pénztárca kímélő megoldások
 
STOP.hu hírek  Vegyes hírek
 

2016. október 22, szombat

12:54  Korhű villamosok közlekednek Budapesten [6 perce]
  A szerelvények szombaton a Csóka utca és a Szent János kórház között, majd a fáklyás felvonulást kísérve közlekednek, várhatóan másfél órás menetidővel a Szent Gellért térről indulva a Bem József térig.Vasárnap és november 4. között egy meghatározott idősávban a 6-os villamos vonalán járnak majd, mindegyik szerelvény egységesen 1956-os jelzéssel fog közlekedni - olvasható a BKK MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.A járatokon normál díjszabással lehet utazni.
12:05  Selyemmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban [55 perce]
  A két kis fehérfejű selyemmajom (Callithrix geoffroyi) anyja a rostocki, apja a zürichi állatkertből érkezett Szegedre, és 2015 nyara óta alkotnak egy párt. A kifejletten is csupán 14-18 centiméteres csuklyásmajomféle természetes élőhelye Brazília délkeleti része, ahol az erdőirtás miatt ma már csak az eredeti terület kevesebb mint 7 százaléka esőerdő.Az európai állatkertekben a sikeres fajmegmentési programnak köszönhetően 250-300 fehérfejű selyemmajmot gondoznak. Ebben a Szegedi Vadaspark is élen jár, az állatkert tíz éve elhunyt igazgatója, Gősi Gábor volt a program vezetője. Akkor csak ezt az egy programot vezette magyar szakember az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének keretein belül.A törpeselyemmajom-pár (Cebuella pygmaea) már gyakorlott szülőnek számít, számos utódjukat nevelték fel sikeresen. A legkisebb - mindössze 100 gramm tömegű - majomfaj természetvédelmi helyzete némileg kedvezőbb, az amazóniai esőerdőkben közönségesnek tartják, azonban a kutatások szerint ennél rosszabb már a helyzet, létszáma folyamatosan csökken. Az élőhelyek pusztulása mellett a vadászat veszélyezteti elsősorban, illetve sokat fognak be "otthoni kedvencnek".A piciny főemlősök nappal aktívak, a középső és alsó lombkoronaszinten élnek, 2-15 tagú csoportokban. A csapatban mindig csak a rangelső nőstény hoz világra utódokat, rendszerint ikreket. A Szegedi Vadasparkban is két kicsi született. A vemhesség ideje 140 nap, a két szülés között 5-7 hónap telik el, így a törpe selyemmajmok az év minden időszakában szaporodhatnak.A selyemmajmok esetében az egész család részt vesz a kölykök nevelésében. A pici, de testméretükhöz képest nagy kölyköket az apa hordja elsősorban, csak szoptatásra kerülnek vissza anyjukhoz.
11:17  Kiadják Prince ritka zenei felvételeit [1 óra 43 perce]
  A jövő hónapban jelenik meg a Prince 4Ever című összeállításon például a Moonbeam Levels című dal, melyet egy 1999-es lemez felvételeikor rögzítettek, de az album végleges változatára nem került fel - írta a BBC News.A Purple Rain új kiadásakor egy egész albumot töltöttek meg kihagyott dalokkal, részletekkel a "jövő év elején" jelentkezik a kiadó.A Warner Bros és Prince NPG nevű lemezkiadója szerint a lemez terveiről még áprilisban, a sztár halála előtt megállapodtak. A negyven szám között megtalálhatók lesznek Prince kedvencei is, mások mellett a When Doves Cry, a Raspberry Beret és a Little Red Corvette.A popsztár a fentanil véletlen túladagolásában vesztette életét április 21-én a halottkémi jelentés szerint. Az énekesnek nem volt receptje a szupererős fájdalomcsillapítóra. A hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogyan juthatott hozzá a halálát okozó gyógyszerhez
09:12  Győzike és Aurelio kemény feladatot kapott [3 óra 48 perce]
  leírás nincs publikálva
08:59  Gyerekre vágyik Fördős Zé! [4 óra 1 perce]
  leírás nincs publikálva
08:58  Nem csökkentik a bizottsági ülésekről hiányzó képviselők... [4 óra 2 perce]
  leírás nincs publikálva
08:48  Túrókrémes csokoládétorta [4 óra 12 perce]
  Hozzávalók: 4 személyreTúrókrémes csokoládétorta- 1,5 dl tej- 25 dkg kristálycukor- 1 csipet só- 1/2 csomag sütőpor- 8 db tojás- 10 dkg kakaópor- 10 dkg finomliszt- 20 dkg mandula- 1 csomag vaníliás cukor- 1 teáskanál mandulaaromaTúrótöltelék- 5 dkg kandírozott narancshéj- 9 dkg porcukor- 2,5 dl tejszín- 40 dkg tehéntúró- 1 evőkanál zselatinKakaókrém- 1 evőkanál zselatin- 1 csomag vaníliás cukor- 9 dkg porcukor- 5 dkg kakaópor- 4 dl tejszínElkészítés:Túrókrémes csokoládétortaEgy mélyebb tálban összekeverem a lisztet a megdarált mandulával, a kakaóval, a sütőporral meg a sóval. Egy másik tálban habosra keverem a tojások sárgáját 18 dkg cukorral, a mandulaaromával és a vaníliás cukorral. A krémhez apránként hozzáadom a szárazon összekevert hozzávalókat és a tejet. A tojások fehérjéjét kemény habbá verem, közben apránként beleszórom a maradék cukrot. A habot óvatosan a tésztába forgatom. A tésztát két, sütőpapírral kibélelt (24 cm átmérőjű) tortaformába simítom, és 20-25 percig sütöm. A formában hagyom kihűlni. A tortákat vízszintesen kettévágom. A lapokat megkenem a túrókrémmel, a torta tetejét és az oldalát pedig a kakaókrémmel vonom be. Csokoládéforgácsokkal díszítem.TúrótöltelékA túrótöltelékhez simára keverem a tehéntúrót a porcukorral és a felaprított, kandírozott narancshéjjal. Hozzáadom a feloldott zselatint és a kemény habbá felvert tejszínt.KakaókrémA kakaókrémhez a porcukorral kemény habbá verem a tejszínt. Óvatosan belekeverem a feloldott zselatint, a kakaót és a vaníliás cukrot.
08:43  Őrizetbe vették a bicskei gyermekotthon igazgatóját [4 óra 17 perce]
  Az MTI információi szerint az őrizetbe vett férfi a bicskei gyermekotthon felfüggesztett igazgatója.A rendőrség tájékoztatása szerint az 56 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 2008 és 2016 között a gondozása alatt álló gyerekekkel, hatalmi viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végzett, illetve őket arra törekedett rábírni. 2007 és 2011 között pedig rendszeresen "szexuális abúzusnak tette ki" a gyermekotthonban elhelyezett, 18 évesnél fiatalabbakat, és ezzel erkölcsi, érzelmi fejlődésüket veszélyeztette.A férfit gyanúsítottként kihallgatták és kezdeményezték előzetes letartóztatását.
08:33  A Facebook nem kívánja korlátozni Donald Trump bejegyzéseit [4 óra 27 perce]
  A világ legnagyobb közösségi oldala, a Facebook belső vitái Donald Trump bejegyzései miatt robbantak ki, de a Facebook elnök-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a munkatársak tiltakozásai ellenére is kitart amellett, hogy nem kívánja sem korlátozni, sem cenzúrázni a republikánus elnökjelölt bejegyzéseit, még akkor sem, ha azok egyes társadalmi csoportokat sérthetnek.A The Wall Street Journal emlékeztet arra, hogy a Facebook szigorú szabályok szerint működik, s a kisebbségi csoportokat, etnikumot, vallási hitet sértő megjegyzéseket szigorúan törli, jóllehet nem is érvényesek rá az amerikai elektronikus, nyomtatott és internetes médiumok működését szabályozó Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) előírásai. Ám Donald Trump republikánus elnökjelölt egyes bejegyzéseit - például azokat, amelyek muszlimok amerikai beutazásának átmeneti betiltásáról szólnak - nem törlik, mint ahogyan azokat a bejegyzéseit sem, amelyeket egyesek gyűlöletbeszédnek minősítenek. Emiatt a Facebook sok belső munkatársa tiltakozását fejezte ki a vezetésnek, ám Zuckerberg - a lap információi szerint - már tavaly decemberben, az elnökválasztási folyamat kezdetekor az egyik belső értekezleten leszögezte: helytelen lenne az elnökjelöltségért küzdő bármelyik politikust cenzúrázni. A bejegyzéseket ellenőrző, moderáló alkalmazottak közül sokan felmondással fenyegetőztek.A lap információi szerint a Facebok politikáját meghatározó vezetők pénteken újabb részleteket közöltek a közösségi oldal várható politikájáról. "Az elkövetkező hetekben még több olyan információ közlését tesszük lehetővé, amelynek hírértéke van, jelentős, vagy közérdeklődésre tarthat számot, s ezek közzétételét még akkor is lehetővé tesszük, ha sérthetik előírásainkat" - idézi a The Wall Street Journal a vezetés írásban rögzített és a munkatársakhoz elküldött belső emlékeztetőjét.A Facebook - amelynek elemzők becslései szerint az idén 300 millió dolláros bevétele van online politikai hirdetésekből - mindig igyekezett politikailag semlegesnek mutatkozni, jóllehet a céget és kulcsfontosságú vezetőit gyakran az a vád érte és éri, hogy a Demokrata Párt politikusait favorizálják. Még májusban az internetes világgal foglalkozó Gizmodo-blog azzal vádolta meg a Facebookot, hogy szerződéses munkatársai politikai célokból manipulálják a híreket és a trendekről szóló információkat. Zuckerberg tagadta a manipulációt.A Facebook álláspontjáról és belső vitáiról szóló információk azért érdekesek, mert a Pew közvélemény-kutató intézet szerint ez a közösségi portál az amerikaiak mintegy 44 százalékának elsődleges hírforrása.

2016. október 21, péntek

19:53  Orbán Viktortól kérnek segítséget a fehérvári cigányok [17 óra 7 perce]
  Bóka Viktor jegyzőt és Cser-Palkovics András polgármestert is meghívták, ám ők egyéb elfoglaltságra hivatkozva nem jelentek meg. Mind Kolompár Ernő elnök, mind Jónás Károly alelnök szerint a lépés meglehetősen "diszkriminatív" részükről. Az alelnök a Magyar Nemzetnek megjegyezte, hogy ez immár tendencia, hiszen évek óta nem tudnak időpontot egyeztetni a város első emberével. A probléma a következő: az idei év során rengeteg szociális bérlakásban élő székesfehérvári cigánynak nem hosszabbították meg a szerződését, ezért sokan közülük az utcára kerültek, többen az erdőben húzódtak meg, saját maguk ácsolta kalyibákban. Az egyik ingatlant, ahol számos roma család lakott, le is bontották, ma téglahalom áll a helyén. Ide így nem tudnak visszamenni a cigányok, akik ma a város közepén található plázában lődörögnek, többen pedig a buszpályaudvarra járnak tisztálkodni."Ne várják el az analfabéta cigányoktól a törvények betartását, amikor erre a hivatal sem képes" - mondta Jónás Károly. Megjegyezte, egyedül ebben a városban van ilyen rendelet, amelyet többször is nyilasjellegűnek minősített. Jónás elmondása szerint ugyanis a városban olyan rendelet lépett érvénybe 2011-ben, amelynek értelmében a szociális bérleményeket öt plusz két évre lehet kiutalni az igénylőknek. Az alelnök szerint így 2018-ig nem lenne szabad kiköltöztetni senkit, bár hozzátette, amennyit keresnek a fehérvári romák - "40-70 ezer forintot" -, azzal a pénzzel "100-120 év alatt sem oldódnának meg a lakásgondjaik". Jónás Károly úgy látja, hogy az nem megoldás, ha "nincs lakhatás, mert akkor nincs munkahely és iskoláztatás, ezután csak a bűnözés jön, és így a bűnözésbe fogják a romákat hajtani". "Valaki most az erdőben lakik, ez rosszabb, mint az 1900-as években, kérem" - mondta Jónás.Megjegyezte, hogy ő sem támogatja azokat a roma családokat, akik nem megfelelően lakják a bérleményeket, és hogy ő tiszteli város megválasztott testületét, még úgy is, hogy szerinte abszurdum, ami Fehérváron zajlik. Szavait azzal zárta, hogy akár Strasbourg-ig is képesek elmenni.Kolompár Ernő elnök pedig azzal kezdte hozzászólását, hogy 2014-ben a Fidesz és Lungo Drom félrevezette és megvásárolta a cigányságot "krumplival, ötezer forinttal". "És tésztával" - szólt közbe Jónás Károly.A Magyar Nemzet szerint Kolompár Ernő úgy foglalta össze, hogy a "Lungo Drom-osok addig voltak jók, amíg ki nem babráltak a cigánysággal". Szerinte az "elnyomásért felelős az egész hivatal, minden képviselő, a polgármester és a jegyző úr" is. Felháborítónak nevezte, hogy mindez megtörténhet a 21. században a királyok városában, ezért Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez fordulnak segítségért.Az önkormányzat a Magyar Nemzet kérdéseire a következőkkel válaszolt: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata minden jogi kötelezettségét teljesíti a nemzetiségi önkormányzatok működésével kapcsolatban. Álláspontjuk szerint Székesfehérvár roma nemzetiségi önkormányzatának tagjai közül többen elsősorban nem a roma emberek érdekeit képviselik, hanem saját magukat. Mindezt azzal magyarázzák, hogy egyebek között saját lakásügyükben szerettek volna egyeztetni Székesfehérvár polgármesterével. Az önkormányzat azonban leszögezi, hogy lakásügyekben nem a polgármesternek, hanem a gazdasági szakbizottságnak van hatásköre, ehhez hozzátették, hogy az önkormányzat a "teljes politikai konszenzus" alapján elfogadott lakáskoncepció alapján, jogszerű eljárásrendszerben dolgozik. Álláspontjuk szerint a helyi közösség nem tud segíteni azoknak, akik úgy "hálálják meg a fehérvári emberek szolidaritását, hogy távozóban szétverik a szociális bérlakásokat, és viszik, ami mozdítható. Érdekes módon a leírt eseményektől még soha nem határolódott el Kolompár Ernő, a székesfehérvári roma nemzetiségi önkormányzat elnöke és Jónás Károly, a testület elnökhelyettese." Megjegyzik, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság korábban már vizsgálta Székesfehérvár önkormányzatának a szociális alapú lakásbérbeadásával kapcsolatos lakossági beadványokat. Az EBH határozata szerint az önkormányzat gyakorlata és eljárásrendje nem kifogásolható.
18:54  A KDNP méltó megemlékezésre szólít fel [18 óra 6 perce]
  Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójának méltó megünneplésére szólított fel a Kereszténydemokrata Néppárt pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.Mint írták, emlékezni kell, felidézni azt a 60 évvel ezelőtti hevületet, amely 1956-ban eggyé kovácsolta a kommunizmus terrorja alatt szenvedő magyarokat.Fejet kell hajtani a szabadságharc mártírjai előtt, azok előtt, akiknek családjait meghurcolták, életüket évtizedekig ellehetetlenítették, akik sok esetben nagyon nagy árat fizettek hazaszeretetükért, a szabadságba vetett hitükért - fejtették ki.Emlékezzünk rájuk tisztelettel és megbecsüléssel, ünnepeljük őket méltó módon - írta közleményében a kisebbik kormánypárt.
14:43  Hosszú Katinka négy arannyal kezdett Szingapúrban, Kapás... [22 óra 17 perce]
  A kilenc állomásos vk-széria harmadik szakaszának nyitányán a háromszoros olimpiai bajnok elsőként csapott a célba 200 méter gyorson (1:53.17 perc), 100 méter pillangón (56.02 mp), 200 vegyesen (2:06.25) és 200 méter háton (2:01.66), míg második lett 50 méter háton (26.21), melynek döntőjében három századdal maradt el az ausztrál Emily Seebohmtól.Nyolcszáz méter gyorson a délelőtti, úgynevezett lassabb futamban (8:28.59) ő tempózott a leggyorsabban, s a délutáni gyorsabb futam eredményeivel összevetve a negyedik legjobb eredményt érte el. A számot így is magyar versenyző, a riói olimpián harmadik Kapás Boglárka nyerte (8:17.54).Jakabos Zsuzsanna 200 vegyesen (2:07.21) ezüstérmet szerzett - csak Hosszú tudta őt megelőzni -, 200 gyorson (1:55.40) pedig harmadikként végzett.Gyurta Gergely 400 méter gyorson (3:45.68) negyedik, 400 méter vegyesen pedig ötödik (4:09.82) lett. A szombati versenynapot követően a vk Tokióban folytatódik kedden és szerdán, majd Hongkongban zárul a jövő hét végén.A sorozat összdíjazása 2,178 millió dollár.
13:23  Áder János visszaküldte a szélerőművek építését szigorító... [23 óra 37 perce]
  Az államfő visszaküldő levelében - amely az Országgyűlés honlapján érhető el - azt írta, azért nem ért egyet az október 11-én elfogadott módosítással, mert az nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását, ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervvel, és indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.Áder János emlékeztetett, hogy a párizsi klímamegállapodásban célul tűzték ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítását. Ehhez szinte minden gazdasági ágazatban előrelépésre van szükség - jelezte -, különös tekintettel az energiatermelésre. Szerinte Magyarország érdekét az szolgálja, ha a lehető legnagyobb mozgásszabadsággal választhatja ki a további energetikai modernizációs erőfeszítések módját.A hosszú távú dekarbonizációs fejlődés megvalósíthatóságát támogatja - folytatta -, ha az ország rendelkezésére áll minden tiszta energiaforrás felhasználásának lehetősége. A szélerőművek - időjárásfüggő teljesítményük ellenére - a megújuló forrásból előállított energiával a dekarbonizációhoz járulnak hozzá - hangsúlyozta a köztársasági elnök.A törvénymódosítás és különösen a mögöttes szabályzás szerinte azonban nem a dekarbonizációhoz való hozzájárulás lehetőségét erősíti, hanem a szélenergia jövőbeli felhasználásának lehetőségeit szűkíti.Jelezte továbbá, hogy ebben a tekintetben visszalépést mutat a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010-2020 közötti cselekvési tervben foglaltakhoz képest, ami 2020-ra 750 megawatt szélerőművi kapacitást irányzott elő.Azzal kapcsolatban, hogy a megszavazott jogszabály a szélerőművek és szélerőműparkok építésének, használatbavételének szabályozását kormányrendeleti hatáskörbe utalta, Áder János úgy foglalt állást: a megújuló energia hasznosításának bővülését az szolgálja, ha a jogalkotó törvényben határozza meg a szélerőművek és szélerőműparkok létesítésének lényeges feltételeit annak érdekében, hogy a beruházásokkal kapcsolatos döntések jól megalapozott, garanciális feltételek között születhessenek meg.Azt azonban üdvözölte az államfő, hogy megtiltották szélerőművek és szélerőműparkok létesítését világörökségi és védett természeti területen.Azzal viszont megint csak nem ért egyet az elnök, hogy az ilyen létesítmények építésére adott engedély hatálya nem hosszabbítható meg. Ez szerinte ugyanis aránytalanul megnehezíti az építést, korlátozva ezzel a megújuló energia hasznosításának bővülését.Összegzése alapján a módosítások ellehetetlenítik szélerőművek, szélerőműparkok építését, és veszélyeztetik a szélenergia részarányának növelésére vonatkozó célt.Ezért Áder János a parlamentet a törvény újratárgyalására és olyan szabályok megalkotására kérte, amelyek támogatják a gazdaság "dekarbonizációs pályán tartását", megőrzik az összes elvi lehetőséget "energiakosarunk tisztulásához", és hozzásegítik az országot klímavállalásainak teljesítéséhez.Az Országgyűlés a múlt héten 113 igen szavazattal, 58 nem ellenében fogadta el a villamosenergia-törvény módosítását a kormány javaslatára.A változtatást a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól, és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell - magyarázta.
12:41  Havas Henriknek nagymamája választott feleséget [1 napja]
  leírás nincs publikálva
12:37  Havas Henriknek nagymamája választott felesége [1 napja]
  leírás nincs publikálva
11:58  Gyurta Dániel a jövőben Nagy Józseffel készül [1 napja]
  A londoni olimpiai bajnok mellúszó felkészülését a továbbiakban nem a Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc, Virth Balázs hármas, hanem egyedül Nagy József segíti, aki augusztusban tért haza Kanadából - erről a világ- és Európa-bajnok versenyző tájékoztatta a közmédiát.Nagy József kiemelkedő eredményeket ért el tanítványaival a tengerentúlon, az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmet nyert az amerikai Mike Barrowmannal 200 méter mellen.Gyurta Dániel a részletekről, továbbá kapcsolatáról Széles Sándorral exkluzív interjút ad péntek (ma) este az M1-en 18:30-tól.
09:54  Bereczki Zoltán nem akar örökre szingli maradni [1 napja]
  Zoli ha csak teheti kislányával tölti szabadidejét. Rengeteg munkája mellett igyekszik minél több időt Zorkával lenni."Az egyedülálló apukák életét élem, amint néha élvezek, néha változtatnék rajta. Túl sok időm nincs kiélni a szabadságomat, mert folyamatosan jönnek a felkérések, és mivel maximalista vagyok, próbálok mindegyiknek eleget tenni" - mesélte Zoli a Story Magazinnak adott interjújában.Az énekes szerint a magányos élet egyik előnye, hogy megtanult magáról gondoskodni, például a konyhában már egészen jól feltalálja magát.
07:59  Brad Pitt egy hónapig várt, hogy láthassa fiát [1 napja]
  leírás nincs publikálva
07:53  Kukoricapelyhes bundában sült sertéskaraj pikáns... [1 napja]
  Hozzávalók: 4 személyre- bors- só- 2 dl tejszín- 1 csomag vaníliás pudingpor- szegfűszeg- fahéj- 2-3 evőkanál cukor- tkg meggybefőtt, vagy 1 kg friss vagy fagyasztott meggy- 1 kg burgonya- a sütéshez zsír- a bundázáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa. natúr kukoricapehely- 1 kg csont nélküli sertéskaraj- mustárELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 óra - PÁCOLÁS: 1 éjszaka - 1 adag: 780 kcal - ? 1 kg burgonya ? 1 kg friss vagy fagyasztott meggy (vagy ugyanennyi befőtt) ? 2-3 evőkanál cukor ? fahéj ? szegfűszeg ? 1 csomag vaníliás pudingpor ? 2 dl tejszín ? só ? bors A felszeletelt karajt előző nap kissé kiverjük, majd bekenjük mustárral az egyik oldalát, ráhelyezzük a többit, amelyeket szintén megkenünk, lefedjük fóliával, és bepácolva a hűtőbe tesszük. A krumplit héjastul megfőzzük, meghámozzuk, teljesen kihűtjük. Másnap a szeleteket sózzuk, borsozzuk (a mustár maradhat rajta, nem kell letörölni), majd a következő módon panírozzuk: lisztbe, tojásba, majd kukoricapehellyel elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Bő zsírban sütjük, az első oldalát fedő alatt. A burgonyát cikkekre vágjuk, és forró zsírban pirosra pirítjuk. A meggyszószhoz a kifejtett meggyet a levével együtt, némi víz hozzáadásával megpároljuk cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel és egy csipet sóval. Nem szabad túlfőzni. A pudingot kikeverjük a tejszínnel, hőkiegyenlítéssel a meggyhez adjuk, kiforraljuk. Frissen tálaljuk, mert bebőrösödik.
06:58  Kemény Dénest nem lepte meg Benedek Tibor döntése, de nagyon... [1 napja]
  Ez azt jelenti, hogy a nemzeti csapattal 2013-ban világbajnok, 2014-ben Európa-bajnoki ezüstöt, 2016-ban pedig Eb-bronzérmet nyert, a riói olimpián ötödik kapitány - akinek december 31-ig szól jelenlegi megbízatása - távozik posztjáról."Az elmúlt hetekben mérlegeltem a mögöttünk hagyott időszakot, valamint többször is egyeztettem a szövetség elnökével, Kemény Dénessel - idézi a hazai sportági szövetség (MVLSZ) honlapja Benedek Tibort, aki 2013 óta látta el a szövetségi kapitányi feladatokat. - Szeretném megköszönni az elmúlt évek munkáját és bizalmát mind a szövetség vezetésének, mind az MVLSZ elnökének. Köszönöm a munkát a stábom tagjainak és a játékosoknak is. Január 1-jével már nem én látom el a kapitányi feladatokat"."A riói olimpia óta több alkalommal beszélgettünk, így nem ért váratlanul Tibi döntése, de nyilvánvalóan nagyon sajnálom - reagált Benedek bejelentésére Kemény Dénes az MTI megkeresésére. - Nagy szakmaisággal, lelkiismeretesen, alázattal dolgozott, de el tudom fogadni, hogy így határozott, miután az elmúlt csaknem négy év második felében az eredmények gyengébbek lettek, mint azt munkájával megérdemelte volna." Kemény Dénes a jövőt illetően hozzátette, hogy Benedek Tibor utódjáról a szövetség elnöksége dönt: vagy kijelöl valakit, vagy pályázatot ír ki a tisztségre.Az MVLSZ szombaton tartja tisztújító közgyűlését, az ott megalakuló elnökség az ősz folyamán határozhat a férfi szövetségi kapitány személyéről.
04:53  Bemutatkozott az üldözött keresztényeket segítő helyettes... [1 napja]
  A helyettes államtitkár ismertette: ösztöndíjprogramot indítanak, amelynek keretében első körben száz olyan fiatal tanulhat majd magyar egyetemeken, akit üldözött keresztény közösségek vezetői választanak majd ki. Emellett dokumentumfilmekkel, kiállításokkal, kiadványokkal szeretnék bemutatni a világ különböző részein, főleg a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Ázsia egyes részein élő ilyen közösségek helyzetét.Nemzetközi konferenciákat is szerveznek majd, hosszú távú céljuk pedig az, hogy Budapest a keresztényüldözés jelenségének vizsgálatában mértékadó központtá váljon - mondta Török Tamás.Hangsúlyozta: Magyarország és az új hivatal képes arra, hogy többet mutasson meg az érintett térségekben élő keresztények helyzetéről. "Erkölcsi kötelességünk is rámutatni a valóságra" - fogalmazott -, hiszen a Közel-Keleten szolgáló vallási vezetők újra és újra kérik, hogy aki teheti, hívja fel az emberek figyelmét a helyzetükre. Úgy érzik ugyanis, hogy Nyugat-Európa cserbenhagyta őket, miközben otthonuk többségi társadalma sokszor nyugat-európai közösségként azonosítja őket.Török Tamás jelezte: távlati céljai között szerepel egy magyar humanitárius misszió létrehozása, és szeretné, hogy egyes egyetemeken néhány szemeszteres speciális kollégiumon képezzenek olyan fiatalokat, akik ismerik e közösségek életét, és önkéntesként részt vehetnek a segítségnyújtásban.Fontosnak nevezte, hogy közvetlen kapcsolatot tartsanak a közösségekkel, a vallási vezetők folyamatosan informálják a helyettes államtitkárságot helyzetükről és arról, hogy mire van a legnagyobb szükségük.Török Tamás azt mondta, hogy az új helyettes államtitkárság a többinél kisebb, mindössze egy főosztály tartozik alá, és tíz alkalmazottal kezdi meg munkáját.A kormány szeptemberben döntött arról, hogy létrehozza az Emmin belül az üldözött keresztények segítéséért felelős helyettes államtitkárságot, amely Rétvári Bence parlamenti államtitkár felügyelete alá tartozik.
04:12  Obama: Trump aláássa az amerikai demokráciát [1 napja]
  A Demokrata Párthoz tartozó elnök pártjának jelöltje, Hillary Clinton mellett kampányolt a déli államban. Beszédében az elnök kitért arra, hogy szerdán este Trump az elnökjelölti vitán Las Vegasban nem akarta kinyilvánítani, hogy elfogadja-e majd az elnökválasztás eredményét, csütörtökön pedig Ohióban kampányolva már úgy fogalmazott, hogy elfogadja az eredményt, de csakis akkor, ha ő győz, ellenkező esetben fenntartja magának a jogot a jogi lépésekre is. Obama szerint ezzel a demokráciát ássa alá a republikánus jelölt."Amikor kétséget ébresztesz az emberekben a választás legitimitását illetően, azzal aláásod demokráciánkat" - figyelmeztetett az elnök, s egyúttal a választásra való mozgósításra szólította fel az embereket, hogy Hillary Clinton győzelme nagyarányú legyen, s ne maradjon lehetőség az eredmény vitatására. Obama felhívta a figyelmet arra is, hogy az amerikai történelemben még nem fordult elő, hogy az egyik nagy párt elnökjelöltje azt sugalmazta volna, hogy nem fogadja majd el a választási eredményt. "Ez nem nevetséges, ez súlyos dolog" - szögezte le. "Győzni persze jobb, de amikor vesztesz, akkor gratulálsz az ellenfelednek. A demokrácia így működik" - hangsúlyozta.Obama hosszan beszélt az ObamaCare néven ismertté vált egészségbiztosítási reformjáról, s kifejtette, hogy reményei szerint távozása után e reformnak "jobb sorsa" lesz, apadnak a körülötte kialakult politikai és jogi viták, s a republikánusok nem utasítják el olyan mértékben, mint jelenleg, mert belátják, hogy nem tudnak annál jobb alternatívát kínálni.A Hillary Clinton mellett New Hampshire államban kampányoló Joe Biden alelnök szintén azt hangsúlyozta, hogy Trump álláspontja a választási eredményről demokráciaellenes. "Ha nem fogadod el a választási eredményt, akkor nemcsak a nép akaratát kérdőjelezed meg, hanem magának a demokráciának az alapjait is" - fogalmazott Biden. Clinton mellett kampányol a first lady, Michelle Obama is, aki Arizonában mondott nagy hatású beszédet. A többi között kiemelte, hogy a mostani választási időszak egyik szomorú kísérőjelensége véleménye szerint a remény elvesztése. Ehhez szerinte a durva stílus, a személyeskedő támadások és a kirekesztő megnyilatkozások egész sora hozzájárult. Michelle Obama azt hangoztatta, hogy míg őt és a férjét, valamint Hillary Clintont családi környezetük és neveltetésük érzékennyé tette a kisemberek gondjaira, addig a gazdag vállalkozó fiaként született Donald Trump képtelen átérezni a szegények vagy a bevándorlók helyzetét.Arizonában - amely hagyományosan republikánusokra szavazó szövetségi állam - a felmérések szerint Hillary Clintonnak minden esélye megvan arra, hogy győzelmet arasson.Clinton csütörtökön este a New York-i katolikus püspök által szervezett jótékonysági gálaestre hivatalos. Ezen vendég Donald Trump is, s az amerikai sajtó élénken találgatja, vajon a két elnökjelölt hogyan viselkedik egymással, kivált, hogy a szerdai elnökjelölti vitán sem előtte, sem utána kezet sem fogtak egymással, sőt, a családtagjaik sem köszöntötték egymást.
03:54  Zugló többé nem használja a központi paravánokat [1 napja]
  Makranczi László arra reagált, hogy a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, és megállapította, a zuglói választási iroda megsértette a választás titkosságát, amikor az október 2-i népszavazáson nem biztosított megfelelő szavazófülkét.A választási irodavezető kifejtette: a papírból készült szavazófülkéket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) bocsátotta a helyi választási iroda rendelkezésére, a paravánokon a zuglói választási iroda munkatársai semmit nem módosítottak.A helyi bizottság tagjai a választás lebonyolításakor teljesen jóhiszeműen jártak el, amikor azt feltételezték, hogy a NVI által biztosított fülkék a jogszabályoknak maradéktalanul megfelelnek.Jelezte továbbá, hogy a papírparavánok használatának tilalmát a Kúria döntésétől függetlenül október 4-én már elrendelte.
03:50  Megtiltott több rendezvényt a budapesti rendőrfőkapitány [1 napja]
  Egy magánszemély az állami megemlékezésekkel azonos helyre és időben hat, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó bejelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.Budapest rendőrfőkapitánya a fenti bejelentések vizsgálata során valamennyi esetben tiltó határozatot hozott a gyülekezési törvény, valamint a vonatkozó alkotmánybírósági határozatok alapján, megtiltva az alábbi helyszíneken és időpontokban a rendezvények megtartását:Budapest XI., Műegyetem rakpart 3. (2016. október 22. 13 óra 45 perc - 15 óra)Budapest II., Mansfeld Péter parkban található emlékmű mellett (2016. október 22. 17 óra 15 perc - 18 óra)Budapest II., Bem József tér (2016. október 22. 18 óra 15 perc - 19 óra 30 perc)Budapest V., Kossuth tér és Vértanúk tere kereszteződés (2016. október 23. 8 óra 45 perc - 9 óra 40 perc, valamint 14 óra 45 perc -16 óra 15 perc)Budapest II., Orsó utca 43. (2016. október 23. 9 óra 50 perc - 11 óra)Budapest VI., Andrássy út 60. (2016. október 23. 13 óra 10 perc -14 óra 10 perc)A bejelentő magánszemély a tiltó határozatokkal szemben felülvizsgálati kérelmeket nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. Az eljáró bíróság a bejelentő felülvizsgálati kérelmeit elutasította, a meghozott tiltó határozatokat hatályában fenntartotta, így a hivatkozott rendezvények megtartására nem kerülhet sor.
03:41  Varga Mihály: 2-3 évre elhúzott járulékcsökkentés jöhet [1 napja]
  Az elképzelések szerint lesz egy alap járulékcsökkentés, amelyet esetleg két év után követ a járulékszint olyan csökkenése, amelyik már a béremelést honorálja - fejtette ki a miniszter.A műsorban elhangzott, hogy januárban indulhat a járulékcsökkentés, és akár már a jövő héten meglehet erről a végleges terv.A Figyelő csütörtökön megjelent lapszámában kormányzati forrásra hivatkozva arról írt, hogy 2017-től több éves járulékcsökkentési program indul, amelynek azonban feltétele lesz a béremelési kötelezettség. Vagyis a munkáltatók nem nyelhetnék le az alacsonyabb szociális hozzájárulási adó miatt keletkező megtakarítást, azt vagy annak egy részét át kell engedniük a dolgozóknak. A hetilap értesülése szerint a járulékcsökkentés része lesz az őszi adócsomagnak.
03:27  Szijjártó Péter Londonban: biztonságban vannak a külföldi... [1 napja]
  Szijjártó Péter az egyik műsorvezető azon kérdésre válaszolt így, hogy szerinte a külföldi befektetőknek mit kellene gondolniuk a magyarországi környezetről, ha ő barátságos, diplomataarccal érkezett a velük Londonba megszervezett találkozóra, de közben a budapesti kormány egy ideje protekcionista gazdaságpolitikát folytat, intézkedései arra irányulnak, hogy kiszoruljon sok külföldi cég - főleg bankok - az országból.A külügyminiszter kifejtette: ha azt nézzük, hogy mekkora a közvetlen befektetések aránya a bruttó hazai termékhez képest (GDP), ez Magyarországon a legmagasabb Közép-Európában. Ha azt nézzük, hogy mekkora az export aránya a GDP-hez képest, az majdnem száz százalék."Amennyire tudom, a brit cégek nagyon elégedettek a magyarországi feltételekkel, és közülük több - például a British Telecom vagy a British Petroleum - beruházást tervez az országban. A Tesco és a Vodafone folyamatosan befektet, és stratégiai megállapodása van a magyar államnak a GlaxoSmithKline Beechammel" - jelentette ki Szijjártó Péter.
03:18  Szijjártó Péter: nem igazak a magyar rendőrök brutalitásáról... [1 napja]
  A riporter, Stephen Sackur emlékeztette a miniszter arra, hogy a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet Magyarországról szóló legújabb jelentésében beszámolt arról: a magyar rendőrök kegyetlenül bántak azon több százezer migráns közül sokkal, aki tavaly vonultak át az országon Nyugat-Európa felé.Szijjártó Péter szerint a magyar rendőrök nem brutálisak, és éppen ellenkezőleg történt. Sok migráns volt erőszakos a magyar rendőrökkel: a határon dobálták őket, többnek sérülést okoztak. Erről semmit nem írtak a nemzetközi médiában - jelentette ki. "Mit csinálna a brit rendőrség, ha vele szemben ezt csinálnák itt Londonban?" - tette fel a kérdést.
03:12  El kell távolítani a székelyzászlót a Hargita megyei... [1 napja]
  Az önkormányzatot a székelyföldi románok érdekvédőjeként fellépő Méltósággal Európában Polgári Egyesület (ACDE) perelte be a székely zászló kitűzése miatt, és mind első fokon, mind másodfokon megnyerte a pert.A másodfokon eljáró táblabíróság szerdán helyben hagyta a Hargita megyei törvényszék március végén hozott ítéletét, amelyben a törvényszék arra kötelezte az önkormányzatot, hogy "a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székely zászlóként ismert kék-arany színű zászlaját, amelyet Hargita megye zászlajává nyilvánítottak, távolítsa el" a Hargita Megyei Tanács épületéről, és az épületből.A zászló eltávolításáért pereskedő egyesület vezetője, Dan Tanasa a blogján megemlítette, korábban hiába kérte Jean-Adrian Andrei prefektustól, hogy tartassa be az önkormányzattal az alkotmányt és a törvényeket, és indítson pert a tanács ellen.Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a megye honlapján közölt nyilatkozatában kijelentette: megvárják a jogerős ítélet indoklását, és annak elemzése után határoznak a továbbiakról. "Megyezászló kell, a törvény a mi olvasatunkban erre kötelez, ennek mentén megyünk tovább" - tette hozzá Borboly Csaba.A Hargita Megyei Tanács 2009-ben nyilvánította először a megye zászlajává a székely zászlót. A határozatot román civil szervezetek támadták meg a bíróságon, először arra hivatkozva, hogy a jelkép diszkriminálja a román közösséget. Miután ezt a pert elvesztették, arra hivatkoztak, hogy egy megyének nem lehet saját zászlaja. Az utóbbi per végén, 2012 szeptemberében a marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyezászlóról hozott tanácsi határozatot. A helyi zászlókról szóló, tavaly júniusban elfogadott törvény alapján a Hargita megyei önkormányzat 2015 decemberében ismét a székely zászlót nyilvánította a megye zászlajává.A határozatot élesen bírálta Jean-Adrian Andrei prefektus. "Megengedhetetlen, hogy a megyei tanács határozata ne legyen tekintettel Hargita megye valamennyi lakosának az érdekére" - nyomatékosította a prefektus, aki a román jelképeket hiányolta a lobogóról. Hozzátette, a megyezászlóról szóló határozatot egyelőre csak tervezetnek kell tekinteni. A törvény értelmében ugyanis a közigazgatási egységek által elfogadott zászló azt követően válik hivatalossá, hogy a Román Akadémia heraldikai bizottsága véleményezi, és a kormány határozatot fogad el róla.A most kimondott bírósági határozat olyan zászlók eltávolítására kötelezi az önkormányzatot, amelyeket még 2009-ben tűztek ki.
03:07  Nem engedi betiltani a bikaviadalokat a spanyol... [1 napja]
  Az alkotmánybíróság szerint a katalán autonóm közösség túllépett hatáskörén, és állami kompetenciákat sértett azzal, hogy 2010-ben betiltotta területén a bikaviadalokat.Katalónia csak a nyilvános események szabályozásában járhat el, és egyes, konkrét látványosságok megtartását vétózhatja meg, de nem dönthet a nemzeti kulturális örökség részét képező bikaviadal általános betiltásáról - indokolta döntését csütörtökön az alkotmánybíróság.A katalán parlament 2010 nyarán fogadta el azt az állatvédelmi törvényt, amelynek részeként kimondták a bikaviadalok teljes betiltását az autonóm közösség területén. A barcelonai arénában 2011 szeptemberében rendezték meg az utolsó viadalt.A tilalom miatt a Spanyolországban jelenleg kormányzó konzervatív Néppárt (PP) fordult az alkotmánybírósághoz.Spanyolországban 2013-ban nyilvánították nemzeti kulturális örökségnek a bikaviadalokat, három évvel azután, hogy Katalónia betiltotta.Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartanak, ezeknek több millió nézője van. Az ágazat mintegy 200 ezer embernek ad munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró.Az állatvédők hosszú évek óta küzdenek a viadalok betiltása ellen, amelyek szerintük nem többek puszta állatkínzásnál.Katalónián kívül a Kanári-szigeteken tiltott még a bikaviadal, ahol 1991-ben hozták ezt a döntést.
02:33  Megkezdődött az uniós vezetők csúcstalálkozója Brüsszelben [1 napja]
  A találkozó napirendjének első helyén a migráció kérdése szerepel, amelyről csütörtökön délután tárgyal az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács. Az ülésen áttekintik a válság kezelése céljából hozott határozatok végrehajtását, illetve a migrációs áradat csökkentésére vonatkozó további lépéseket.A tanácskozáson vita várható az elfogadásra váró szöveggel kapcsolatban, amely azt mondaná ki, hogy az illegális migrációt "le kell lassítani". A tagállamok egy része ugyanis várhatóan azt az álláspontot fogja képviselni, hogy azt nem lelassítani, hanem megállítani kell.A csütörtöki munkavacsora középpontjában az Oroszországgal való kapcsolatok áttekintése áll majd. Az uniós vezetők ezzel összefüggésbena szíriai konfliktus rendezéséről és a humanitárius válság megoldásáról is tárgyalni fognak.A kiszivárgott szövegtervezet kilátásba helyezi a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim támogatóinak szankcionálását, Oroszország megnevezése nélkül.A csúcstalálkozó első napján szó lesz ezek mellett az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződésről, valamint a Brexit kérdéséről is.Pénteken az uniós vezetők megbeszélést folytatnak majd a folyamatban levő kereskedelmi egyezményekről, és ezen belül az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) kérdésről.
02:12  Putyin egy nappal meghosszabbította az aleppói tűzszünetet [1 napja]
  A közép-európai idő szerint reggel hétkor megkezdett, egyoldalú "humanitárius fegyvernyugvás" - ahogy Moszkvában nevezik - 18 órakor járt volna le. A fegyvernyugvás eredetileg nyolc órán át tartott volna, de azt közvetlenül annak kezdete előtt, nemzetközi szervezetek kérésére, három órával megtoldották. Ezt a határidőt hosszabbította meg további egy nappal az orosz elnöki utasítás. Az intézkedés célja, hogy módot adjon a lakosságnak és a kormányellenes fegyvereseknek a város kormányerők által ostromlott keleti negyedeinek elhagyására.Az orosz védelmi tárca vezetője azt is közölte, hogy a tűzszünet meghosszabbítását Bassár el-Aszad szíriai elnök is támogatta.Az orosz és a szíriai légierő Sojgu egy korábbi bejelentése szerint már kedd reggel felfüggesztette a város környékének bombázását. Damaszkusz pedig közölte, hogy Aleppónál több helyen visszavonta állásaiból a csapatait, hogy biztosítsa a békés lakosok, a sebesültek és a kormányellenes erők akadálymentes távozását.Az Aleppó környékéről beérkezett csütörtöki sajtójelentések szerint a várost csoportosan hagyják el polgári lakosok és fegyvertelen harcosok. A kivonulók között vannak betegek és sebesültek, akiknek ellátásában és ideiglenes elhelyezésében szíriai katonák és a helyi vörös félhold önkéntesei segédkeznek. A szíriai fegyveres erők parancsnoksága ugyanakkor arról számolt be, hogy a város egyes keleti negyedeiben a "terroristák" akadályozták az evakuációt, túszokat szedtek, sőt, tüzet nyitottak a menetoszlopokra.Damaszkusz felszólította a kormányellenes erők tagjait, hogy éljenek az amnesztia lehetőségével és hagyjanak fel az ellenállással. A fegyverletételt megtagadó harcosokat a szíriai kormányerők parancsnoksága arra figyelmeztette, hogy "sorsuk előre eldöntetett".Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közben Moszkvában kijelentette, hogy Jordániából szállt fel és Szíria felett kétszer is tankolt amerikai üzemanyagszállító repülőgépből az a két belga F-16-os vadászgép, amely keddre virradóra polgári célpontokat bombázott az Aleppóhoz közeli Hasszadzsek kurd faluban. A légicsapások következtében hat polgári személy életét vesztette, négy pedig megsebesült.Konasenkov szerint a belga harci gépek kedd reggel Irak felé hagyták el a szíriai légteret. Hozzátette, hogy az amerikai fél nem értesítette előre Oroszországot a belga repülők tevékenységéről. A szóvivő orosz és szíriai rádiólokátoros adatokra hivatkozva, percnyi pontossággal sorolta a belga harci gépek különböző manővereit.Belga részről a légicsapásról szóló orosz állításokat valótlannak nevezték. Konasenkov közölte, hogy a belga F-16-osok műveleteiről katonai és diplomáciai csatornákon keresztül Moszkva részletes, "objektív kontrollra" támaszkodó információkat juttat majd el Brüsszelnek. A szóvivő azt állította, nem most fordult elő először, hogy a nemzetközi koalíció gépei békés lakosokra mértek csapásokat, "a saját felelősségük teljes tagadása mellett". Konasenkov esküvők, temetési menetek, kórházak, rendőrőrsök és szíriai katonák megtámadásával vádolta meg a koalíciót, felhívva a figyelmet arra, hogy ezekért senkit sem vontak felelősségre.
01:38  Még keresi a rendőrség a horogkereszt tetoválást viselő... [1 napja]
  Az Index tavaly július közepén közölt egy cikket "Élve fogják megnyúzni a magyar nácit?" címmel. Az íráshoz mellékeltek egy fotót, amely a balatonlellei strandon készült egy nyaraló férfiról. Az úr egyébként magyar volt.A cikk szerzője megjegyezte: a náci sas és a horogkereszt nem azért érdekes, mert bőrbe varrva meglehetősen erős elkötelezettséget jelent, bár ma Magyarországon nem rendhagyó téma, ha egy honfitársunk felvállaltan náci. Érdekesebb, hogy ettől függetlenül azért még hatályos a Btk. önkényuralmi jelkép használatáról szóló törvénye, amely szerint: aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.A Romnet megjegyzi, nehéz lehet egy ilyen tetoválás kapcsán helyesen eljárni, hiszen "viselője" bármikor járhat fedetlen felsőtesttel - például a strandon, így folyamatosan elkövetheti a visszaélést. A felsőruházat állandó viselésére pedig a bíróság aligha kötelezheti.Az Index cikke kapcsán - a be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István - egy évvel később - az ügyészséghez fordult. 2016. július 25-én, az eset publikálása után egy évvel kelt beadványban arra kérte a nyomozóhatóságot, állapítsa meg a vétség, vagy bűncselekmény tényét, és az alapján vizsgálja meg az ügyészség, hogy az adott helyen, egy balatonlellei strandon - tehát nagy nyilvánosság előtt - tiltott önkényuralmi jelképet ábrázoló tetoválás közszemlére tétele alkalmas mód-e a köznyugalom megzavarására.A Fonyódi Járási Ügyészség 2016. augusztus 10-én nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, melynek határideje 2016. október 10. volt. A határidő letelte után a Népszava megkereste a rendőrséget, hogy ez eljárás eredményéről érdeklődjön. A Somogy megyei rendőr-főkapitányság válaszából az derül ki, hogy a nyomozást meghosszabbították.Mint írják, a Fonyódi Rendőrkapitányság önkényuralmi jelkép használata vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást. Tekintettel arra, hogy a nyomozás folyamatban van, ezért annak érdekeire való tekintettel nem áll módjukban további információt adni.
01:23  Schmidt Mária: 1956-ban kitört a világtörténelem egyik... [1 napja]
  A kormánybiztos úgy fogalmazott, Magyarország nem tud elég hálás lenni az 56-os hősöknek, hiszen ők jelképeznek mindent, ami ma vagyunk, amivé lettünk, ami hazánk jobbik énjét jelenti, megvédett függetlenségünket.Most, hat évtizeddel a forradalom és a szabadságharc után ismét köszönetet mondunk azoknak, akik az életüket tették kockára a szabadságért - tette hozzá. Schmidt Mária az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége által szervezett megemlékezésen felidézte, hatvan évvel ezelőtt október 20-án már morajlott az ország, az emberek már csordultig voltak keserűséggel és csalódottsággal, hetvenkét órával később pedig "kitört a világtörténelem egyik legtisztább és legőszintébb forradalma". A küzdelem azonban egyenlőtlen és igazságtalan volt, a harcosok pedig a legdrágábbat, az életüket kínálták fel hazájuknak. November közepére az ellenállás gócpontjai elcsendesültek, mementóvá, az igazság emlékműveivé váltak, egy nemzet szabadságvágyának és rettenthetetlen igazságkeresésének örök emlékműveivé - fogalmazott.Azt mondta, a kommunisták három évtizeden át hitték, hogy 56 emlékét be lehet temetni, "de az emberek szíve és esze keményebb, mint a drágakő, gerince egyenesebb, mint a házfal", így 56 emléke megmaradt, és várta azt a pillanatot, amikor ismét büszkén napvilágra kerülhetett.A kormánybiztos kiemelte, legszebb nemzeti hagyományainkat védték az 56-os hősök, akik méltó örökösei azoknak, akik a magyarság 1100 éves történelme során a nemzet függetlenségéért szálltak harcba.1956 azt jelenti, szabadság mindenekfelett, akár az élet felett is, 1956 büszke öröksége pedig velünk marad örökké - jelentette ki Schmidt Mária.Az ünnepségen átadták az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének kitüntetéseit. Elismerést vehetett át mások mellett Boross Péter, Schmidt Mária, Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet vezérigazgatója és Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.
01:21  A Facebookon jelentette be lemondását Bodnár Zoltán [1 napja]
  Bodnár Zoltán "Kedves Barátaim!" megszólítással a következőket írta a közösségi portálon: Ezúton értesítek mindenkit, hogy az elmúlt héten lemondtam a Liberális Pártban viselt ügyvivői tisztségemről, s a jövőben a Liberálisok tagjaként gazdaságpolitikai és kulturális kérdésekkel kívánok foglalkozni.
01:12  Eltérőek az ellenzéki pártok véleményei a melegházasságról [1 napja]
  A Budapest Pride és az Integrity Lab elnevezésű szervezetek rendezvényén Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt hangsúlyozta, hogy felfogásuk szerint a család egy férfi és egy nő közössége, és elsődleges célja az utódok születése. Álláspontjuk szerint a szexualitás a négy fal közé való, és a Pride felvonulás csak árt az LMBTQ emberek ügyének.Tüttő Kata MSZP-elnökségi tag azt mondta, a szocialisták célja a tolerancia erősítése, ám ha jelenleg bármelyik párt a zászlajára tűzi az egyenlő neműek házasságát, azzal csak növeli a homofóbiát.Hasonlóan vélekedett Gál József LMP-s szóvivő, aki szerint előbb el kell fogadtatni a társadalommal az ügyet, és csak azután lehet fokozatosan megteremteni a melegházasság lehetőségét.Bősz Anett Liberális-ügyvivő azt hangsúlyozta, hogy pártjuk minden téren a maximális jogegyenlőségre törekszik, ezért elérendő cél az azonos neműek házasságának engedélyezése.Az Együtt ugyancsak a teljes jogegyenlőség párján áll, az a véleményük, ne az állam döntse el, hogy mi a család. Spát Judit, a párt elnökségi tagja azt mondta, kormányváltás esetén egyetlen kormányzati ciklus alatt megvalósítható az azonos neműek házasságának bevezetése.Barabás Richárd a Párbeszéd elnökségi tagja úgy vélekedett, hogy a társadalomban a politikának fel kell vállalnia a jogegyenlőséget, ehhez pedig "érzékenyítő" kampányok szükségesek. Fel kellene végre zárkózni a XXI. századhoz, vagyis döntést kell hozni és törvénybe kell foglalni az azonos neműek házasságát - fogalmazott.Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője arról szólt, hogy egy az LMBTQ emberek körében végzett kérdőíves felmérés szerint, amelynek keretében 2500-an nyilatkoztak, a válaszadók 77 százaléka tartotta szükségesnek az azonos neműek házasságát, illetve 76 százalékuk sértőnek tartotta az LMBTQ emberekkel kapcsolatos politikai közbeszédet.
00:22  Törökországtól kér segítséget Eger [1 napja]
  A megbeszélésen szó esett arról, miképpen lehetne erősíteni az együttműködést, például minél több török forrást bevonni - egyebek között - az egri turisztikai fejlesztésekbe. A találkozón továbbá tárgyaltak annak kapcsán is, miként lehetne nemzetközi ösztöndíj-programokon keresztül minél több külföldi diákot vonzani az egri Eszterházy Károly Egyetemre. A találkozó óta eltelt több mint egy hónap, ezért a lap megkereste Nyitrai Zsoltot és Szijjártó Pétert is, hogy sikerült-e valamilyen támogatást kérni Egernek. A külügyminiszter több mint egy hete nem válaszolt a kérdésekre, ellenben a miniszteri biztos elmondta: úgy tudja, az egyeztetés számos napirendi pontja közül az egyik volt Eger ügye - amihez ők adták az írásos anyagot -, és ezt a mappát Szijjártó Péter át is adta az illetékeseknek. Visszajelzés még nem érkezett, pár hét múlva várható fejlemény.

2016. október 20, csütörtök

20:33  Világszerte koncertekkel és tárlatokkal emlékeznek az... [1 napja]
  Magyarország Bécsi Nagykövetsége és a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs szervezésében vasárnap a Theater Akzentben rendeznek megemlékezést, ahol Perényi János történész, Magyarország bécsi nagykövete mond ünnepi beszédet. Az 56-os szemtanúk részvételével tartott pódiumbeszélgetést a Délibáb Táncegyüttes műsora követi - közölte a Balassi Intézet csütörtökön az MTI-vel.A Collegium Hungaricum Belgrád rendezvénytermében Vicsek Károly vajdasági magyar filmrendező Szerb írók 56-ról című dokumentumfilmjét vetítik 24-én, majd pódiumbeszélgetés lesz 1956-ról.A Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata a hétvégén a Festival of Freedom 1956-2016 című esemény keretében jazz- és népzenei koncertekkel, tánc- és bábszínházi előadásokkal várja a közönséget. A brüsszeli NATO Központ sajtóterületén október 24-én az 1956 - A szabadságért és a függetlenségért című kiállítással emlékeznek.A Balassi Intézet budapesti központjában október 27-én a Hajnalodik 1956-2016 című tárlat Czakó Zsolt, a kiállítás tervezője vezetésével látható.Társadalmi emlékezet címmel rendeznek tudományos konferenciát október 25-én a Bukaresti Magyar Intézetben román, magyar és lengyel kutatók részvételével, másnap a Kommunista propaganda a román és magyar filmhíradókban című filmet vetítik.Szombaton a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban tárlat nyílik For Freedom and Independence címmel, valamint minikonferenciát rendeznek az 1956-os indiai-magyar kapcsolatokról.Tarik Bugra Állva akarok maradni című darabját szombaton mutatják be az Isztambuli Magyar Intézetben. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Spirit of Hungary című produkciót észak-amerikai turnéjának keretén belül adja elő New Yorkban vasárnap.Szétlőtt városok címmel magyar-lengyel tablókiállítás állít emléket az 1956-os eseményeknek a ljubljanai Balassi Intézetben. A helsinki Balassi Intézetben Csete Örs és Richly Gábor 1956-os arcok és sorsok, magyarok és finnek című könyvét, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) a Memory Project 1956/2016 videoinstallációt mutatták be.A Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal vetítéssorozatában 24-én A berni követ című film látható. A moszkvai Gulag Múzeumában emlékkonferenciát rendeztek magyar és orosz történészek részvételével. A Párizsi Magyar Intézetben A forradalom képekben címmel nyílik kiállítás.A pekingi Magyar Nagykövetség és a Pekingi Magyar Intézet szervezésében digitális képkiállítást és filmvetítés szerveznek, valamint ünnepi fogadást rendeznek a helyi magyar közösségek részvételével.A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának kiállítótermében látható az 1956 - A szabadságért és a függetlenségért című kiállítás, amelyet csütörtökön Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Marek Madaric kulturális miniszter nyit meg. Az 1956-os magyar forradalom és (Cseh)szlovákia címmel történész konferenciát, valamint a Magyar Művészeti Akadémia 1956-2016 című kiállításának megnyitóját tartják a Pozsonyi Magyar Intézetben.Magyarország Prágai Nagykövetsége és a prágai Balassi Intézet szervezésében október 24-én a Muzsikás együttes és Fülei Balázs zongoraművész ad koncertet Prága egyik legszebb koncerttermében.A Római Magyar Akadémián Az 1956-os forradalom és Itália címmel rendeztek nemzetközi konferenciát, Mario di Biasi 1956-os képeiből nyílt fotókiállítás és bemutatták Don Romano Pietrosanti Nagy Imréről szóló könyvét.A Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben A szabadság fotósa címmel Jean-Pierre Pedrazzini 1956-os fényképeiből, a Tallinni Okkupációk Múzeumában Budapest 56 címmel látható történelmi kiállítás.A Szegedi Kortárs Balett a Rítus című produkciót és a forradalom 60. évfordulójára készített táncszvitet mutatja be a Szófiai Nemzeti Operaházban vasárnap. Világpremierként mutatják be a Nemzeti Színház Tóth Ilonka című előadását Vidnyánszky Attila rendezésében pénteken a varsói Teatr Polskiban. A Nemzeti Színház varsói vendégjátéka az ünnepi év kiemelt eseménye, melynek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter a védnöke. A darab magyarországi ősbemutatója október 25-én látható. A Nemzeti Színház előadásán túl még számos lengyelországi városban tartanak megemlékezéseket.A Zágrábi Magyar Intézetben október 25-én A magyar szabadság éve - az 1956-os forradalom emlékére címmel a Pannon Filharmonikusok adnak emlékkoncertet a Vatroslav Lisinski Koncertteremben, 26-án Sólyom András 56 villanás című filmjét vetítik, a személyesen megjelenő rendezővel Sokcsevits Dénes igazgató beszélget.
19:54  Donald Trump: "elfogadom a választási eredményt, ha én... [1 napja]
  A republikánus elnökjelölt az ohiói Delaware városkában kampányolva jelentette be álláspontját."Szeretném megígérni és megfogadni valamennyi szavazómnak és támogatómnak és az Egyesült Államokban mindenkinek, hogy teljesen elfogadom ennek a történelmi elnökválasztásnak az eredményét, ha én győzök" - mondta a választási nagygyűlésen Donald Trump. Majd hozzátette: "természetesen a tiszta választási eredményeket elfogadom, de fenntartom magamnak a jogot, hogy megkérdőjelezhető eredmények után tiltakozást nyújtsak be, vagy jogi eljárást kezdeményezzek".Trumpnak ez volt az első megszólalása a szerda esti elnökjelölti vita után, amelyben - a vita végén, a műsorvezető felvetésére válaszolva - nem volt hajlandó kinyilvánítani, hogy elfogadja és tiszteletben tartja a november 8-i voksolás eredményét. Állásfoglalása országos megdöbbenést keltett, s nemcsak a lapok kommentárjai és szerkesztőségi állásfoglalásai ítélték el, hanem csütörtök délelőtt republikánus politikusok is hallatták hangjukat. John McCain, arizonai szenátor közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy a választási eredmények elfogadása az amerikai nép akaratának tiszteletben tartása, s ez "valamennyi amerikai vezető első számú kötelessége". A szenátor hangsúlyozta: "nem tudom, hogy ki nyeri az elnökválasztást, de azt tudom, hogy minden korábbi választáson a vesztes gratulált a győztesnek és "elnökömnek" szólította őt. Ez nemcsak a republikánusok vagy a demokraták szokása, hanem ez az amerikai szokás".Jeff Flake, szintén arizonai republikánus szenátor, Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy a választási eredmény elutasítása "túlmegy minden határon". Dél-Karolina republikánus szenátora, Lindsey Graham közleményben jelentette be, hogy az amerikaiak többségéhez hasonlóan ő is bízik az amerikai demokráciában és választási rendszerben. Graham szenátor szerint ha Trump veszít, annak nem az "elcsalt" választás lesz az oka, hanem a saját kudarcos jelöltsége. Pail LePage, Maine állam republikánus kormányzója - aki Trump egyik leglelkesebb támogatója - egy reggeli rádióinterjújában "hülye kommentárnak" minősítette Trump szerda esti álláspontját. Donald Trump egyébként hajnali háromkor Twitter-üzenetben tudatta, hogy "megnyertem a vitát". Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje és a Demokrata Párt egyelőre nem reagált Trump legújabb álláspontjára. Clinton csütörtökön nem kampányol, mellette kampányol viszont az Obama-házaspár. Az elnöki különgép már útnak is indult Florida felé.
17:33  Ilyen egy nap Zimány Lindával [1 napja]
  leírás nincs publikálva
17:05  Orbán Viktor: meg kell adni Ukrajnának a vízummentességet [1 napja]
  Orbán Viktor elmondta, minden jogi akadály elhárult, a politikai döntéseket azonban az unió hónapok óta nem hozza meg."Azt fogom indítványozni, hogy hozzuk meg azt a döntést, hogy Ukrajna minden állampolgára az Európai Unió területére vízummentesen szabadon beléphessen" - fogalmazott a miniszterelnök.A menekültek kvóták alapján történő tagországok közötti elhelyezéséről újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Bizottság kötelező kvótákra vonatkozó javaslatának semmi esélye sincs, hogy konszenzusos támogatást kapjon, mivel azt Magyarország sosem fogja támogatni."Azt vonják vissza, tegyenek új javaslatot és új alapokról kezdődjön újra a tárgyalás" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

További cikkek az archívumban >>>Kezdőlap | Vissza | Oldal tetejére

 
Hírfigyelő - újdonság!
Kulcsszavak szerkesztése - egy kifejezés egy sorba kerüljön
 
Újdonság - Szemeid előtt, ami a legjobban érdekel
 
részletek >>>Miért ez a kedvencem...

Sok színű, egy kattintással átszínezhetem.

Barna Beatrix
Dunaújváros
 

Több mint 100 hírforrás híreiből válogathatok.

Diószegi László
Kaposvár
 

Bejelentkezés után, bárhol a saját hírportálomat olvashatom.

Sarkadi Bendegúz
Budapest
 

Csak ráviszem a kurzort a címre és gyorsan átfuthatom a hírek rövid tartalmát.

Győrfi Bence
Debrecen
 

Még a bevásárlás is olcsóbb mióta használom az akció keresőt.

Tóthné Barna Katalain
Miskolc