyon jól, keményen képviseli Nagy-Britannia érdekeit" - nyilatkozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken az Express brit lapnak, hogy mit gondol Theresa May brit kormányfőről.A magyar vezető elmondta, teljes bizalommal van az Egyesült Királyságot az Európai Unióból kivezető May iránt - idézi a magyar miniszterelnököt a Napi.hu. A kormány álláspontjáról pedig azt közölte, hogy mindenki érdeke egy igazságos brexit, annak brit oldalon támasztott feltételeivel. "Én úgy gondolom, hogy ez egy hasznos párbeszéd, amelyik jól halad" - magyarázta Orbán a tárgyalások alakulását.Még inkább kiállt mellette, amikor újságírók arról kérdeztek, hogy nem nehezíti-e a tárgyalásokat, hogy Theresa May és a brit konzervatív párt elbukta a választásokat, így a kormányfő nehezebben tehet ígéreteket az unió felé. Orbán azt hajtogatta, hogy "ő egy erős nő".May helyzetét nehezíti, hogy szerda este a londoni alsóház megszavazott egy módosító indítványt, amelyben az előterjesztők jogi garanciákat követeltek arra, hogy a brit parlament törvényerejű határozattal dönthessen a brit EU-tagság megszűnéséről kötendő majdani átfogó megállapodásról. A brit kormányfőt tényleg csak az nyugtathatja meg, hogy a csütörtök esti EU-csúcs állam- és kormányfői vacsoráján több vezető is állva tapsolta meg.Kiállt mellette - többek között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Emmanuel Macron, Franciaország elnöke, valamint Angela Merkel német kancellár is. Így fejezték ki támogatásukat, továbbá azt, hogy tárgyalópartnerként elismerik a hazájáért végzett munkáját.
05:46  Kovács Patríciának örök csalódás marad Eszenyi Enikő [44 perce]
  Eszenyi Enikővel való együttműködése évekkel ezelőtt viharosan ért véget a Vígszínházban, mert Patrícia szerint a direktor nem engedte eléggé érvényesülni a színészeit. - Nagyon sok jó és nagyon sok rossz dolog jut eszembe róla. Egy örök csalódás, hogy ez nekünk nem jött össze - mondta Tatár Csilla 34 című műsorában a színésznő. Kovács Patrícia és a Vígszínház igazgatójának viszonya legendásan hullámzó, idén már nyíltan kritizálta egy interjúban:- A kőszínházban nem bíznak eléggé a színészben, nem bíznak eléggé, hogy anélkül is el tudnám játszani a szerepemet, hogy alám teszik a drága jelmezt, díszletet, hogy a színészi jelenlét önmagában is elég erő lehet - mondta akkor.Véleményével több pályatársa is egyetért. Harkányi Endre korábban például úgy fogalmazott, hogy "kisértődött a Vígszínházból", amiért Eszenyi a fizetését felére akarta lecsökkenteni.- Az éves szerződésem csak 80 előadásra szólt, és én csak 67-et teljesítettem úgy, hogy nem én döntöttem el, hányszor lépek színpadra. Ez volt az ürügy arra, hogy elvegyék a fizetésem felét. Hiába hivatkoztam arra, hogy a jog szerint, ha nem a mi hibánkból játszunk kevesebb előadást, akkor 40 százaléknyit lehet korrigálni pro és kontra, végül az igazgató asszony döntése érvényesült, aki azt mondta, ez rám, mint nyugdíjasra nem vonatkozik - vallotta korábban egy napilapnak feldühödötten Harkányi Endre, akinek a direktorról szóló nézeteit egy korábbi színháztag, Szegedi Erika is osztotta.- Az igazgatónő, Eszenyi Enikő hiába remek színésznő és nagyszerű rendező, számomra elfogadhatatlan módon vezeti a színházat: túl sok feladatot akar elvégezni egyszerre, ami miatt, ha nincs kell önfegyelme, és elragadja a hisztériás hangulat, ok nélkül bánt meg embereket mások szeme láttára. Nagynevű elődje, Várkonyi Zoltán ezt sohasem engedte volna meg magának, bárkivel bármilyen problémája volt, mindig kedvesen és finoman, négyszemközt beszélte meg - vallotta korábban a Jászai Mari-díjas színésznő.
05:31  Ezért tiltották be az Omega dalát [59 perce]
  A zenekar alapítójával, és énekesével, Kóbor Jánossal készített interjút a Mediaworks kiadóvállalathoz tartozó Vasárnap Reggel. A beszélgetés során felmerült az is, hogy vajon a dalszövegeik miatt ütötték-e meg valaha a bokájukat, az előző rendszerben hányszor próbáltak a sorok között üzenni a hatalomnak?Kóbor válaszában megjegyezte, hogy direktbe soha nem üzentek. Sokkal inkább rájuk sütötték ezt a bélyeget, hogy ez vagy éppenséggel az a daluk erről vagy arról szól. A sorban a kilencedik nagylemezükkel, a Gammapolisszal is ez történt, ami 1978-ban készült el, de végül csak 1979-ben tudott megjelenni. A címadó dal kezdősora ugyanis úgy hangzott: "Oly hosszú volt a 33 év". Erdős Péter, aki a Kádár-rendszer alatt a teljes magyar popvilágot irányította, a szövegben politikai tartalmat sejtett, mivel ha 1978-ból kivonjuk a 33-at, akkor 1945-öt kapunk. Ezért az albumra "33 év" helyett "23 évvel" kerülhetett fel a dal. Csakhogy a lemez a következő évben jelent meg, ekkor 1979-et írtak. Ismét szólt a telefon, hogy ezt se hozhatják ki, mivel 1979-ből 23, az éppen 1956. Mivel a rádió nem volt hajlandó játszani a dalt, ezért készült egy harmadik, rádiós verzió is, amelyen "29 évre" változott a szöveg. A koncerteken maradt a "33 év".
01:23  Még mindig a Fideszt utálják a legtöbben [5 óra 7 perce]
  A Jobbik-közeli Iránytű Intézet felmérését a pénteki Magyar Nemzet publikálta, amiből az derül ki, hogy a válaszadók 26 százaléka semmiképp sem szavazna a Fideszre, amivel messze a kormánypártok a legelutasítottabbak. Az sajnos nem derül ki, hogy mekkora mintán történt az adatfelvétel és mikor, így reprezentativitási adataink sincsenek - írja a hvg.hu.A Fidesz után a leginkább elutasítottabb az MSZP (16 százalék), aztán a Demokratikus Koalíció (14 százalék) és a Jobbik (14 százalék), őket követi az LMP (2 százalék) és a Momentum (2 százalék). Nem meglepő, a baloldali szavazók leginkább a Fideszt és a Jobbikot utasítják el, de míg az LMP szimpatizánsai inkább a DK-ra mondanak nemet, addig a Momentumosok az MSZP-re.A Jobbik szavazói számára a Fidesz a legellenszenvesebb, de gyakran említik az MSZP-t és a DK-t is, a fideszesek pedig nagyjából egyforma arányban nevezik meg az MSZP-t, a DK-t és a Jobbikot is, ha arról kérdezik őket, kire nem szavaznának.Kormányváltást a megkérdezettek 47 százaléka nem, 46 százaléka viszont szeretne, ami megegyezik az egy hónappal ezelőtt mért adatokkal, öt százalék nem tudott erre a kérdésre válaszolna, kettő százalék pedig nem akart. A kormány tevékenységével 35 százalék elégedett, 34 százalék nem, 30 százaléknyi megkérdezett pedig azt mondta, vegyesek az érzései.
01:09  Nagy változás az M1 tévécsatornán, Önt is érinti [5 óra 21 perce]
  Péntektől az M1 24 órás adásfolyama a youtubeon is követhető élőben. A cél az, hogy a hagyományos televíziós adás mellett a nézők okoseszközökön, utazás közben, vagy olyan körülmények között is bekapcsolódhassanak a hírcsatorna közvetítésébe, ahol nincs a közelben elérhető televízókészülék - olvasható az MTVA Sajtóosztályának közleményében.Az M1 YouTube-csatornájával már kettőre emelkedett azon hazai közszolgálati csatornák száma, amelyek a legismertebb videós közösségi portálon is elérhetők. Korábban, tesztjelleggel az M2 Petőfi TV műsorai váltak elérhetővé az ismert videómegosztón, és az M2 Petőfi TV youtubeos megjelenésének tapasztalatai után döntötte el a közmédia vezetése az M1 YouTube-os elérhetőségét is.

2017. december 16, szombat

23:16  A szélsőjobb már a spájzban van [7 óra 14 perce]
  "Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója felteszi a koronát az európai szélsőjobb sikeres évére, amely Hollandiában, Franciaországban és Németországban is jelentősen megerősödött, anélkül azonban, hogy hatalomra jutott volna" - írta a Liberation című francia baloldali napilap. "Heinz-Christian Strache, akinek pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szövetséget kötött Vlagyimir Putyin orosz elnök Egységes Oroszország pártjával, annak híve, hogy Ausztria közeledjen a visegrádi csoporthoz, amelyhez olyan nyíltan Európa-kritikus országok tartoznak, mint Lengyelország és Magyarország" - állapítja meg a francia baloldali lap.A francia balközép Le Monde azt emeli ki, hogy "Európa megnyugtatása céljából" az "osztrák szélsőjobb" egy pártonkívüli személyt, Karin Kneisslt jelölt a külügyminiszteri posztra. A Közel-Kelet-szakértőként ismert nő a francia közigazgatási elit iskoláját, az ENA-t végezte el, és jól ismeri Franciaországot, amelyet időnként bírál is - írta a lap.Az ugyancsak baloldali madridi El País szerint, minthogy az európai lakosság egy része elutasítja a szélsőjobboldal kormányzati részvételét, mindkét párt nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a normalitás képét sugározza önmagáról. Kurz, az ÖVP elnöke a különbséget hangsúlyozta a 2000-2007 közötti és a mostani néppárti-szabadságpárti koalíció között, és arról biztosította a közvéleményt, hogy védeni fogja az Európa-barát politikát. Az FPÖ Strache vezetése alatt és különösen a legutóbbi választásokat megelőző kampány idején szelídíteni próbálta bevándorlás- és iszlámellenes üzeneteit, és nyilvánosan letett arról, hogy népszavazást tartsanak Ausztria EU-tagságáról.A jobbközép torinói La Stampa arra hívta fel a figyelmet, hogy a megrekedt németországi koalíciós tárgyalásoktól eltérően Ausztriában két hónap alatt sikerült nyélbe ütni a koalíciós megállapodást. Kurz és Strache csökkentette az amúgy sem túl nagy politikai különbségeket, és programjaikat, amelyek kezdettől nagyon hasonlóak voltak, sikeresen összeolvasztották - írta a lap, amely szerint Kurz kormánya elsősorban a biztonságra és a határvédelemre fog koncentrálni.A balközép olasz La Repubblica méltatta Kurz, "az osztrák történelem és Európa legfiatalabb kormányfőjének" politikai teljesítményét, amellyel a néppártot Ausztria vezető pártjává tette, és a közvélemény-kutatások korábbi esélyesét, a szabadságpártot az ÖVP mögé szorította. Ezt úgy érte el, hogy pártját mindinkább jobboldalra tolta. Mindazonáltal a "jobboldali populisták" kulcspozíciókra tettek szert az új koalíciós kormányban - írták.
20:36  Az ellenzék nem képes mozgósítani választóit [9 óra 54 perce]
  A szakértő szerint a koordinált jelöltállítás a december 10-i solymári időközi választáson is megbukott, az összefogás ráadásul a kormánypárti szavazókat is mozgósíthatja. Hozzátette: a 2014-eshez "nagyon hasonló színpadi előadás" zajlik most is.Farkas Örs úgy véli: az LMP felismerhette, hogy az ellenzéki erők versengését az összefogásból kimaradók nyerhetik, ezért - mint mondta - lehet, hogy a párt végül önálló jelölteket indít.Az elemző szerint egyelőre nem tudni, hogy a Momentum milyen eredményekre számít 2014-ben és hosszú távon. Hangsúlyozta viszont azt is, hogy a párt támogatottsága vidéken mérhetetlen, ezért jövőre az önálló jelöltindításnál mérlegelniük kell a parlamentbe jutás esélyeit.
19:01  Infarktust kapott, de az orvos hazaküldte - Hajnalban meghalt [11 óra 29 perce]
  Az asszony 3 évvel ezelőtt hunyt el infarktusban. Az orvos a sürgősségi osztályon felismerte a szívproblémát, de hazaküldte azzal, hogy majd keressen fel egy kardiológust. Az anya hajnalban meghalt.A család a felajánlott összeg dupláját szeretné megkapni. A férj szerint megalázó, hogy a biztosító csupán 7 milliót hajlandó kifizetni. A család ügyvédje szerint a kórház évekig nem akart egyezkedni, most viszont alamizsnát ajánl. A család szeretné, ha többre értékelné egy édesanya életét a kórház biztosítója, így ezt az összeget nem fogadták el.
18:56  Elhunyt Fábián Juli énekesnő [11 óra 34 perce]
  Békésen távozott családja, barátai és zenésztársai körében - közölte Szepesi Mátyás, a művész menedzsere.Fábián Juli a szakma és a közönség által az egyik legtöbbre tartott magyar díva volt, aki a dzsessz és a pop műfajában számos sikeres produkció részese volt.1980-ban született, zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, amellyel párhuzamosan az Etűd Zeneiskolában sajátította el a dzsesszének alapjait. Tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak. Két év énektanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, Berki Tamás tanítványaként.Pályafutása első éveiben énekelt a kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Bandben, saját dzsessz kvartettjében, a Just In Time-ban és a Jazzjetben. Rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében. 2005-től dzsesszéneket tanított az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában.Fábián Juli 2003-ban három számban közreműködött a Deseő Csaba-Gyárfás István Trio Tale című lemezén, 2005-ben az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band tagjaként a My Rocky Mountain című CD-n énekelt. 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazz-énekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. 2005-től öt éven át énekelt a népszerű nujazz csapatban, a Barabás Lőrinc Eklektricben, amellyel két stúdióalbumot (Ladal - 2007; Trick - 2009) készített. 2009-ben a Fábián Juli Jazz Riff-fel csinált lemezt Honey & Chili címmel. 2010-ben énektanárként közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében.2011-ben elnyerte a Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat, ugyanebben az évben a Sárik Péter zongoristával közös duójával Harmony címmel publikált zeneanyagot. Szintén 2011-ben megjelent Zoohackerrel közös elektroakusztikus duójának négyszámos EP-je, a Girly, majd a formáció indult A Dal 2012-ben és a Like A Child című dallal bejutott a nyolcas döntőbe.Fábián Juli & Zoohacker 2015-ben stúdióalbumot jelentetett meg Shine címmel. Valamennyi nagy hazai nyári fesztiválon fellépett.
18:46  116 éves korában meghalt Európa legidősebb embere [11 óra 44 perce]
  Vela Rubio 1901. október 29-én született az andalúziai Puente Genilben. A Gerontology Research Group (GRG) nevű nemzetközi korkutató intézet szerint az asszony Európa legidősebb lakosa és a világ harmadik legidősebb embere volt. A listát az 1900. augusztus 4-én született japán Tadzsima Nabi vezeti.Vela Rubio volt a valaha élt legidősebb spanyol állampolgár a feljegyzések szerint.
18:21  Hosszú Katinka hatszoros Európa-bajnok Koppenhágában [12 óra 9 perce]
  A szombat délutáni-esti programban a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 200 méter vegyesen és 50 méter háton megvédte címét. Előbbi számban 2:04.43 perccel, utóbbiban pedig 25.95 másodperccel győzött.A vegyesúszók versenyében - Hosszú mögött - Verrasztó végzett a második helyen 2:08.09-es eredménnyel.A magyarok így hét arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal állnak az éremtáblázaton az utolsó nap előtt.
17:05  Hosszú Katinka arany-, Verrasztó Evelyn ezüstérmes 200 méter vegyesen [13 óra 25 perce]
  A koppenhágai rövid pályás úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján Hosszú Katinka a 200 vegyesen is a tőle megszokott magabiztossággal verte ellenfeleit, és 4 másodperccel múlta felül Verrasztó Evelynt.
16:41  Migránstüntetés vonult végig Róma belvárosán [13 óra 49 perce]
  A migrációpárti megmozdulás élén a Határ nélküli jogokat - feliratú transzparens haladt. A szervezők szerint több mint 25 ezren, a hatóságok szerint 15 ezren vettek részt a meneten, amely a Termini pályaudvartól indult és a központi Popolo térre érkezett. A tüntetést az olaszországi baloldali ifjúsági szervezetek, szakszervezetek, valamint a rasszizmus és diszkrimináció ellenes mozgalmak rendezték. A menetet többségében afrikai bevándorlók alkották Szenegálból, Elefántcsontpartról, Maliból és Ghanából; menedékkérők és Olaszországban dokumentumok nélkül tartózkodók. A tüntetők olaszországi tartózkodási engedélyt, a megélhetéshez szükséges minimális szociális segélyt, otthont szorgalmaztak maguknak. "Sem gumibot, sem tenger, sem falak, sem Minniti (az olasz belügyminiszter) nem állít meg bennünket! Nem vagyunk postai csomagok! Mindannyian egy csónakban evezünk!" - szóltak a magasba tartott feliratok. A tüntetést rendkívüli biztonsági készültség kísérte: a hatóságok a résztvevők táskáit tüzetesen átvizsgálták. A menet békésen zajlott, a migránsok táncoltak és énekeltek is. A tüntetésre alakult Határok nélküli jogok szervezet afrikai vezetője elmondta, hogy találkozót kértek Marco Minniti belügyminisztertől. Hozzátette, hogy a migránsok "a globalizáció áldozatai", és nem maradhatnak "láthatatlanok". Giulio Macron a tüntetést támogató Olasz Baloldal (SI) frakcióvezetője kijelentette, "a szegénység illegális, nem a migránsok, a hajóblokád és a falak számítanak bűncselekménynek, nem az éhezés és háború előli menekülés". Macron humanitárius migrációs csatornák kialakítását és az olaszországi migránstáborok bezárását szorgalmazta. A római tüntetés a Modenában péntek este tartott tüntetést követte. Az Emilia-Romagna tartománybeli városban szélsőjobboldali megmozdulás zajlott, amely az Olaszországban élő bevándorlógyerekek tervezett állampolgársága ellen tiltakozott. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, hat rendőr és több tüntető is megsérült.
16:26  Orbán Viktor köszöntötte az egymilliomodik külhoni magyar állampolgárt - fotó [14 óra 4 perce]
  Áder János köztársasági elnök átadja a dokumentumot ünnepélyes állampolgársági eskütétele alkalmából a vajdasági Lajkó Miklósnak a Sándor-palotában. Lajkó Miklós az egymilliomodikként honosított külhoni magyar.
15:56  Szél Bernadett: okos forradalom zajlik a világban [14 óra 34 perce]
  Szél Bernadett a budapesti Kongresszusi Központban a 2018-as választást hatalmas lehetőségnek látta arra, hogy a politika végre az emberekről szóljon. Ugyanakkor azon félelmének is hangot adott, hogy ez a voksolás az utolsó lehetőség lesz Orbán Viktor miniszterelnök történelmi tévedésének kijavítására.A kormányfő szerinte nem látja, hogy egy okos forradalom zajlik a világban, Magyarországnak pedig most van esélye arra, hogy becsatlakozzon ezen forradalom nyertesei közé. Úgy ítélte meg: egyre többen vannak a korszakváltáshoz vezető úton, egyre többen gondolják úgy, hogy "a remény mindig legyőzi a félelmet".
15:26  Arannyal injekcióztatja magát az észak-koreai elit [15 óra 4 perce]
  Kim Dzsongun és társai ugyanis ezzel próbálják magukat megvédeni a ráktól, az elbutulástól, vagy éppen az elhízástól.A kommunista ország kutatói büszkék arra, hogy véleményük szerint számos betegségre sokkal jobb gyógyszereket fejlesztettek ki, mint a nyugati világon bárhol. Így van ez az aranyinjekciójukkal is, amit például a májbetegségek, cukorbetegség, alkohol- és drogproblémák, rák, reuma vagy például az öregedés megelőzésére és kezelésére hatásos gyógyír. Legalábbis ezt állítják a szerről. Így nem meglepő, hogy az állami elit rendszeresen szúratja magát vele.
15:21  Fiatal pécsi fideszesek segítettek Soros civiljeinek ételt osztani [15 óra 9 perce]
  Az alapítvány azt írja, hogy "Győzött a szeretet nyelve! A kormánypárt helyi szervezetének aktivistái nagyon cukik voltak, s szembeszállva anyapártjuk gyűlöletpolitikájával, ajándék bejglivel érkeztek az Élmény Tár Tanoda gyárvárosi ételosztására. A politikai jelképekért ugyan kár, hiszen a rendezvény teljes mértékben politikamentes, de ez sem von le a bátorságuk és kiállásuk értékéből. Öröm látni, hogy helyi szinten működik az emberek közötti szolidaritás. Köszönjük!"Az AEE működése csütörtökön kapott országos "ismertséget", ugyanis a Soros György alapítványának támogatását élvező szervezet nem költözhet be pécsi irodájába, mivel a helyszínt adó, Nappali nevű bár főbérlője, az ingatlan tulajdonosa arra kérte a szórakozóhely üzemeltetőjét, hogy ne adja ki az ingatlant a pécsi alapítványnak, olvashattuk Facebook-oldalukon.Azt írták: "A helyi és országos politikában, médiában folyó, természetesen mindenféle realitást nélkülöző lejáratókampány hatására létrejött, hisztérikus és ijesztő helyzetet látva főbérlőnk, az ingatlan tulajdonosa megkért minket, hogy ne szerződjünk Az Emberség Erejével Alapítvánnyal."
14:31  Kunhalmi Ágnes: egyre hosszabbak a sorok az ételosztásokon [15 óra 59 perce]
  A Segítünk elevezésű jótékonysági akció után Kunhalmi Ágnes közölte: évről évre azt tapasztalják, hogy egyre hosszabbak a sorok az ételosztásokon, mivel a szegénység is egyre nagyobb Magyarországon.Karácsony Gergely úgy vélekedett, hogy az elmúlt hét évben a magyar társadalom Európa egyik legigazságtalanabb társadalmává vált. Lehet igazságos kormánya Magyarországnak. Van remény, van új baloldali ajánlat és együttműködés. 2018-ban új, demokratikus kormánya lesz Magyarországnak - tette hozzá.
14:26  Így huncutkodtunk Kádár alatt [16 óra 4 perce]
  Tegnap kezdődött ez a Kádár dolog, amikor a főnököm azzal hívott fel, hogy egy felmérés szerint a magyarok egy nagyon jelentős hányada úgy véli: jobb volt nekünk Kádár alatt. Akkor gyorsan felidéztem, hogy milyenek voltak a nyaraink, és persze rögtön újra éreztem az orromban a rég elfeledett lányok illatát. Merthogy -bizony, kedves mai fiatalok-, akkor is volt a hölgyeknek parfümje. Mondjuk nem volt annyi féle, mint most, és a Chanel akkor még csak egy fotó volt valamelyik becsempészett nyugati lapban, de azért megtalálták akkor is a lányok, hogy mi az az illat, amely megőrjíti a srácokat.Az én gyerekkoromban már túl voltunk az ötvenes évek egyen kosztümjein, és a tundra bugyi sem volt divat. Igaz a tanga sem hódított még. Na persze, akkortájt kellett küzdenünk azért, hogy egyáltalán bugyi közelbe jussunk. Kicsit másként ment az udvarlás, mint ahogyan azt mostanában látom. Nem volt például internet. Tudom, hogy elképesztő, de a Kádár-kor srácainak személyesen kellett odamenniük a lányokhoz, hogy elkezdődhessen valamiféle kapcsolat.A legjobb helyszínei ezeknek az ismerkedéseknek a nyári táborok voltak. Ezek közül is kiemelt esemény volt az építőtábor. Magam háromszor voltam, és büszkén mondhatom, hogy mindig tanultam valamit. Első gimi után csókolózni, (mi lehet azzal a tiszai lánnyal?), a második után a kezek és az ujjak játékát tökéletesíteni (vasúti kocsi másodosztály, a visszaúton), a harmadik után pedig kiteljesedni (mi lehet azzal a mezőtúri lánnyal?). S, hogy mi volt az az építőtábor? Azt hiszem, ma már elképzelhetetlen lenne hasonló. Egy katonai berendezkedésre emlékeztető valami, ahol nagy (16 fős) sátrakban laknak a fiatalok. Hajnalban megszólal a recsegő ébresztő zene, mindenki elballag a nagy közösségi fürdőhőz, majd jöhet a reggeli, hogy azután kivisznek bennünket a földekre, ahol a kolhozparasztok életét élhetjük, a helyi agronómus bölcs vezetése mellett... (Néhány éve elautóztam abba a hajdani nagy államin gazdaságba. Nyoma nincs.)Délután közösségi programok (sportversenyek az iskolák csapatai között például), este pedig tábortűz (fellép Boros Lajos énekes, aki akkor még aligha sejti, hogy később Boros-Bochkor néven lesz ismert). Este kilenckor lámpaoltás, mindenki visszavonul a sátrába, hogy azután titokban meglátogassa valamelyik lánysátrat. A táborfelügyelő tanárok meg néha rutinszerűen benéznek ide-oda, hogy megakadályozzák a felesleges szaporulatot. Persze nem tüsténkednek nagyon, hiszen asszonynak szülni öröm, lánynak szülni dicsőség. Nekem azért sikerül lebuknom. A táborvezető tanár (sajnos már nincs közöttünk) elkap engem, és Kálmán barátomat (sajnos már nincs közöttünk), amint a mezőtúri Ványai Ambrus Szakközépsikola lányainak sátrában múlatjuk az időt.Másnap rapport a főnöki sátorban. A tanár úr keményen kioktat bennünket. Azzal ijesztget, hogy azonnal hazaküld mindenkit, aki nem képes visszafogni alantas ösztöneit. Majd hozzáteszi (szó szerinti idézet): fiúk! Férfiként teljesen megértelek benneteket, tudjátok mit: még irigykedem is egy kicsit. Nevelőtanárként, és táborvezetőként viszont... Na menjetek a picsába, és le ne bukjatok ma is! Nem buktunk le többet. A fenébe, már el is értem a cikk tervezett hosszához, pedig illene még írnom a kultúrházakban rendezett diszkókban történő simi partikról, a házibulikról, ahol a recsegős kazettás magnóról ment a zene, és a hátsó szoba volt fenn tartva a szerelmi hevületüket visszafogni nem tudó pároknak. Nem beszéltem a mozikról, ahol a jótékony félhomályban büntetlenül lehetett közeledni egymáshoz, és persze a naponta írt (papír alapú) levelekről, amelyekkel egymást szórakoztattuk a más városokban élő barátnőinkkel. Nem volt plázánk, nem volt thinderünk, nem volt fészbukunk, de azért csak megtaláltuk Kádár alatt is a testi közeledés lehetőségét... Hát ez van. Illetve ez volt!
13:59  Lópici Gáspár milliós gázsit is kaphat a szerepért, amire felkérték [16 óra 31 perce]
  "Azt gondolom, hogy az arca, a személyisége tökéletes lenne a filmhez. Abszolút főszerepet kapna, ez lenne méltó hozzá. Gyerekkori emlékem, hogy bár gyakran láttam filmekben, mindig csak mellékszerepeket, pár mondatot kapott. Szerintem ez méltatlan" - mondta a Blikknek Polik József.Polik nem fejtette ki, miről szólna a filmje, de azt elárulta, hogy szívesen segít Szilágyin."Hallottam, hogy milyen nehéz körülmények közt él, és szeretnék rajta segíteni. Már van pénz a filmre, de várunk még támogatókat, és szeretnénk pályázni is, és természetesen nem várnánk el, hogy ingyen játsszon nálunk Szilágyi, a büdzsétől függően akár milliós fizetést is adnánk neki."A forgatókönyvet ugyan már megkapta, azt szemműtétje miatt sajnos nem tudja elolvasni Szilágyi István - de azt mondja, felesége majd segít neki. "Nagyon örülök, hogy megkerestek ilyesmivel. Régóta szeretnék újra dolgozni, de a betegségem miatt az elmúlt időszakban nem lettem volna képes rá. Nem bírtam volna, és sajnos nagyon sok ajánlatot azért nem is kaptam."A művészházaspár a gázsiból költene a házra, és börtönben ülő fiuknak is küldenének belőle.
13:41  Így spórolhat a MÁV vonatain [16 óra 49 perce]
  Igyekszik alkalmazkodni a megnövekedő utasforgalomhoz a MÁV - mondta Lőcsei Virág."Tavaly december 24-26. között nagyjából háromszázezren utaztak a MÁV-Start járatain, de az igazi nagy ugrás az ünnepi időszakot, illetve a téli szünetet lezáró napokban tapasztalható, amikor a diákok elindulnak vissza az iskolába."A MÁV szóvivője örömmel jegyezte meg, hogy úgy tűnik, egyre több utas fogadja meg a vasúttársaság tanácsait, és elővételben, az önkiszolgáló csatornákon keresztül vásárolja meg a jegyeit."Az automatás és az online vásárláshoz plusz motivációt adhat, hogy december 10-től 5-10, de akár 20 százalékos kedvezmény is járhat az önkiszolgáló csatornákon keresztüli jegyváltásért."Legtöbben általában a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc, Budapest-Győr vonalon utaznak, de a megyeszékhelyek felé és onnan Budapestre, valamint a főváros elővárosában is erős a forgalom - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az adventi időszakban, főleg hétvégén a nemzetközi vonalakon is megnő a forgalom, hiszen sok karácsonyi vásár érhető el vonattal."Akkora sikere volt a Pécsről Zágrábba induló vonatnak, hogy egy járatot terveztünk, de be kellett illeszteni egy újabbat, mert egy nap alatt elfogytak a jegyek, és a másik is tele lett."
12:31  Nagycsaládosoknak kedvez jövőre a kormány [17 óra 59 perce]
  Az államtitkár elmondta: jövőre eltörlik azt az adminisztratív kötelezettséget, miszerint a nagycsaládosoknak évről évre igazolniuk kell, hogy több gyereket nevelnek. A nagycsaládosokat kiemelten érinti, hogy új ingatlan vásárlása esetén a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegét is figyelembe veszik majd az illetékkedvezmény számításánál - közölte Novák Katalin. Megjegyezte, hogy eddig maximum 30 millió forint értékű ingatlan után lehetett érvényesíteni a kedvezményt. A módosítás akár 600 ezer forint teherkönnyítést is jelenthet egy család számára - tette hozzá. Ha valaki a csok mellé kamattámogatott hitelt is felvesz, a közjegyzői díj a harmadára csökken, és ez több tízezer forint támogatást jelent egy családnak - hangsúlyozta az államtitkár. Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke leszögezte: a NOE az a hely, "ahol a legnagyszerűbb emberek vannak", akik együtt ünnepelnek és együtt segítenek a bajba jutott családokon. A köszöntőket követően a nagycsaládosok a Diótörő című előadást tekintették meg az Erkel Színházban.
12:16  Cukkinis-tésztás csirkemell csőben sütve [18 óra 14 perce]
  Hozzávalók:30 dkg cukkini30 dkg csirkemell15 dkg tészta (nálam nagy kocka)2 db tojás (nagy)1 db vöröshagyma3 gerezd fokhagyma2 dkg vaj1 evőkanál olívaolaj1 db citrom leve4 ág friss rozmaringsóőrölt színes bors1 dl főzőtejszín15 dkg reszelt sajt (pl. gouda, parmezán)Elkészítése:A cukkinit és a csirkemellet vágjuk fel kisebb kockákra. A rozmaringot csipkedjük le a száráról, majd vágjuk fel apróra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és szintén vágjuk fel apróra.A sütőformát kenjük ki a vajjal, és tegyük félre. (én 25x10x7 cm-es formát használtam)Egy wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, keverjük össze, és rögtön adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet, nehogy a fokhagyma megégjen. Addig pirítsuk a húst még kifehéredik, majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az apróra vágott rozmaringgal, és facsarjuk rá a citromlevet. Ezután fedjük le a wok-ot, majd pároljuk a húst és a cukkinit pár percig.Pár perc után öntsük fel a tejszínnel, ha szükséges ízesítsünk utána, majd fedő nélkül pároljuk tovább még pár percig, hogy a tejszín kissé besűrűsödjön. (figyeljünk hogy a cukkini nehogy szétfőjön, még roppanós maradjon)Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, majd szűrjük, csepegtessük le. (én nagy kockát főztem ki, de ízlés szerint másfajtát is választhatunk)Az elkészült cukkinis csirkemellet ezután keverjük össze a kifőzött, és lecsepegtetett tésztával. Végül az egész tojásokat villával kicsit verjük fel, majd ezt is keverjük óvatosan hozzá.Az előzőleg kivajazott sütőtálba egyenletesen öntsük bele a cukkinis-húsos-tésztás-tojásos keveréket, majd reszeljük rá a sajtot.Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.
11:01  Kövér László szerint Európa sorsa a magyarországi választáson múlik [19 óra 29 perce]
  A házelnök a választások tétjeként hivatkozott az elmúlt 7-8 évben nagy nehézségekkel elért eredmények megőrzésére, továbbá arra, hogy Magyarország magyar ország tud-e maradni.Kiemelte, hogy Magyarország ma lélekszámánál, gazdasági teljesítményénél nagyobb befolyással bír a nemzetközi politikában, s ennek szerepe van abban, hogy Európa megőrzi-e keresztény karakterét.Emiatt nagyobb hévvel támadják és vitatják azt, amit Magyarország képvisel - mutatott rá Kövér László, aki a küzdelem felei között a magyar kormányt és a mögötte álló többséget, valamint az unió bizonyos intézményeit és bürokratáit nevesítette, jelezve: utóbbiak jelentős részben "Soros György zsebében vannak".
10:46  Hidvéghi Balázs cáfolta Orbán győzelemről szóló bejelentését [19 óra 44 perce]
  A Fidesz kommunikációs igazgatója konkrétan cáfolta Orbán Viktor szavait mai sajtótájékoztatóján. Hidévghi Balázs szerint ugyanis Brüsszel és az európai uniós kormányfők többsége továbbra is át akarja erőltetni a kötelező kvótát és az egész migrációs menetrendet. Hidvéghi hangsúlyozta: most jönnek a legkeményebb hónapok, amikor meg kell védeni Magyarországot.Milyen győzelem az, ami után még nehezebb időszak jön és meg kell védeni az országot?! Nem kellene a kommunikációs igazgató úrnak egyeztetnie a főnökével, hogy lehetőleg egy nyelven beszéljenek?
10:26  Hidvéghi Balázs cáfolta Orbán sikerről szóló bejelentését [20 óra 4 perce]
  A Fidesz kommunikációs igazgatója konkrétan cáfolta Orbán Viktor szavait mai sajtótájékoztatóján. Hidévghi Balázs szerint ugyanis Brüsszel és az európai uniós kormányfők többsége továbbra is át akarja erőltetni a kötelező kvótát és az egész migrációs menetrendet. Hidvéghi hangsúlyozta: most jönnek a legkeményebb hónapok, amikor meg kell védeni Magyarországot.Milyen győzelem az, ami után még nehezebb időszak jön és meg kell védeni az országot?! Nem kellene a kommunikációs igazgató úrnak egyeztetnie a főnökével, hogy lehetőleg egy nyelven beszéljenek?
08:41  Orbán Viktor vesztésre áll [21 óra 49 perce]
  Az elemző szerint ezen országok úgy látják, a kötelező szétosztás jelenti a legjobb megoldást a menekültválság kezelésére. Példaként megemlítette Franciaországot és Németországot, az EU két vezető hatalmát, amelyek továbbra sem hajlandóak "váltani" a kérdésben.Hozzátette: Donald Tusk, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökének helyzete rámutat, hogy aki ki meri mondani az igazságot a kérdésben, komoly támadások kereszttüzébe kerül.Mint ismert: Orbán Viktor sporttáskájában vitte Brüsszelbe annak a 2,3 millió magyar embernek a bevándorlásellenes véleményét, amelyet a nemzeti konzultáció eredményeképpen zsebelhetett be a kormány. Mint ahogy az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után lenni szokott, Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor teljesen ellentétesen nyilatkozott."Érthetetlen, miért gondolják azt egyesek, hogy az eddig áthelyezett körülbelül 32 ezer ember veszélyt jelent az európai civilizációra" - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: sikeres a menedékkérők elosztását célzó uniós kvótarendszer.Az ülést lezáró sajtótájékoztatón Juncker elmondta, nem érti, hogy ez a kérdés miért váltott ki ilyen heves reakciókat, és higgadtságra kérte a vita résztvevőit.Orbán persze győzelemről beszélt..."Szeretnék köszönetet mondani azoknak a magyaroknak, akik reszt vettek a nemzeti konzultációban, kölcsönadták nekünk, nekem az erejüket, s lehetővé tették, hogy ezen a csúcson - különösképpen péntekre virradó éjszaka - sikerüljön visszaverni a támadásokat, amelyekkel Magyarország szuverenitását kis híján megsértették" - fogalmazott a miniszterelnök Brüsszelben."Megakadályoztuk, hogy olyan eredmények szülessenek az uniós csúcstalálkozón, amelyek következményeként idegeneket telepítettek volna bevándorlóként Magyarországra. Ahhoz, hogy ezt sikerült megakadályozni, sokmillió magyar ember egybehangzó akarata kellett. Köszönet érte" - jelentette ki Orbán Viktor.
07:49  Imádjuk a fideszes politikusokat [22 óra 41 perce]
  Az elmúlt hónapokban szinte folyamatosan váltotta egymást a legkedveltebb közszereplő pozíciójában Áder János és Varga Mihály, jelenleg a nemzetgazdasági miniszter vezeti a sort. A köztársasági elnök - aki egyébként lényegesen ismertebb a miniszternél - némileg lemaradva, 59 ponttal a második.A képzeletbeli dobogó harmadik fokát Orbán Viktor foglalja el. A miniszterelnök népszerűsége már októberben is jelentősen nőtt, novemberben pedig még tovább növelte kedveltségét, így jelenleg 55 ponttal a lista előkelő helyén szerepel. Az ellenzéki politikusok közül továbbra is Karácsony Gergely, a Párbeszéd vezetője a legnépszerűbb. Az LMP-t vezető Szél Bernadett 48, Vona Gábor Jobbik-elnök pedig 40 ponton áll.
07:05  Európában egy ország nevet vált [23 óra 25 perce]
  A Balkánnal kapcsolatos konferenciák egyik kedves színfoltja talán hamarosan eltűnik. Eddig ugyanis, ha nemzetközi konferenciákon valaki Macedóniaként nevezte meg Macedóniát, azonnal szólásra jelentkezett valaki a hallgatóság köréből, bemutatkozott, közölte, hogy a görög követségről érkezett, és kérte, hogy Macedóniát a továbbiakban nevezzék FYROM-nak, mert egyelőre az a hivatalos neve.A FYROM a Former Yugoslav Republic of Macedonia rövidítése, azaz a Macedón Volt Jugoszláv Köztársaság.A lelkiismeretes követségi beosztottak persze csak Athén hivatalos politikáját képviselték, okvetetlenkedésük a konferenciákon csak a jéghegy csúcsa volt. Konkrétan a görög vétó miatt nem tagja Macedónia a NATO-nak, és konkrétan a görög vétó miatt nem kezdődhettek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások Macedónia és az EU között.A görögöket sérti a Macedónia megnevezés, mert számukra Macedónia Görögország északi területének a neve, az ugyanezt a nevet használó szomszédos, független állam szerintük veszélyezteti Görögország integritását. Az Észak-Görögoszágban élő görögöknek ráadásul erős makedón identitásuk is van.Huszonkét év diplomáciai csatározás után azonban egy ENSZ közvetítéssel létrehozott brüsszeli tárgyaláson megszületni látszik a kompromisszumos megoldás. Bár hivatalosan csak jövő tavasszal fogják bejelenteni
07:05  Gajdics önkívületi állapotban üvöltözte, hogy igenis jó Magyarországon élni [23 óra 25 perce]
  A főszerkesztő úr nem érti, miért kongatja az ellenzék folyamatosan a vészharangot, hiszen az ő környezetében az emberek igenis jobban érzik magukat, mint 2010 előtt. Az Eho TV felvételén talán az a legviccesebb, ahogy Boros Tamás, a Policy Solutions társalapítója, stratégiai igazgatója forgatja a szemét a hallottak alapján. Láthatóan próbálja visszatartani a nevetését.Mindenesetre javasolnánk Gajdics Ottónak, hogy ki kellene próbálnia, hogy ha még erőszakosabban üvölti, hogy milyen fantasztikus az Orbán-kormány, hazajön-e külföldről az a több százezer magyar, aki az elmúlt években menekült el egy jobb élet reményében...
05:51  8 érv, hogy miért volt jobb Kádár-rendszerben élni [1 napja]
  1., A legeslegfontosabbnak azt tartom, hogy a Kádár-rendszer miértünk volt, mindnyájunkért, nem pediglen ellenünk. Ha tett is olyat, amivel ártott, azt sosem rosszindulatból, sosem egoizmusból, pláne nem hatalomvágyból, nem beteges hajlamú pénzéhségből tette, mint a rendszerváltóink, akik 28 éve embertömegek halálát, embermilliók iszonyatos kínszenvedését sem átallják okozni folyamatosan, a perverz cezaromániájuk és pénzsóvárgásuk kedvéért.Nincs mit szépíteni rajta, ez a mostani egy kegyetlen, embertelen, barbár rendszer! A Kádár-rendszer pedig emberséges, tisztességes és jó szándékú volt.2., A kádári Magyarország felelőssége tudatában, és beszámíthatósága birtokában választotta meg a barátait. A sors- és segítőtársai közül, nem pediglen a nekünk mindig is ártó, ránk mindig is csak bajt, tragédiákat hozó, másokat is folyamatosan eltipró, kifosztó, gyilkoló gyarmatosító hatalmak közül. Akiknek az áldatlan "barátságától" a rendszerváltás után újfent csak pusztul a hazánk, a rég áhított függetlenségünk pedig csak a leghamisabb, egyszersmind legátlátszóbb rendszerváltós hitegetések egyikének bizonyult.Nincs mit szépíteni a dolgon, a Horthy-rendszerhez hasonlítható az a rabság, és szolgaság, amivel rendszerváltóink sújtottak bennünket. Tetszik vagy se, a jó szándékú, minket támogató, segítő megszállóink idején a mai gyötrelmeink előttünk - akkori fiatalok előtt - teljesen ismeretlenek voltak. Legfeljebb szüleink, nagyszüleink ifjúkori, szomorú történeteiből hallhattunk hasonló embertelen és istentelen megaláztatásokról. 3., Álbarátaink kedvéért ez a mostani rendszer elüldözte már maga mellől az összes igaz barátait, akikre valóban számíthatna. Tönkretette az ország teljes gazdaságát, az elődeink több évtizedes munkájának eredményeit, és évszázados vívmányait is. Folyamatosan üldözi a munkásokat, a dolgozókat, a szegényeket. Ártatlan fiatalokat, öregeket, gyerekeket egyaránt. 28 éve űzi ki őket a munkából, az otthonaikból, az országból, a legelesettebbeket az életből is. A Kádár-rendszer sose tett, és sose tett volna velünk ilyet. Kádár és - őszinte - elvtársai inkább meghaltak volna, mint, hogy ilyen irdatlan rombolást, pusztítást okozzanak a saját hazájuknak, a saját népüknek. Ártatlan tömegeket küldjenek nyomorba, embermilliókat ítéljenek lassú kínhalálra, minden elfogadható ok nélkül. Vétlen, tisztességes emberek millióit!Nincs mit szépíteni rajta, az egy civilizált, emberközpontú rendszer volt, ez meg már nyomokban sem az.4., A minden korábbinál, és minden későbbinél is tisztességesebb, becsületesebb, jóindulatúbb Kádár-rendszer nem véletlenül volt képes minden idők leggigászibb építését, fejlődését produkálni, megteremteni a soha máskor nem látott aranykorát a gazdaságnak, a kultúrának, a tudománynak, az oktatásnak, az egészségügyi ellátásnak, jószerével a társadalmi és egyéni lét valamennyi szférájának. Akkoriban még korántsem kölcsönök segítségével: Ez is csak a temérdek rosszindulatú hamisítás egyike. A kölcsönöket - amelyek egyébként meg sem közelítették a rendszerváltóink ténykedése nyomán történt totális eladósodásunkat - akkor vették fel Kádárék, amikor kezdett beleroppanni a rablóháborúkat sosem folytató, másokon sosem nyerészkedő Béketáborunk a militarista tőkésvilág által ránk kényszerített fegyverkezési hajszába, és Kádárék nem a megszorításokban látták a megoldást, vagy a gazdasági fejlesztésekről való lemondásban. Kétségtelen, hogy nem volt túl jó ötlet a kapzsi, uzsorás nyugati "barátaink" fondorlatos adósságcsapdájába besétálni, de azok a - rendszerváltóink által jó alaposan megsokszorozott adósságokhoz képest elenyésző - hitelek visszafizethetőek lettek volna, és távolról sem rablóharamiák zsebében landoltak, hanem az országra és népére fordította a Kádár-rendszer.Nincs mit szépíteni a dolgon, akkoriban nem bűnözők irányították az ügyeinket, hanem becsületes emberek. Közülünk valók. Nem voltak tökéletesek ők sem, de ők legalább törekedtek rá.5., A szabadság, a demokrácia, a jogállam sem volt még tökéletes, de legalább afelé tartott, afelé igyekezett rendületlenül a Kádár-rendszer, nem pediglen fordítva. A rendszerváltás után, 28 éve megállás nélkül az egyre megalázóbb jogfosztottság irányába tartva. A Kádár-rendszerben - minden tökéletlensége ellenére is - az összes korábbi és későbbi rendszerek mindegyikénél szabadabb és demokratikusabb jogállamban élhettünk.Ugyanis a törvényeink mindenkire érvényesek voltak, és mindannyiunkat védtek. Megszüntetve a legnagyobb rabságot, jogfosztottságot, és megaláztatást jelentő nyomort, és a vele járó brutális kínszenvedéseket, a törvényhozók minden ember egyetemes és elidegeníthetetlen emberi jogát nem csupán szavakban tisztelték, nem csupán üres szólamokként tartották nyilván az Alkotmányban, hanem állami garanciát vállalva rájuk, biztosították az ország polgárai számára. Kivételezések, ilyen-olyan mutyizások, és egyéb szarságok nélkül.Az egypártrendszer természetesen felróható a Kádár-rendszernek. De ez nem menti fikarcnyit sem a rendszerváltóink történelmi gaztettét, hogy a tisztességes többpártrendszer és parlamenti demokrácia helyett mind a két fogalmat megcsúfoló, meghazudtoló politikai színjátékkal szórakoztatnak és gyötörnek bennünket, 28 éve egyre durvuló formában.Szabad választásokról, meg a fene nagy szólásszabadságról papolnak folyton, jobbról is meg (a kissé) baloldalról is, pedig csak a hamis, vagy a még annál is hamisabb ígérgetések közül választhatunk. Semmi egyéb választásunk minékünk nincsen, immár 28 éve. A tőkések érdekeit maradéktalanul kiszolgálva, és a munkástömegek iszonyatos és egyre iszonyatosabb kárára!Akik valóban miértünk harcoltak, azokat erőszakosan, átlátszó ízléstelenséggel és gyávasággal szétverték - többször is - a sanda céljuk érdekében, hogy munkások képviselői még a parlament közelébe se kerülhessenek. A rendszerváltás óta folyamatosan kizárják őket a közéletből, a médiából, és szünet nélkül gyalázzák őket. Ugyanennek a nemtelen célnak az érdekében, hogy a nép által fizetett parlament távolról se lehessen a népé. A munkásoknak, szegényeknek még a jelképeiktől is betegesen irtóznak, tiltják, üldözik, mocskolják azokat.A Kádár-rendszer tisztelte, becsülte, szerette a dolgozókat, a népet.A munkás, akkoriban morgolódhatott akár a munkahelyén is. Ha valami méltánytalanság érte a sajnos bármely rendszerben fellelhető kiskirályok részéről, bátran fordulhatott a szakszervezetéhez, vagy a munkahelyi pártbizottságokhoz is akár, ma viszont jobbára meg sem mer nyikkanni, nehogy még a kis nyomorult minimálbéres állását is elveszítse. És nélkülöző gyermekeinek még annyit se tudjon adni, mint egy hallgatag, szófogadó, megnyomorított gerincű rabszolga. Nincs mit szépíteni rajta, ez minden, csak nem demokratikus, szólásszabadságos, nem jogállami meg szabadválasztásos izé, hanem az emberiség legrusnyább, legpofátlanabb történelmi átverése!Lehet, hogy a Kádár-rendszerben nem válogathattunk díszellenzéki pártokat az országgyűlésbe, hogy drága pénzért jól anyázhassák még egymást is, nemcsak a hatalmon lévőket, és ettől több szavuk nékik se lehessen, legfeljebb ha fizetés nélkül akarnak hazamenni. Ám az az egyetlen párt, akkor, a Kádár-rendszerben, akire legalább hittel és bizalommal szavazhattunk, valóban értünk dolgozott, sosem hagyott minket cserben, és sosem akart bennünket bántani, kínozni, irtani. Visszaélni újra meg újra a bizalmunkkal. Amikor voksoltunk, pontosan tudtuk, mire szavazunk, mit választunk, mit várhatunk. Az ő ígéreteikről pontosan tudhattuk, minden lehetségest el is fognak követni, hogy betartsák őket. Csak jelképes tiszteletdíjat kaphattak a képviselőink, mégsem lógtak tömegesen és állandóan a parlamenti ülésekről. Komolyan vettek minket is, a feladatukat és a felelősségüket is. Aki netán mégsem, azt visszahívhatták a választói. Most ha mind belehalunk is az allűrjeikbe, akkor se hívhatjuk vissza még a köztörvényes bűnözőket se. Már annak is örülhetünk, ha nem minket fognak perbe a bíróságon, ha nem minket tepernek a földre a rendőrök, ha valami jogsértés ellen reklamálni, berzenkedni merészelünk. Biztosak pedig csak egyetlenegyben lehetünk rendszerváltós urainkkal kapcsolatban: hogy egyre rohadtabb világot zúdítanak ránk, bármit is ígérgessenek a választások előtt. Bármilyen mezben tündököljenek is, mindig alul tudják múlni korábbi önmagukat is. Ehhez kiválóan értenek.6., A Kádár-rendszer nem sunyított gyáván a saját hibáiról sem. És dicsőséges erényekként sem tüntette fel azokat. Nemcsak az ellenfeleivel, de saját magával szemben is igyekezett tárgyilagosan, igazságosan kritikus lenni. Nem fröcsögött nonstop műszakban sem az ellenfeleire, sem a barátaira, csakhogy önmagát fényezze és a gyarlóságairól, kártevéseiről elterelje a figyelmet. Gyűlöletet nem gerjesztett éjt nappallá téve, barátra-ellenségre egyaránt, mint a mai politikusaink. Éppen ellenkezőleg a megegyezésre, megbékélésre törekedett még a legádázabb ellenségeskedőkkel is.Nincs mit szépíteni a dolgon, az egy szeretetpárti rendszer volt, ez a mostani pedig kétségbeejtően gyűlölködő. Kétségbeejtően! Olyannyira, hogy még legalizálni is képes volt a legesleggyűlölködőbb szervezetek működését is. A saját pártállásaikra való legcsekélyebb tekintet nélkül. Mit nekik baloldaliság, liberalizmus, keresztényi könyörület... Mit nekik, világ csúfjára...7., A Kádár-rendszer a Béketábor tagja volt, szívvel-lélekkel. Sose szolgált volna aberrált, tömeggyilkos háborús bűnszervezeteket, mint azt elődei tették, és teszik azt utódai is. Jobb és (ún.) baloldalról egyaránt. Mintegy vállvetve. A Kádár-rendszer még a legjobb életünk idején sem pénzelte volna a világ önjelölt csendőreinek háborús fosztogatásait, békés népek és gyermekeik lemészárlásait. Még kevésbé tett volna efféle gazemberségeket egy éhező, kínhalálban vergődő ország pénzéből. Akkor sem, ha nem a saját népünkről lenne szó!Nincs mit szépíteni rajta, az egy értelmes, épeszű rendszer volt ezen a téren is. Sem gyilkolni, sem öngyilkosságba kergetni nem akart senkit. Hát ez a mostani épeszű-e egyáltalán?8.,Az a társadalom minden tőle telhetőt megtett a gyermekeiért. Még arra is ügyelt, hogy csupa szépre, jóra, csupa tisztességesre, becsületesre, erkölcsösre nevelje az ifjúságot. A legdurvább rémálmában sem akart volna ártani a srácainknak. Pláne nem szánt szándékkal fertőzve, mérgezve testüket-lelküket napi 24 órában. A már a vízcsapból is zubogó brutalitással, silányságok és erkölcstelenségek tömkelegével, igénytelen kultúrposvány áradatával.Nincs mit szépíteni a dolgon, az a rendszer vidám, boldog, emberhez méltó világ volt. Ez a mostani pedig telis-tele van szenvedő, szomorú, boldogtalan emberek millióival. Iszonyatosan emberhez méltatlan hellyé lett, ahonnan pánikszerűen, tömegesen menekül el az ifjúság.Lassan már mindegy is merre, csak el, el, el innen...
05:41  Ezért drágul durván a tojás és a vaj [1 napja]
  Van, aki a tojás és a vaj drágulása ellenére is ugyanannyit vásárol ezekből a termékekből karácsonyra, de akad olyan is, aki kevesebb finomságot tesz az asztalra. A tejtermékek és a tojás általános forgalmi adója januárban 27-ről 5 százalékra csökkent - karácsonyra mégis a korábbinál is drágábbak lettek ezek a termékek. A tojás például januárban átlagosan 36-37 forint volt, míg most akár 72 forintot is elkérnek érte. A vaj is másfélszer annyiba kerül, mint 1 éve.Az egyik áruházlánc szóvivője azt mondja, hogy a drágulásnak előre nem látható okai vannak. "Az elmúlt hónapokban mind a tojás, mind a vaj drágulását tapasztalhatták a vásárlóink, ugyanis a beszerzési árak növekedtek. A tojás tekintetében az árdrágulás oka az év eleji madárinfluenza-járvány, valamint a néhány hónappal ezelőtt kirobbant rovarirtószeres botrány, míg a vaj drágulásának oka az alapanyagok árának drágulásában kereshető, a zsiradék ára megnövekedett, valamint a kereslet-kínálat aránya megbomlott" - nyilatkozta Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.
05:31  A mobilszolgáltatók így kedveznek ügyfeleiknek karácsonyra [1 napja]
  A Vodafone Magyarország minden hangalapú előfizetéssel rendelkező lakossági és üzleti havidíjas és feltöltőkártyás ügyfelének december 25-26-án korlátlan beszélgetést nyújt, aktiválás nélkül. A november 13. előtt aktivált feltöltőkártyás előfizetők esetében is automatikusan jár a díjmentes beszélgetés, a november 13. után aktivált feltöltőkártyás ügyfelek pedig abban az esetben részesülhetnek a díjmentes beszélgetésben, ha december 22. éjfélig legalább egyszer tetszőleges összeggel feltöltik kártyájukat.A szolgáltató az év minden napján korlátlan beszélgetéssel rendelkező Redes előfizetőinek, valamint minden Android és iOS operációs rendszerű okostelefonnal rendelkező ügyfélnek a My Vodafone alkalmazásban nyújt kedvezményeket.A Telekomnál december 24-től december 26-án éjfélig azok a szerződéses és feltöltőkártyás lakossági és üzleti ügyfelek, akiknek a csomagjában még nincs benne ezen alkalmazások korlátlan használata és felhasználható mobilnet egyenleggel rendelkeznek, úgy használhatják a Facebook és Instagram közösségi alkalmazásokat, hogy az nem csökkenti az adatkeretüket. Az adatforgalmi kinullázás nem vonatkozik a fenti alkalmazásokon keresztül elérhető, vagy azokba beágyazott videoforgalmakra.A Telekom közölte, azok, akik a karácsonykor korlátlanul használható közösségi alkalmazásokkal a #mindenkibelead hashtaggel fotókat osztanak meg téli élményeikről, ezzel támogatják az Autistic Art Alapítványt is. A társaság minden feltöltött kép után 100 forintot utal az alapítványnak, az összegyűjtött pénzt az autizmussal élő fiataloknak fenntartott otthonok fejlesztésére fordítják.A Telenor idén adventi naptárt indított, amiben minden napra más meglepetést vagy kedvezményt ad. Az advent eddig eltelt napjain az ügyfelek találhattak már például ajándék adatforgalmat és jelentős készülékvásárlási kedvezményt is.

2017. december 15, péntek

20:36  Az ügyészség akarata ellenére kiengedték a Czeglédy-ügy második számú gyanúsítottját [1 napja]
  Történt ugyanis, hogy családi körülményeire tekintettel a Szegedi Járásbíróság szerdán házi őrizetet rendelt el, ami ellen az ügyészség természetesen fellebbezett, de azt a Szegedi Törvényszék még nem bírálta el.Ugyanakkor pénteken letelt a 6 hónapos előzetes letartóztatása, így ma este hazaengedték, hiába akarta újabb 3 hónapra előzetes letartóztatásban tartani a Csongrád Megyei Főügyészség.Ennek következtében tovább csökkent a Czeglédy-ügyben az előzetes letartóztatásban lévők száma.
20:31  Breaking News! Az ügyészség akarata ellenére kiengedték a Czeglédy-ügy második számú gyanúsítottját [1 napja]
  Történt ugyanis, hogy családi körülményeire tekintettel a Szegedi Járásbíróság szerdán házi őrizetet rendelt el, ami ellen az ügyészség természetesen fellebbezett, de azt a Szegedi Törvényszék még nem bírálta el.Ugyanakkor pénteken letelt a 6 hónapos előzetes letartóztatása, így ma este hazaengedték, hiába akarta újabb 3 hónapra előzetes letartóztatásban tartani a Csongrád Megyei Főügyészség.Ennek következtében tovább csökkent a Czeglédy-ügyben az előzetes letartóztatásban lévők száma.
19:59  "A frÁSZt hozzátok az országra!" [1 napja]
  A fáklyás demonstráción Vona Gábor, a párt elnöke a Jobbik szimpatizánsai mellett mindazokat, így más pártok és civil szervezetek képviselőit is köszöntötte, akik azért vesznek részt a rendezvényen, hogy kiálljanak a magyar demokrácia mellett.Ugyan különbözőképpen gondolkodnak a világról, ám összeköti őket a szabadság szeretete. Ugyanis, miközben történelmünket megannyi széthúzás jellemezte, amikor veszélybe került a szabadság, mindig képesek voltunk az összefogásra - tette hozzá.Úgy vélekedett: ezért sem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mindig a szabadságharcost imitálja, "miközben ócska, sunyi, aljas tolvajként ellopja a szabadságunkat".De mi nem leszünk "sem tatárnak, sem töröknek, sem németnek, sem orosznak, sem Orbán Viktornak a szolgái" - fogalmazott Vona Gábor.Közlése szerint a nemzeti együttműködés rendszerében először a közpénzek veszítik el közpénzjellegüket, majd a szabad sajtó a szabadságát, a független civil szervezetek a függetlenségüket, most pedig a pártok, először a Jobbik, a legerősebb ellenzéki párt felszámolására törnek. Az ÁSZ büntetése mögött a "demokrácia halálra ítélése sejlik", miközben Orbán Viktort semmi nem érdekli, csak a hatalom és a foci - mondta a politikus.Hangsúlyozta: tévedtek, amikor azt hitték, hogy Európa szívében és az Európai Unióban nem térhet vissza a diktatúra, ám a demonstráció történelmi fordulópontot jelent, mert sok, különbözőképpen gondolkodó embert össze tudott hozni, akik szerint a 21. századi Magyarország csak összefogással építhető fel.Egyben a demonstráció résztvevői megmutatták, hogy nem félnek. Aki fél, az Orbán Viktor, a kétségbeesetten kapkodó diktátor, "aki derékig süppedt a lopott pénzbe" - mondta Vona Gábor.Nyikos László, az ÁSZ egykori alelnöke azt mondta, szégyellnie kell, hogy tizenkét évig a számvevőszék egyik vezetőjeként dolgozott, a szervezet ugyanis elvesztette hitelét, Domokos László elnök pedig eljátszotta annak reputációját.Szavai szerint az ÁSZ negligálta a nemzetközi szakmai szabályokat, és a pártpolitikai küzdelmek mezejére lépett, a fenyegetést, a félelmet helyezte eszköztárába. Hozzátette: Domokos Lászlónak le kell mondania.A tüntetésen ezer-ezerötszázan vettek részt, köztük Juhász Péter, az Együtt elnöke és Fekete-Győr András, a Momentum vezetője. A résztvevők jobbikos, nemzeti színű és EU-s zászlókat, valamint fáklyákat emeltek a magasba.Többen transzparenseket tartottak, az egyikre azt írták: "A frÁSZt hozzátok az országra!"A tömeg a többi között azt skandálta, hogy "Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!", valamint "Nem leszünk Moszkva!" Az ÁSZ december 6-án közölte: vizsgálata szerint az idei év első fél évében a Jobbik 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el.A törvény arról rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt a számvevőszék felhívásától számított tizenöt napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti.
19:11  Hosszú Katinka már négy aranynál tart Koppenhágában [1 napja]
  Az Eb harmadik napján a hátdöntőben címvédőként vízbe szálló, háromszoros olimpiai bajnok elmaradt ugyan saját világcsúcsától (1:59.23 p), így is biztosan nyert riválisai előtt 2:01.59 perces idővel. A szám döntőjében szereplő másik magyar, Burián Kata ötödik lett (2:04.94). Hosszú, aki a dán fővárosban már győzött 400 méter vegyesen és 100 méter háton, a vegyesszám fináléjában is remekelt. Egy ideig ugyan tartotta vele a lépést a svédek klasszisa, Sarah Sjöström, de a hajrá a magyar kiválóságé volt, aki 57 másodpercen belüli idővel (56.97) - négytizednyire saját világrekordjától - végzett az élen, titulusát itt is megvédve. Ebben a döntőben is volt honfitárs szereplő Verrasztó Evelyn személyében, aki nyolcadikként ért célba (59.99). A női 200 méter pillangón Kapás Boglárka, a 800 méter gyors ezüstérmese remek hajrával negyedikként csapott a célba, egyéni legjobbját megjavítva (2:06.02), míg jó kezdés után csak hetedik lett Szilágyi Liliána (2:07.45).A nap egyetlen magyar érdekeltségű férfidöntőjében, 1500 méter gyorson Lakatos Dávid a nyolcadik pozícióban zárt (14:52.54).A pénteki utolsó fináléban a női 4x50 gyorsváltóban a Bordás Beatrix, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Szilágyi Liliána összetételű négyes hetedik lett 1:39.98 perces idővel. Az Európa-bajnoki címet Hollandia kvartettje szerezte meg 1:33.91-es világcsúccsal. Ha kevéssel is, de kiszorult a döntőből 50 méter gyorson Lobanovszkij Maxim, aki nyolc századdal elmaradva délelőtti országos csúcsától, 21.26 másodperccel az esti elődöntőben összesítésben 9. lett. Három századon múlott, hogy fináléba jusson.Három versenynap után a magyar csapat 5 arannyal, 2 ezüsttel és 1 bronzzal az éremtáblázat második helyét foglalja el az oroszok (6,2,2) mögött.
18:06  Kulka János sajnos nem állhat színpadra [1 napja]
  Bár mindenki nagyon várja, a közeljövőben nem tér vissza a színpadra Kulka János - mondta a Borsnak a Katona József Színház sajtófőnöke, Kazimir Annamária. Az egyik napilapban jelent meg a hír, hogy a műsorfüzet szerint súlyos betegsége után újra színpadra áll a Kossuth-díjas színművész.A félreértésre az adhatott okot, hogy Kulka János neve a műsorfüzetben több helyen is szerepel, de az érintett darabban kettős szereposztásban van a színpadon. A színművész tavaly tavasszal kapott agyvérzést, a kórházban napokig harcoltak az életéért. Szerencsére azóta sokkal jobban van, de színpadi munkáról egyelőre még szó sem lehet.
17:49  Gulyás Gergely elárulta miről fog szólni a Fidesz kampánya [1 napja]
  Gulyás Gergely elmondta: a választások lehetséges időpontját az alaptörvény szabályozza, a pontos időpontot pedig a köztársasági elnök határozza meg. Ezek ismeretében április-májusban lehet a következő országgyűlési választás, vagyis a legkorábbi lehetséges időpont esetében nincs már négy hónap sem hátra.A Fidesz két fontos kérdésről akar majd beszélni a kampányban. Arz egyik, hogy milyen eredményeket ért el Magyarország 2010 óta, a másik pedig a migrációs nyomás okozta biztonság kérdése - jelezte.
17:36  Szokatlanul olcsón kaphatott plakáthelyeket a Jobbik Simicska cégeitől [1 napja]
  A dokumentumokból kiderül, hogy Publimont a 978 plakáthelyét bruttó 124,2 millióért, az Euro Publicity pedig 41 plakáthelyét 5,2 millió forintért adott el. Azaz a párt 129,4 millióért szerezhetett meg 1019 plakáthelyet.A két szerződés alapján idén szeptember 28-ig a Jobbiknak csak 27,5 millió forintot kellett kifizetnie, a fennmaradó 101,9 milliót csak a választások után, 2018. május 31-ig.A szerződésben az alábbi furcsaság is olvasható:"Amennyiben Vevő bármelyik vételárrész megfizetésével 8 (nyolc) napon túli késedelembe esik, úgy Eladó jogosult a jelen adásvételi szerződéstől, a Vevőhöz címzett egyoldalú írásbeli nyilatkozattal elállni, mely elállásról szóló nyilatkozat közlése a jelen szerződést felbontja, és a reklámberendezések tulajdonjoga minden további jogcselekmény nélkül visszaszáll az Eladóra."Ez azt jelenti, hogy ha május végéig nem fizetik ki a 101,9 milliót, akkor a reklámfelületek újra Simicskához kerülnek. Így a Jobbik 27,5 millióért hirdethet több mint ezer plakáthelyen, azaz plakátonként 27 ezret fizet: egy hónapra lebontva ez 3200-3300 forint.Eközben ezen cégek óriásplakátjainak havi listaárai 114 ezer és 317 ezer forint között mozognak.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Egyszerűen beállítom a hírfigyelőt és egyetlen számomra fontos hírről sem maradok le

Szélesi Zoltán
Vác
 

Egyetlen kattintással változtathatom a betű méretet.

Csongrádi Felícia
Tatabánya
 

Sok pénztárca kímélő ötletet kapok rendszeresen.

Szabóné Feleki Mária
Agárd
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Sok színű, egy kattintással átszínezhetem.

Barna Beatrix
Dunaújváros