pénztárca kímélő megoldások
 
STOP.hu hírek  Vegyes hírek
 

2017. augusztus 22, kedd

06:53  Orbán rémtörténeteket mesél [1 óra 28 perce]
  A magyar kormány az a mesebeli figura, aki rémtörténeteket mesél a gyerekeknek, hogy ijesztgesse őket, és így kényszerítse ki, hogy szófogadóvá váljanak. Így foglalja össze az Orbán-kormány gyűlöletpropagandáját az Open Democracy - számol be a Hír TV.A Soros György által is támogatott szervezet szerint a kormány azért próbálja elhitetni a híveivel a globális összeesküvés-elméletét, hogy megtartsa a szavazóit, a már szinte vallásos idegengyűlölettel pedig a Jobbik szavazóit is megszereznék.
06:41  Hadházy súlyos vádjai [1 óra 40 perce]
  Hadházy Ákos a Hír TV Reggeli járat című műsorában azt mondta: tud olyan esetről, hogy vidéki fideszes politikusok árverésen jutottak hozzá az adósok elárverezett házaihoz, így feltehetően ezért nem érdekeltek abban, hogy a kilakoltatási moratóriumról vitázzanak a rendkívüli ülésnapon."Sajnos nekem eszembe jutott, ami jó néhány éve: amikor a devizahiteles problémák elindultak, már hallottam, hogy vannak Szekszárdon olyan másodvonalbeli fideszes politikusok, akik megszereztek ilyen házakat, ingatlanokat. Nekik akár érdekük is lehet az, hogy ne álljanak le a kilakoltatások, hiszen amit megszerzett ingatlant, azt most nagyon drágán el lehet adni" - mondta el az LMP-s politikus.
06:27  Ő indul csatába Lázár ellen [1 óra 54 perce]
  - Nem túlzás azt állítani, hogy Rója István ebben a körzetben szimbólum lett - jelentette ki Botka László Makón, miután bemutatta az MSZP 2018-as egyéni választókerületi jelöltjét. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje ezzel arra utalt, hogy miután Rója 22 éven át irányította a makói József Attila Gimnáziumot, a fideszes többségű makói önkormányzat egyszerűen nem támogatta újabb öt esztendőre az igazgatói kinevezését, holott kihívója sem volt. Annak ellenére, hogy a teljes tantestület támogatását élvezte Rója István, a kormány nem fogadta el a pályázatát, így menesztették - idézte fel Botka, aki szerint leváltásának igazi oka az volt, s ezt a Fidesz nem is titkolta, hogy a Rója által vezetett intézmény az országban szinte elsőként csatlakozott a miskolci gimnázium kezdeményezte szakmai tiltakozáshoz, az iskolaigazgató pedig a kockás inges tiltakozás helyi vezéralakjának számított.- A Fidesz azért büntette meg Rója Istvánt, mert kiállt a gyermekeink érdekében - összegzett a szegedi polgármester, aki szerint ennek a világnak kell véget vetni 2018-ban. "Nem csak a megfélemlített tanároknak, hanem mindenkinek, akit szakmai vagy politikai véleménye miatt megtorlás fenyeget ebben az országban, azt üzenem: ne féljenek" - fogalmazott Botka, egyértelművé téve: az MSZP szövetséget ajánl mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy elég volt a fideszes rombolásból, elég volt a megfélemlítésből. "Makón Rója István személyében találtunk ilyen szövetségest. Közösen fogunk dolgozni azért, hogy az oktatáspolitika igazságtalanságait megszüntessük" - tette egyértelművé.Az MTI este fél 8-ig nem számolt be az újabb jelöltállításról. A Népszava elérte Rója Istvánt, aki nem csupán saját szakmai hányattatásáról beszélt, hanem arról is: maga is úgy látja, mindaz ami vele történt a hatalomgyakorlás lenyomata. A volt igazgató, aki szeptembertől tanárként folytatja az eddig általa vezetett intézményben, korábban nem foglalkozott politikával, de az oktatási rendszer átalakítása kiváltotta ellenérzéseit, amit nem félt kifejezni.Rója többször is nyílt levélben adott hangot elégedetlenségének, legutóbb pedig egyenesen rosszindulatúnak és sértőnek nevezte Lázár János megjegyzését, miszerint azért váltották le, mert az intézmény színvonala folyamatosan csökkent volna. Róját sokan tisztelik iskolájában, májusban, majd június elején több mint 500-an tüntettek amellett, hogy tovább vezethesse az intézményt. A hatalmat nem hatotta meg a kiállás.
05:59  Gyurcsányozva szitkozódott Semjén Zsolt - video [2 óra 22 perce]
  A Publicus Intézet felmérése szerint a megkérdezettek csaknem 80 százalék nem támogatja ilyen feltételek mellett a külhoniak szavazati jogát. Az LMP szerint választási csalást valósít meg a levélszavazás jelenlegi rendszere. Kevesen értenek egyet a határon túli magyarok szavazati jogával - ez derül ki a Publicus Intézet felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek mindössze 18 százaléka tartja helyesnek azt, hogy a külhoniak szavazhatnak az országgyűlési választáson. A kutatásban úgy tették fel a kérdést, hogy az adózás témáját is felvetették. Az intézet ügyvezetője szerint a válaszadók a levélszavazás rendszerét is élesen kritizálták."Ha már van szavazati joguk a határon túl élőknek, akkor a szavazók elvárják, hogy azonos legyen a Magyarországról elvándoroltak szavazati joga. Az emberek 80 százaléka nem tartja azt helyesnek, hogy a külföldre vándorolt szavazónak nehezebb a hozzáférésük a választási rendszerhez, hiszen ők nem szavaznak levélben, és így könnyen előfordulhat, hogy egy Londonban élő pár erdélyi része szavazhat levélben a másik fele pedig nem" - mondta Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője.Az LMP szerint a felmérés azt mutatja, hogy az emberek is tudják, hogy a kormány választási csalást követ el. "Ezzel gyakorlatilag 500 ezer embert kizárnak a szavazásból, ilyen volt a B lista, ez utoljára a kommunista párt engedte meg magának, hogy 500 ezer embert, aki valószínűleg nem rájuk fog szavazni, kizárjon" - mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke."Van egy olyan állítás, hogy aki nem Magyarországon fizet adót, az ne szólhasson bele a politikába, ez még a Gyurcsányra vezet vissza. Ez egy ritka nagy baromság" - a miniszterelnök-helyettes a Hír TV-nek azt nyilatkozta: a magyar állampolgárság és a szavazati jog nem szétválasztható.
05:48  Szebeni István durván nekiment Hajós Andrásnak [2 óra 33 perce]
  Hajós a Facebookon cáfolta a leírtakat. A 24.hu idézte a bejegyzését. Nincs alku a TV2-vel a Dalfutárról. És még a Sztárban sztárról sem, aminek meg van az oka a részéről: fél attól, hogy a TV2 jelenlegi imidzse politikai bélyeget süt rá.Erre reagált a Facebookon a TV2 műsorvezetője, Szebeni István:"Már megint az a téma mindenhol, hogy Hajós megállapodott-e a TV2-vel. Olvastam, amit írt, hogy nincs alku a TV2-vel, stb., meg hogy nekemnehogymármegmondjákhogy... ja, és, hogy miatta is lett ilyen népszerű a Sztárban sztár.Hát, nem.Ha valaki nem akar beülni a legnépszerűbb show zsűrijébe, nem kell. Majd lesz helyette más! Olyan, aki tisztel másokat, és nem olyan, aki szétgyalázza a kollégáimat!!!! Aki szerint nem minden újságíró hülye. Vagy leginkább Mindenki.Én nélküle is megnézem a Sztárban sztárt. És pont ugyanolyan jó lesz, mint eddig. Sőt.Annyira uncsi már ez a kivagyiság"- posztolta Szebeni.
05:33  Orbán ezt nagyon elbukta: nem kell az atom a magyaroknak [2 óra 48 perce]
  Másképp fogalmazva: kevés olyan kérdéskör van, ahol az Orbán-kormány annyira szembemenne a többség akaratával, mint az ország legdrágább beruházása esetében.Egy eddig nem publikált, de a Népszava által részleteiben is megismert, tavaly év végi reprezentatív kutatás szerint arra a kérdésföltevésre, hogy "Ha ön dönthetne arról, milyen energiaforrást használjon Magyarország, a lehetőségek közül melyiket választaná?", tavaly év végén a megkérdezettek elsöprő, 75 százalékos többsége a megújulókra voksolt. Az atom csak 7 százaléknyi szavazatot kapott (ráadásul 2015-höz képest - az atom érdekében eltapsolt reklám-milliárdok dacára - szignifikánsan nőtt a megújuló energiaforrások népszerűsége, miközben az atomenergiáé a felére csökkent). Még a magukat Fidesz-szavazóknak vallók körében is 68 százaléknyian szavaztak a zöldenergiára, és csak 10 százaléknyian az atomra.Ha az a kérdés, hogy egyetértenek-e emberek az orosz hitelből, orosz technológiával megvalósítani tervezett paksi bővítéssel, akkor az abszolút többség (53 százalék) egyértelmű nemmel szavaz. Érdemes megjegyezni, hogy szinte az összes társadalmi csoportban és párttáborban a Paks II-t elutasítók vannak többségben, egyedül a Jobbik szavazói között van szűk relatív többsége az orosz részvételű bővítésnek.
05:12  Milliárdos támogatás Orbán misztikus hóbortjának [3 óra 9 perce]
 
01:56  Merényletek - lehet magyar szál? [6 óra 25 perce]
  A szocialista Molnár Zsolt hétfőn az MTI-nek azt mondta: Pintér Sándor belügyminisztertől és Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől mielőbbi írásbeli tájékoztatást vár arról, hogy a spanyolországi, finnországi merényletek érintik-e közvetlenül Magyarország biztonsági helyzetét, s hogy a történtekkel összefüggésben tudnak-e esetleges magyar szálról. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke arról is megkérdezi a minisztereket, hogy mit tartalmaz pontosan a francia hatóságok megkeresése - a több európai terrormerénylettel összefüggésbe hozott - Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatrendszeréről. Továbbá, hogy milyen aktualitása van az Abdeslam-ügynek, s az érintett magyar szolgálatok, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal, a Terrorelhárítási Központ milyen tájékoztatást adtak erről a francia hatóságoknak.Molnár Zsolt az MTI-nek azt is elmondta, Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének is megkeresést küld, hogy a kormány nemzeti konzultációs honlapján futtatott, a Yandex nevű orosz cég kódjáról folytatott vizsgálati eredményt írásban megkapja a testület.
01:44  Durva videó: Németh Szilárd latinul beszél [6 óra 37 perce]
  Ahogy a magyarnarancs.hu írja, Rezsi Szilárd Csepelen mondott "ünnepi" "beszédet", amelyben a Soros-tervtől kezdve volt szó a legősibb nemzeti ünnepről, hitről, reményről és szeretetről, illetve Istenről, hazáról és a családról is. A legjobb részletet egy rövidke coub segítségével is megmutatta a hírportál: Rezsi a "szónoklat" egyik pontján Szent István művét (Institutio morum - Intelmek Imre herceghez) említette, természetesen latinul, a többi pedig immár történelem. Mint írják, most már tényleg lehetetlen tagadni, hogy Németh Szilárd a klasszikus műveltség szakavatott ismerője. Az önéletrajza szerint még olaszul is beszél társalgási szinten, és hát tudjuk, Itália a reneszánsz bölcsője...
01:28  Trükköző magyar szállodák: a nyár legdurvább átverései [6 óra 53 perce]
  Szinte minden nyáron lehet hallani különböző rémtörténeteket a szállásadókkal kapcsolatban. Gyakori problémának számít például, hogy a kiválasztott szállás nem olyan, mint a katalógusban, vagy nem biztosít olyan ellátást, vagy szolgáltatást, ami a szerződésben szerepelt. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján azonban az egyik legjellemzőbb panaszok közé tartozik, hogy a szálláshely egyszerűen nem fogadja a vendéget a megbeszélt időpontban, majd nem téríti vissza az előre kifizetett foglaló összegét. De az is gyakran előfordul, hogy csak késve tudjuk átvenni a szálláshelyünket. És nem ritka az sem, hogy az ígértnél rosszabb minőségű szolgáltatásokat, ételeket kapunk.Ha az interneten keresztül foglalunk, akkor érdemes figyelmet fordítani a szálláshelyek honlapjain fellelhető tájékoztatásokra, különös tekintettel az ún. általános szerződési feltételek (ÁSZF) rendelkezéseire. A fogyasztók a szálláshelyek felszereltségével, szolgáltatásaival és egyéb lényeges tulajdonságaival kapcsolatos hasznos információkhoz juthatnak az egyes internetes foglalási, illetve összehasonlító oldalak fogyasztói értékelései által - hívja fel a figyelmet a Pénzcentrumnak küldött válaszában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a vitás esetekben lehetőségünk van megállapodni a szállásadóval a fizetendő összeg mérsékléséről. Abban az esetben pedig, ha úgy gondoljuk, hogy a szállásadónk megtévesztett minket a szolgáltatás valamely lényeges jellemzőjében, akkor közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása iránti kérelemmel fordulhatunk a lakóhelyünk szerint illetékes, megyeszékhelyünk szerinti járási hivatalhoz.A szerződéses jogviszonyból eredő igények, követelések, illetve vagyonjogi jogviták (pl. kártérítések) elbírálása a polgári bíróságok hatáskörébe tartozik. A peres eljárás alternatívájaként a fogyasztó az ingyenes és gyors eljárást lefolytató békéltető testülethez fordulhat, amelynek célja a fogyasztó és a vállalkozás közötti jogvita egyezséggel történő lezárásának megkísérlése - tette hozzá az NFM.Ha legközelebb szállodába megyünk, akkor érdemes tudunk, hogy 2009. október 25-én megszűnt a szálláshelyek kötelező minősítési (a szállodák esetében 1-től 5 csillagig terjedő) rendszere. Helyébe a szállodák esetében a HOTELSTARS harmonizált európai minősítő rendszer lépett. Ezen új tanúsító védjegyrendszerbe való belépés azonban már nem kötelező a szállodák részére. A HOTELSTARS logója védjegyoltalom alatt áll ugyan, de a csillag, mint kategóriajelzés nem, így tehát azt bármelyik szálloda használhatja.
01:23  Román csererendőrök akcióztak Szolnokon [6 óra 58 perce]
  - A román rendőrök, az előző évekhez hasonlóan, idén is intézkedési jog nélküli, megfigyelői státuszban láttak el szolgálatot a magyar járőrökkel - mondta el a szoljon.hu-nak Kosztyó Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.- A hét folyamán többször is közösen ellenőrizték a közlekedőket, elsősorban a 4-es főút megyei szakaszán, ahol a román állampolgárokkal szembeni intézkedések során a nyelvi akadályok leküzdésében is segítséget nyújtottak a magyar kollégáknak.Pénteken délelőtt például Szolnok külterületén, a 110. kilométerszelvénynél állították meg az autósokat.- Mindennek az a célja, hogy a román rendőrök a nyári turisztikai idényben, illetve az ahhoz kapcsolódó megnövekedett tranzitforgalomban segítsék a megyei egyenruhások munkáját, valamint a két állomány rendőrei tapasztalatot is cserélnek ilyenkor - tette hozzá az osztályvezető.A Romániából érkezett kollégák egyhetes itt-tartózkodásuk alatt a megyénkben lévő speciális rendőri egységek munkájával is megismerkedtek. Így betekintést nyertek a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztály működésébe.

2017. augusztus 21, hétfő

23:21  Kínai lehet a Fiat is [9 óra 0 perce]
  A brit hírügynökség két, az ügyet jól ismerő forrásból is úgy értesült, hogy a kínai Great Wall Motor találkozót kért a FCA-tól, és ajánlatot készül tenni vagy az egész konszernre vagy annak egy részére. A tárgyalások magánjellegűek, így a Reuters nem nevezhette meg forrásait. Egyelőre a Great Wall és az FCA sem kommentálta a hírt.Az Automotive News című amerikai ágazati hetilap hétfőn ugyancsak arról számolt be, hogy a Great Wall kapcsolatba lépett az FCA-val, és annak két legsikeresebb márkája, a Jeep és a Ram iránt érdeklődik. Az Automotive News a kínai vállalat elnöke, Vang Feng-jing egy e-mailjét nevezte meg az értesülés forrásaként. A Great Wall Motor Kína legnagyobb utcai terepjáró (SUV) és platós terepjáró (pickup) gyártója.A Fiat Chrysler a világ hetedik legnagyobb autógyártója, és már hosszabb ideje keres partnert.Az FCA árfolyama 3,55 százalékos pluszban, 11,08 eurón állt hétfő délelőtt a milánói tőzsdén, míg a Great Wall 2,95 százalékos nyereségben zárt Sanghajban.
21:08  Oroszország visszafizette a Szovjetunió utolsó tartozását [11 óra 13 perce]
  Ezt hétfőn jelentette be az orosz pénzügyminisztérium. A törlesztésről Oroszország és Bosznia-Hercegovina március végén írt alá kormányközi megállapodást, amely július végén lépett hatályba. A törlesztés de facto augusztus 8-án, egy összegben történt meg. A többi volt jugoszláv tagköztársasággal szemben fennálló szovjet tartozást Oroszország 2011 és 2016 között rendezte, az egyetlen kielégítetlen hitelező Bosznia-Hercegovina maradt. Moszkva egy 2003-ban aláírt sokoldalú memorandumban ismerte el a délszláv utódállamokkal szemben fennálló tartozását.A Szovjetunió külső adósságállománya az 1991 végén történt széthullásakor 96,6 milliárd dollár volt. Ezt Szergej Sztrocsak orosz pénzügyminiszter-helyettes jelentette ki egy 2007-ben adott interjúban. Más források más adatokat adtak meg, 67,8 milliárd és 140 milliárd dollár közötti összegben.A volt államszövetség 12 volt tagköztársasága - a baltiak kivételével - megállapodott, hogy ennek törlesztését a széteséskori gazdasági teljesítőképességüknek megfelelő arányban osztják meg egymás között. Oroszországra, mint a Szovjetunió utódállamára 61,34 százaléka jutott. Hasonlóan döntöttek a közös vagyon elosztásáról is.Az orosz kormány azonban 1993. április 2-án átvállalta az egész szovjet külső adósság törlesztését, cserébe azért, hogy a többi egykori köztársaság lemondott a volt közös kintlévőségekről.
21:05  Szlovákia - EU szövetség Orbán Viktor ellen? [11 óra 16 perce]
  A Deutsche Welle cikke szerint a budapesti és a varsói kormány az utóbbi egy évben uralta a szalagcímeket, miután egy sor kérdésben összetűzésbe keveredett Brüsszellel, amely azonban most szeretné visszaszorítani az illiberális tengelyt, tekintve, hogy az a jelek szerint elveti az unió alapértékeit. A csehek és a szlovákok már ideje próbálkoznak, hogy elhatárolódjanak a másik két tagtól, mivel azok populista és nacionalista alapokon megkérdőjelezik a közös normákat. A V4-ek különben megosztottak a legtöbb kiemelkedő kérdésben.A szlovák külügyminiszter tanácsadója azt hangsúlyozza, hogy a négyek nemzeti érdekei csak igen ritkán esnek egybe, így nagyon eltérően vélekednek az integráció következő szakaszáról. Ezért a cseh Európa-ügyi államtitkár szerint arra összpontosítanak, amiben egyetértenek. Ebben a helyzetben szeretné Brüsszel, ha Fico közvetítene. Ő már egyértelművé tette, hogy Szlovákia jövőjét a mag-Európában látja.
20:48  Nagy fejcserék a követségek élén [11 óra 33 perce]
  A pozsonyi nagykövetség vezetését Czimbalmosné Molnár Évától átveszi Pető Tibor, aki a prágai nagykövetség éléről érkezik a posztra. A prágai képviselet élére Boros Miklós kerül.Visszahívják a római nagykövetség éléről Paczolay Pétert, a helyét Kovács Ádám Zoltán veheti át. (Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság korábbi elnökét január végén az Emberi Jogok Európai Bíróságának magyar bírói posztjára választotta az Európa Tanács parlamenti közgyűlése.)A tbiliszi nagykövetség vezetését Horváth Viktória veszi át Szabó Sándortól.Bucsi-Szabó Editet - a Magyarország quitói (Ecuador) nagykövetségének vezetésére, valamint az ország venezuelai képviseletére kapott megbízása érintetlenül hagyása mellett - felmentették Magyarország kolumbiai képviseletére kapott megbízása alól, a bogotai nagykövetség vezetésével Endreffy Lórándot bízták meg.A bejrúti nagykövetséget ezentúl Mihályi Géza vezeti, Váradi Lászlót visszahívták.
20:33  Miért nincsenek nők a magyar bankjegyeken? [11 óra 48 perce]
  Szigetvári Viktor javaslata szerint a Magyar Nemzeti Bank szerepeltethetne női alakokat a még lecserélésre váró új 1 000 és 500 forintos címleteken. Az Együtt választmányának elnöke szerint több nő is van a magyar történelemben, akik méltó arcai lehetnének a pénzeknek. Példának pedig felsorolta többek között Kéthly Annát, Brunszvik Terézt, Zrínyi Ilonát, Slachta Margitot, Hugonnay Vilmát, Kaffka Margitot, és Jókai Annát is - írja a Délmagyar. Az 1997-től kibocsátott bankjegyeink tematikáját az Magyar Tudományos Akadémia elnöke (akkor Kosáry Domokos) által kijelölt történész bizottság javaslata alapján határozta meg az MNB akkori igazgatósága.A bankjegyekre került történelmi személyiségek közös jellemzője, hogy az évszázadok során jelentős szerepet játszottak a magyar pénzkibocsátásban - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB)Korábban egyébként, a pengőkorszak idején több bankjegyünkön is előfordultak női portrék, melyeket Horváth Endre a Pénzjegynyomda korabeli tervezője alkotott, és ugyancsak az ő munkája az 1946-ban kibocsátott 100 forintos bankjegyen látható női portré is.Bár a 2014-ben elindított bankjegycsere program részeként, még valóban lecserélésre vár a 1 000 és az 500 forintos címlet, ám az MNB válasza alapján ezekre sem kerülnek majd női alakok.A felvetés egyébként azért is érdekes mert, ha megnézünk néhány más külföldi bankjegysorozatot, akkor azokon sem találni túl sok női alakot. Az angol fontból akad néhány, amelyeken női alak van, de például az amerikai dolláron, a horvát kunán már csak a férfiaké a főszerep.Ezzel szemben az euró bankjegyeire emberek helyett építmények kerültek. Az 50 eurós címleten előoldalán például ablakok és kapuk láthatók, amelyek a nyíltság és együttműködés európai szellemét jelképezik. "A hátlapokon látható hidak az Európa népei, illetve az Európa és a világ többi része közötti kommunikációt fejezik ki" - olvasható az Európai Központi Bank oldalán.
20:27  Bronzérmes lett Lőrincz Balázs [11 óra 54 perce]
  A háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes magyar kötöttfogású Fatih Cengizzel mérkőzött meg a dobogóért, és összességében magabiztos teljesítménnyel nyert 2-1-re.Korpási BálintLőrincz Tamás, aki a riói olimpia után lépett fel a 75 kilósok közé, karrierje során másodszor szerzett világbajnoki érmet: a 2014-es vb-n 66 kilogrammban végzett harmadik helyen.Kiss BalázsElőtte Kiss Balázs (98 kg) és Korpási Bálint (71 kg) is bronzérmet nyert az AccorHotels Arenában.
19:58  Kósa Lajos vicces kedvében volt [12 óra 23 perce]
  Ez a huzatos szív, ez költői, ezt megjegyzem. Bár néhányaknak talán inkább a feje huzatos. Frakcióvezető úr ma vicces kedvében azt tanácsolta a Putyin ellen demonstrálóknak, tüntessenek inkább a "radványi sötét erdőben", ott hűvösebb van, és a turistákat se zavarják.Előre szólok, ha netán ott halva találnák Bárczi Benőt, én tudom, ki a tettes.Soros. Bár Kósa arra a kérdésre, hogy terveznek-e újabb Soros-ellenes kampányt, hárított: "Én még attól is tartózkodom, hogy eláruljam a gyerekeimnek a történet közepén, hogy a végén ki lesz a gyilkos". Jó vicc, ezen nincs mit elárulni, nem titok. Ott is mindig Soros.
18:03  Orbán médiája már a kormányt kritizáló püspököt is... [14 óra 18 perce]
  "Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben..."Ezt mondta a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia elnöke 2017. augusztus 20-án. Fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény. Kemény beszéd... - írja a Szemlélek blog. Annyira kemény - folytatja a cikk -, hogy az MTI szinte valamennyi fontos gondolatát idézte a püspöknek, ezt a részletet kivéve. Megfogalmazott egy másik fontos üzenetet is a főpásztor - végre nem csupán mások felelősségét hangoztatjuk:"Vajon mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez? Milyen felelősség terhel engem abban, hogy az evangéliumi értékrend háttérbe, vagy teljesen kiszorult a családi életünkből és a mindennapi társadalmi életből. (...) Mert nem csak a múlt hibái vezettek a társadalom szekularizációjához, hanem az is, hogy korunk keresztényei sem teszik magukévá teljesen Isten törvényeit. Langyos keresztények pedig nem tudnak meggyőző erővel tanúságot tenni az evangéliumról, és másokat Krisztus követésére hívni."Úgy tűnik, hogy a Magyar Távirati Iroda már a püspök beszédét is cenzúrázza, ha a Orbán Viktor és a kormány érdeke úgy kívánja.
17:41  Az Elmúlt 8 év címmel indít műsort a Hír TV [14 óra 40 perce]
  Úgy tudjuk, tematikus sorozatot készít a Hír TV mindabból, ami 2010 és 2018 között Magyarországon történt. Alaposan fel akarják térképezni, hogyan alakult az államadósság, a szociális helyzet, a gazdaság teljesítménye.Gyanítjuk, hogy nem olyan program készül, amely kozmetikázni fogja az Orbán-kormány kudarcsorozatát. Mint ismeretes brutális méreteket ölt a szegénység, a kivándorlás, a magyar gazdaság teljesítményét pedig minden ország lehagyta a régióban.
17:37  Most megtudhatja, ki a Puskás Akadéma Maradonája [14 óra 44 perce]
  Az újonc, ám a nyáron rendesen megerősített Puskás Akadémia a hatodik fordulóban szerezte meg első győzelmét az OTP Bank Ligában. Pintér Attila együttese otthon 2-1-re verte meg a szintén idén feljutott Balmazújvárost."Ezek a játékosok, és én is, mindig nyerni szeretnénk. Az Üllői úton vagy a Videoton ellen is úgy mentünk ki a pályára, hogy nyerni szeretnénk. Megvolt a lehetőségünk arra, hogy pontokat szerezzünk, de különböző dolgok miatt - összeszokatlanság, egyéni hibák - saját magunkat végeztük ki. Aki sportol, akár amatőr szinten is, azt bántja, ha nem eredményes. Ez az első győzelem, én azt gondolom, nagy gátakat szakít fel" - mondta Pintér Attila.
17:17  Szokatlan rendőrautót kapott Budaörs [15 óra 4 perce]
  A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás tagtelepüléseinek (Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tinye, Tök) polgármesterei, valamint a térség országgyűlési képviselője, Csenger-Zalán Zsolt adta át a szolgálati gépkocsit a Budaörsi Rendőrkapitányságnak - írja az autoszektor.hu.A rendőri jelleggel ellátott autót 2017. augusztus 19-én, a Budakeszi Családi Napon Horváth Lajos r. ezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese és Pál Adrián r. alezredes, a Budaörsi Rendőrkapitányság vezetője vette át.
16:10  Már külföldi orvos- és művészlakások építését is támogatja a... [16 óra 11 perce]
  Az alapítvány által felépített és berendezett 560 négyzetméteres beépített területű ingatlanban három kétszobás és három egyszobás lakást ajánlanak fel olyan fiatal magyar orvosoknak, színészeknek, zenészeknek, akik a szatmárnémeti egészségügyi, illetve kulturális intézményekben vállalnak munkát. Potápi Árpád, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára az átadóünnepségen elmondta, az államtitkárság 2015-ben közel 90 millió forinttal, 2016-ban pedig további 30 millió forinttal járult hozzá az erdélyi orvos- és művészlakások építéséhez. A sepsiszentgyörgyi, majd szatmárnémeti lakások után Csíkszeredában nyílik lehetőség hasonló lakások építésére. Hozzátette, ezek a lakások nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az általánossá vált elvándorlás körülményei között is maradjanak magyar orvosok az erdélyi városokban, ahol nagy szükség van rájuk.
15:21  A CEU törvényt el kell törölni [17 óra 0 perce]
  Tóth Bertalan közölte, a Fidesz és a KDNP a rendkívüli parlamenti ülésről való távolmaradással bebizonyította, hogy nem érdekli az ország jövője, sem az általuk bajba juttatott több százezer ember sorsa.A politikus az ülést követő sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormánypárti képviselők inkább a nyaralást választották, ahelyett, hogy a CEU-törvény eltörléséről és a kilakoltatások felfüggesztéséről tárgyaltak volna.Látható, hogy a Fidesz-KDNP-t leginkább a hatalom megtartása és a saját önző érdekei vezérlik, hiszen korábban volt olyan "bosszúvágytól fűtött javaslatuk", amelynek érdekében nyáron is össze tudták hívni a parlament ülését - tette hozzá.A politikus felhívta a figyelmet, hogy a hitelintézetek eddig 72 ezer családdal szemben indítottak valamilyen végrehajtási eljárást, és az első negyedévben 774 kilakoltatást hajtottak végre.A devizahitelek problémája továbbra is jelen van a magyar családok életében, a kormány ugyanis nem oldotta meg a kérdést - mondta a Tóth Bertalan. A frakcióvezető azt követelte, hogy az MNB devizahitelek forintosításából származó nyereségét fordítsák az adósok megsegítésére, és vizsgálják meg, hogy a felvételkori és az átváltási árfolyam közötti különbséget hogyan lehet eljuttatni az adósokhoz.A képviselő hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság harminc napos határidőt adott a magyar parlamentnek a felsőoktatási törvény módosítására, és ha ezt nem teszi meg, akkor az ügy az Európai Bíróság elé kerül, ahol akár bírságot is kiszabhatnak.A frakcióvezető leszögezte, 2018 után a magyar egyetemeknek és főiskoláknak vissza kell kapniuk azt az autonómiát, amelyet a kormány elvett tőlük.
14:48  Kósa: jól döntöttünk, hogy nem jöttünk el erre a parlamenti... [17 óra 33 perce]
  A Fidesz azonban már a nyár elején jelezte, nem vesz részt olyan rendkívüli ülésen, amelyet "pusztán politikai habverés szándékával" javasolnak - mondta Kósa Lajos hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, miután az Országgyűlés - ellenzéki kezdeményezésre összehívott - rendkívüli plenáris ülése határozatképtelen volt a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt. A napirenden a CEU és a devizahitelesek ügye lett volna.Kósa Lajos úgy fogalmazott, semmi értelme a jól működő felsőoktatási törvény módosításának csak azért, mert Soros Györgyöt nyugtalanítja, hogy nem tudja megcsinálja a "trükköket" a magyar felsőoktatásban.Kérdésre megerősítette, egyelőre nem szándékoznak megváltoztatni a jogszabályt. Azt is megjegyezte, hogy a magyar felsőoktatás nem a CEU-ról szól, az "egy marginális kérdés".Az Európai Bizottság kritikáit úgy kommentálta: a brüsszeli testület figyelmen kívül hagyja, hogy a felsőoktatás törvényi szabályozása tagállami hatáskör.A devizahitelesekkel kapcsolatos kérdésre a frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a témát felhozó LMP egyetlen olyan csomagot nem támogatott, amely a devizahiteleseket segítette. Szerinte az LMP azért kapta maga elé "fügefalevélként" a devizahitelesek ügyét, mert valamivel el akarták fedni, hogy "ha Soros füttyent egyet, akkor ők benne vannak a parlamenti ülés kezdeményezésében".Ha a Ház szeptemberben akar foglalkozni a kilakoltatási moratórium kérdésével, akkor kivételes eljárásban akár két nap alatt törvényt hozhat róla - tette hozzá."Jól döntöttünk, hogy nem jöttünk el erre a parlamenti ülésre" - jelentette ki a fideszes politikus, közölve, hogy a Ház őszi rendes ülésszaka szeptember 18-án kezdődik, a Fidesz-KDNP pedig az azt megelőző héten tartja évadnyitó frakcióülését.Arra a kérdésre, hogy a Publicus Intézet közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek többsége nem ért egyet a határon túli magyarok szavazati jogával és magyarországi szociális ellátásokra való jogosultságukkal, Kósa Lajos úgy reagált, a baloldal ismét elővette visszataszító kampányeszközét a határon túl élő magyarok nemzethez tartozásával kapcsolatban.Az önkormányzati dolgozók túlmunkájával kapcsolatos érdekképviseleti tiltakozást a Fidesz frakcióvezetője úgy kommentálta, ha a szakszervezet általánosít, akkor nincs igaza, az önkormányzatok többsége ugyanis betartja a szabályokat.A választási rendszer átalakítását követelő, Gulyás Márton civil aktivista által meghirdetett Közös Ország Mozgalom javaslatát firtató kérdésre a politikus azt válaszolta: a magyar választási rendszer demokratikus, igazságos, jó néhány más, Európában elfogadottnál is sokkal igazságosabb. Szerinte az ellenzékiek sikertelensége nem a választási szisztémából, hanem önmagukból következik.Vona Gábor Jobbik-elnök nyugdíjasokat érintő kijelentéseivel kapcsolatban Kósa Lajos azt mondta: Vona Gábor úgy belegázolt a magyar idősekbe, mint 1990 óta a demokráciában senki, de "az nem jön ki a száján, hogy (...) elnézést kér, mert a neveltetése idáig nem terjed ki".Arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő budapesti látogatása ellen a Momentum tiltakozást tervez a Citadellára, a frakcióvezető úgy reagált, "az jó hely egyébként, mert ha valahova nem megy Putyin, az oda. (...) Tiltakozhatnának a radványi sötét erdőben, az is egy jó hely, sokkal hűvösebb ráadásul, és a turistákat is kevésbé zavarja".
13:49  Telefonál a Fidesz a nyugdíjasoknak [18 óra 32 perce]
  Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Vona Gábort már többször felszólították, kérjen bocsánatot azoktól, akiknek az önbecsülésébe gázolt a szavaival, de erre a Jobbik elnöke nem volt hajlandó annak ellenére sem, hogy nyugdíjas szervezetek is ezt kérték tőle. Egy hónapja várunk a bocsánatkérésre, azonban nem várhatunk tovább. Az a véleményünk, tájékoztatni kell az embereket arról, mi hangzott el, miket mondott a Jobbik elnöke - mondta Hidvéghi Balázs. Hozzátette, Vona Gábor szavai megengedhetetlen, cinikus, sértő kijelentések. "Senki nem veheti magának a bátorságot arra, hogy így beszéljen a magyar nyugdíjasokról" - tette hozzá.Elmondta, a következő napokban telefonon és e-mailben keresik meg azokat, akik korábban már felhatalmazást adtak a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségnek a kapcsolattartásra, például egy korábbi aláírásgyűjtő akció során. A kommunikációs igazgató szerint a kampány hétfőn indult és várhatóan 7-10 napig tart majd, az akció után tudnak tájékoztatást adni arról, hány embert értek el. Hidvéghi Balázs elmondta azt is, "ismételgetheti" Vona Gábor magának, hogy nincs miért bocsánatot kérnie, de felmérések szerint az emberek négyötöde sértőnek és gúnyosnak találta a Jobbik-elnök szavait, több mint kétharmaduk pedig szükségesnek tartja a bocsánatkérést. Vona Gábor egy júliusi Facebook-bejegyzésében amellett, hogy üdvözölte azokat a nyugdíjasokat, akik képesek függetleníteni magukat "a politika manipulációjától", két incidensre hívta fel a figyelmet, és úgy fogalmazott, a nemzeti ünnepeken rendszeres esemény, hogy "hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját".
13:27  Orbán Viktor visszatér [18 óra 54 perce]
  Kedden összevont ülést tart a Lázár János vezette stratégiai és a Varga Mihály által irányított gazdasági kabinet - erősítették meg a Zoom.hu kormányzati forrásai.Az már korábban kiderült, hogy Orbán Viktor nyári szabadsága augusztus 20-ig tart. A miniszterelnök a jelek szerint sokkal több pihenést a kormány tagjainak sem engedélyezett, hiszen a visszatérése utáni másnap már üléseznek a kormánykabinetek. Azt egyelőre nem tudni, hogy Orbán részt vesz-e az összevont kormánykabinetek ülésén, mivel Havasi Bertalan nem válaszolt lapunk kérdéseire. A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár arról sem adott a nyilvánosságot érintő tájékoztatást, hogy maga a kormány tanácskozik-e az első munkahéten.Csütörtökön egyébként sor kerül az első őszi Kormányinfóra is, ahol - az eddigi szokásoknak megfelelően - a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerteti a kabinetekben született döntéseket.
13:17  Pofátlan bicikliseknek üzent Árpa Attila [19 óra 4 perce]
  Ma ezért egy jó nagy pofon jár és nem csak a védtelen hölgyektől, de a sokak szemében igazi macsó, Árpa Attilától is. "Üzenem a három "sport"-biciklis anyaszomorítónak, aki kocogó csajok fenekére csap aztán bátran elhajt, ha egyszer meglátlak titeket, nem fogok fékezni és Nem érdekel, hogy most hány bringás háborodik fel"- jelentette ki Attila az egyik közösségi oldalon, ahol sokan osztották a színész véleményét.
12:48  Nagy veszteség érte Orbán Viktort [19 óra 33 perce]
  Mint írja, pedig legutóbb Posványoson Orbán még oda nyilatkozott, hogy a V4-eknek nevezett cseh-lengyel-szlovák-magyar együttműködés megerősödése jelentősebb fejlemény a politikában, mint az amerikai elnökválasztás vagy a francia választások. A magyar miniszterelnök hite szerint ez a politikai szövetség volt hivatott ellensúlyozni Brüsszelt, ez vezette volna ki őt és kormányát a politikai elszigeteltségből, és ez volt a reménybeli kikristályosodási pontja egy szélesebb, Unió elleni egységfrontnak. "No, ez az illúzió nem tartott sokáig! Nem hogy újak jöttek volna a szövetségbe, de megpattannak a régiek is.Fico áruló lett! Befogadott száz menekültet az olaszoktól és a görögöktől, pedig nemrégen még a mi Viktorunkkal együtt esküdözött, hogy egy sem teszi be ide a lábát. Igaz, magyarázkodik, hogy ezek a menekültek nem azok, meg ez nem is igazi befogadás, de az árulás az árulás! És még azt is mondta az áruló Fico, hogy Szlovákia helye ott van, ahol Merkel és Macron új, liberális Európája épül. És Orbán nem kommentált, a magyar külügy hallgat. Diplomáciai körökben ráadásul azt suttogják, hogy mindjárt mennek Fico után a csehek is. Ők mindig is a művelt nyugat fiainak tartották magukat, és nem is értik, hogy kerültek a keleti barbár lengyelek, magyarok, románok társaságába! Ha választani kell, biztosan mennek a Nyugat felé. És Merkel a német választások megnyerése után ad nekik lehetőséget a jó választásra.Orbán nagy álma szertefoszlik, mi meg már megint ott maradunk a hülyék, a vesztesek és a gazemberek oldalán! Szép volt, Viktor! Hajrá Magyarország!"
12:41  Lópici Gáspár meglátogatta fiát a börtönben és hazavárja [19 óra 40 perce]
  Most meglátogatták Pétert az előzetesben, és ha már mentek, csomagot is vittek neki. "Végre bemehettünk Petihez a börtönbe, nagyon jó volt már látni. Vittünk neki melegítőt, tiszta ruhát, amire szüksége volt. Ötezer forintért vásároltunk be neki, és vittük dobozban, amit csak kért" - mondta a Blikknek a férfi édesanyja.Szilágyi István szerint fia jól viseli a börtönt. "Nagyon jó a kedve, vidám, már barátokat is szerzett. Szeretne hazajönni, de nem panaszkodik. Most edzeni, gyúrni kezdett a börtönben, vannak társai is, akikkel gyakorol. Jó lenne, ha végre hazajönne" - mondta a színész.
12:33  Újabb magyar sztár vallott a nyugdíjáról [19 óra 48 perce]
  Költözködésen van túl Bangó Margit énekes, akinek 67 évesen, nyugdíj mellett is dolgoznia kell - írja a Story magazin.Muszáj dolgoznom, a nyugdíjamból csak egyetlen számlát tudnék befizetni a sok közül. (...) hetvenezer forintból nem élnék meg. Kell egy új kerítés, és a dédunokám taníttatását is fizetni kell - mondta el a művésznő a lapnak, majd hozzátette, hogy szerencséje van, hisz az ő műfajából nem lehet kiöregedni, mivel magyar nótát és cigányzenét nyolcvan évesen is lehet énekelni. Bangó Margit egyébként nincs egyedül a nyugdíj melletti munkával, erre utal legalábbis, hogy a diákszövetkezetek mintájára július 1-től megalakulhatnak az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő közérdekű nyugdíjas szövetkezetek - írja a Pénzcentrum.Egy ilyen új típusú szövetkezet létrehozásához legalább tíz tagra van szükség. A szervezeteknek - legfeljebb a tagságuk tíz százalékáig - nem nyugdíjasok is tagjai lehetnek, rájuk azonban más közteherviselési szabályok vonatkoznak, mint a nyugállományúakra. Utóbbiaknak ugyanis a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják. A munkaadókkal a szövetkezet köthet szerződést bizonyos órányi munka elvégzésére, és a szövetkezet dönthet arról is, mely tagjaival, milyen elosztásban teljesíti a vállalt feladatokat.A nyugdíjas szövetkezetek egyik kezdeményezője, Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető korábban elmondta: az idősek várhatóan a kereskedelemben vagy a vendéglátásban kaphatnak majd munkát, olyan helyeken, ahol az elvégzendő feladatok egyenetlenül jelentkeznek. Kósa Lajos arról is szólt, hogy ha 100 ezer nyugdíjast sikerülne bevonni ilyen munkába, ők mintegy 20 ezer aktív korú ember munkáját tudnák elvégezni.
12:03  Die Presse: a Jobbik neofasiszta párt [20 óra 18 perce]
  Az FPÖ tartományi vezetője a Die Presse cikke szerint úgy reagált a hírre, hogy másfél éve megszakították a kapcsolatot a magyar párttal és sohasem gyűjtötték egybe a pártolókat. A Wiener Zeitung viszont azt írja, hogy a Jobbik honlapján igenis ilyen szerepkörben említik a politikust, továbbá, hogy tavaly a baráti kör megünnepelte márciusi forradalom évfordulóját, sőt ezt egy fénykép is alátámasztja. Egy osztrák szakértő egyértelműen neofasisztának minősíti a Jobbikot, a hozzátartozó félkatonai csoportokkal együtt. Mint mondta, a nyugati szélsőjobb nem kíván együttműködni a Jobbikkal és pár éve a Szabadságpárt is kénytelen volt elhatárolódni attól, ám ettől alacsonyabb szinten még megmarad a jó viszony.
12:03  Életveszélyes körülmények, személyi és tárgyi hiányok a... [20 óra 18 perce]
  Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta a közelmúltban több ombudsmani jelentés is rámutatott, hogy több nagy létszámú bentlakásos intézményben hiányosak a személyi és tárgyi feltételek, sőt volt, hogy a fenntartói vizsgálatok jegyzőkönyvei is életveszélyes körülményeket rögzítettek.Felidézték továbbá, hogy egy nemzetközi jogvédő szervezet, a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (Mental Disability Advocacy Centre) az ombudsmannak küldött beadványában azt sérelmezte: nem minden esetben vizsgálja ki független szerv az állami fenntartású szociális, valamint gyermekvédelmi intézményekben, a fogyatékos személyek otthonaiban, pszichiátriai betegek intézményeiben bekövetkezett haláleseteket.Az ombudsman szerint a "hatályos jogszabályi környezet és a jogalkalmazási gyakorlat nem egyeztethető össze az állam objektív életvédelmi kötelezettségével, a jogbiztonság és az egyenlő bánásmód követelményével és nem felel meg sem a Gyermekjogi Egyezmény, sem a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményben vállalt kötelezettségeknek".Székely László megállapította, a gyermekvédelmi és a szociális bentlakásos intézményekben bekövetkezett halálesetek ügyében jelenleg többféle eljárásrend is érvényesül attól függően, hogy az ellátást nyújtó intézmény állami fenntartású, a szociális törvény vagy a gyermekvédelmi törvény hatálya alá tartozik vagy hogy az elhunyt ellátott 18 év alatti volt-e. A biztos vizsgálatában rámutatott továbbá, hogy a bentlakásos, szakellátást nyújtó intézmények jellegüket tekintve - mint fogalmazott - "fogvatartási helyek", a hatályos jogszabályok alapján pedig egy fogvatartott elhalálozása mindig rendkívüli halálesetnek minősül."Mindez indokolja, hogy - az ellátottak és az őket ápoló, gondozó személyzet érdekében - objektív módon vizsgálják ki a bentlakásos intézményekben bekövetkezett halálesetek okait" - hangsúlyozták. A biztos az illetékes minisztertől, Balog Zoltántól azt kérte, hogy az érintett szakemberek bevonásával állítson fel egy olyan munkacsoportot, amely kidolgozza az állami és nem állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézményekben bekövetkezett halálesetek objektív kivizsgálását biztosító jogszabályi kereteket és szakmai protokollokat - olvasható az ombudsmani közleményben.
11:41  Semjén: Magyarországra mindig hazajöhetnek a magyarok [20 óra 40 perce]
  A politikus a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program fiatal ösztöndíjasai előtt arról beszélt, akkor tud megmaradni a magyar nemzet, ha az erős anyaország anyagilag is támogatja az identitásmegőrzést, a kulturális, oktatási programokat. Az állampolgárság megadását "közjogi acélabroncsnak" nevezte, ami a magyar nemzetet egybefogja. "A magyar útlevél a zsebben", a szavazati joggal pedig minden magyar politikai akarata megtestesül a magyar Országgyűlésben - mondta. Semjén Zsolt a nemzetegyesítés kulcsfontosságú őrhelyének nevezte a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program ösztöndíjasainak tisztségét. Emlékeztetett, feladatuk az, hogy a határon túli - a diaszpórában, valamint az egykori monarchia területén élő - magyarságot szólítsák meg a helyi magyar csoportok közösségi és kulturális életének megszervezésével, illetve kapcsolják össze életüket az anyaországgal. A miniszterelnök-helyettes szerint a magyar történelem első, igazán globális intézményes nemzetpolitikai lépése a két program, melyek keretében idén 30-cal több, összesen 180 ösztöndíjas fiatal indulhat útnak a Kárpát-medencében, továbbá a szórványban élő magyar közösségekhez. Arról is beszélt, úgy kell átalakítani a diaszpórában élő szervezeteket, hogy azok már ne csak az 1990 előtti emigránsoké, hanem a később oda érkezőké, például az ott tanulóké, dolgozóké, vagy oda házasulóké is lehessenek. Tiszteljük és nagyra értékeljük az emigráns szervezeteket, hagyományőrzésüket, de e közösségeknek már minden magyar otthonaivá kell válniuk - mondta. Az ösztöndíjasoknak egyebek mellett azt javasolta, hogy a harmadik-negyedik generációs magyaroknak először ne Bartók művészetét próbálják meg tolmácsolni, hanem előbb inkább a magyar konyhával ismertessék meg őket, a pörkölttel, a töltött káposztával, és biztassák őket arra is, látogassanak el Budapestre, Kárpát-medence központjába. Semjén Zsolt azt is mondta, az olyan országokból, mint most Venezuela, ahol a magyarok fizikai léte, élete is veszélybe kerülhet, "az a nemzeti érdek, hogy Magyarországra jöjjenek haza". "Készek vagyunk az életkezdéshez segítséget nyújtani, azonnal kiállítjuk az állampolgárságot" - fogalmazott. Szerinte Magyarországnak ebben a kérdésben hasonlóképpen kell viselkednie, mint Izraelnek. A világon bárhol élő zsidó biztos lehet abban, hogy bármi történik, Izrael mindig ki fog állni az adott zsidó diaszpóra mellett, továbbá bármi történik, mindig hazamehet Izraelbe - mondta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a távol a világban élő magyarokat segítik a megmaradásban, az identitásuk megőrzésében, az állampolgárság megadásában, de ha bajba kerülnek, a magyar kormány, állam akkor sem felejti el őket, nem engedi el a kezüket, Magyarországra mindig hazajöhetnek. Grezsa István, a Miniszterelnökség (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős) kormánybiztosa azt hangoztatta, hogy a két ösztöndíjprogram - melynek során idén már 180 fiatal rajzik ki szolgálatra a világba, hogy Magyarországot, a magyarságot és a magyar kormányt képviseljék - mára a magyar nemzetpolitika szerves részévé vált. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Állampolgárságának tájékoztatása szerint kezdeményezésükre jött létre 2013-ban a Kőrösi Csoma Sándor Program, míg a Petőfi Sándor Program a harmadik ciklusát kezdi. Ismertetésük szerint a két programra idén 530 pályázat érkezett, és kétszáznál több fogadószervezet jelentkezett, ezért emelték meg 15-15 fővel az ösztöndíjasok létszámát. A Kőrösi-program ösztöndíjasai havi 550 ezer, míg a Petőfi-program ösztöndíjasai 400 ezer forintot kapnak. Az ösztöndíjas fiatalok az elmúlt években egyebek mellett a Vajdaságba, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Horvátországba, Szlovéniába, Felvidékre, Kárpátaljára és Erdélybe, valamint Latin-Amerikába, Ausztráliába, Új-Zélandra, a Dél-Afrikai Köztársaságba, Izraelbe, Kanadába, az Egyesült Államokba jutottak el, hogy segítsék a helyi magyar közösségek megmaradását, és összekapcsolják őket az anyaországgal.
11:17  A DK is távolmarad a mai rendkívüli parlamenti ülésről [21 óra 4 perce]
  A parlament ugyan határozatképtelen lesz, a napirend előtti felszólalások során vitázhatnak a képviselők, ugyanis várhatóan a Fidesz-KDNP is jelöl felszólalót.A mai ülés összehívását még támogatta, de mégsem vesz részt rajta a Demokratikus Koalíció. A döntésüket azzal indokolták, hogy az Orbán-kormányt nem parlamenti munkával, hanem a választásokon lehet legyőzni.A DK a Népszabadság bezárása elleni tiltakozásképp nem vesz részt a parlamenti munkában."A Demokratikus koalíció nem vesz részt a mai parlamenti ülésen. Tesszük ezt azért, mert amikor a Népszabadságot bezárták, akkor a sajtószabadság lábbal tiprása elleni tiltakozásul a DK kivonult a napi plenáris ülésekről, és csak azokon a szavazásokon veszünk részt, ahol kétharmados törvényeket gyújt be a Fidesz, és azokat esetleg meg lehet akadályozni. A DK a CEU megmentése érdekében egyébként korábban népszavazási kezdeményezést nyújtott be, amit a Nemzeti Választási Iroda elutasított, tehát ez ügyben is tiszta a lelkiismeretünk. A DK következetes párt, ezért maradunk távol a mai plenáris üléstől is" - mondta el Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.
10:53  Jelentse a zöld számon a törvénytelenséget [21 óra 28 perce]
  Boros Péterné az eseményen elmondta: arra kérnek mindenkit a közszférában, hogy csak nap nyolc órát dolgozzon, csak szabályosan elrendelt és ellentételezett túlmunkát végezzenek el, jelentsék be az érdekképviseletnél, ha méltánytalanság éri őket.A törvényeket az államnak is, mint munkáltatónak, be kell tartania - jelentette ki a szakszervezeti vezető, jelezve, hogy a beérkező és anonim módon kezelt panaszokat az állami munkaügyi szakigazgatási szervekhez továbbítják majd.
10:37  Ne kapjanak szavazati jogot a határon túliaknak [21 óra 44 perce]
  A Vasárnapi Hírek megbízásából készült felmérése szerint a megkérdezettek mindössze 18 százaléka tartja helyesnek azt, hogy a külhoniak szavazhatnak az országgyűlési választásokon.A határon túliaknak a magyar állampolgárság megadását a megkérdezettek kétharmada támogatta. A legnagyobb arányban a Fidesz-szavazók, legkevésbé a szocialisták tábora ért egyet vele.Figyelembe veszik a kritikákat a külhoni magyarok szavazati jogával kapcsolatban, de nem változtatnak rajta - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. "Van egy olyan állítás, hogy aki nem Magyarországon fizet adót, az ne szólhasson bele a politikába, ez még Gyurcsányra vezet vissza. Ez ritka nagy baromság. ugyanis tudnék olyan csoportokat mondani, akik életükben egy fillér adót nem fizettek, mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk. Az adófizetés és a szavazati jog nem függ össze. Minden magyarnak született joga, hogy magyar állampolgár legyen, a szavazati jog és az állampolgárság egymástól elválaszthatatlan" - mondta a miniszterelnök-helyettes.
10:08  Már nem férnek el itthon a stadionok, ezért külföldön... [22 óra 13 perce]
  Stadion ország terjeszkedik, mint látható a mellékelt fotóból, a magyar adófizetők pénzéből, a magyar állampolgárok kárára. Csíkszereda, Eszék, Munkács, Dunaszerdahely és Topolya után a komáromi focicsapat kap magyar állami támogatást futball stadionépítésre.Eddig a Fidesz rezsim több mint 10 milliárd forintot költ a befizetett adóinkból. Eközben Magyarországon romokban az oktatás, az egészségügy, emberek fagynak meg télen, egyre több a hajléktalan, kilakoltatott ember, romokban a gazdaság!Az atv.hu azt írja, hogy Révkomárom polgármestere is a Magyar Közlönyből tudta meg, hogy kapnak magyar állami támogatást stadionépítésre. Stubendek László polgármester azt mondta, eufórikus örömben törtek ki, hiszen közel 6 millió euró, amit sporttevékenységre költhetnek. A szlovák kormánytól hiába vártak segítséget.Az mindenesetre nagyon beszédes, hogy a csapat szóvivője a Heti Naplónak azt mondta, ha Mészáros Lőrinc adja a legjobb ajánlatot, akkor Mészáros Lőrinc fogja építeni... Már most borítékolhatjuk, hogy ki lesz a nyertes.
09:43  Alkut kötött a TV2 Hajós Andrással [22 óra 38 perce]
  Most úgy néz ki, a Dalfutárért cserében elvállalja a Sztárban sztár műsort is, amelyben eddig is zsűritagként szerepelt.- Azt beszélik, hogy kompromisszumos megoldást ajánlottak Hajósnak - mondta a lapnak egy névtelenséget kérő bennfentes. - Csinálhatja tovább a TV2-n a Dalfutárt, cserébe a Sztárban sztárt is elvállalja. Állítólag Hajós sokáig hezitált, de végül a maradás mellett döntött, mivel a zenés műsor a saját "gyermeke", nagyon szereti.
09:37  Soros kezében a katolikus egyház is? [22 óra 44 perce]
  Veres ostrozota a híveket, amiért Európában meggyengült a kereszténység, de a koránynak is odavágott egyet, "egy fondorlatosan megfogalmazott, a jószándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben..." Arra utalt a püspök, hogy a lombikbébi programban több embriót hoznak létre, mint amennyit végül beültetnek, a többieket pedig elpusztítják, ami elfogadhatatlan kell legyen egy kereszténynek.De nem számolt be Veres másik gondolatáról sem az MTI, "ne adjuk fel, és tegyük mindennapi kötelességünket azzal a bizonyossággal, hogy valójában a nemhívők által is elfogadott, ún. Alapvető Emberi Jogok Isten törvényeinek nem vallásos megfogalmazásai. Vagyis, akik ezek érvényesüléséért küzdenek, végső soron ugyanazért fáradoznak, mint mi keresztények". (Veres beszédét a Magyar Kurir hozta le teljes egészében.) Ez a beszéd azon része, amely a keresztények kapcsolódási pontjait mutatja be. Az alapvető emberi jogok pedig kényes terep, olyan szervezetek foglalkoznak a lehető legteljesebb magyarországi érvényesülésükkel, mint a sorosista TASZ.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

A hírfigyelő segítségével néhány perc alatt átnézhetem a számomra fontos híreket.

Szurkos Norbert
Budapest
 

Minden fontos hír megtalálható, egy helyen

Suhajda Gergely
Debrecen
 

De jó - Ez Nem Mese...

Csákiné Kedves Edit
Sopron
 

Sok pénztárca kímélő ötletet kapok rendszeresen.

Szabóné Feleki Mária
Agárd
 

Egyszerűen beállítom a hírfigyelőt és egyetlen számomra fontos hírről sem maradok le

Szélesi Zoltán
Vác